Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Keşfedilen yeni lezzetler ile tatili taçlandırmak, birçok tatilcinin keyif aldığı ortak noktalardan biridir. Bu keyfi doyasıya yaşamak adına Marmaris doğru bir adres olmaktadır. Muğla ilinin göz bebeklerinden olan Marmaris, birçok konuda ön plana çıktığı gibi yemekleriyle de ön plana çıkmaktadır. “Marmaris'te ne yenir?” sorusuna etinden zeytinyağlısına çeşitli cevaplar verilebilmektedir. Her damak tadına uygun seçenek sunan Marmaris yemekleri, gelen tatilcilerden tam puan toplamaktadır. Bazı yemekler yöre halkının evlerinde pişiyor olsa da bölgede bulunan pazarlardan taze malzemeler alınarak dileyen kişiler bu yemekleri evde kendi de pişirmektedir. Bazı yemeklerini ise merkezde bulunan çeşitli restoranlarda bulmak mümkündür.

Marmaris yemekleri, tatili daha da keyifli hale getirmek isteyenlerin sihirli değneği rolündedir. Marmaris, daha farklı sihirli değneklere de sahiptir. Doğal güzellikleri, tarihi yerleri ve nefes kesici koyları Marmaris’in ününe ün katmaktadır. Her yıl binlerce turist ağırlayan Marmaris, bazı kişilerin dikkatini doğal güzellikleriyle bazılarınınkini ise tarihi dokusuyla çekmektedir. Mavi ve yeşilin uyumunu sonuna dek yaşatan bu özel yerler kimi zaman bir fotoğrafı kimi zaman ise tüm günü güzelleştirmektedir. Gelen herkesin hayran kaldığı yerler olmaktadır. Tarihi yerleri de benzer özelliklere sahiptir. Marmaris’i gerçekten öğrenmek ve tanımak için tüm bu adreslerin görülmesi önerilmektedir. Marmaris koyları ise apayrı bir başlık olmaktadır. Deniz tatili için tercih edilen adreslerden biri olan ilçe, birbirinden güzel koylara ev sahipliği yapmaktadır. Bazı yerlerin el değmemiş olması şehir stresinden kaçmak için olanak tanırken, bazı yerler ise eğlence dolu tesislere sahiptir. Marmaris bu açıdan da herkesin isteğine uygun seçenekler bulabildiği bir adrestir. Her zevki bir arada yaşamak ve keyifli bir tatil geçirmek isteyenler için Marmaris yemeklerinden doğal güzelliklerine doğru bir adres olmaktadır.

Yumurtalı Patlıcan

Klasik yumurta lezzetlerine farklı bir boyut katan yemek, yumurtalı patlıcan oluyor. Sadece Marmaris değil tüm Ege Bölgesi’nin sevdiği lezzetlerden olan yumurtalı patlıcan yöresel lezzetler arasında yerini alıyor. Acısı alınmış patlıcanların, un, yumurta, tuz ve su ile hazırlanan harca batırılarak kızartılmasıyla hazırlanıyor. Yaz yemeklerinden biri olan yumurtalı patlıcan, ara sıcak veya kahvaltı alternatifi olarak tüketilebiliyor.  Günümüzde yöre halkının evlerinde pişirilen bir yemek olduğundan restoranlarda yumurtalı patlıcana denk gelmek pek mümkün olmuyor. Ancak dileyen tatilciler, Marmaris halkının sattığı tazecik patlıcanlar ile bu lezzeti evlerinde pişiriyor. 

Börülce Ekşilemesi

Ege bölgesinin sevilen sebzelerinden olan börülce, Marmaris’in meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır. Taze fasulyeye benzetilen börülce, kendine has aromasıyla ilk lokmayla beraber farkını gösteriyor. Börülcenin kendine has ekşi tadı, ekşileme yaparken bir de koruk suyu, sirke ve nar ekşisiyle birleşiyor. Ortaya çıkan bu hafif lezzet yiyen herkesten tam puan topluyor. Yine yöre halkının evinde pişen bu lezzet, bazı sulu yemek lokantalarında veya meyhanelerde meze olarak bulunabiliyor. Hem lezzetli hem de besleyici olan börülce ekşimesi denenmesi gereken lezzetler arasındadır.

Çam Balı

Dünyanın bal üreten ülkeleri arasında ilk sırada yer alan Türkiye, bal kaynağının %30’unu Marmaris’ten almaktadır. Çam balı, kızılçam ve fıstık çamı gibi çam çeşitlerinden üretilmektedir. Arılar çam balını çiçeklerden toplamamaktadır. Çam balı oluşma şekliyle diğer ballardan farklıdır. Çam ağacı üzerinde yer alan Basra böceğinin salgısı arılar tarafından bala çevrilmektedir. Klasik petek balının aksine daha koyu renkte ve keskin aromada bulunan bu bal son derece şifalıdır. Çam balı, şifalı olması nedeniyle sadece yemeklerde değil tıp sektöründe de kullanılan bir ham madde özelliği taşımaktadır. 

Döş Dolması

Yörükler tarafından Marmaris mutfağına kazandırılan döş dolması, Marmaris’in özel et lezzetlerindendir. Oğlak etiyle hazırlanan bu yemek, oldukça zahmetli bir yemektir. Taş fırında pişirilmekte olup iç harcının lezzetli olması marifet gerektirmektedir. Soğan, pirinç ve özel baharatlarla hazırlanan iç pilav, oğlak etlerinin içine doldurulur ardından kesim yerleri itinayla dikilir. Taş fırında ağır ateşte pişmeye bırakılan yemek, hazır olduğunda tüm bu zahmete değdiğini kanıtlar niteliktedir. Marmaris’e yolu düşen et severlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir. Yöresel yemek servisi yapan et restoranlarında döş dolmasına erişmek mümkündür.

Sura Dolması

Kurban bayramlarının özel lezzetlerinden olan sura dolması, yılın her döneminde talep gören yemeklerden biridir. Kuzu etinden hazırlanan bu lezzet, et severlerin hayran kaldığı yemeklerden biridir. Döş dolmasını andıran yapılışı, iç harç hazırlama, dikme ve pişirme basamaklarından oluşmaktadır. Bu durum sura dolmasını yapımı zahmetli olan bir yemek yapmaktadır. Fırından çıkması ardından üzerine dökülen salçalı sos, yemeğin lezzetini iki katına çıkarır. Sura dolması, Marmaris merkezde yer alan birçok restoranda bulunabilmektedir.

Cızdırma

Krep veya akıtmaya benzeyen Cızdırma, Marmaris’in en sevilen hamur işidir. Kahvaltı sofralarında veya çay saatlerinde atıştırmalık olarak tercih edilen Cızdırma, süt, yumurta ve undan yapılmaktadır. Hazırlanan harç, tavada arkalı önlü pişirilmektedir. Üzerine reçel veya peynir sürülerek yenilen cızdırma, güzel bir kahvaltı alternatifi oluşturmaktadır. Marmaris bölgesinde yer alan birçok kahvaltıcıda cızdırma bulmak mümkündür. Bazı yerler yapılış sırasında biraz da olsa tereyağı kullanarak cızdırmanın lezzetini daha da arttırabiliyor. 

Çıntar Kavurması

Marmaris’in özel lezzetlerinden bir diğerinde sıra. Çıntar kavurması, bölgede kendi kendine yetişen yabani çıntar mantarlarından yapılmaktadır. Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde meşhur olan çıntar mantarı, özel lezzetini Marmarislilerle de paylaşır. Bir tavada az yağ ve soğan ile kavrulan mantarlar, sarımsak, nar ekşisi ve toz kırmızı biber ile birleştirilir. Açığa çıkan bu özel lezzet hem bir aperatif hem de bir ana yemek olarak tüketilebilir. Marmaris’te bazı meyhaneler meze olarak çıntar kavurması servisi yapmaktadır. Çıntar kavurmasını kendi yapmak isteyen tatilcilere, mantara kendileri direkt doğadan ulaşmamaları önerilir. Yabani bir mantar olduğundan mantarın karıştırılması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. 

Kaya Koruğu Salatası

Kayalık alanlarda yetişen kaya koruğu otu, Marmaris’in meşhur otlarındandır. Özellikle, balık yanında sevilerek tüketilen kaya koruğu salatası, kendine has ekşi aroması ile özel lezzetlerden biridir. Balık restoranlarında rahatlıkla bulunabilen özel bir salatadır. Kaya koruğu salatası için öncelikle kaya koruğu güzelce haşlanır. Ardından zeytinyağı, sarımsak ve tuz ile kavrulur. Ilımaya başlaması ardından üzerinde sirke dökülür ve sofralarda yerini almaya hazırdır. Kendine has ekşi aroması bir de sirkeyle buluşunca ortaya gerçekten özel bir lezzet çıkmaktadır. 

Karışık Ot Salatası

Tazecik balıkların yanına meze niyetine giden bir diğer lezzette sıra. Ot cenneti olan Marmaris, kendine has bir lezzete daha sahiptir. Hindiba, radika, ebegümeci, kuzukulağı gibi otlardan hazırlanan ot salatası, kişilerin zevkine göre içeriği değişen bir salatadır. Genellikle çiğ tüketilen bu otlar, kekik ve zeytinyağı ile buluşturuluyor. Bazı yerler ise tüm otları kavurarak üzerine yoğurtla servis edebiliyor. Hem besleyici hem de lezzetli olması karışık ot salatasını sevilen bir alternatif kılıyor. Et ve balık restoranlarında karışık ot salatasını meze çeşidi olarak bulmak mümkündür. 

Çıtırmak Tatlısı

Bu kadar tuzlu ve özel lezzet ardından sıra tatlıya geldi. Bölgenin meşhur balı, bademi, susamı ve biraz da şeker ile yapılan çıtırmak sevilen bir tatlıdır. Adı üstünde çıtır çıtır olan bu lezzet, deneyenlerin müptelası olduğu bir atıştırmalık halini alıyor. Özellikle, çay yanlarında sevilen lezzetlerden biri oluyor. Marmaris’te bulunan pastanelerin her gün tazecik çıkardığı çıtırmak tatlısı, Marmaris’in meşhur tatlı lezzeti oluyor. Tatlının popülerliği tatlıya hediye özelliği de kazandırıyor. Hatta gelenekler arasında düğün gibi özel günlerde misafirlere çıtırmak ikram edilmenin yer aldığı biliniyor.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü