Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Ege Bölgesi’nin en güzel ilçelerinden biri olan Urla, İzmir iline bağlıdır. İzmir’e yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta yer alan Urla, yemek çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir ilçedir. Yemek çeşitliliğinin oldukça fazla olması Urla ziyaretçilerinin “Urla’da ne yenir?” sorusunu sormalarına neden olmaktadır.

Hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen Urla yemekleri; kumru, boyoz, enginar, kabak çiçeği dolması, Urla güveci, Girit mezesi, kuzu etli arapsaçı, deniz börülcesi, balkabaklı sinkonta, ekmek dolması, kekik turşusu ve çalkamadır. 

Kumru

Urla’ya gelindiğinde denenmesi gereken lezzetlerin başında İzmir kumrusu gelmektedir. Urla’nın bağlı olduğu İzmir’e özel lezzetlerden biri olan kumruda İzmir tulum peyniri, biber, domates, salam, sucuk ve kaşar peyniri gibi ürünler bulunmaktadır. Kumru ekmeği nohut mayası kullanılarak veya kullanılmadan yapılabilmektedir. Orta kısmının geniş, uç kısmının ise daha ince olduğu kumru ekmeğinin şeklinin kumru kuşuna benzemesi nedeni ile İzmir kumrusu olarak adlandırılmıştır. 150 yıla yakın süredir İzmir’de yapılan kumru ilk önceleri soğuk olarak tüketilirken, 1940 yılı sonrasında sıcak şekilde de tüketilmeye başlamıştır. İzmir kumrusunun diğer kumrulardan ayırt edici farkı ise kullanılan kumru ekmeğinin İzmirli ustalar tarafından çok uzun yıllardır birçok aşama içeren imal usulleri ile üretilmesidir. Urla’nın birçok restoranında İzmir kumrusu servis edilmektedir. Yerli ve yabancı çok sayıda turistin tercih ettiği kumru Urla’ya gelindiğinde mutlaka tadılması gereken harika bir lezzettir.

Boyoz

Urla’ya ait en güzel lezzetlerden biri olan boyoz, 1492 yılında Türkiye’ye yerleşen Sefarad Yahudileri tarafından İzmir mutfağına dahil edilmiştir. İzmir ile bütünleşen boyoz, mayasız bir hamur işidir. İzmir Boyozu ismi ile coğrafi işaret alan lezzet, İzmir’in en meşhur böreği olarak adlandırılmaktadır. Boyozu tarihte yapan ilk kişi Boyozcu Avram Usta’dır. Avram Usta’nın vefatından sonra ise Avram Usta’nın Boyozu adı ile boyoz satışları yapılmaya devam etmiştir. Boyoz hamuru yoğurulup top şeklinde 3 saat dinlendirilmektedir. Daha sonra tabak genişliğinde açılarak bir kez daha dinlendirilen hamur küçük parçalar halinde kesilerek yağ içinde bekletilir. Yüksek ateşte fırınlanmadan önce ince olarak açılan milföy yufkanın içine peynir, ıspanak gibi maddeler konulmaktadır. Harika bir lezzete sahip boyoz hamurunun özelliği un, tahin, çiçek yağı karışımıdır. Urla’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin favori lezzetlerinden biridir. 

Enginar

Urla için vazgeçilmez tatlardan biri olan enginar, Urla restoranlarında çeşitli şekillerde misafirlere sunulmaktadır. Akdeniz sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan enginarın salatası, çorbası, dolması, pilavı ve çeşitli zeytinyağlı yemekleri yapılabilmektedir. İzmir yarımadasının en değerli çiçeklerinden biri olan enginar, karaciğer dostu olması özelliği ile oldukça rağbet görmektedir. Urla’da en çok ilgi gören enginar yemeği ise zeytinyağlı enginar olmaktadır. Zeytinyağlı enginar Urla’nın hemen hemen her restoranında servis edilmektedir.

Kabak Çiçeği Dolması

Hem Türk, hem Yunan, hem de Kıbrıs mutfağı için vazgeçilmez lezzetlerden biri olan kabak çiçeği dolması, kabak çiçeklerinin içlerinin doldurulması ile hazırlanmaktadır. Özellikle Ege Bölgesi’nin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolmasında kullanılan kabak çiçekleri, sabaha karşı gündoğumundan önce toplanmaktadır. Kabak çiçeklerinin gün doğumundan önce toplanmasının sebebi ise, kabak çiçeklerinin güneş gördüklerinde kapanmasıdır. Kabak çiçeklerinin içi çıkarıldıktan sonra, kabak çiçekleri hazırlanan iç harç ile doldurulmaktadır. Kısık ateşte pişirilen kabak çiçeği dolması Urla’ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunmaktadır. 

Urla Güveci

Urla ile bütünleşen harika bir yemek olan Urla güveci hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sevilerek tüketilen lezzetlerden biridir. Etin soğan ve sebzeler ile harmanlanması ile hazırlanan Urla güveci nefis bir lezzete sahiptir. İçine su konmaması ve etin tamamen kendi suyu ile pişmesi ile lezzetinin içinde kalması sağlanmaktadır. Urla’nın birçok restoranında Urla güveci tadılabilmektedir.

Girit Mezesi

Ege’nin vazgeçilmez tatları arasında bulunan Girit mezesi süzme peynir, ceviz ve çeşitli otlar ile yapılmaktadır. Ülke genelinde birçok şehirde yapılan Girit mezesinin en lezzetli versiyonu Urla’da yapılmaktadır. Ege’nin birbirinden lezzetli ve sağlıklı otları ile hazırlanan Girit mezesi rakı balık keyfinin de vazgeçilmez mezelerinden biridir. Girit mezesi Urla’nın birçok restoranında kolaylıkla bulunabilmektedir. 

Kuzu Etli Arapsaçı

Türkiye’de en fazla Ege Bölgesi’nde yetiştirilen arapsaçı, sindirimi düzenleme özelliği ile bilinmektedir. Ayrıca sakinleştirici özelliği de bulunan arapsaçı, depresyon, uykusuzluk ve stres gibi sorunların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. İçinde yer alan mineraller sayesinde kalp sağlığını da desteklemekte olan arapsaçı, çorba, salata ve et yemeklerinde kullanılabilmektedir. Kuzu kuşbaşı, soğan ve zeytinyağı ile hazırlanan, un, süzme yoğurt, limon suyu ve tuz ile terbiyesi yapılan kuzu etli arapsaçı, Urla’nın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.  

Deniz Börülcesi

Ege Bölgesi’nin en güzel otlarından biri olan deniz börülcesi, Urla’nın favori lezzetleri arasında bulunmaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin severek tükettikleri deniz börülcesi yemek ve meze olarak servis edilebilmektedir. Bölgeye özgü doğal zeytinyağı ile hazırlanmakta ve Urla’nın birçok restoranında servis edilmektedir. Sağlığa da birçok faydası bulunan deniz börülcesi lezzeti ile Urla’nın vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. 

Balkabaklı Sinkonta

Ege Bölgesi’ne ait bir yemek olan balkabaklı sinkonta Urla’nın en çok yapılan yemeklerinden biridir. Girit yemeği olarak bilinen balkabaklı sinkonta soğan, sarımsak ve baharat karışımları ile hazırlanmaktadır. Bu malzemelerin hafif tatlı aromaya sahip balkabağı ile birleşmesi sonucunda ortaya harika bir yemek çıkmaktadır. Urla’nın birçok restoranında meze olarak servis edilen balkabaklı sinkonta Urla ziyaretçilerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında bulunmaktadır.

Ekmek Dolması

Ege Bölgesi’ne özel lezzetlerden biri olan ekmek dolması, dolmalık ekmeğin parçalara ayrılarak, içine kıyma ve kavurma doldurulması ile hazırlanan son derece lezzetli bir yemektir. Özellikle ramazan ayı öncesinde Urla’da yer alan fırınlar dolmalık ekmek satışı gerçekleştirmektedir. Ekmek dolmasında kullanılan dolmalık ekmek, diğer ekmek çeşitlerinden farklı olarak daha yumuşak bir hamurdan hazırlanmaktadır. Ekmek dolması Urla ziyaretçileri tarafından sevilerek tüketilen bir lezzettir. 

Kekik Turşusu

Urla’nın en özel lezzetlerinden biri olan kekik turşusu, Urla ziyaretçilerinin favorileri arasında bulunmaktadır. Son derece hoş bir kokuya ve aromaya sahip olan kekik, Ege mutfağına ait birçok üründe kullanılmaktadır. En çok salatalar ve çorbalarda kullanılan kekik salamura yapılarak saklanabilmektedir. Bol suda yıkanan kekik sapları limon tuzu, tuz, zeytinyağı ve pul biber karışımı ile harmanlanmakta ve belirli bir süre cam kavanozlarda bekletilmektedir. Bu yöntem ile hazırlanan kekik turşusu birçok Urla restoranında servis edilmekte ve Urla ziyaretçilerinin beğenisini kazanmaktadır. 

Çalkama

Urla’nın en güzel lezzetlerinden biri olan çalkama, Urla ziyaretçilerinin favori yemekleri arasında bulunmaktadır. Isırgan ve ıspanaktan oluşan karışıma un, su ve tuz eklenerek hazırlanan çalkama, birçok Urla restoranında denenebilmektedir. Ege Bölgesi’ne özgü olan bu yemek yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından tercih edilmektedir. Çalkama yapımında kuşkonmaz, arapsaçı, karahindiba, ebegümeci, pırasa sapı ve pazı gibi birçok ot çeşidi de kullanılabilmektedir. Tercihe göre peynirin de eklendiği çalkama özellikle çocuklar tarafından da severek tüketilmektedir. Lezzetli bir çıtır böreğe benzeyen çalkama, Urla’ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü