Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Bir yeri tanımak için o yerin meşhur özelliklerini keşfetmek gerekir. Meşhur özellikleri altında birçok farklı başlık bulunur. Meşhur olan şeyler arasında; doğal güzellikler, tarihi yerler veya yöresel yemekler bulunurken bu öğeler bir bölgenin meşhur simgeleri olmaktadır. Marmaris tüm bu üç başlıktan zengin bir adres olduğu gibi bu başlıklara ek olarak meşhur koylara da sahip bir yerdir. “Muğla bölgesinin nesi meşhur?” diye bakıldığında gösterilen adreslerin çoğu Marmaris’te bulunmaktadır. Marmaris’te neyi ile meşhur arayışında olan kişilerin bazıları doğal güzelliklere yönelirken, bazıları tarihi yerlerin keşfine dalmaktadır. Marmaris doğal güzellikleri, yeşilin ve mavinin buluştuğu özel noktalardır.

Dört tarafı çam ağaçlarıyla sarılı bu alanlar, şehir stresinden uzaklaşmak isteyenler için güzel bir fırsat yaratır. Bir diğer noktada ise mavinin birçok tonunun bu yeşil alanlarla birleştiği adresler de yer alır. Meşhur koylar altında yer alan başlıklar çoğu zaman bu betimlenen adresler olmaktadır. Meşhur özellikleri açısından tarihi yerleri gezip görmek isteyenler ise birçok farklı antik kent ile karşılaşır. Marmaris, adeta her noktasında antik kent bulunan, tarihi dokusu son derece fazla olan bir ilçedir. Tüm yerlerin gezilmesi istendiğinde kişilerin, 2 veya 3 gün kadar bir süreyi sadece tarihi yerler içi ayırması gerekmektedir. Deniz tatili yapmak ve tarihi yerleri keşfetmek isteyen kişilerin 1 hafta kadar Marmaris’e vakit ayırması önerilir. Tatili daha da keyifli hale getirmek ve yemek yemeyi sevenler meşhur lezzetlere de yönelir. Ege bölgesinin cevheri olan birbirinden şifalı otlar, “neyi meşhur?” sorusuna verilebilecek özel lezzetlerin ana malzemesi olmaktadır. Otlar kadar bazı özel et lezzetleri de bulunmaktadır. Yöresel lezzetlerin bir kısmına ilçede yer alan restoranlarda ulaşmak mümkün olduğundan, gelenler bu adreslere de mutlaka uğrar.

Börülce Ekşilemesi

Marmaris’in meşhur özelliklerine yemeklerle başlamak gerekirse ilk sırayı börülce ekşimesi alır. Ege Bölgesi’nin meşhur sebzelerinden olan börülce, taze fasulyeye benzetilir. Ancak bu iki sebzenin lezzeti birbirinden son derece farklıdır. Börülce, kendine has ekşi bir tada sahiptir. Börülce ekşimesi bu ekşiliği daha da ön plana çıkaran sevilen bir yemektir. Sirke, koruk suyu ve nar ekşisi ile hazırlanan bu zeytinyağlı yemek, ana yemek olarak veya aperatif olarak tüketilmektedir. Bazı restoranlar börülce ekşimesini meze gibi sunmaktadır. Ancak genellikle, bölge halkının evinde pişen bir yemektir. 

Döş Dolması

Oğlak etinden yapılan döş dolması, yapımı son derece zahmetli yemesi ise bir o kadar keyifli olan bir yemektir. Özel hazırlanan pilav iç harcı ile doldurulan oğlak döşü, doldurma işlemi ardından dikilir. Taş fırında ağır ateşte pişmeye bırakılması ardından ise ziyafet başlamaktadır. Özellikle, Marmaris halkı tarafından sevilen bir yemektir. Marmaris mutfağına Yörükler tarafından kazandırılmıştır. Günümüzde, Marmaris merkezde yer alan özel et restoranları tarafından yapılmaya devam etmektedir. Et severlerin mutlaka denemesi gereken bir lezzettir.

Marmaris Çam Balı

Dört bir yanı çamlarla kaplı olan Marmaris, adeta bir çam balı cennetidir. Türkiye’nin bal üretiminin yüksek bir paydasında Marmaris yer almaktadır. Çam balı, kızılçam ve fıstık çamından elde ediliyor olup, bölge için bal üretimi önemli bir geçim kaynağı da olmaktadır. Lezzetli ve sağlıklı bir besin olan bal, çam balı formunda standart petek balından daha farklıdır. Rengi petek balına göre daha koyu ve aroması daha keskindir. Antiseptik özelliği sayesinde tıp sektöründe de kullanılmaktadır. Marmaris’te birçok yerde organik çam balı satan bir yer bulmak mümkündür. 

Kaya Koruğu Salatası

Deniz kenarlarındaki kayaların üzerinde yetişen kaya koruğu, toplaması zahmetli olan ama verilen tüm emeğe değen bir lezzettir. Kendine has ekşi aroması ile özellikle balık sofralarına yakışan bir lezzettir. Sert bir bitki olan kaya koruğu, öncelikle suda haşlanır. Ardından, zeytinyağı ve sarımsakla kavrulur. Üzerine koruk ekşisi veya sirke konularak ekşi aroması daha keskin hale getirilir. Marmaris’te yer alan birçok balıkçıda meze çeşitleri arasında kaya koruğu salatası görmek mümkündür. Ege’nin sevilen lezzetlerinden biri olması nedeniyle mutlaka ki denenmelidir. 

İçmeler Plajı

Marmaris merkeze oldukça yakın olan İçmeler Plajı, adeta Marmaris’in simgesidir. Marmaris’e yolu düşen herkesin mutlaka uğradığı bu adres, özellikle yaz döneminde kalabalık bir yerdir. Bölgede çok sayıda tesis olması nedeniyle gelenler, tüm gününü İçmeler Plajı’nda geçirebilmektedir. Masmavi denizi yılın çoğu dönemi serinletici etkiye sahiptir. Yumuşacık kumlardan oluşan plajı ise özellikle çocuklu ailelerin İçmeler ’de rahat saatler geçirebilmesini sağlar. Deniz, kum ve güneş üçlüsünün bir arada doyasıya yaşandığı bir adrestir. 

Fosforlu Mağara

Marmaris’in bir diğer simgesi ise Fosforlu Mağara olmaktadır. Cennet Adası’nda yer alan mağara, adeta nefes kesici bir doğal güzelliktir. Mağara içini kaplayan fosfor, denizin rengi ve güneş ışıklarıyla bir araya gelmesiyle nefes kesici bir güzellik açığa çıkarır. Mavinin tüm tonlarının bir arada bulunabileceği manzarası ile akıllarda unutulmaz bir yer kazanır. Cennet Adası’na karadan ulaşım oldukça zordur. Bundan dolayı genellikle tekne turları aracılığıyla ziyaret edilen bir yerdir. Bölgeye giderken deniz gözlüklerinin unutulmaması gerekir. Mağara kısmının birçok deniz canlısına ev sahipliği yapması görsel şöleni daha da taçlandırır.

Kleopatra Plajı

Sedir Adası’nın berrak suyunun mükemmel bir plajla buluştuğu Kleopatra Plajı, Marmaris merkeze 16 kilometre mesafededir. Kleopatra’nın bu koyda yüzüyor olduğu düşünülmesinden kaynaklı olarak ismi Kleopatra olarak belirlenmiştir. Cedrae Antik Kenti’ne oldukça yakın olan plaj, bölgeyi ziyaret edenlere tarihi bir gezi yapma imkanı sunmaktadır. Altın renkli kumu, berrak ve ılık denizi ile plajda keyifli saatler geçirmek mümkündür. Özellikle, yaz dönemlerinde yoğun ilgi görmesi nedeniyle son derece kalabalık olmaktadır.

Turgut Şelalesi

Turgut Şelalesi, Turgut Köyü sınırları içerisinde bulunan Marmaris’in önemli doğal güzelliklerinden biridir. Merkeze 9 kilometre mesafede bulunuyor olması sebebiyle rahatlıkla gidilebilen bir adrestir. Köy, cip safarileri için de sevilen bir adrestir. Bundan dolayı şelale ardından gezi biraz ekstrem bir hale getirilebilir. Köyde Piramit Mezarlığı gibi özel bir tarihi adres de bulunmaktadır. Mezarlık yanından yapılacak kısa bir yürüyüş ardından şelaleye ulaşılmaktadır. Şelale suyu ciddi derecede soğuk olması nedeniyle, gelenler şelaleye girmeyi pek tercih etmemektedir. Doğa ile iç içe huzur dolu bir gün geçirmek isteyenler için doğru adres Turgut Şelalesi olmaktadır. 

Amos Antik Kenti

Marmaris’in meşhur adreslerinde tarihi yerlere odaklanmak gerekirse ilk sıra Amos Antik Kenti oluyor. Kumlubük koyunun, kuzeybatı tepelerinde konumlanan antik kent, MÖ 3. yüzyıla dayanan tarihi bir geçmişe sahiptir. İngiliz George Ewart Bean tarafından yürütülen kazı çalışmaları ile turizme kazandırılmış bir yerdir. Kent bölgesinde yer alan tiyatro, tapınak ve bazı heykel kaideleri gelenleri büyüleyici bir etkiye sahiptir. Kentte adeta tarihi bir yolculuğa çıkılır. Amos, özellikle tiyatrosu ile dikkat çekmektedir. Öyle ki, 1300 kişilik oturma kapasitesine sahip tiyatro, ihtişamı günümüze denk korumayı başarmıştır. 

Adres: Merkez, Turunç Merkez Cami Yakını, Turunç, Marmaris, Muğla

Loryma Antik Kenti

Bozuk Koyu’nda bulunan Loryma, hem doğal hem de tarihi bir güzelliktir. Antik kentte yer alan ihtişamlı kale, günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Kıymetli bir konumda olması, dönemin önemli adreslerinden birisi olmasını sağlamıştır. Kentin tarihi ile ilgili güçlü bilgiler bulunmadığından kentin ne zaman kim tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Kent günün her saatinde ziyaret edilebilir. Giriş ücreti ödemek gerekmemektedir. Marmaris’in en meşhur adreslerinden olan Loryma, tarih severlerin görmesi gereken adreslerdendir. 

Adres: Taşlıca Mahallesi 48710 Marmaris/Muğla

Physkos Antik Kenti

Physkos, Karya dilinde “doğa kenti” anlamına gelen ve Marmaris’e isim kaynağı olan bir adrestir. MÖ. 3400 yıllarına dayandığı düşünülen tarihi dokusunun maalesef ki, sadece bir kısmı günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Eski bir liman kenti olması nedeniyle bölgede yer alan birçok tarihi eserin farklı ülkelere taşındığı düşünülmektedir. Doğa ve tarih severlerin her iki özelliği de bir arada bulabileceği bu adres, keyifli bir gün geçirme imkanı sunmaktadır. Günümüzde hala daha bölgenin el değmemiş olması bölgenin bu güzel dokusunun korunmasını sağlıyor. 

Adres: Asar Tepesi, Marmaris/Muğla, Türkiye

Hydas Antik Kenti

Deniz seviyesinden 275 metre yukarıda bulunan Hydas Antik Kenti, Turgut Köyü içerisinde bulunur. MÖ. 4 veya MÖ.3.yy’a uzandığı düşünülen geçmişi, kenti son derece kıymetli bir yer yapmaktadır. Antik dönemde savunma amaçlı inşa edildiği düşünülmektedir. Kente ait üç ayrı kalenin daha olması, savunma amacıyla yapıldığı fikrini destekler niteliktedir. Kent çevresinde yer alan savunma duvarları da bu düşünceyi kanıtlayan bir diğer unsurdur. Kent içerisinde yer alan piramit çatılı antik mezarlar ise bölgenin ön plana çıkan özellikleri arasındadır. 

Adres: Turgut Köyü, Selimiye, Marmaris/Muğla

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü