Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı bir mahalledir. Gökova Körfezi’nin doğu ucunda bulunmaktadır. Antik Çağ döneminden bu yana üzerinde yerleşim olduğu bilinen Akyaka’nın geniş kitleler tarafından tanınması 1970 yılında olmuştur. 1980’li yıllarda gerçekleşen “turizm patlaması” ile birlikte Akyaka “turistik belde” durumuna gelmiştir. Özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Akyaka doğal güzellikleri ile gözde tatil yerleri arasındadır. Akyaka’yı ziyaret eden kişiler birçok farklı etkinliklere katılabilmekte ve kaliteli vakit geçirebilmektedirler.
Akyaka doğal güzellikler bakımından oldukça zengindir. Akyaka’yı ziyaret edenlerin uğrak yeri olan Azmak Nehri’nde tekne turu yapılabilmektedir. Denize ve güneşe meraklı kişilerin tercihi ise berrak suları ile ünlü Sedir Adası olmaktadır. Akyaka, Çınar Plajı ve Akbük Koyu gibi tertemiz birçok koyda yüzme imkanı da sunmaktadır. Akçapınar Köyü’nde rüzgar sörfü ve kano turlarına katılıp, doğa ile iç içe harika bir gün geçirilebilmektedir. Bölgede yer alan, muhteşem doğası ile birlikte tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan Idyma Antik Kenti ziyaret edilebilmekte veya Aşıklar Yolu’nda yürüyüş ve bisiklet sürme etkinlikleri yapılabilmektedir. Ziyaretçiler tarafından Akyaka Orman Kampı ziyaret edilebilmekte ve Sakartepe Seyir Terası’nda harika bir gün batımı manzarası izlenebilmektedir.
Azmak Nehri
Akyaka denilince akla ilk gelen doğal güzellik Azmak Nehri olmaktadır. Azmak Nehri, Muğla ilinin Ula ilçesinde yer almaktadır. Muğla il merkezine 28 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Gökova’nın kuzeyi ile Akyaka’nın kesişim noktasından çıkmakta ve Gökova Körfezi’nin 1 kilometre doğusundan denize dökülmektedir. Azmak Nehri birçok kaynaktan çıkan kollardan meydana gelmektedir. Azmak Nehri’ne ulaşım kara yolu ile sağlanmaktadır. Nehrin akvaryumu andıran berrak suları üzerinde tekne turları yapılabilmektedir. Azmak Nehri’ndeki tekne turları Akyaka limanından başlamakta ve 2 saat sürmektedir. Tekneler 12 kişi kapasitelidir. Tekne turu için biletler, limandaki kooperatiften temin edilebilmektedir. Tekne turu dışında nehir üzerinde kooperatif tarafından düzenlenen kano turları da yapılabilmektedir. Kano turları sırasında kişilere bir adet can yeleği verilmektedir. Gezi sırasında Osmanlı dönemine ait gemi yapılan alan ziyaret edilmektedir. Azmak Nehri’nde yapılabilecek bir diğer etkinlik ise “ringo”dur. Deniz simidi anlamına gelen ringo Azmak Nehri’nin tertemiz sularında yapılabilecek keyifli bir aktivitedir.
Akyaka Plajı
Akyaka’da denize girilebilecek en temiz yerlerden biri olan Akyaka Plajı Mavi Bayrak ödüllü olan bir halk plajıdır. Akyaka Plajı oldukça sığ olduğu için çocuklu aileler tarafından tercih edilmektedir. Akyaka Plajı kumdan oluşmakta ve denizin sığlığı yaklaşık 200 metreye kadar devam etmektedir. Aynı zamanda bedensel engelli kişiler için de uygun olan plaj 2016 yılında “engelsiz plaj” ismi ile de bilinmektedir. Akyaka Plajı birinci derece sit alanı içerisinde bulunmaktadır. Bu nedenle doğası bozulmamış plajlardan biridir. Temmuz ve ağustos aylarında oldukça kalabalık olan Akyaka Plajı muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Plajın arka tarafında yer alan yemyeşil ağaçlar mavi ve yeşilin kucaklaştığı harika bir görsel şölen sunmaktadır. Akyaka Plajı’nın arka kısmında yer alan restoran ve kafeler misafirlere hizmet vermektedir. Plaja girişler ücretsizdir. Ancak şezlong ve şemsiye kiralamak isteyen kişilerin belirli bir ücret ödemeleri gerekmektedir. Plaj içerisinde soyunma kabini, duş gibi imkanlar da bulunmaktadır.
Sedir Adası
Akyaka’nın doğal güzelliklerinden biri olan Sedir Adası Marmaris’e yakınlığından dolayı oldukça rağbet görmektedir. Sedir Adası aynı zamanda “Gülen”, “Kleopatra”, “Şiir”, “Aşk”, “Balayı” gibi isimlerle de bilinmektedir. Sedir Adası’na Akyaka’dan hareket eden tekne turları ile kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Sedir Adası’nın altın rengi kumlarına yerli ve yabancı turistler oldukça ilgi göstermektedir. Maki, sedir, zeytin ve çam ağaçlarının çevrelediği Sedir Adası, geçmiş dönemlerde “Cedrea” olarak adlandırılmıştır. Antik Çağ’dan bu yana önemini ve güzelliğini koruyan Sedir Adası, antik kente ait olan şehir duvarları ile antik tiyatro kalıntılarını bünyesinde bulundurmaktadır. Ada içerisinde yer alan kalıntılar; Apollon Tapınağı, kilise, agora ve antik liman kalıntılarıdır.
Idyma Antik Kenti
Idyma Antik Kenti Gökova köyünün üzerindeki tepede yer almaktadır. Idyma Antik Kenti, Gökova köyünden başlamakta ve Kıran Dağı eteklerine kadar devam etmektedir. Antik kentin yaklaşık 2500 yıllık bir tarihsel geçmişe sahiptir. Idyma Antik Kenti içerisinde nekropolis ve mezarlar bulunmaktadır. Antik kentteki mezarlar ev benzeri yapıda inşa edilmiştir. Kaya mezarlarının şekilleri incelendiğinde, sosyoekonomik farklılıklar gözlemlenmiştir. Idyma Antik Kenti anıtsal kaya mezarları iyi korunmuş mezar örnekleri bulundurması açısından önemli bir yerdir.
Akçapınar Köyü
Akçapınar Köyü, Muğla ilinin Akyaka beldesinde bulunmaktadır. Akçapınar Köyü’nde uçurtma sörfü ve kano turları gibi çeşitli etkinlikler yapılabilmektedir. Bölge içerisinde rüzgar sörfü yapmak için en uygun zaman nisan ve eylül ayları arası olmaktadır. Rüzgar sörfü dışında, Akçapınar Azmağı’nda kano kiralanabilmekte ve keyifli vakit geçirilebilmektedir. Yemyeşil ağaçlar arasında yapılan kano turları Akyaka ziyaretçilerinin sıklıkla tercih ettikleri bir aktivitedir. Akçapınar Azmağı yerel yönetimler ile koruma altına alınmıştır.
Akbük Koyu
Akbük Koyu, Gökova Körfezi’nin kuzeyinde yer almaktadır. Son derece temiz suları ile ünlü olan Akbük Koyu, körfezin vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır. Koy, merkeze yakın bir mesafede yer almaktadır. Akbük Koyu’nda küçük bir iskele ile birkaç restoran da bulunmaktadır. Akbük Koyu’na gidildiğinde, Karia Antik Kenti ve Keramos kalıntıları da ziyaret edilebilmektedir. Koy birinci derece sit alanı olarak korunmaktadır. Doğal sit alanı olduğu için betonlaşmaya izin verilmemektedir. Akbük Koyu’nda mavi ve yeşilin tonlarını görmek mümkündür. Yerli ve yabancı birçok turistin ilgi gösterdiği popüler bir koydur.
Aşıklar Yolu
Aşıklar Yolu okaliptüs ağaçları ile çevrelenmiş bir yol olduğu için “Okaliptüs Yolu” olarak da bilinmektedir. Aşıklar Yolu bisiklet ile gezintiye çıkmak isteyen kişiler için son derece uygun bir alandır. Yeşilçam filmlerinin birçok sahnesine de ev sahipliği yapan Aşıklar Yolu, gündüz saatlerinde oldukça kalabalık olmaktadır. Sabah saatlerinde daha sakin olan alan çevre yürüyüşleri yapmak için de son derece uygundur. Aşıklar Yolu’nda oksijen depolamak ve bisiklet sürmek Akyaka vazgeçilmezleri arasındadır.
Akyaka Orman Kampı
Akyaka Orman Kampı merkeze oldukça yakın mesafede bulunmaktadır. Ülke içerisinde bulunan en güzel orman kamplarından biri olan Akyaka Orman Kampı, denize sıfır mesafede yer almaktadır. Kamp bünyesinde 300 çadır ve 70 karavan kapasitesi bulunmaktadır. Kamp içerisinde otopark, bulaşıkhane, restoran, banyo, çamaşırhane gibi imkanlar bulunmaktadır. İstenildiği takdirde, çadırlara elektrik çekilebilmekte ve buzdolabı kiralanabilmektedir. Kamp içerisinde 8 adet koy bulunmaktadır. Koyların hepsinde rahatlıkla denize girilebilmektedir. Koylar birbirine yürüyüş mesafesinde bulunmaktadır. Akyaka Orman Kampı, Akyaka merkezine 150 metre mesafede bulunmaktadır.
Sakartepe Seyir Terası
Sakartepe Seyir Terası, Akyaka’yı ziyaret edenlerin vazgeçilmezleri arasındadır. Sakartepe Seyir Terası 900 metre yükseklikte bulunduğu için Gökova Körfezi’nin büyüleyici manzarası rahatlıkla izlenebilmektedir. Aynı zamanda tepede yer alan kafede, bölgenin birçok lezzetine ulaşılabilmektedir. Sakartepe Seyir Terası’na ulaşmak için Muğla - Marmaris yolu üzerinden Sakar Geçidi’ne ulaşılması gerekmektedir. Sakar Geçidi’nden 500 metre sonra ormanın içine doğru uzanan yol takip edildiğinde terasa ulaşılabilmektedir.
Çınar Plajı
Akyaka’ya 3 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tertemiz suyu ve yemyeşil doğası ile yerli ve yabancı birçok misafiri ağırlamaktadır. Çınar Plajı’na özel araç ile gidilebildiği gibi, aynı zamanda Akyaka merkezinden hareket eden dolmuş ve taksiler ile de ulaşılabilmektedir. Çınar Plajı renkli küçük taşlardan oluşmaktadır. Akyaka Plajı gibi sığ değildir. Kıyıdan birkaç metre sonra su derinleşmektedir. Derin suda yüzmek isteyen kişiler tarafından tercih edilen Çınar Plajı’nın suyu oldukça soğuktur. Bunun nedeni Azmak Nehri’nden akan suyun Çınar Plajı’ndan denize karışmasıdır. Plajda isteğe bağlı olarak şezlong ve şemsiye kiralanabilmektedir.