Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Antalya’nın en popüler tatil noktalarından biri olan Alanya, büyüleyici doğal güzellikleriyle olduğu kadar tarihi iklimiyle de öne çıkan bir yer. Geçmişten bugüne birçok büyük medeniyetin ev sahipliği yaptığı Alanya tarihi yerler açısından çok zengin. Alanya’nın neyi meşhur diyenler için birçok seçenek sunan bölge, yapılacak şeyler açısından çok zengin bir liste sunuyor. Bu anlamda Alanya’da tarihi yerler de görülmesi gerekenler içinde ilk sıralarda. Alanya’nın tarihi eserlerine bakıldığında hem Osmanlı döneminden kalma yapılar hem de binlerce yıl eskiye dayanan, antik medeniyetlerden günümüze uzanan yapılar da yer alıyor. Alanya tarihi ve turistik yerleri içinde, her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan birçok mekan yer alıyor.

Her ne kadar birçok kişi için Alanya koyları ve Alanya plajları bölgeye dair akla gelen ilk seçenekler olsa da, Alanya’nın tarihi ve turistik yerlerinin geniş seçenekler sunması, bölgede harika bir tatil yapma fırsatını sunuyor. Yeşille mavinin iç içe geçtiği Alanya, antik kentleri, binlerce yıllık tarihine rağmen günümüze ulaşmayı başarmış etkileyici yapıları ile birçok kişi için en popüler tatil adreslerinden biri. Alanya’nın tarihi mekanlarına bakıldığında oldukça etkileyici yerler mevcut. Alanya tarihi yerleri ve doğal güzellikleri içinde yer alan birçok eser, koruma altında ve bazıları müze statüsünde.İlçe merkezinden kolay bir şekilde ulaşılabilen Alanya’nın tarihi güzelliklerine hem özel araçla hem de toplu taşıma ile kolay bir şekilde gitmek mümkün. Alanya tarihi eserleri, içinde çok farklı kültürlere, medeniyetlere uzanan izler barındıran bir dünya sunuyor. Coğrafi özellikleri ve eşsiz konumu nedeniyle birçok medeniyetin tercihi olmuş Alanya’nın tarihi yerleri, görülmesi, keşfedilmesi gereken birçok yer sunuyor. Alanya’nın tarihi yerleri ve turistik özelliklerini incelemek, kültürle, arkeoloji ile iç içe bir tatil deneyimi vaat ediyor. Yapılacak şeylerin, görülecek güzelliklerin asla bitmediği Alanya’nın öne çıkan tarihi yerlerini sıraladık.

Alanya Kalesi

Antalya’nın en önemli merkezlerinden biri olan Alanya’da, bölgenin tarihi yapıları içinde yer alan kale, görülmesi gereken kültürel varlıklar içinde bulunuyor. Alanya’nın merkezinde gitmenin çok kolay olduğu Alanya Kalesi, kilometrelerce uzanan surları ile oldukça görkemli bir yapı. Kalenin inşası, Kızılkule’de olduğu gibi Alanya’yı deniz üzerinden gelebilecek saldırılara karşı korumak için başlatılmıştır. Alaaddin Keykubat tarafından inşa edilen kale, 1221 yılında inşa edilmesine karşın günümüze kadar korunmayı başarmıştır. Bununla birlikte turistik merkezler içinde yer alan kale, bu zamana kadar yapılan restorasyon çalışmaları ile birlikte günümüze kadar korunmuştur. İçinde o döneme dair izler barındıran kale aynı zamanda sarnıç yapısı da barındırıyor. Alanya kalesine giriş yetişkinler için ücretlidir.

Kızılkule

Alanya’da birçok tarihi ve kültürel varlık yer alsa da bunlar içinde en çok öne çıkan adreslerin başında Kızılkule geliyor. Alanya’nın simgesel yapıları içinde yer alan Kızılkule, Alanya merkezinde yer alıyor ve yarımadada turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerler içinde. Geçmişi oldukça eski olan kule, 1200’lü yıllarda Alaaddin Keykubat tarafından inşa ettirilmiş bir yapı. Alanya’yı savunmak ve deniz üzerinde hakimiyet kurmak için inşa edilmiş Kızılkule, o dönemin en önemli kaleleri içinde yer alıyordu. Alanya’nın en popüler kültürel ve tarihi varlıklarından biri olan Kızılkule’ye ücretsiz giriş yapılabilmekte. Bununla birlikte, öğrenciler Kızılkule’ye giriş yaparken bir ücret ödemiyor.

Dim Mağarası

Alanya dendiğinde tarihi varlıklar içinde görülmesi gereken diğer bir adres de Dim Mağarası. Alanya’nın merkezine çok yakın bir konumda olan Dim Mağarası, içinde galerilerin yer aldığı, doğal oluşumu ile görenleri kendine hayran bırakan bir yapı. İçinde yer alan dikit ve sarkıtların harika bir görüntü sunduğu mağara, 300 metreden uzun yapısı ile bölgenin en önemli tarihi varlıkları içinde yer alıyor. Tarih öncesi dönemlerden kalmış Dim Mağarası turistlerin ziyaretine açık ve ziyaret edilebiliyor. Bununla birlikte öğrenciler hariç, mağaraya giriş için ücret talep edilmektedir. Etkileyici atmosferi ile mağara, Alanya’da görülmesi gereken yerler içinde en popüler adreslerden.

Tophane

Alanya’nın en çok ilgi gören tarihi eserleri içinde yer alan diğer bir mekan da tophane. Tophane, merkezden kolay bir şekilde yürümenün mümkün olduğu bir yer. Alanya tarihi yarımadasının bir parçası olan bölge, 2 katlı bir yapı. Bununla birlikte tophane üzerinden civarda bulunan diğer surlara geçiş yapabilmek mümkün. İçinde 6 odanın bulunduğu mekan yaklaşık 20 metre uzunluğa sahip ve o dönemde yapım amacı, Alanya’yı denizden gelebilecek saldırılara karşı korumaktı. Akdeniz savunmasında en kritik noktalardan birinde yer alan tophane, görülmesi gereken tarihi yerler içinde yer alyor ve ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebiliyor.

Arkeoloji müzesi

Alanya tarihine dair en önemli eserlerin tanığı olmak isteyenler için Alanya Arkeoloji Müzesi, görülmesi gereken mekanlar içinde diğer bir alternatif. Alanya ve Antalya tarihine dair önemli olaylardan izlerin yer aldığı bölge, içerdiği özel eserlerle tarih öncesi dönemlere varan bir keşif sunuyor. Alanya bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer, bu nedenle Tunç çağına uzanan eserleri görmek Alanya’da mümün. Müze, yapılan çalışmaların ardından 1960’ların sonunda açılmıştır ve o günden bugüne turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi mekanlardan biri olmuştur. Alanya Arkeoloji Müzesinde yer alan eserler içinde Roma ve Bizans dönemi eserlerinin yanı sıra, Helen döneminden kalma varlıklar da yer alıyor.

Süleymaniye Camii

Alanya’nın en eski tarihi mekanları içinde yer alan Süleymaniye Camii, görülmesi gereken mekanlar içinde bulunuyor. 13. yüzyılda Alanya’da birçok eser inşa edildi ve kale, Kızılkule bunlar içinde yer alıyor. Bu eserler gibi, Süleymaniye Camii de Alaattin Keykubat tarafından yapılmış bir mekan. Günümüzde halen ibadet için tercih edilebilen bir cami olan Süleymaniye, Osmanlı’nın bölgede hakimiyeti ele almasının ardından birçok restorasyondan geçirilmiştir. Türk mimarisinin en önemli örnekleri içinde gösterilen Süleymaniye Camii, bölgede yaşayanlar tarafından Orta Hisar Camii olarak da bilinmektedir.

Kent Belleği Merkezi

Alanya’da tarihi eserlerin sunduğu heyecan verici ortamın tanığı olmak isteyenler için, Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi ve Kent Belleği Merkezi de en önemli yerler içinde yer alıyor. Merkeze çok yakın bir konumda olan müzeye özel araçla ya da minibüslerle çok kolay bir şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Alanya ve Antalya tarihine dair çok özel mirasların yer aldığı bölge, Alanya tarihine ilgi duyanların görmesi gereken yerlerden. Alanya’nın meşhur konaklarından birinde hizmet veren merkez, bölgenin en önemli kültürel varlıkları içinde yer alıyor. Girişin ücretli olduğu Kent Belleği Merkezi, görülmesi gereken adresler içinde.

Side Antik Kenti

Alanya’ya yakın bir konumda yer alan Side Antik Kenti, bölgeye tatile gelenler için listeye eklenmesi gereken adresler arasında bulunuyor. Konum olarak Manavgat’ın içinde yer alsa da Side, Alanya’nın merkezine 65 kilometre uzaklıkta. En önemli tarihi mekanlar içinde bulunan Side Antik Kenti geçmişten bugüne birçok köklü uygarlığın merkezi olmuştur. Side’de Lidya’nın yanı sıra Bizans ve Roma medeniyetlerinin de izlerini bulmak mümkün. Dünyaca ünlü bir yer olan Side Antik Kenti’ne ücretsiz bir şekilde girilebiliyor. Bununla birlikte bölgede yer alan Apollon Tapınağı’da, antik kentin en önemli tarihi hazineleri içinde gösteriliyor.

Ehmedek Kalesi

Alanya’nın önemli kültür varlıkları içinde yer alan Ehmedek Kalesi, 13. yüzyıl mimarisinin tanığı olmak isteyenlere hitap eden diğer bir mekan. I. Alaaddin Keykubat tarafından inşa edilmiş Ehmedek Kalesi’nin yapım nedeni Alanya’nın kara üzerinden gelebilecek saldırılara karşı inşa edilmiştir. Kalede yapılan incelemelerde, surlarda Helen kültüründen izler bulunması ise Ehmedek Kalesi’nin ne denli önemli bir yer olduğunu göstermektedir. Bu nedenle kale 1200’lü yıllarda inşa edilmiş olsa da bazı kaynaklarda kalenin inşasının milattan önce 4. yüzyıla kadar uzandığı yer almaktadır. Osmanlı döneminin önemli askeri merkezlerinden olan kalede cami ve kümbet gibi varlıklar da yer alıyor.

Alara Kalesi

Alanya’da yer alan tarihi ve kültürel değerler saymakla bitmiyor. Alanya’nın en önemli tarihi mekanları içinde, Alara Kalesi de yer alıyor. Alara Çayı’nın hemen yanı başında inşa edilmiş olan kalenin tarihi 13. yüzyıla, Alaaddin Keykubat dönemine uzanıyor. Selçuklu döneminin mimarisinin izlerini barındıran kalenin amaçlarından biri İpek yolunu kullananlar için bir mola yeri olmasıydı. Günümüze kadar çok iyi bir şekilde korunmayı başarmış olan yapının içinde bir caminin yanı sıra hamamlar ve görevliler için özel odalar da yer alıyor. Alara Çayı’nın harika doğal güzelliğine karşı özel bir konumda olan Kale, görülmesi gereken tarihi mekanlar içinde.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü