Sakarya’nın bir ilçesi olan Sapanca, gezilecek yerler açısından son derece zengin bir turistik ilçedir. Bu yüzden yanınızda bir sapanca haritası bulundurmak hem nostaljik hem de yol gösterici olabilir ya da telefonunuzdaki navigasyon. İlk olarak Frigyalılar tarafından keşfedilen Sapanca, MÖ 1200’lü yıllara dayanan bir tarihe sahiptir. Tarihi geçmişiyle beraber aynı zamanda Sapanca’da görebileceğiniz birçok doğal güzellik vardır.
Sapanca’yı her mevsim ziyaret edebilirsiniz. İstanbul ve çevresindeki illerde yaşayan kişiler yakın mesafe ve birçok ilgi çekici nokta bulunmasından dolayı Sapanca’yı sıkça ziyaret etmektedir. İsterseniz burada uzun ya da kısa süreli bir tatil yapabilirsiniz. Otel, kiralık villa, bungalov ev, hostel, kamping alanları gibi konaklayabileceğiniz birçok alan mevcuttur. Sapanca’yı sadece turistik gezileriniz için değil aynı zamanda özel günleriniz, iş toplantılarınız, kutlamalarınız içinde değerlendirebilirsiniz.
İstanbul, Kocaeli ve Sakarya’dan kolay bir şekilde ulaşılabildiği için bu çevrelerde yaşayan tatil severler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Yıl içerisinde çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Sapanca gelişmeye devam etmektedir.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi bir yanı da bulunan Sapanca gezebileceğiniz yerler konusunda size birçok alternatif sunmaktadır. Kış ve yaz aylarında çok fazla rağbet görse bile sonbahar ayları da Sapanca için kalabalık geçmektedir. Sonbahar’ın tüm renkleri ile tanışabileceğiniz Sapanca bu mevsimde de ziyaret etmek için tercih edilen lokasyonlardan biridir.
Sapanca'da Gezilecek En Güzel Yerler
Sapanca’da gezebileceğiniz birçok yer bulunmakta. Birçok camisi yaylaları ve doğa güzellikleri ile Sapanca gezi planınızın yanı sıra çevre bölgelere de gidebilirsiniz. Sizin için Sapanca’nın en güzel ve en sık tercih edilen yerleri listeledik.
Sapanca’da Nereye Gidilir?
- Sapanca’ya gelmeden yol üzerinde kalan Justiniana Köprüsü’nü ziyaret edebilirsiniz.
- Uzunkum Sahili gezisi yapabilirsiniz. Bu sahil üzerinde bisiklet kiralayabilir, el sanatları yapan satıcılardan alışveriş yapabilir, dilerseniz ebru ve benzeri sanatlardan birini yapabileceğiniz kafelerde el becerilerinizi geliştirebilir ve yeni hobiler kazanabilirsiniz.Kanuni Sultan Süleyman döneminden kalma Rüstem Paşa Camii, Mimar Sinan’ın eseri olduğu söylenen Vecihi Kapısı, Hasan Fehmi Paşa Camii, Camii Cedid gibi Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar ulaşmış pek çok tarihi eseri ziyaret edebilirsiniz.Sapanca yolu üzerinde bulunan Sapanca’ya yukarıdan bakan Seyir Terası'na uğrayabilirsiniz.
-
Şelaleleri, ormanları ve güzel sokakları ile önemli bir lokasyon haline gelen Kırkpınar’ı gezebilirsiniz. Burada bulunan Natural Botanik Park’ı dolaşabilir birçok bitki türü ile tanışabilirsiniz. Kırkpınar’da kahvaltı yapabilir ya da gün batımını izlerken doğa ile iç içe bulunan birçok mekânda kahvenizi içebilirsiniz.
-
Sopeli Doğal Yaşam Köyü’ne gidebilirsiniz. Ortalama olarak gezinizin bir gününü alabilecek bu köyde birçok yeni mekân keşfedebilirsiniz. Yemek yenebilecek restoranları ve kafeleri ile büyük bir alanda kurulan Sopeli'nin her köşesi ayrı bir seyir terasıdır.
- Sapanca’ya 13 km uzaklıkta bulunan Maşukiye’yi ziyaret edebilir. Maşukiye Şelalesi etrafında vakit geçirebilirsiniz. Maşukiye’de başka neler yapabileceğinize ise Maşukiye’de Gezilecek Yerler içeriğinde ulaşabilirsiniz.
- Bahar ve yaz aylarında İstanbuldere köyünde yürüyüşler yapabilirsiniz. Köyde yer alan mekanlarda çeşit çeşit balıklardan tadabilirsiniz.
-
Sapanca-Kartepe arası 30 km’dir. Kartepe Kayak Merkezi’nde kayak yapabilirsiniz.
-
Maden Deresi suyunun aşındırdığı yerlerde oluşturduğu kanyon ile yürüyüş ve piknik yerleri arasında en ilgi çekici bölgelerden biri olarak yerini almıştır.
Sapanca’da Fotoğraf Çekilecek Yerler
Sapanca’da yaptığınız her aktivite sırasında fotoğraf çekilebileceğiniz birçok alan keşfedebilirsiniz. Doğa ile iç içe çekildiğiniz fotoğraflardan bir koleksiyon yapmak ise yapılacaklar listenize ekleyebileceğiniz maddelerden biri olabilir.
Sapanca’da Kışın Gezip Görülmesi Gereken Yerler
Sapanca’da özellikle kışın gezip görmeniz gereken yerler ve aktiviteler vardır. Sapanca kış tatili de oldukça tercih edilen tatil seçeneklerinden biridir.
- Çoğunlukla kiralık villa konaklama seçenekleri içinde ya da mekanlarda bulunan bir şömine başında sıcak içeceğinizi içmek.
- Kartepe özellikle kış mevsiminde kayak yapmak için yerli ve yabancı turistlerin en çok tercih ettiği merkezlerden biri.
-
Sapanca’da kışın kar yağışı ile bembeyaz olan doğada yürüyüşler yapabilirsiniz.
-
Sapanca’da Kuzuluk Kaplıcalarını ziyaret edebilirsiniz.
-
Sapanca’nın kışın yağmurlu ve çamurlu yollarınızı ATV ile keşfedebilirsiniz.
-
Sapanca Gölü’nü ve Maşukiye’yi ziyaret edin, Alabalık çiftliklerini görün ve burada Alabalık lezzetlerini tadın.
-
Sapanca ve çevresinde kışın gerçekleşen kış festivallerine katılabilirsiniz.
Sapanca’da Yazın ve Kışın Ne Yapılır?
- Sapanca’da Sapanca-Soğucak şelalesi etrafında yürüyüş gerçekleştirebilir ve burada her mevsim farklı fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz.
-
Konaklama olarak villa kiralama seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Yazın doğanın içerisinde havuz keyfi yapabilir, kışın ise villanızın penceresinden ya da şömine başından doğayı seyredebilirsiniz.
-
Adapazarı Ovası’nı İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer aldığı için Sapanca Gölü aynı zamanda Sapanca Adapazarı Gölü olarak geçmektedir. Sapanca Gölü tesisleri piknik alanları yaz için birçok kişinin piknik için tercih ettiği alanlar. Sapanca Gölü tesislerinde aynı zamanda kışın mevsiminde de vakit geçirmek mümkün. Sapanca Kurtköy Piknik Alanı ise piknik için bir diğer seçeneğiniz olabilir.
-
Karasu plajı şezlonglarında yazın güneşlenebilir ya da denizinde yüzebilirsiniz.
-
Sapanca’da sahil kenarı boyunca bisiklete binebilirsiniz. Sahilde bulunan bakkallar uygun fiyatlarla bisiklet kiralamaktadır.
-
Kalabalık bir arkadaş grubu ile Sapanca’ya gittiyseniz arkadaşlarınızla paintball oynayabilirsiniz.
-
Çocuklar ve yetişkinler için zipline yapabileceğiniz alanlar bulunmakta, buralarda zipline yapabilirsiniz.
-
Civarda bulunan otellerden birinde spa yaptırabilirsiniz.
-
Kano, deniz bisikleti ya da sandal kiralayarak Sapanca Gölü’nde vakit geçirebilirsiniz.
-
Sapanca’ya 15 km uzaklıkta olan Sedirvan’da yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
-
Birçok piknik yerleri aynı zamanda mangal olanağı tanıyor. Arkadaşlarınızla ya da ailenizle beraber bir mangal etkinliği yapabilirsiniz.
-
Sapanca Derbent balık avı için elverişli bir seçenek. Burada balığa çıkabilirsiniz.
-
Ziyaret ettiğiniz her bölgede fotoğrafçılığınızı geliştirerek çeşitli görseller yakalayabilirsiniz.