Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Sakarya iline bağlı bir ilçe olan Sapanca doğal güzellikleri ve yeşil alanları ile birçok kişi tarafından sıkça ziyaret edilen bir bölgedir. Kuzeyinde Sapanca Gölü yer alırken güneyinde Samanlı Dağları, Pamukova ve Gevye ilçeleri kendini gösterir. Sakarya’nın merkez ilçesi olan Adapazarı ise Sapanca ilçesinin doğusundadır. Batısında ise Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmir bulunur. Sapanca doğal güzellikleri keşfetmeyi seven gezginler, doğa severler ve tatilciler tarafından sıkça tercih edilmektedir.

Sapanca’yı günübirlik ziyaret edebileceğiniz gibi burada daha uzun süreli kalabileceğiniz tatil planları da gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yararlanabileceğiniz otel, kamping alanları, bungalov evler ya da kiralık villa gibi konaklama seçenekleri mevcuttur. Konaklayacağınız yeri konfor anlayışınıza ya da tatil beklentinize göre tercih edebilirsiniz. Konforuna daha düşkün olan kişiler tarafından kiralık villa seçenekleri de sık sık değerlendiriliyor. Sapanca manzara avantajları açısından da oldukça zengindir. Sapanca yaylaları, gölü, ormanı, şelaleleri gibi birçok doğal güzelliği ile ilginizi çekecektir.

Sapanca Gölü

Sapanca gölü tektonik kökenli bir tatlı su gölüdür. Konum itibari ile Kocaeli ve Sakarya sınırları içerisinde yer almaktadır. Doğu-Batı uzanımlı olan bu gölün Doğu kesimi Sakarya, Batı kesimi Kocaeli sınırları içerisindedir. Sakarya kent merkezine 12 km, Kocaeli kent merkezine ise 27 km uzaklıktadır. Sapanca gölünün etrafında gölü besleyen birçok dere bulunuyor. Görebileceğiniz çeşitli doğal güzelliklerinin yanı sıra vakit geçirebileceğiniz mekanlar açısında da zengindir. Kahvaltı yapabileceğiniz ya da akşam yemeği yapabileceğiniz hem şık hem de salaş mekanları da vardır. Doğal hayat açısından da görebileceğiniz birçok güzellik mevcuttur. Sapanca gölü özellikle kuş cenneti gibidir çünkü yıl boyunca ya da farklı mevsimlerde görebileceğiniz şu ana kadar gözlemciler tarafından kaydedilmiş 69 kuş türü vardır. Bu türlerden 29’unu yıl boyunca görebilirken diğerlerini farklı mevsimlerde görebilirsiniz.

Sapanca gölü piknik planlarınız, doğa yürüyüşleriniz, su sporlarınız ve bisiklet turlarınız içinde size uygun bir ortam sağlıyor. Doğa içerisinde aktif bir hayat için burayı ziyaret edebilir, birçok aktiviteye katılabilirsiniz.

Soğucak Yaylası

Sapanca ilçesi sınırları içerisinde bulunan Sapanca Soğucak Yaylası merkeze 20 km uzaklıkta, Sapanca merkezden yaklaşık 35 dakika sürmektedir.  Soğucak Yaylası özellikle yaz dönemi ziyaret edilir. Yazın sıcaklığından çıkıp Soğucak yaylasında serinleyebilirsiniz. Temmuz ayının ikinci haftasıyla beraber ise buranın en yoğun dönemi başlar. Bunun sebebi her yıl düzenlenen Soğucak Yaylası şenlikleridir. Her ne kadar bu şenlik bir gün sürüyor olsa bile Temmuz ayı itibari ile buraya ziyaretler başlar. Yayla şenlikleri esnasında,

  • Bisiklet ve at yarışları yapılır,
  • Karakuşak güreş müsabakaları gerçekleşir,
  • Folklor gösterileri sahnelenir,
  • Sanatçıların katılımıyla halk konserleri düzenlenir.

Ayrıca bu bölge çadır ve karavan kampı için de sık sık tercih edilir. Çok geniş bir alana sahip olan Soğucak Yaylası’nda festival ve şenlik dönemleri dışında sessiz sakin bir zaman geçirebilir ve kendinizi izole edebilirsiniz. Çevresinde ise birçok akarsu ve fazlaca ziyaret edilen Sapanca Soğucak Mağarası yer alır.

Sapanca Soğucak Mağarası

Sapanca Soğucak Mağarası, Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri ekipleri tarafından yapılan araştırmaya göre 1105 metrelik rakıma, 18 metrelik derinliğe ve 1051 metrelik uzunluğa sahip. Özellikle doğa severlerin ilgisini çeken Sapanca Soğucak Mağarası birçok gözlemci ve doğasever tarafından ziyaret edilmektedir. Maden Teknik Arama Enstitüsü araştırma verilerine göre başlangıçta güney yönünde 40 metre uzamakta daha sonra doğu-batı yönlü 150 metre uzunluğundaki ana galeriye bağlanmaktadır.

İçerisi iri bloklarla kaplı olan bu galeri büyük ölçüde fosilleşmiştir. Ana galeriyi oluşturan fosil kat ise mağaranın en geniş ve yüksek tavanlı bölümüdür. Büyük ölçüde çöküntü yaşadığından tabanı dev bloklarla kaplıdır. Bilimsel olarak ve görsel olarak ilgi çekici özelliklere sahip Soğucak Mağarası alanında uzman kişiler tarafından da yıllarca izlenmiş ve incelenmiştir.

Sapanca Aygır Deresi

Aynı zamanda Maşukiye Deresi olarak bilinen Sapanca Aygır Deresi Maşukiye’den Kartepe’ye çıkarken yol üzerinde kalmaktadır. Maşukiye ziyareti yaptığınız sırada muhakkak uğramanız gereken bir doğal güzelliktir. Sapanca’nın birçok bölgesi gibi burası da yaz-kış ayrı güzelliklere ev sahipliği etmektedir. İlkbahar ise en çok ziyaret edildiği zaman dilimidir. İlkbahar zamanı Kartepe karları erimeye başlar ve Sapanca Aygır Deresi’nin debisi artar. Bu doğal olay ise buraya ayrı bir güzellik kazandırmakta ve birçok ziyaretçiyi kendine çekmektedir.

Sapanca Çiğdem Yaylası

Turizmci gezgin ve yazarların yer aldığı bir jüri tarafından Türkiye’nin en güzel 10 yaylasından biri seçilen Sapanca Çiğdem Yaylası ilkbahar ve sonbahar aylarında açtığı çiğdemlerle süsler kendini. Bu sebepten dolayı ise en çok bu zamanlarda ziyaretçi akınına uğrar. 1500 metre yüksekliğe sahip olan Çiğdem Yaylası Marmara Bölgesi’nin en yüksek ve büyük yaylalarından biridir. Temmuz ayının ikinci haftasında ise her sene sebzelerin, meyvelerin ve hayvancılığın tanıtıldığı festivaller düzenlenmektedir. Bu festivaller esnasında da yoğunluk yaşayan yaylaya rakımı yüksek olsa dahi ulaşım genel olarak kolaydır.

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı

Sakarya İl Ormanı Tabiat Parkı Sapanca ve Arifiye ilçeleri arasında yer alır. Sapanca Gölü kıyısı da bu tabiat parkı içinde yer alıyor. Ayrıca burası çevre illerden de birçok ziyaretçi almaktadır. İçerisinde kahvaltı yapabileceğiniz ya da akşam yemeği organizasyonu düzenleyebileceğiniz birçok mekan mevcuttur. Aynı zamanda çeşitli aktivitelere katılmanız da mümkün. Sapanca gölü içerisinde tekne ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Arkadaşlarınızla bisiklet turuna çıkabilir ya da uygun hava koşulları mevcutsa ATV kiralayabilirsiniz. Burası 4 mevsim aktif hizmet vermektedir.

Maşukiye

İstanbul’a bir buçuk saat uzaklıkta yer alan Maşukiye aynı zamanda Sapanca’ya da çok yakın bir lokasyonda bulunuyor. Her gün yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret edilen Maşukiye keşfedilecek birçok doğal güzelliklere de sahiptir. Maşukiye’de neler yapabileceğinize ise Maşukiye Gezilecek Yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu bölgede de konaklayabileceğiniz seçenekler vardır. Dilerseniz burada konaklayarak Sapanca keşfinize başlayabilirsiniz. Her mevsim ise yapabileceğiniz aktiviteler vardır.

Kırkpınar

Sapanca Kırkpınar Soğuksu Maşukiye ve Yanıkköy ile beraber 1864 yılında kurulmuş olan bir mahalledir. Yeşilliği ve güzel kafeler ile ön plana çıkan Kırkpınar’da görebileceğiniz doğal güzelliklerin yanı sıra vakit geçirebileceğiniz butik kafeler de vardır. Kartepe kayak merkezine de yarım saatlik mesafede bulunan Kırkpınar’dan buraya giderek kayak yapabilirsiniz. Özellikle kış mevsimde birçok ziyaretçi alan Kartepe kayak severlerin ve turistlerin çokça rağbet gösterdiği bir bölge.

Mahmudiye Köyü

Mahmudiye Köyü Sapanca’ya bağlı bir köydür. Bu bölge su kaynakları ve yeşillik alanları açısından zengin bir köydür. Mahmudiye Dere içi Mevkii’nde bulunan Naturköy konaklama ve kahvaltı tesisi doğa içerisinde yer almasından dolayı birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor. Bu sebeple Mahmudiye Köyü’de zaman içerisinde Sapanca’nın bilinen köylerinden biri haline gelmiştir. Sessiz, sakin, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için uygun bir beldedir. Kiralık villa seçeneklerinden bazılarını da değerlendirerek kendi kişisel alanınızda doğal ortam içerisinde tatil yapabilirsiniz.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü