Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Akyaka, Muğla ilinin Ula ilçesine bağlı olan bir mahalledir. Yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Akyaka, hem doğal hem tarihi güzellikleri ile ön plana çıkan tatil yerleri arasındadır. Tatil için Akyaka’yı tercih eden tatilciler, Akyaka’nın neyi ile meşhur olduğunu merak etmektedirler. Akyaka’ya gelen ziyaretçiler için bol oksijen ve harika doğa manzaraları eşliğinde yapılabilecek çok sayıda aktivite bulunmaktadır. Çevresindeki diğer popüler tatil yerlerine yakın oluşu Akyaka’nın özellikle yaz mevsimlerinde rağbet görmesine sebep olmaktadır. 

Akyaka’yı ziyaret edenlerin özellikle cevabını aradıkları soru “Akyaka’nın neyi meşhur?” olmaktadır. Akyaka’da meşhur olan şeyler; Nail Çakırhan Müzesi’ni ziyaret etmek, Azmak Nehri kıyısında rakı balık yapmak, Azmak Nehri’nde tekne turu yapmak, Sedir Adası’nda yüzmek, Aşıklar Yolu’nda yürüyüş yapmak ve Idyma Antik Kenti’ni ziyaret etmektir. “Akyaka’nın nesi meşhur?” sorusuna yanıt arayan tatilciler Akyaka’nın kaliteli restoranlarında bölgeye ait lezzetleri tadabilmektedirler. Akyaka, ziyaretçilerine hayranlık uyandıran tarihi eserlerini yakından görme, okaliptüs ağaçları altında keyifli bir doğa yürüyüşü yapma ve berrak koylarında yüzme gibi imkanlar sunmaktadır.

Nail Çakırhan Müzesi

Muğla ilinin Ula ilçesine bağlı bir mahalle olan Akyaka her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Akyaka’nın kendine has mimari yapısı görenlerde hayranlık uyandırmaktadır. Akyaka’daki bu güzel mimari dokunun oluşturulmasında Nail Çakırhan’ın büyük katkısı bulunmaktadır. Gazeteci ve şair kimliği bulunan Nail Çakırhan’ın adı Nazım Hikmet ile birlikte çıkardıkları şiir kitabı ile daha da bilinir hale gelmiştir. 

Nail Çakırhan’ın herhangi bir mimarlık eğitimi almamış olmasına rağmen Akyaka’da inşa ettiği konak görenleri büyüleyici bir güzelliktedir. 

Akyaka merkezinde, bölgenin mimari yapısını baz alarak inşa ettiği konak Akyaka ziyaretçilerinin uğrak yeridir. Nail Çakırhan’ın inşa ettiği konakta tamamen yerel yöntemler kullanılmış ve konağın inşasında bölgenin ustaları çalışmıştır. 1983 yılında dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Ağa Han Mimarlık Ödülü kazanmış olan Nail Çakırhan Türkiye’nin sahip olduğu en büyük değerlerden biridir. Nail Çakırhan’ın inşa ettiği konak sonrası bölgede bulunan diğer yapılar da Çakırhan Konağı örnek alınarak inşa edilmiştir. Bunun sonucunda ise otantik bir kent görünümü ortaya çıkmıştır. Ahşap işçiliğinin yaygın olarak kullanıldığı evler zaman içinde apart otellere ve butik otellere dönüştürülmüştür. Günümüzde sanat galerisine dönüştürülmüş ödüllü Nail Çakırhan Müzesi’ni görmek isteyen yerli ve yabancı turistler Akyaka’ya büyük ilgi göstermektedirler.

Adres: Nail Çakırhan Sk. Akyaka, 48650 Ula/Muğla

Azmak Nehri Kıyısında Rakı Balık Yapmak

Azmak Nehri Muğla ilinin Ula ilçesine bağlı bir mahalle olan Akyaka’da bulunmaktadır. Eski zamanlarda köylerde su olmadığı için kadınlar çamaşırlarını Azmak Nehri’nde yıkamakta olduğundan Azmak Nehri “Kadın Azmağı” olarak da bilinmektedir. Gökova Körfezi’ne dökülen Azmak Nehri yemyeşil ağaçların çevrelediği berrak ve tertemiz suyu ile ön plana çıkmaktadır. Suyun derecesi yaz ve kış mevsiminde 8 dereceyi geçmemektedir. Azmak Nehri’nde tekne turları yapılabildiği gibi kıyısında bulunan birçok restoranda Akyaka’ya özgü lezzetler tadılabilmektedir.

Azmak Nehri kıyısında yer alan restoranların zengin menüsünde bulunan Akyaka’ya özgü çeşitli mezeler tadılabilmekte ve doğanın içinde rakı balık keyfi yapılabilmektedir. Akyaka’ya özgü karidesli mücver, topik, kalamar dolma, kabak çiçeği kızartması, deniz börülcesi, ahtapot salatası, atom, enginar dolması ve Girit Ezme gibi birçok meze çeşidi Azmak Nehri kıyısında yer alan restoranlarda bulunabilmektedir. Türkiye’de yalnızca Ege ve Akdeniz kıyılarında bulunan mavi yengeç ve çeşitli deniz mahsülleri de Akyaka’ya gelindiğinde tadılması gereken lezzetlerdendir. Azmak Nehri kıyısında bulunan restoranlarda balık çeşitleri günlük olarak gelmekte ve Akyaka misafirlerine taze sunulmaktadır. Azmak Nehri restoranlarının su içine konulmuş masalarında çeşitli mezelerin ve deniz ürünlerinin lezzetini merak eden Akyaka misafirleri için Azmak Nehri tercih sebebi olmaktadır.

Azmak Nehri’nde Tekne Turu Yapmak

Muğla ilinin Ula ilçesinde bulunan Akyaka’ya gelen turistler için favori aktivitelerden bir Azmak Nehri’nde tekne turu yapmaktır. Bölge koruma altında olduğu için Azmak Nehri’nde avcılık ve balıkçılık faaliyetleri yasaktır. Gökova Körfezi’nden denize karışan Azmak Nehri 3 kilometre uzunluğa sahip olup, derinliği ise 10 metreye kadar ulaşmaktadır. Azmak Nehri’nde tekne turları Akyaka limanından başlamaktadır. 2 saat süren tekne turu için biletler limanda yer alan kooperatiften temin edilebilmektedir. Tekneler 12 kişi kapasitelidir. 

Azmak Nehri’nde tekne turu dışında yapılabilen aktivitelerden biri de kano turlarıdır. Kano turları sırasında kişilere can yeleği verilmektedir. Kano turu süresince Azmak Nehri’nde yaşayan birçok balık çeşidi ile su kaplumbağalarını izlemek mümkündür. Azmak Nehri’nde yapılabilecek bir diğer aktivite ise ringodur. Deniz simidi anlamı taşıyan ringoya yerli ve yabancı turistler büyük ilgi göstermektedir. 

Sedir Adası’nda Yüzmek

Akyaka’ ya gelen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettikleri yerler arasında olan Sedir Adası altın rengi kumları ve berrak suları ile ön plana çıkmaktadır. Sedir Adası Marmaris’e yakınlığından dolayı da tercih sebebidir. Maki, zeytin, sedir ve çam ağaçlarının çevrelediği Sedir Adası’na Akyaka’dan hareket eden tekne turları ile kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Sedir Adası’nda Kleopatra’nın yüzdüğüne dair rivayetler olduğu için adanın ismi aynı zamanda “Kleopatra Plajı” olarak da adlandırılmaktadır. Antik Çağ’dan günümüze dek güzelliği ile öne çıkan Sedir Adası içerisinde antik kente ait şehir duvarları, kilise, agora, antik liman, Apollon Tapınağı ile antik tiyatro kalıntıları da bulunmaktadır. 

Aşıklar Yolu’nda Yürüyüş

Aşıklar Yolu’nda yürüyüş yapmak ve bisiklet sürmek Akyaka’ya gelenlerin favori aktiviteleri arasındadır. Aşıklar Yolu okaliptüs ağaçlarından oluştuğu için “Okaliptüs Yolu” olarak da bilinmektedir. 1928 yılında Akçapınar ve çevresi bataklık olduğu için oluşabilecek sivrisineklerin yayabileceği sıtma ve benzeri bulaşıcı hastalıkların engellenmesi amacı ile okaliptüs fidanları ekilmiştir. Okaliptüs fidanlarını getiren kişi ise Halikarnas Balıkçısı olarak bilinen Cevat Şakir Kabaağaçlı’dır. Kendisi bataklığı kurutmak amacı ile Avustralya’dan okaliptüs fidanları getirmiş ve Aşıklar Yolu bu şekilde oluşturulmuştur. 

Aşıklar Yolu unutulmaz Yeşilçam filmlerine ev sahipliği yapması ile ön plana çıkmaktadır. Akyaka’ya 5 kilometre uzaklıkta bulunan Aşıklar Yolu her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Muğla ve Marmaris gibi diğer tatil bölgelerine yakın olması sebebi ile sıklıkla tercih edilmektedir. Oksijen depolamak ve yemyeşil okaliptüs ağaçlarının huzur veren görüntüsünü seyretmek isteyen Akyaka ziyaretçileri için Aşıklar Yolu vazgeçilmez yerler arasındadır. 

Adres: Akçapınar, 48640 Ula/Muğla

Idyma Antik Kenti

Gökova köyünden başlayan Idyma Antik Kenti Kıran Dağı eteklerine kadar devam etmektedir. 2500 yıllık bir tarihsel geçmişe sahip olan Idyma Antik Kenti, Akyaka’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Antik kent içerisinde nekropolis ve mezarlar yer almaktadır. Gökova köyünün üzerindeki tepede bulunan Idyma Antik Kenti anıtsal kaya mezarları en iyi korunmuş mezar örnekleri bulundurma özelliği taşımaktadır. Akyaka’da İnişdibi Mahallesi yakınlarında bulunan Bizans Kalesi olarak bilinen büyük bir Ortaçağ kalesi de bulunmaktadır. Helenistik Dönem’e ait taş döseli yollar, çeşitli surlar, su yolları, kale ve kral mezarlarına sahip olan Idyma Yolu yaklaşık 150 kilometre uzunluğa sahiptir. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü