Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

İzmir’in, doğal güzelliği, gezilecek yerleri, gece hayatı ve renkli ortamıyla öne çıkan ilçesi Çeşme, Türkiye’nin en popüler tatil beldesi Çeşme'nin neyi meşhur sorusunu büyük bir liste ile karşılayabilmek mümkün. İzmir ilçesi Çeşme’nin tarihi güzellikleri arasında, yüzlerce yıllık Çeşme tarihi eserleri yer alıyor. Tarih boyunca birçok önemli medeniyetin merkezi olmuş Çeşme, tarihi Roma döneminden izler taşıyan bir liman kenti. Buna ek olarak, Ege bölgesinde uzun bir süre hüküm sürmüş İyon uygarlığı da, Çeşme  tarihi ve turistik yerleri içinde önemli izler sunuyor. Yapılan araştırmalar, Çeşme tarihinin milattan binlerce yıl öncesine uzandığını ortaya koyuyor. Bazı eserler günümüze kadar ulaşamamış olsa da, Çeşme’de bugün hala görülebilecek birçok tarihi yer mevcut. Çeşme tarihi yerleri arasında hem antik dönemlere uzanan, hem de Osmanlı döneminden kalma birçok eser var.

Antik dönemde Cycssuss ismine sahip olan Çeşme, Erytrhai bölgesinin liman kentiydi ve stratejik olarak önemli bir konumdaydı. Akdeniz ticari hattının önemli bir noktası olan Çeşme, özellikle şarap üretimi konusunda gelişmiş bir yerdi ve Mısır, Kıbrıs gibi noktalarla ticaret sağlanıyordu. Bizans medeniyetinin hüküm sürdüğü Çeşme, Türk kültürünün en önemli denizcilerinden Çaka Bey tarafından fethedildi ve 11. yüzyılda Selçuklu medeniyeti bünyesine geçti. Sonrasında Osmanlı’nın bir parçası haline gelen Çeşme, Ege’nin en önemli merkezlerinden biri oldu.

Çeşme’de tarihi yerler, bölgenin farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış köklü yapısı ile ilgi görüyor. Antik dönemden kalma eserlerin yanı sıra, Osmanlı ve Selçuklu döneminden izler de barındıran Çeşme’nin tarihi eserleri görüşmesi gereken yerlerden. Merkez ve Alaçatı’ya yakın olan Çeşme’nin tarihi ve turistik yerleri, Ege tatilinde kültürle iç içe bir deneyim sunuyor. Çeşme tarihi mekanlarında, birçok farklı medeniyetin izlerini keşfetmek için, Çeşme tarihi yerleri ve doğal güzellikleri keşfetmek şart. Ücretsiz ziyaret edilebilen Çeşme’nin tarihi yerleri hayranlık uyandırıyor. Çeşme’nin tarihi ve turistik yerleri ve özelliklerinin yer aldığı listede, görülmesi gereken yerler yer alıyor. 

Eritrai (Erythrai) Antik Kenti

Çeşme’nin en önemli tarihi değerleri arasında, Çeşme’de ulaşılmış en eski arkeolojik yapı olan Eritrai Antik Kenti yer alıyor. 1960’lı yıllarda yapılan arkeolojik kazılar sonucunda ortaya çıkmış olan Eritrai, İon medeniyetinin bir parçası. 12 İon şehrinden biri olduğu düşünülen Eritrai’nin milattan önce 3 bin yılına uzanan bir tarihi olduğu düşünülüyor. Binlerce yıl önce kurulmuş olmasına karşın birçok kalıntının ayakta kaldığı antik şehir içinde antik tiyatro, şehir surları ve farklı yaşam kalıntıları bulunuyor. Oldukça büyük bir tiyatrosu olan bölgede, aynı anda 8000 kişi gösteri izleyebiliyor. Çeşme’nin en çok ziyaret edilen tarihi eserlerinin başında gelen antik kent, keşfedilmesi gereken kültürel bir değer. Ildır’da yer alan antik kent, Çeşme merkeze yakın bir konumda. Ücretsiz giriş yapılabilen antik kent, yaz aylarında sabah 8 ile akşam 7 arasında ziyaretçi ağırlıyor. 

Adres: Ildır, Çeşme/İzmir

Maraş Çeşmesi

Çeşme tarihi yerleri arasında 200 yıla uzanan tarihi ile Maraş Çeşmesi, görülmesi gereken yerler arasında. Adını, bulunduğu Maraş Sokak’tan alan çeşme, harika bir mimariye sahip 4 cepheli bir yapı. Tüm cephelerinde kitabelerin yer aldığı Maraş Çeşmesi, yapımı esnasında kırmızı kumtaşı kullanılmış bir yer. Eski yapılara meraklı olan kişilerin görmesi gereken Maraş Çeşmesi, üzerinde yer alan yapım tarihi, görkemli konsepti ile önemli bir tarihi eser. 1832 yılında yapılmış olmasına karşın bugüne kadar özenle korunmuş tarihi çeşme, Osmanlı dönemine dair Çeşme’deki en önemli eserlerden biri. Tarihi eser, yerli ve yabancı turistlerin incelemek için ziyaret ettikleri bir değer.

Adres: 2032. Sokak, Çeşme/İzmir

Kanuni Kervansaray,

Her dönem önemli bir kent olmuş Çeşme’de, Osmanlı döneminden kalma birçok tarihi eser bulunuyor. Çeşme’nin önemli tarihi eserleri içinde yer alan Kanuni Kervansaray, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde inşa edildi. Osmanlı mimarisinin güzel bir örneği olan kervansaray, günümüzde bir otel olarak kullanılıyor. 40’ın üzerinde odası bulunan Kanuni Kervansaray’ın içinde birçok mağaza da yer alıyor. Osmanlı döneminden kalma eserler konusunda Çeşme’nin en popüler adreslerinden olan Kanuni Kervansaray, sadece yapı olarak değil, aynı zamanda içerdiği dekoratif detaylarla da konuklarını Osmanlı dönemine götüren bir yer. Kervansaray, Çeşme’de Musalla mevkiinde bulunuyor ve giriş yapmak ücretsiz.

Adres: Musalla Mahallesi, 1015. Sokak, Çeşme/İzmir

Çeşme Kalesi

Çeşme’nin en önemli tarihi güzellikleri içinde yer alan Çeşme Kalesi, 1500’lü yılların başında inşa edilmiş bir yer. Mimar Ahmet Oğlu Mehmet tarafından yapılmış kale, yapıldığı dönemde denizin hemen yanında olmasına karşın günümüzde içeride kalmıştır. Denizin doldurulması nedeniyle Çeşme kalesi, denize sıfır bir konumda değildir. Osmanlı döneminde, önemli merkezlerden biri olması nedeniyle tehditlere açık bir yer olan Çeşme’yi korumak için yapılan kale, birçok savaş görmüş ve çeşitli hasarlar da almış bir yapı. Rusya ile 1770 yılında yapılan savaşta zarar gören kale, ilerleyen dönemde onarılmıştır. Çeşme Kalesi, İzmir ve Osmanlı kültürünü keşfetmek için ziyaret edilmesi gereken bir yer. İçinde aynı zamanda Çeşme Arkeoloji Müzesi’ni de barındıran Çeşme Kalesi’nde zaman zaman çeşitli etkinlikler de düzenlenmekte.

Adres: Musalla Mahallesi, 1015. Sokak, Çeşme/İzmir

Çeşme Müzesi

Müzeler, tarihi yapıları keşfetmek için en iyi adresler. Çeşme’nin köklü tarihinin tanığı olmak için ziyaret edilmesi gereken Çeşme Müzesi de harika eserler barındırıyor. Geçmişte bir silah müzesi olarak hizmet veren Çeşme Müzesi’nde günümüzde birçok farklı eserler de yer alıyor. Çeşme’de yaşanan savaşlardan elde edilen silahların denizden çıkarılarak sergilendiği müzede, İstanbul’dan getirilen, Osmanlı döneminden kalma silahlar da bulunuyor. Kültürel zenginliği geniş olan Çeşme’de Eritrai Antik Kenti başta olmak üzere, diğer arkeolojik kazılarda elde edilen eserler de günümüzde Çeşme Müzesi’nde sergileniyor. Farklı dönemlere ilişkin izler bulabileceğiniz müzede Osmanlı-Rus savaşından kalma eserlerin yanı sıra, Barbaros Kulesi Sergi Salonu’nda Roma döneminden kalma tarihi eserler görülebilir. 

Adres: Musalla Mahallesi, 1015. Sokak, Çeşme/İzmir

Alaçatı Yel Değirmenleri

Çeşme dendiğinde akla ilk gelen yerlerin başında Alaçatı geliyor. Alaçatı’nın özdeşleştiği simge yapı ise yel değirmenleri. Ege’de yel değirmenleri birçok noktada görülebilir, bununla birlikte en eski ve köklü yel değirmenleri Alaçatı’da bulunuyor. Alaçatı’nın rüzgarlı bir bölge olması nedeniyle yapılmış olan yel değirmenlerinin geçmişi 150 yıla dayanıyor. Osmanlı döneminde inşa edilen ve buğdayların öğütme işlemi için kullanılan yel değirmenleri, bugün bölgenin turizm simgesi. Yel değirmenleri, Alaçatı’ya giren herkesi karşılıyor. Restorasyon ve koruma çalışmalarının ardından yel değirmenleri herkesin ziyaretine açık. Yüksek rakımlı bir noktada olması nedeniyle güzel bir deniz manzarasına sahip olan yel değirmenlerinde, birçok kişi hatıra fotoğrafı çektiriyor. 

Adres: Tokoğlu Mahallesi, Uğur Mumcu Cd., 35930 Alaçatı Belediyesi/Çeşme/İzmir

Ayios Haralambos Kilisesi

Çeşme’nin en eski tarihi eserleri arasında, 200 yıla yakın bir tarihe sahip olan Ayios Haralambos Kilisesi de yer alıyor. Rum ve Hıristiyan vatandaşların yoğun olduğu bir bölge olan İzmir’de, Çeşme’nin en önemli kiliselerinden biri olan Ayios Haralambos’un bulunduğu bölgede, 1700’lü yıllarda farklı bir kilise bulunuyordu. Sonrasında yıkılan eski kilisenin yerine, mevcut kilise yapılmıştır. İzmir’in en büyük kiliselerinden olan Ayios Haralambos, 2012 yılında girdiği ciddi bir restorasyon sürecinin ardından turistlerin ilgi odağı noktalardan biri oldu. Kiliseye adını veren Hıristiyan din adamı Aziz Haralambos’un anısı için, her yıl 10 Şubat’ta bir özel etkinlikler düzenlenmektedir. Hıristiyan tarihinde ünlü bir isim olan Haralambos’un adını verdiği yapı, Çeşme’deki tek kilise.

Adres: İsmet İnönü Mahallesi, Atatürk Bulvarı, Çeşme/İzmir

Germiyan Köyü

İzmir Çeşme’nin tarihi güzelliklerini keşfetmek için en önemli adreslerden biri de Germiyan Köyü. Bölgede en eski yerleşimin olduğu adreslerden biri olan Germiyan Kötü, doğal yapısını korumuş bir Ege köyü olmasının ötesinde Osmanlı döneminden birçok izin bulunabileceği, adeta bir açık hava müzesi. Germiyan Köyü’nde gezildiğinde, evlerin mimari yapısında hem Osmanlı izlerinin hem de Rum mimarisinin etkileri görülebilir. Çeşme tatiline gelenler için, görülmesi gereken tarihi köşeler içinde yer alan Germiyan Köyü’nde evlerin ilginç mimari yapısı arasında üçgen çatılı evler ve uzun, ahşap pencereler yer alıyor. Köyün diğer ünlü bir yanı ise, bir dönem TV’de yayınlanmış Fatmagül’ün Suçu Ne dizisinin çekildiği yer olması. 

Adres: Germiyan, Çeşme/İzmir

Tarihi Sakız Ağacı

Ege’nin doğal zenginliklerinden biri olan sakız ağacı, birçok yerde görülebilir. Bununla birlikte bölgede bulunan ilk sakız ağacı oldukça meşhur. Çeşme’nin tarihi ve doğal güzelliği olan bu ağacın geçmişi 6000 yıla dayanıyor. Günümüzde varlığı tükenme noktasına gelen sakız ağaçlarının yetişmesi için en iyi yerlerden biri olan Çeşme’de, milattan önce 4 bin yılına uzanan tarihi ile sakız ağacı, bölgeye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği noktalar arasında. Sakız ağacı, günümüzde Anadolu’nun batısı ve güneyinde yetişiyor ve buna ek olarak Sakız Adası’nda da görülüyor. Birkaç yerleşme alanına sahip endemik bir tür konumunda olan sakız ağacının en eski üyesini görmek için, meşhur ağaç ziyaret edilebilir. 

Adres: Çiftlikköy, Çeşme/İzmir 

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü