Daha güzeli, daha ucuzu hellovillam’da

Akdeniz Bölgesi’nin en güzel tatil yerlerinden biri olan Belek, hem doğal güzellikleri hem tarihi güzellikleri hem de dünyaca ünlü meşhur lezzetleri ile her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Belek’te son yıllarda Belek’e özgü lezzetleri sunan çok sayıda restoran açılmıştır. Bu nedenle Belek misafirleri, “Belek’te ne yenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Dünyaca ünlü meşhur Belek yemekleri arasında hülüklü çorba, cive, Gökçesu pilavı, şilofta, Antalya tahinli piyazı, enginarlı Girit kebabı, Akdeniz balık çeşitleri, Antalya usulü kabak tatlısı, hibeş, sütlü buğday çorbası ve mantar böreği yer almaktadır. 

Hülüklü Çorba

Belek ve çevresinde sıklıkla tüketilen bu özel lezzet hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilmektedir. Özellikle bölge halkının düğün, cenaze ve mevlid gibi özel günlerinde yaptığı hülüklü çorba, eski zamanlarda düğün yemeklerinde yapıldığı için “düğün çorbası” olarak da bilinmektedir. Günümüzde ise hülüklü çorba yöre halkı tarafından yalnızca özel günlerde değil, günlük yaşamlarında da tüketilen lezzetler arasında bulunmaktadır. Hülüklü çorba 2019 yılında “coğrafi işaretli ürün” olarak tescillenmiş ve uluslararası bir üne kavuşmuştur. Hülüklü çorbanın yapımında dana işkembesi, kemik suyu, pirinç, haşlanmış nohut, domates, sıvı yağ, soğan, kuru nane, limon, kırmızı biber, tereyağı ve tuz kullanılmaktadır. Yöre halkı tarafından hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilen hülüklü çorba, Antalya restoranlarında genellikle sıcak olarak servis edilmektedir. 

Cive

Belek mutfağına ait son derece lezzetli tatlardan biri olan cive, domates ve pirinçten hazırlanan bir sebze yemeğidir. Yöre halkı tarafından sıklıkla tüketilen bu yemek, hem yerli hem de yabancı Belek misafirleri tarafından oldukça beğenilmektedir. Vejetaryenler için de uygun olan cive, genellikle çorba olarak servis edilmektedir. Son derece besleyici ve doyurucu olması nedeniyle öğün olarak da tüketilebilmektedir. Belek restoranlarının çoğunda bu eşsiz lezzeti denemek mümkündür. 

Gökçesu Pilavı

Gökçesu Pilavı, Belek misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Gökçesu pilavı, nohut, maydanoz, havuç ve dereotu kullanılarak hazırlanmaktadır. Küp şeklinde doğranan havuçlar pilava katılmakta ve ortaya şekerli bir tat çıkmaktadır. Klasik pilavdan oldukça farklı olan Gökçesu pilavı, hem yerli hem de yabancı misafirler tarafından oldukça beğenilmektedir. Belek misafirleri, Gökçesu pilavını birçok Belek restoranında deneyebilmektedirler. 

Şilofta

Belek’e ait en güzel lezzetlerden biri de şilofta olmaktadır. Besin değeri oldukça yüksek olan bu tatlı, ince olarak açılan yufkanın şeritler halinde kesilmesi ve şekerli suda haşlanması ile hazırlanmaktadır. Haşlanan şerit şeklinde yufkaların üzerine bol miktarda susam, ceviz ve badem eklenmektedir. Şiloftanın bazı yapılış şekillerinde, incir ve kuru üzüm gibi ürünler de eklenebilmektedir. Hem çok lezzetli hem de besleyici özelliği ile hem yerli hem de yabancı turistlerin vazgeçilmez tatlılarından biri olan şilofta, Belek misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında bulunmaktadır. 

Antalya Tahinli Piyazı

Türkiye’nin tüm şehirlerinde yapılan piyaz, Antalya’da farklı şekilde yapılmaktadır. Antalya’ya özgü olan Antalya tahinli piyazı, klasik piyazdan farklı olarak üzerine tahin dökülerek hazırlanmaktadır. Antalya usulü piyaz yaklaşık olarak 100 yıllık bir tarihsel geçmişe sahiptir. Antalya’da geliştirilen ve burada ünlenen piyaz, hem yerli hem de yabancı turistlerin vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Antalya piyazı, tarator soslu bir fasülye yemeği olarak servis edilmektedir. Piyaz diğer bölgelerde salata çeşidi olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir.

Antalya’ya özgü piyazın diğer piyazlardan ayırt edici özellikleri ise tarator sosunun kullanılması, üretim şekli ile taratorun yapılışı olmaktadır. Taratorun yapımında tahin, limon suyu, sirke, tuz, sarımsak, zeytinyağı ve su kullanılmaktadır. Piyazda kullanılan fasulye ise küçük tanelidir. Özellikle Çandır fasulyesi kullanılarak yapılan Antalya usulü piyazın çok daha lezzetli olduğu düşünülmektedir. Günümüzde Çandır fasulyesi bulmak zor olduğundan, Çandır fasulyesi özelliklerini taşıyan mat ve küçük taneli kuru fasulye kullanılmaktadır. Pişirme sırasında dağılmayan fasulyenin üzerine tarator sosu dökülmekte ve Belek restoranlarında servis edilmektedir. Antalya usulü piyaz, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaretli ürünler listesine girmiştir. 

Enginarlı Girit Kebabı

Belek’in son derece zengin mutfağına ait ürünlerden biri olan enginarlı Girit kebabı, Belek misafirlerinin favori lezzetleri arasında yer almaktadır. Enginarlı Girit kebabı, Yunanistan'a ait olan bir yemektir. Ancak zaman içinde Antalya mutfağında kendine yer etmiş ve Antalya’nın geleneksel lezzetleri arasına girmiştir. Enginarlı Girit Kebabı kuşbaşı et kullanılarak hazırlanmaktadır. Enginarın, soğan ve domates ile birlikte özel pişirme tekniğinin kullanılarak hazırlandığı bu özel yemek Belek’in en beğenilen yemeklerinden biri durumundadır. 

Akdeniz Balık Çeşitleri

Belek’e gelindiğinde denenmesi ereken lezzetlerin başında balık çeşitleri gelmektedir. Balık çeşitliliğinin oldukça fazla olduğu Akdeniz’de deniz ürünleri son derece popülerdir. Belek restoranlarında servis edilen balık çeşitlerinin başında levrek, mezgit, palamut, istavrit, hamsi, barbun, lüfer ve somon gelmektedir. Birçok Belek restoranında balık çeşitlerini bulmak mümkündür. Ancak restoranlarda sunulan balık çeşitleri mevsime göre değişiklik gösterebilmektedir. Belek misafirleri, harika manzaraya sahip Belek restoranlarında günlük ve taze olarak servis edilen deniz ürünlerini tadabilmekte ve keyifli bir akşam geçirebilmektedirler. 

Antalya Usulü Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı Türkiye’nin çoğu bölgesinde oldukça sevilen tatlı çeşitleri arasında bulunmaktadır. Ancak Antalya çevresinde tüketilen kabak tatlısı, klasik kabak tatlısından daha farklı lezzette hazırlanmaktadır. Antalya’ya özgü kabak tatlısında, balkabaklarının dilimlenmesinin ardından üzerine şeker gezdirilerek 24 saat beklenmektedir. Su salan balkabakları orta derecede pişene kadar tutulmaktadır. Kabaklar iyice piştiğinde ve kıvam aldığında ocak kapatılmakta ve soğumaya bırakılmaktadır. Servis edilirken ise üzerine bol tahin ve ceviz eklenmektedir. Tahin, ceviz ve balkabağının birleşiminden doğan muhteşem lezzet Belek restoranlarının çoğunda denenebilmektedir. 

Hibeş

Belek’in vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Hibeş, tahin, sarımsak, limon, kimyon, tuz ve kırmızı toz biber kullanılarak hazırlanmaktadır. Antalya’nın en meşhur lezzetlerinden biri olan Hibeş, hem meze olarak hem de sos olarak tüketilebilmektedir. Bazı yapım şekillerinde hibeş, haşlanmış patatesin taze veya kuru fasulyenin üzerine gezdirilmektedir. Kimi yapım şekillerinde ise hibeş içerisine karabiber konularak farklı tatlar elde edilmektedir. Hibeş, Belek restoranlarının çoğunda tadılabilmektedir. 

Sütlü Buğday Çorbası

Aşurelik buğday, süt, tuz, karabiber, tahin, nohut ve oğlak eti kullanılarak hazırlanan sütlü buğday çorbası, bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilen bir çorbadır. Sütlü buğday çorbası, kişisel isteğe bağlı olarak etsiz de hazırlanabilmektedir. Çorba üzerine kırmızı pul biberli kızdırılmış tereyağı eklenmekte ve ortaya harika bir lezzet çıkmaktadır. Sütlü buğday çorbası, Belek misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında yer almaktadır. 

Mantar Böreği

Kültür mantarı, tuz, zeytinyağı, maydanoz, karabiber, soğan ve etli biberden yapılan iç harcın yufkalarla birleştirilmesi ile oluşan bu özel lezzet hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilmektedir. Mantar böreğinde taze soğan yerine kuru soğan da kullanılabilmektedir. Mantar böreği Belek mutfağında el açması yufkadan yapılmakta ve sac üzerinde pişirilmektedir. Muhteşem bir lezzete sahip olan mantar böreği, Belek misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında bulunmaktadır. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü