Göcek eğlencesi, doğası ve restoranları ile ön plana çıktığı gibi tarihi güzellikleriyle de meşhurdur. Göcek tarihi yerler bakımından farklı adreslere ev sahipliği yapmaktadır. Muğla bölgesinin tarihi geçmişinin zenginliği bilinirken, Göcek’te bu zenginlikten oldukça geniş bir pay almıştır. Göcek' in tarihi mekanları doğal güzelliklerin içerisinde yer almaktadır. Bu durum gelen ziyaretçilerin Göcek’in doğal güzelliklerini de keşfetmesine olanak tanır. Göcek tarihi yerleri ve doğal güzellikleri unutulmaz bir tatil yaşatır. Göcek tarihi ve turistik yerleri adalardan ve antik kentlerden oluşmaktadır. Adalar Göcek’in özel plajlarına da ev sahipliği yapmaktadır. Yazın sıcak günlerinde tarihi turlara, küçük serinletici bir deniz molası vermek geziyi daha da keyiflendirmektedir. Göcek'in tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri M.Ö. dönemi yansıtmaktadır. Göcek'te tarihi yerler gezilirken geçmişe yönelik çıkılan bu yolculukta Göcek'in tarihi eserleri hakkında bilgiler edinilebilir ve Göcek'in tarihi ve turistik yerleri keşfedilebilir. Bu tarihe yönelik yolculuk ile yerli yabancı birçok turist yakından ilgilenmektedir. Göcek tarihi eserleri adeta, Göcek'in tarihi güzellikleri ve Göcek'in tarihi yerleri başlıklarının sadece Türkiye için değil dünya için ne kadar önemli olduğunu kanıtlar niteliktedir.
Göcek tarihi özellikleri kadar koyları ve plajlarıyla da ön plandadır. Genellikle yatlar ve tekneler ile ziyaret edilen Göcek, lüks tatil sevenlerin veya tarihi dokuyu keşfetmek isteyenlerin buluştuğu noktadır. Her şekilde yoğun ilgi görmesi restoran ve eğlence sektörünü son derece geliştirmiştir. Göcek restoranları, çeşitli konseptlerde olup her zevke uygun yemek bulabilmek mümkündür. Benzer bir şekilde Göcek gece hayatı da restoranlar kadar gelişmiş ve çeşitli zevklere hitap edecek şekilde organize edilmiştir. Genel olarak nezihliğin ön planda olduğu Göcek, gündüzleri tarihi ve plajları, akşamları ise mekanları ile dolu dolu bir tatil yapma imkanı sunmaktadır.
Letoon Antik Kenti
MÖ 7. yüzyılda kurulduğuna yönelik iddialar bulunan Letoon Antik Kenti, Seydikemer’de konumlanmaktadır. Likya Yürüyüş Yolu üzerinde bulunması kentin en çok ziyaret edilen antik kentlerden biri olmasını sağlamaktadır. Letoon Antik Kent’i, 1988 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Letoon Tapınağı, bölgenin dini açıdan önemli bir yer olduğunu kanıtlar niteliktedir. Ege Bölgesi’nde önemi ve gösterişi ile adı ilk sıralarda yer alan antik kentlerden biridir. Yolu Göcek’e düşen kişilerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir adrestir. Kentin ziyaret saatleri belirli olup, kente girişler ücretlidir.
Adres: Kumluova, 48370 Seydikemer/Muğla
Telefon: (0252) 614 11 50
Telmessos Antik Kenti
Ege Bölgesinin geçmişteki en önemli şehirlerinden biri olan Telmessos ya da Termessos Antik Kenti, MÖ. 3.yüzyılda kurulmuştur. Kent içerisinde bulunan antik kaya mezarları, kentin en önemli yapısıdır. Dağ içerisinde yapılmış bu mezarlar son derece gösterişlidir. Telmessos’un mimari değerini ortaya koyan yapılardır. Bu gösteriş kent içerisinde yer alan 5.000 kişi kapasiteli antik tiyatroda da bulunmaktadır. Tiyatro, yapılan restorasyonlar ile ihtişamını korumaya devam etmektedir. Antik kente girişler ücretli olup, müze kart geçerlidir. Kent, her yıl yüzlerce turiste kapılarını açmaktadır.
Adres: Kesikkapı, 123. Sok. No:12, 48300 Fethiye/Muğla
Telefon: (0242) 247 76 60
Tlos Antik Kenti
Antik Likya’nın en önemli din merkezlerinden olan Tlos, Ksanthos Vadisi’nde kurulmuştur. Kent içerisinde yer alan birçok yapı günümüze kadar korunmayı başarmıştır. 11 bin yıl öncesine dayanan geçmişi ve günümüzde hala gözle görülür detaylara sahip olması dikkat çekmektedir. 19. yüzyılın başına kadar kentte yaşam devam etmiştir. Bundan dolayı bölgede eski tarihi eserler bulunabildiği gibi daha güncel kalıntılar da bulunmaktadır. Geçici UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olması Tlos Antik Kenti’ni dünya genelinde popüler kılmaktadır. Tlos’un mitolojik açıdan önemli bir efsanesi bulunmaktadır. Efsaneye göre Pegasus, Tlos’ta yaşamıştır. Bu durum mitoloji düşkünlerinin de Tlos’a yoğun bir ilgi göstermesine neden olmaktadır.
Adres: Yakaköy, Saklıkent Yolu, 48850 Seydikemer/Muğla
Telefon: (0252) 614 11 50
Gemile Adası
Fethiye’den 9 kilometre uzaklıkta olan Gemile Adası, hem Fethiye hem de Göcek ziyaretçilerinden yoğun ilgi gören bir yerdir. Gemile Adası’nın diğer adı Aziz Nicholas Adası olmaktadır. 4. yüzyıla ait anıt mezarların ve kiliselerin kalıntıları, Gemile Adası’na tarihi bir değer kazandırmaktadır. Bizans dönemine ait bu kalıntılar Hristiyanlık tarihi için son derece önemlidir. 5 ve 13.yüzyıllar arasında kentte yaşamın sürdüğüne yönelik kanıtlar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Gemile Adası’nın önemli bir ticaret merkezi olduğu da düşünülmektedir. Ada ile ilgili bir diğer dikkat çeken unsur ise adanın son derece kayalık bir yapısı bulunması ve kaya içine oyularak yapılmış yapılardır. Ada ziyaretçileri gelmişken denize girmeyi ihmal etmemektedir.
Adres: Uzunyurt Mahallesi, Fethiye, Muğla
Xanthos Antik Tiyatrosu
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, bir diğer önemli tarihi yerde sıra. Xanthos Antik Kenti içerisinde yer alan Xanthos Tiyatrosu, MÖ. 8.yüzyıla dayanan bir tarihi geçmişe sahiptir. Kent tarihi Xanthos halkı tarafından yapılmıştır. Gururları ile tarihte anılan Xanthoslular, kenti Perslilerle verdikleri mücadele de kaybetmeleri üzerine, tüm halk içindeyken kenti ateşe vermiştir. Geriye kalan tek şey kentin kendisi olmuş, bu olay sonrasında Likyalılar tarafından yönetilmiştir. Ardından, uzun yıllar boyunca Romalılar tarafından yönetildiği ve en son Arapların eline geçtiği bilinmektedir. Arapların işgali ardından da kent terk edilmiştir. Günümüzde binlerce turiste kapılarını açan kent, görülmesi gereken tarihi yerlerden biridir.
Adres: Kınık Mahallesi, Fethiye Karayolu, 07970 Kalkan/Kaş/Antalya
Telefon: 02428454799
Kleopatra Hamamı
Koyları ile meşhur olan Göcek, bu koylardan birinde önemli bir tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Tekne turları ile ulaşılan koyda sıra dışı bir tarihi yapı ile karşılaşılıyor. Öyle ki, Kleopatra Hamamı günümüzde suların altında kalmış olup denizin üzerinden hamamı görmek mümkündür. Bizans Manastırı’na ait olan yer bir hamamı andırmaktadır. Bölgenin suyunun şifalı olduğuna yönelik bir inanç bulunmaktadır. Bu durum tarihi dokusu dışında suyu için de koya gelen kişiler olmasını sağlıyor. Kleopatra Hamamı unutulmaz bir gün geçirmek isteyenler için aradıkları adres olacaktır.
Adres: Ege, 48770 Kapıkargın/Dalaman/Muğla
Kayaköy
Bir film setini andıran bomboş bir köy olan Kayaköy, Muğla bölgesinin az bilinen ama soluk kesici bir hikayeye ev sahipliği yapan adresidir. 1700 yıl öncesine dayanan geçmişi ile oldukça eski bir yerleşim yeri olan Kayaköy, mübadele göçü ile boşaltılmıştır. Likyalılar tarafından yapıldığı ve daha önceki adının Levissi olduğu bilinmektedir. UNESCO, Kayaköy’e “Dünya Dostluk ve Barış Köyü” unvanı vermiştir. Günümüzde Kayaköy’de yaşam yoktur ancak ünlü isimler Kayaköy’ü bir sanat merkezi haline getirmeye yönelik çalışmalar başlatmıştır.
Adres: Kayaköy, Kaya Köyü Yolu, 48300 Fethiye/Muğla
Afkule Manastırı
Kayaköy’de yer alan Afkule Manastırı, 1500 yıllık tarihi geçmişe sahiptir. Eski ve önemli bir yapı olmasının yanı sıra manastıra ulaşım son derece kolaydır. Tüm bunlara rağmen, manastır çok az kişi tarafından bilinmektedir. Günümüze kadar birçok kısmı yıkılmış olsa da belirli hatları ile manastırı görmek mümkündür. Tarihi dokusunun yanı sıra manastırı ön plana çıkaran bir başka özellik bulunmaktadır. Rodos Adası’na karşı konumlanan manastırın büyüleyici bir manzarası vardır. Gelen kişiler tarihi bir gezi yaparken doğanın da tadını çıkarabilirler.
Adres: Kayaköy, Kaya Köyü Yolu, 48300 Fethiye/Muğla
Araxa Antik Kenti
Göcek’e biraz uzak olsa da Fethiye bölgesinin farklı antik kentlerinden birisi olması Araxa’yı görülmesi gereken yerler arasında kılıyor. Hala daha içleri su ile dolu su kanalları, dönemin mimari gücünü simgeleyen nitelik taşıyor. Kent içerisinde yer alan, mezarlar, lahitler ve kanallar günümüze kadar dayanmayı başarmış olup tarihi bir yolculuk yapılmasına olanak tanıyor. Dönemin çok fazla ziyaret alan önemli kentlerinden biri olduğuna inanılmaktadır. Göcek’e gelen kişilerin keyifli bir araba yolculuğu ile Araxa Antik Kenti’ni görmesi önerilmektedir.
Adres: Ören, Seydikemer/Muğla
Pınara Antik Kenti
MÖ 330-334 yıllarına dayanan geçmişi ile adeta nefes kesici bir yerde sıra. Göcek’e uzak olsa da yine görülmeye değer adreslerden biri olan Pınara, Likya Dönemine ait bir kenttir. Kent sırasıyla, Büyük İskender ve Bergama Krallıkları tarafından yönetilmiştir. Bergama Krallıkları ardından Romalıların yönetimine geçmiş, 8. yüzyılda yaşanılan büyük depremler sonucu kentin birçok bölümü yıkılmıştır. Bu nedenle kent terkedilmiştir. Günümüzde kayalar içerisine yapılmış odacıklar görülmektedir. Bu oyukların mezar olarak kullanıldığına yönelik düşünceler bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Pınara, engebeli bir araziye sahiptir. Bundan dolayı hem ulaşımım hem de kenti gezmenin zor olduğu bilinmelidir.
Adres: Yakabağ, 48360 Eşen/Fethiye/Seydikemer/Muğla