İzmir’in doğal güzelliği ve renkli, enerjili ortamı ile meşhur ilçesi Çeşme gezilecek yerler açısından birçok seçenek sunuyor. İzmir Çeşme gezilecek yerler içinde harika plajların yanı sıra kültürel hazineler de yer alıyor. Çeşme’de gezilecek yerler kararsız bırakabilir, nitekim Türkiye’nin popüler tatil durağında her beklentiye uygun, keşfedilmesi gereken yerler bulunuyor. Çeşme’de görülmesi gereken yerler içinde, bakir Ege koyları, eski köyler, antik tiyatrolar yer alıyor.
Çeşme dendiğinde birçok kişinin aklına deniz ve güneş, renkli sokaklar, eğlenceli bir tatil geliyor. Bununla birlikte Çeşme, Ege’nin harika doğal güzelliğini, Akdeniz ikliminden esintileri içeren bir cennet. Çeşme tatilinde gezilecek yerler listesi oldukça geniş. Osmanlı döneminden eserlerin yanı sıra, Roma İmparatorluğu’ndan kalan yapılar, onun da öncesinde İon medeniyetinin izleri bugün Çeşme’de hala yer alıyor. Kültürün ve doğanın iç içe geçtiği, köklü tarihinden birçok detayın yer aldığı Çeşme’de tatil yaparken, program hazırlamak çok zor. Bunun nedeni, ilçenin her bir yanında özel bir eserin, her bir köşesinde ise harika bir koyun yer alıyor olması. Deniz kokusu ile sakız ağaçlarının kokusunun iç içe geçtiği Çeşme, Ege’de herkesin mutlaka görmesi gereken bir açık hava müzesi gibi.
Dünyaca ünlü mavi bayraklı plajlarında, tertemiz turkuaz sularında güzel bir tatil deneyimi sunan Çeşme, her dönem popüler bir yer oldu. İzmir’in ve Türkiye’nin popüler turizm durağında, gezilecek yerler içinde Ege muftağını harika bir şekilde yansıtan ünlü restoranlar, eğlencenin asla bitmediği beach club’lar, kökeni binlerce yıl geriye uzanan antik kentler de yer alıyor. Birçok kültürün iç içe geçtiği bir mozaik olan Çeşme’de endemik doğal güzellikler, termal su kaynakları, özel plajlar ve çok daha fazlası konukları bekliyor. İzmir Çeşme gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken, en önemli noktaları blogumuzda anlattık.
Çeşme Kalesi
Çeşme merkezinde yer alan Çeşme Kalesi, bölgenin simgesi haline gelmiş bir alan. Kökeni 1500’lü yılların başına uzanan kale, Osmanlı döneminde 2. Bayezid tarafından inşa edilmiştir. Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanıbaşında yer alan kalenin kapısından, Osmanlı döneminin ünlü isimlerinden Kaptan-ı Derya Hasan Paşa’nın bir heykeli yer alıyor. Çeşme silüetinde eşsiz bir tarihi dokunuş yaratan kale geçmişte Venediklilerin ve Rusların saldırısına uğramış olmasına rağmen bugün sapasağlam ayaktadır. Çeşme marinanın karşısında yer alan kale, daha önce ciddi restorasyonlar geçirdi. 500 yıllık tarihi kale, ziyaretçilere açık ve Osmanlı mimarisinin izlerini, Çeşme’nin köklü tarihini kalede görebilmek mümkün.
Çeşme Arkeoloji Müzesi
Çeşme Kalesi bünyesinde yer alan Çeşme Arkeoloji Müzesi, İzmir’in popüler tatil beldesinin tarihi yönünü keşfetmek için harika bir ortam sunuyor. Geçmişte bir silah müzesi olarak hizmet veren arkeoloji müzesi, özellikle Osmanlı Rus savaşından elde edilen silahlar başta olmak üzere, İstanbul’dan getirilen silahların da yer aldığı bir askeri müze konseptine sahipti. Sonrasında genel bir müzeye evrilen Çeşme Arkeoloji Müzesi’nde, Osmanlı döneminin yanı sıra Roma ve Bizans döneminden kalma eserler, Erythrai antik kentinden elde edilmiş çanak ve kandil gibi milattan öncesine uzanan parçalar yer alıyor. Arkeoloji müzesinde, her dönem için farklı bir bölüm yer alıyor. Çeşme Savaşı’nın yanı sıra, Roma dönemi için ayrı salonlar mevcut.
Çeşme Marina
Çeşme’nin en popüler noktalarından biri olan Çeşme Marina, eşsiz manzaraya sahip bir nokta. Lüks tekne ve yatların demir attığı marina, özellikle yaz aylarında birçok ünlü süper zenginin de uğrak noktası oluyor. Çeşme Marina’ya yaya olarak giriş yapılabiliyor ve marina bünyesinde yer alan mekanlara giriş mümkün. Marina, güzel deniz manzarasına sahip kafe ve restoranları ile de popüler. Özellikle akşam saatlerinde restoranların rezervasyonsuz müşteri kabul etmediği marina, Musalla mahallesinde yer alıyor. Günbatımının harika manzarasını görmek, Çeşme Kalesi’ne karşı Ege’nin huzurlu atmosferini yaşamak için marina en güzel adreslerden.
Alaçatı
Popülerliği neredeyse Çeşme ile yarışacak noktaya gelmiş olan Alaçatı, eşsiz manzarası, rengarenk sokakları ve canlı geceleri ile öne çıkan bir yer. Yaz döneminde oldukça kalabalık olan Alaçatı, mimarisi ile heyecan uyandıran evleri, keyifli butik mekanları ve harika koyları ile öne çıkıyor. Yeme içme konusunda birçok alternatif sunan Alaçatı’da geleneksel Türk mutfağının yanı sıra, Ege kahvaltısı konsepti, İtalyan ve uzak doğu yemekleri sunan gurme restoranları da var. Alaçatı’nın diğer bir yönü de, eğlence mekanlarının ve beach club’ların çok yaygın olması. Özel DJ performansları eşliğinde eğlencenin limitinin zorlandığı Alaçatı mekanları, Ege’de en iyi tatil deneyimini sunuyor. Alaçatı’da, merkeze yakın bir konumda olan Alaçatı Surf Zone ise rüzgar sörfü yapmak isteyenlere hitap ediyor. Rüzgarlı yapısıyla dünyanın en popüler sörf adreslerinden olan Alaçatı’da su sporlarını öğrenmek mümkün.
Altınkum Plajı
Çeşme’de denize girmek için en popüler yerlerden biri olan Altınkum, hem İzmir’den günübirlik gelenlerin hem de Çeşme’ye diğer şehirlerden tatile gelenlerin ilk tercihi. Uzun ve kumsal bir plajı olan Altınkum’un adı, sapsarı ince kumlarından geliyor. 500 metreye kadar uzanan plaj genellikle dalgasız ve rüzgar olmuyor. Altınkum’un ünlü bir yönü ise, su sıcaklığının Çeşme ortalamasına göre düşük olması. İzmir’in yaz sıcaklarında en iyi alternatiflerden biri olan Altınkum Plajı, Çeşme merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta olması ile kolay ulaşım sağlanan bir yer. Yaz aylarında kalabalık olan plajda, şezlong için yer bulmak ise çok zor.
Aya Yorgi
Dalyan bölgesinde kalan bir yer olan Aya Yorgi, Çeşme’de denize girmek için en iyi adresler arasında yer alıyor. Turkuaz renkli suları ile bilinen Aya Yorgi Koyu’nun çevresinde bir halk plajı bulunmuyor ve burada denize girmek için koyu çevreleyen beach club’lardan birine giriş yapmak gerekli. Denizin dalgasız, sıcak ve sığ olduğu Aya Yorgi adeta bir açık havuzu andırıyor. Yaz aylarında son derece hareketli bir yer olan Aya Yorgi, keyifle denize girmek için tercih ediliyor. Aya Yorgi’de yaz döneminde ünlü sanatçıların konserleri ve DJ’lerin performansları ortama neşe katan detaylar arasında. Sole Mare ve Cove, Aya Yorgi’nin en popüler mekanları arasında.
Boyalık Koyu
Çeşme ile Ilıca arasında yer alan bir bölge olan Boyalık Koyu, merkeze yakın plaj olmasından ötürü çok ilgi görüyor. 5 kilometreye varan plaj hattı ile Altınkum’a göre çok uzun bir plaj olan Boyalık Koyu, her geçen gün artan işletmelerle birçok hizmetin bulunabildiği bir yer. Genel olarak huzurlu ve sakin olan Boyalık Koyu, ücretsiz giriş yapılabilen bir halk plajı. Bununla birlikte Boyalık’ta şemsiye ve şezlong gibi ekstra hizmetler için ücret ödemek gerekiyor. Masmavi, tertemiz suyu ile Çeşme’de görülmesi gereken yerlerden olan Boyalık Koyu, sığ denebilecek bir yapıda. Suyun sıcaklığı ise keyifli bir deniz deneyimi için gayet ideal.
Ilıca
Çeşme’nin en özel bölgelerinden biri olan Ilıca, tek katlı ve müstakil evlerin eşsiz mimarisi ile her geleni büyülediği bir yer. Uzun ve keyifli bir kumsala da ev sahipliği yapan Ilıca’da, sığ ve sıcak deniz harika bir ortam sunuyor. Ilıca’da hem güzel sokaklarda keyifli bir akşam yürüyüşü yapmak, hem de yüzlerce metre uzanan plaj hattında yüzmek mümkün. Ilıca Plajı’nın bir yönü de, ücretsiz halk plajı olması. Şezlong ve şemsiye olanaklarının yanı sıra, plaja yakın otopark bulmanın da mümkün olduğu Ilıca’da, özellikle yaz dönemleri çok kalabalık olabilir. Ilıca’da yeme içme konusunda kaliteli alternatifler arıyorsanız, meşhur Dost Pide’yi ya da Ilıca’nın ünlü pastanesi Arpege Patisserie’yi deneyebilirsiniz.
Ildırı
Çeşme’nin, kökeni eski çağlara uzanan köşelerinden biri olan Ildırı, birçok antik ize rastlamanın mümkün olduğu bir yer. Tunç çağına uzanan bir yerleşim yeri olduğu düşünülen Ildırı, balıkçılık kültürünün hakim olduğu tipik bir Ege kasabası kıvamında. Sahil hattında gün batımına karşı balık yemenin popüler olduğu Ildırı, Ege’nin sakin ve keyifli bir bölgesi. Ildırı’da gezilecek, görülecek birçok yer var. Bölgenin en meşhur adreslerinden biri olan Enginarlı Midye Dolmacı Özgür, seyyar konseptte hizmet sunmasına rağmen her misafirini memnun eden bir lezzet sunuyor. Buna ek olarak tepede yer alan ve müthiş bir manzaraya sahip olan Agora’yı da değerlendirebilirsiniz.
Beach Club’lar
Çeşme yarımadası, denizin, mavinin en güzel tonlarına tanık olunabilecek bir yer. Çeşme’de zaman geçirirken, halk plajlarının yanında, özel konseptlere sahip beach club işletmeleri de çok popüler. Sayısı hızla artan beach club’lar kendi özel plajlarında keyifli bir yüzme deneyimi sunmasının yanında, yeme içme olanakları ve eğlenceli ortamı ile öne çıkıyor. Yaz aylarında Çeşme beach club’larında Türkiye’nin en ünlü simaları görülebiliyor. DJ performanslarının sık gerçekleştirildiği, köpük partileri ile eğlencenin sınırlarının zorlandığı beach club’lar içinde, Ovacık, Liman mevkii ve Dalyan taraflarında, Aya Yorgi’de birçok alternatif var. Before Sunset, The Beach of Momo, Sole Mare, Om Paparazzi ve Ojo Alaçatı en iyi beach club’lar içinde. Buna ek olarak Fly-Inn Beach Club ve Fun Beach de tercih edilebilir.
Erythrai Antik Kenti
Yunancada kırmızı anlamına gelen bir kelime olan Erythrai, Ildırı’da bulunan bir antik kent. Çeşme’nin en köklü tarihi ve kültürel mirası olan Erythrai Antik Kenti’nin kökeni, milattan öncesine dayanıyor. Filozof Platon’un, dünyanın en güzel yerlerinden biri olarak nitelendirdiği Erythrai’de 1960’lı yıllarda yapılan arkeolojik kazılarda birçok eser bulundu. Antik kent ziyaret edildiğinde görülebilecek eserler arasında bir akropol, Athena tapınağı ve bir de antik tiyatro bulunuyor. Bölgede bulunmuş bazı arkeolojik eserler ise Çeşme Kalesi’nin müze kısmında sergileniyor. Ildırı ve Erythrai, içerdiği tarihi ve doğal dokusuyla, Çeşme’de görülmesi gereken yerlerden.
Sığacık
Yaz döneminde yoğun bir ilginin söz konusu olduğu Çeşme’de sakin bir ortamda tatil yapmak isteyenler için Sığacık en ideal yerlerden. Çeşme’de mimari güzellikleri ve huzurlu yapısı ile görülmesi gereken yerler içinde olan Sığacık, hem harika koyları hem de harika doğal güzellikleriyle tercih ediliyor. İzmir’de mandalina ağaçlarının harika kokusunu her adımda hissetmenin mümkün olduğu Sığacık, Çeşme merkeze yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Alaçatı’yı andıran rengarenk, şirin mimariye sahip evlerinin yanında, Sığacık aynı zamanda işletmelerde uygun fiyata hizmet alınabilen bir yer. Sığacık’ın temiz ve berrak denizi de, sıcak İzmir günlerinde harika bir deneyim sunuyor.
Kaplıcalar
Çeşme’nin ismi, su kaynaklarının bol olduğu bir yer olmasından geliyor. Çeşme’de, tertemiz ve berrak bir suya sahip plaj ve koyların yanı sıra, şifalı termal suların yer aldığı bölgeler de var. Şifne koyu, şifalı kaplıcalar için tercih edilebilecek bir yer. Yarımadada bulunan bu kaplıcalarda 38 derecede olan su kalsiyum, klor ve sodyum açısından oldukça zengin. Birçok hastalığa karşı iyi gelen şifalı suların romatizma başta olmak üzere bağırsak ve mide rahatsızlıklarına, egzema gibi cilt sorunlarına karşı iyi geldiği düşünülmektedir. Şifne’de ayrıca çamur banyosu da oldukça popüler bir aktivite ve yine birçok soruna karşı iyi geldiği düşünülüyor. Şifne koyundaki kaplıcalara, yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de yoğun ilgi gösteriyor.
Sakız Adası
Çeşme’nin simgeselleşmiş yönlerinden biri sakız ağaçları. Sakız ağaçlarının, Çeşme ile birlikte yetiştiği nadir yerlerden biri de Yunanistan’a bağlı Sakız Adası. Yunanistan’da olmasına karşın kapıda vize uygulaması ile gidilebilen Sakız Adası, Çeşme limanından 1 saatlik yolculukla ulaşım sağlanabilen bir yer. Günübirlik Sakız Adası turları ile bu harika adayı keşfetmek mümkün. Sakız ağaçları ile çevrelenmiş, zeytin ağaçlarının kokusunun her adımda hissedildiği adada, denize girmek için de harika koy ve plajlar mevcut. Yunan adalarını keşfetmek isteyenler için, Çeşme’nin hemen yanıbaşında yer alan Sakız Adası en iyi alternatifler arasında.
Aya Haralambos Kilisesi
Çeşme, geçmişte kozmopolit yapıya sahip bir liman kentiydi ve Rum nüfus oran olarak fazlaydı. Çeşme’de 19. yüzyılda inşa edilmiş bir kilise olan Aya Haralambos, dönemin en büyük kiliselerinden biri olarak biliniyordu. Kilisede, o dönemde Aziz olarak kabul edilen Haralambos’un ölüm yıldönümlerinde özel bir anma etkinliği halen gerçekleşmektedir. İnce mimari detaylarla bezenmiş yapıda, dönemin ünlü ressamlarından Sitaras’ın çizimlerine hastlamak da mümkün. Kilise, yakın dönemde belediye tarafından ciddi bir restorasyona girdi ve turizme açıldı. Freskleri, ince mimari dokunuşları ile turistlerin uğrak noktalarından biri olan Aya Haralambos Kilisesi, Çeşme’de görülmesi gereken yerler arasında.