Çeşme, İzmir’in en popüler tatil beldeleri arasında yer alıyor. Yeşilin ve mavinin harika bir uyum ortaya koyduğu yarımada, dört mevsim doğal güzellikleri, tarihi yerleri gibi gezilecek yerleri ve harika iklimi ile güzel bir tatil ortamı sunuyor. Çeşme tatilinde en yakın koylar içinde onlarca farklı alternatif bulmak mümkün. Ege’de en güzel koyların olduğu bölgede, denize girilecek sakin yerler bulmak kolay. Genel olarak berrak ve temiz suyu olan Çeşme koyları, farklı tesis alternatiflerine de sahip. Çeşme koylar haritasında, hem ücretsiz halk plajları hem de beach club’lar görülebilir.
Altın sarısı kumlara sahip Çeşme koylarında, su sıcaklığı seviyesi ortalama seviyede. Sıcak yaz günlerinde Çeşme’de denize girilecek yerler arayanlar için birçok alternatif var. Çeşme plajları ve koyları, hem huzurlu ve sakin ortam sunan işletmeler barındırıyor, hem de müziği, eğlencesi asla durmayan beach club konseptini barındırıyor. Merkeze yakın konumdaki plajlar kalabalık olurken, İzmir ve çevre illerden günübirlik gelenler bu bölgeleri tercih ediyor. Çeşme ve Alaçatı’ya konum olarak uzak olan bazı Çeşme koyları ise huzurlu ortama sahip. Bazı koylarda, herhangi bir restoran ve kafe gibi işletmeler yok ve doğası tamamen korunmuş.
Çeşme’de denize girilebilecek yerler arasında Delikli Koy ve Aya Yorgi Koyu en bilinen adreslerden. Buna ek olarak Altınkum, Çark Plajı ve Paşa Limanı Plajı da denizin harika olduğu bir ortama sahip. Araçla kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilen Çeşme plajlarına merkezden minibüslerle de ulaşım sağlanabiliyor. Yılın büyük kısmında hava sıcaklığının yüksek olduğu bölgede sadece yaz aylarında değil, Mayıs ve Eylül aylarında da denize girilebiliyor. En güzel Çeşme koyları ve Çeşme-Alaçatı’da denize girmek için en iyi yerleri araştıranlar için, Çeşme koyları listesi hazırladık.
Mavi Koy
Akvaryum Koyu olarak da bilinen Mavi Koy, Çeşme’nin en özel bölgelerinden biri. Eşek Adası’na yakın bir konumda olan Mavi Koy, adından anlaşılacağı gibi berrak ve temiz bir suya sahip. Yüzerken su altını net bir şekilde görmenin mümkün olduğu koyda, deniz gözlüğü gibi ekipmanlarla, suyun altı 15-20 metre arasında görünebilmekte. Bu da dalış sporu yapanlar için, Mavi Koy’u eşsiz bir bölge haline getiriyor. Şnorkelle Ege denizinin harika ekosistemini keşfetmenin yanı sıra, Mavi Koy’da balık avı da yapılabilir. Yalnızca tekne turlarıyla ulaşımın sağlandığı bölge, bu yönüyle kendini korumayı başardı. Güneşin ve denizin tadını çıkarmak için, Mavi Koy Çeşme’nin en iyi adreslerinden biri.
Piyade Koyu
Çeşme’nin temiz ve berrak koylarından bir diğeri de Piyade Koyu. Çeşme’de denize girilebilecek yerler içinde en popüler adreslerden biri olan Piyade Koyu, sapsarı ince kumlarıyla öne çıkan bir yer. Sığ bir denizi olan Piyade Koyu, derin ve dalgalı denizi sevmeyenler için ideal. Bu anlamda, yüzmeyi yeni öğrenenler ya da küçük çocuğu olan aileler için Çeşme’nin en iyi koylarından biri Piyade Koyu denebilir. Ücretsiz bir halk plajı yönü olan Piyade Koyu, aynı zamanda ücretli olarak hizmet veren beach club’lar da içeriyor. Beach club’lar, günün her anında eğlenceli bir ortam sunuyor. Piyade Koyu’nda aynı zamanda rüzgar sörfü için eğitim de veriliyor.
Delikli Koy
Çeşme’nin en sakin ve güzel köşelerinden biri olan Delikli Koy, temizliğiyle öne çıkan bir plaj. Belli bölgeleri yüzmek için çok elverişli olmasa da, soğuk bir suya sahip Delikli Koy’un plaj bölgesi oldukça güzel. Manzarası ve ilginç doğal yapısı harika bir deneyim sunan Delikli Koy, taşlık bir plaj. Hem plaj hem de deniz, çakıllarla kaplı olduğu için Delikli Koy’da denize girmeyi düşünenler, plaj ayakkabısı alabilir. Çeşme’nin diğer koylarında olduğu gibi rüzgarlı bir bölge olan Delikli Koy’da rüzgar genellikle hafif bir seviyede, bu da ortamı keyifli kılan diğer bir detay. Kayaların arasında, eşsiz bir doğa içinde bulunan Delikli Koy, zorlu yapısı nedeniyle ailelerce çok tercih edilen bir yer değil. Koyun diğer bir yanı da, restoran ve kafe gibi bir işletme içermemesi, buna ek olarak giyinme kabini de yer almıyor.
Aya Yorgi Koyu
Çeşme’nin en ünlü koyu denebilecek Aya Yorgi Koyu, merkezi konumu, denizin eşsiz güzelliği ve birçok önemli mekanın çevrelediği hareketli ortamı ile öne çıkıyor. Aya Yorgi Koyu’nun çevresinde birçok beach club yer alıyor, bu da koyda günün her anı eğlence sunuyor. Turkuaz suyu ile meşhur Aya Yorgi Koyu’nda halk plajı bulunmuyor ve beach club’lardan birinin tercih edilmesi gerekiyor. DJ partilerinin asla bitmediği koy, özellikle gençler tarafından çok ilgi görüyor. Çeşme’den Dalyanköy’e giden yolun üzerinde bulunan Aya Yorgi Koyu’na ulaşım, Çeşme’den minibüslerle yapılıyor. Aya Yorgi Koyu’nda en çok tercih edilen işletmeler arasında Cove, OM Paparazi, Sole Mare ve Yuzu Beach yer alıyor.
Hacettepe Koyu
Çeşme’de yer alan birçok koy ve plaj, kalabalığın yoğunluğu ile biliniyor. Hacettepe Koyu, Çeşme’nin en eski koylarından biri ve sessiz, sakin bir ortam sunmasıyla tercih ediliyor. Sera Koyu olarak da bilinen mekan, sapsarı ince kumları ile harika bir sahile sahip. Hacettepe Koyu’nın sığ suları, harika bir yüzme deneyimi de sunuyor. Tekne turlarının en uğrak noktalarından biri olan koya giriş ücretli. Koyda hem çimli, hem de kumluk bir alan yer alıyor. Bir beach club işletmesinin de yer aldığı koyda, şezlong ve şemsiye gibi olanaklar ücretli şekilde sunuluyor. Bununla birlikte, restoranda bir şeyler yeme içme fırsatı da sunuluyor.
Büyükliman Koyu
Çeşme’nin en ünlü koylarından bir diğeri olan Büyükliman Koyu, uzun kumluk sahili ile keyifli bir yüzme deneyimi için tercih edilebilecek bir yer. Çeşme’de deniz girmek için en ideal adreslerden biri olan Büyükliman Koyu, Paşalimanı’nın en özel noktası. Dalganın ve rüzgarın olmadığı bölgede deniz oldukça sığ, bu da Büyükliman Koyu’nu çocuklu ailelerin sıkça tercih etmesine neden oluyor. Büyükliman Koyu’nda ücretli olarak hizmet veren beach club işletmeleri de yer alıyor. Koyda en çok tercih edilen işletmeler Nayman Beach ve Breeze Beach. Uzun sahilde, günbatımının harika bir manzara sunduğu Büyükliman Koyu, hem denize girmek hem de keyifli bir şekilde zaman geçirmek için güzel bir adres.
Fedon Koyu
Çeşme’nin en bakir koylarından biri olan Fedon Koyu, kalabalıktan ziyade sakin ve özel bir alan arayanlar için ideal. Doğa sporlarıyla ve kampçılıkla ilgilenen kişilerin tercih ettiği bir yer olan Fedon Koyu, Altınkum ya da diğer popüler Çeşme koylarına göre çok daha sakin. Taşlık denizi olan Fedon Koyu’nda deniz girmek için, deniz ayakkabısı öneriliyor. İşletmelerin yer almadığı koy tamamen doğal bir ortama sahip. Market ya da kafenin yanı sıra, giyinme kabini gibi olanaklar da koyda bulunmuyor. Fedon Koyu, ağırlıklı olarak doğayla baş başa zaman geçirmek için tercih edilen, Çeşme’nin en doğal adreslerinden biri.
Eşek Adası
Çeşme’de yalnızca günlük tekne turları ile ulaşımın olduğu Eşek Adası, harika koyları ile bilinen bir bölge. Sakız Adası’na yakın bir konumda olan Eşek Adası, eskiden Goni olarak biliniyordu. Rüzgarsız bir bölge olan Eşek Adası, geçmişte adaya bırakılan eşeklerden ötürü bu ada sahip. Koyun taşlı olduğu Eşek Adası, Çeşme merkezden yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Birçok su sporunun yapılabildiği Eşek Adası’nda bir iskele bulunuyor ve bölgede su altı dalışları önemli bir aktivite seçeneği. Adanın iskelesine her gün birçok tur teknesi ve özel yat giriş yapıyor. Masmavi sulara sahip adanın tabanı taşlık olduğu için, koyda denize girerken deniz ayakkabısı tercih edilmesi öneriliyor. Adada konaklama tesisleri mevcut ve doğal ortamı her geleni kendine aşık ediyor.
Makri Adası
Çeşme’nin doğası korunmuş en özel adreslerinden biri olan Makri Adası, harika bir koya sahip. Makri Adası, koylarının tertemiz ve berrak bir suya sahip olduğu bir ortam sunuyor. Adada doğal güzellikleri keşfetmenin yanı sıra, bu koylarda denize girmek son derece keyifli. Yalnızca günlük tekne turları ile gidilebilen adada, koyların zemini ince beyaz kumlarla kaplı, bu da harika bir denize girme deneyimi sunuyor. Makri, harika bir koya sahip olmanın ötesinde bir su altı mağarası da içeriyor. Makri Adası’na gittiğinizde, kumsalda yüzmeye ek olarak bu mağarayı görebilirsiniz. Küçük bir ada olan Makri, Çeşme’de sakin ve doğal bir ortamda, farklı bir deneyim yaşamak isteyenlere hitap ediyor.
Ovacık Azmak Koyu
Çeşme’nin bakir doğası ve keyifli detayları ile öne çıkan diğer bir koyu da Ovacık Azmak Koyu. Ovacık Azmak Plajı olarak da bilinen bölge, özellikle ilçe merkezinde yer alan ve çok kalabalık olan bölgelerden sıkılanların tercih ettiği bir yer. Temizliğiyle de öne çıkan deniz, oldukça sığ. Bu nedenle yüzmeye yeni başlayanlar ve çocuklu aileler için tercih edilebilir. Plaj kısmının ve denizin ilk kısımlarının tabanı taşlı, bununla birlikte deniz derinleştikçe taşların yerini ince beyaz kum alıyor. Berrak ve serin suyu, İzmir’in yaz sıcaklarında harika bir deneyim sunan Azmak Koyu’nda balıkları görmek mümkün. Ovacık Köyü’nde yer almasından ötürü, koy bölgesinde çeşitli işletmeler de yer alıyor.