Daha güzeli, daha ucuzu hellovillam’da

Ege Bölgesi’nin önemli yerlerinden olan Marmaris, birçok farklı özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Doğal güzellikleri ayrı bir popülerliğe sahipken, yöresel lezzetleri ile de meşhurluğuna meşhurluk katmaktadır. Mavi ve yeşilin buluştuğu birçok koya ev sahipliği yapması ise doğal güzelliklerine yaz tatili adresi olma özelliği kazandırmaktadır. Her yıl yüzlerce turist ağırlayan Marmaris, bazı turistleri doğal güzellikleri ile kendine çekerken bazı turistleri ise denizinin güzelliği ile kendine çekmektedir. Tüm bunlara ek olarak Marmaris tarihi yerler başlığı da gündeme gelmektedir.

Marmaris, birçok farklı antik kente ev sahipliği yapan Ege ve Akdeniz Bölgesinin tarihi mekanları açısından en zengin bölgesidir. Öyle ki, bu bölgelerde yer alan birçok antik kent Marmaris sınırları içerisinde yer almaktadır. Marmaris’in tarihi mekanları, bölgede zamanında ne kadar fazla medeniyetin yaşadığını kanıtlayan niteliktedir. Marmaris'te tarihi yerler, kervansaray, mağara ve bolca antik kentten oluşmaktadır. Marmaris tarihi ve turistik yerleri doğrultusunda keşif yapmak isteyen tatilcileri zengin bir rota beklemektedir.

Marmaris’in tarihi ve turistik yerleri çoğunlukla günümüze kadar sağlam bir şekilde gelmeyi başarmış yapılardır. Marmaris’in tarihi ve turistik yerleri özellikleri açısından incelendiğinde birçok farklı mimari özelliği ile dikkat çeken yapılar olmaktadır. Bazı antik kentlerde yer alan geniş yapılar ve farklı mimari dokunuşlar günümüzde hala dikkat çekmeyi başarmaktadır. Bu noktada, dönemin el işçiliğini yansıtan tarihi eserler başlığı da devreye girmektedir. Marmaris’in tarihi eserleri, bölgede yer alan antik kentlerden çıkarılmış olup çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Marmaris tarihi eserleri ile yakından ilgilenecek kişiler bölgede yer alan müzeleri ziyaret etmektedir. Marmaris tarihi yerleri ve doğal güzellikleri eşsiz ve unutulmaz bir tatil yaşanması için zengin imkanlar sunmaktadır. Marmaris’in tarihi yerleri, bazı kişiler için ise Marmaris’in tarihi güzellikleri mutlaka keşfedilmesi gereken yerlerdir. 

Nimara Mağarası

Arkeolojik değerleri ile Marmaris’in kıymetli noktalarından biri Nimara Mağarası’dır. 12.000 yıllık bir geçmişe sahip olan mağara, birçok arkeolojik çalışmaya ev sahipliği yapmaktadır. 2008 yılından bu yana mağara günlük ziyaretlere açılmıştır. Mağara 1999 tarihinden itibaren, sit ve arkeoloji kazı çalışma alanı olarak kabul edilmiştir. 12.000 yıl boyunca birçok farklı topluluğa ev sahipliği yapmış olması, mağaraya Marmaris bölgesinin tarihi cevheri niteliği kazandırmıştır. Günümüzde yerli yabancı birçok arkeolog Nimara’yı ziyaret etmektedir. 

Loryma Antik Kenti

Marmaris antik kentler bakımından son derece zengin bir bölgedir. İlçe sınırları içerisinde yer alan Loryma Antik Kenti, bahsi geçen antik kentler arasında popüler olan adreslerden biridir. Bozburun Yarımadası’nda yer alan Bozuk Koyu’nda bulunan Loryma, hem doğal hem de tarihi bir güzelliktir. Antik kentte yer alan ihtişamlı kale, günümüze kadar yıkılmadan dayanmayı başarmıştır. Döneminde konum itibari ile kıymetli bir yer olan Loryma Antik Kenti’nin ne zaman ve kim tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Loryma’ya dileyen kişiler günün her saatinde ücretsiz bir şekilde ziyaret gerçekleştirebilir.

Adres: Taşlıca Mahallesi 48710 Marmaris/Muğla

Amos Antik Kenti

Kumlubük koyunun, kuzeybatı tepelerinde yer alan Amos Antik Kenti, MÖ 3. Yüzyıla dayanan tarihi bir geçmişe sahiptir. Antik kent İngiliz George Ewart Bean tarafından düzenlenen kazı çalışmaları ile aydınlatılmıştır. Kent içerisinde tiyatro, tapınak ve bazı heykel kaideleri bulunmaktadır. En belirgin şekilde günümüze ulaşmayı başarmış yapısı ise tiyatrosu olmaktadır. 1300 kişilik oturma kapasitesine sahip tiyatro alanı, ihtişamı ile gelenleri etkilemeyi hala daha başarmaktadır. Tarihi kalıntıların bulunduğu alana çıkmak için 178 basamak kadar merdiven çıkılması gerekmektedir. Bundan dolayı kentin keşfi çocuklu aileler için pek kolay olmayabilir.

Adres: Merkez, Turunç Merkez Cami Yakını, Turunç, Marmaris, Muğla

Kedrai Antik Kenti

Sedir Adası üzerinde konumlanan Kedrai Antik Kenti, bir yanında yer alan yemyeşil doğa bir yanında ise Kleopatra Plajı’nın eşsiz mavisi ile nefes kesen bir yerdir. Bölgede çok sayıda bulunan sedir ağaçları antik kente ismini vermiştir. Öyle ki, Kedrai sedir ağacı anlamı taşımaktadır. Kentin kuruluşunun MÖ. 6.yy’a dayandığı düşünülmektedir. Kentin ortasında yer alan Apollon Tapınağı’nın sadece temelinde kullanılan taşlar görülmektedir. Kedrai, Rodos Periası, Karia Birliği, Attika-Delos Deniz Birliği ve Roma gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış bir kenttir. 15. yüzyıldan itibaren ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Günümüzde koruma altına alınmış bir yapı olması nedeniyle bölgeye girişler ücretlidir. 

Adres: Sedir Adası, Marmaris, Muğla

Physkos Antik Kenti

Karya Liman Kenti’nin merkezinde olan Physkos Antik Kenti, Marmaris’in eski adına isim sahipliği yapmaktadır. Karya dilinde “doğa kenti” anlamına gelen Physkos, hem maviyi hem de yeşili barındıran doğası ile bu adı sonuna kadar taşıyor. MÖ. 3400 yıllarına dayandığı düşünülen tarihinden birçok özel öğeyi günümüzde de görmek maalesef ki mümkün oluyor. Bir liman kenti olması sebebiyle bölgede yer alan birçok özel öğenin farklı şehirlere götürüldüğü biliniyor. Günümüzde bölgenin etrafında herhangi bir tesis veya yerleşim yeri bulunmuyor. Tarih severlerin özellikle gittiği özel adreslerden biri oluyor. 

Adres: Asar Tepesi, Marmaris/Muğla, Türkiye

Hydas Antik Kenti

Turgut Köyü içerisinde bulunan Hydas Antik Kenti, denizden 275 metre yükseklikte konumlanan bir kenttir. Kentin kuruluşunun MÖ. 4 veya MÖ.3.yy’a dayandığı düşünülmektedir. Kent içerisinde yer alan piramit çatılı antik mezarlar bölgenin ilgi çeken yapıları oluyor. Antik dönemde savunma amaçlı inşa edildiği düşünülen kentin savunma duvarlarını günümüzde hala daha görmek mümkündür. Hydas Antik Kenti’nin 3 ayrı daha kale kalıntısı bulunuyor. Her bir kalıntı ise başka bir tepede yer alıyor. Bu kalıntılar ise Selimiye’nin en yüksek tepesinde, Sarıkaya Tepesi’nde ve Kızılköy Mahallesi’nde bulunuyor. 

Adres: Turgut Köyü, Selimiye, Marmaris/Muğla

Phoenix Antik Kenti

Phoenix Antik Kenti bir diğer adıyla Phoenix’in kalıntıları, birçok tarih severin ilgisini çeken bir sonraki adres oluyor. 2400 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan kent, Asar tepesi üzerinde konumlanıyor. Kente ulaşılması için çıkılan yokuşta, sağlı sollu yer alan mezar taşlarını görmek mümkündür. Tepeye ulaşıldığında ise ilk olarak tapınak göze çarpmaktadır. 500 metrelik bir alana yayılan kent içerisinde, tarihi kalıntıları ve izleri gözlemlemek son derece mümkündür. Kentte günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış bir diğer yapı ise değirmen oluyor. Her iki yapıda gelenler de hayranlık uyandırıyor. Phoenix Antik Kenti’ne girişler ücretsiz olup dileyenler istediği saatte burayı ziyaret edebiliyor. 

Adres: Taşlıca Mahallesi 48710 Marmaris/Muğla

Erine Antik Kenti

Marmaris, Datça yolu üzerinde konumlanan bu antik kentten günümüze pek bir kalıntı ulaşamamış olsa da ilgi çeken tarihi adreslerden biri olmayı başarıyor.  Hellenistik ve Antik Roma dönemine ait kalıntıları günümüze taşımış olan kent, günümüzde yoğun arkeoloji çalışması yürütülen bir alan olmaktadır. Kent adını St. İrene Kilisesi’nden almıştır. Genellikle tatilciler tarafından Marmaris’ten Datça’ya geçerken ziyaret edilen bir yerdir. Bazı kişiler için ise Marmaris’e tek geliş sebebi bile olabilmektedir. Marmaris’in görülmesi gereken yerler listesine eklenmesi önerilmektedir. 

Adres: Marmaris-Datça Yolu, Marmaris

Bybassos Antik Kenti

Hemithea Tapınağı’na ev sahipliği yapması ile ön plana çıkan kent, Arkaik ve Klasik dönemden izler taşımaktadır. Kentin kalıntılarının orman içine yayılması nedeniyle, nizami bir düzen görülmemektedir. Ancak, kent içerisinde bulunan Hemithea Tapınağı ayakta kalmayı başaran sütunları ile dönemin ihtişamını günümüze taşımaktadır. 1960 senesinde yapılan çalışmalar ile tekrardan kazandırılan tapınak, Marmaris’e yolu düşen herkes tarafından görülmesi gereken bir adrestir. Bölgeye girişler ücretsiz olup istenilen saatte ziyaret edilebilir.

Adres: Hisarönü Mahallesi Marmaris/Muğla

Hafsa Sultan Kervansarayı

Biraz daha yakın bir tarihe gelmek gerekirse, Kanuni tarafından 1545 yılında yaptırılan kervansaray tatilcilerin karşısına çıkıyor. Adını Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan’dan alan kervansaray, Rodos seferi sırasında askerlerin konaklaması için kullanılmıştır. Günümüze kadar bozulmadan gelmeyi başarmış ihtişamlı yapılardan biridir. 7 küçük ve 1 büyük odadan oluşan kervansaray, daha sonrasında önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Günümüzde ise bu odalar birer dükkan olarak kullanılmaktadır. Marmaris Kalesi’nin yakınlarında yer alan kervansarayın bir küçük müzesi ve kafesi de bulunmaktadır.

Adres: Tepe Mah. Kale İçi Marmaris Merkez/Muğla

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü