Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Muğla’nın 13 ilçesinden biri olan Dalaman, hem havaalanına yakın konumda bulunması hem de Fethiye, Ortaca ve Köyceğiz gibi diğer popüler tatil yerlerine yakın olması ile hem yerli hem de yabancı turistlerin tercih sebebi olmaktadır. Doğal ve tarihi güzellikleri, gezilecek yerleri ve plaj ve koyları ile ön plana çıkan tatil beldesi, aynı zamanda meşhur lezzetleri ile de görülmeye değerdir. Meşhur Dalaman yemeklerinin müdavimi olan misafirler her yıl yaz tatilleri için Dalaman’ı tercih etmektedir. Dalaman için tatil planı yapan kişiler “Dalaman’da ne yenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Dalaman’ın meşhur lezzetleri arasında; deniz börülcesi, mavi yengeç, yayın balığı, zeytinyağlı bamya, keşkek, çökertme kebabı, kabak çiçeği dolması, turp salatası ve şambali tatlısı bulunmaktadır.

Deniz Börülcesi

Sadece Dalaman’ın değil Ege ve Akdeniz’in en meşhur lezzetleri arasında yer alan deniz börülcesi, hem yerli hem de yabancı turistlerin tercih ettikleri lezzetler arasında bulunmaktadır. Ayrı başına yemek olarak veya zeytinyağlı meze olarak tüketilebilen deniz börülcesi, Dalaman halkı tarafından da sıklıkla tercih edilen yemeklerden biri durumundadır. Özellikle Ege Bölgesi’nin vazgeçilmez lezzetleri arasında olan deniz börülcesi, iyice temizlendikten sonra haşlanmaktadır. Haşlanan deniz börülcelerinin üzerine limon ve zeytinyağı gezdirilerek servis edilmektedir. Limon ve zeytinyağı ile bütünleşen deniz börülceleri eşsiz bir tada sahiptir. Sağlık açısından da oldukça faydalı olan deniz börülcesi, Dalaman’ın restoranlarında denenebilmektedir.

Mavru Kefali

Dalaman’da çok farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Bu balık çeşitlerinden biri de mavru kefali olmaktadır. Halk dilinde “koca kafa” olarak bilinen mavru kefali, hem tatlı hem de tuzlu suda yaşayabilme özelliğine sahiptir. Mavru kefalinin Dalaman’da farklı versiyonları servis edilmektedir. Izgara, buğulama ve pilaki olarak servis edilebilen mavru kefali, keyifli akşam yemeği sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almaktadır. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilen bu balık çeşidi Dalaman’ın çoğu balık restoranında denenebilmektedir.

Mavi Yengeç

Türkiye’de özellikle Ege Bölgesi’nde bulunan mavi yengeç çok yüksek protein değerine sahiptir. Oldukça lezzetli olması ve yüksek protein değerinden dolayı hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgi gösterdikleri mavi yengeç, Dalaman’ın restoranlarının menülerinde bulunmaktadır. Et kalitesi ve ekonomik değeri bakımından lüks bir ürün olarak pahalı fiyatlara satılan mavi yengeç, Dalaman restoranlarında çok daha ekonomik fiyatlarda sunulmaktadır. Oldukça lezzetli mavi yengeç, Dalaman vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır. 

Silcan Yoğurtlaması

Dalaman özellikle ot çeşitleri ile ön plana çıktığı için, bölgeye özgü ot çeşitleri ile yapılan çok sayıda yemek bulunmaktadır. Bazı bölgelerde “sarmaşık” da denilen silcan yoğurtlaması genellikle yoğurtlu olarak tüketilmektedir. Dalaman’ın birçok restoranında bulunan silcan yoğurtlaması haşlanan silcanların üzerine zeytinyağı dökülerek hazırlanmaktadır. Yumurta ile kavrulmasının ardından ise yoğurtlu meze olarak servis edilmektedir. Dalaman’ın en meşhur lezzetlerinden biri olan silcan yoğurtlaması hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilen lezzetler arasında yer almaktadır.

Yayın Balığı

Dalaman birçok balık çeşidine sahip olması özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Bölgeden çıkan balık çeşitleri arasında yayın balığı da bulunmaktadır. İri bir balık çeşidi olan yayın balığı, isteğe göre marine edilerek isteğe göre ise ızgara veya tavada pişirilebilmektedir. Yayın balığı hem lezzeti nedeniyle hem de kılçıklarının yok denecek kadar az olması nedeni ile Dalaman’ın en çok tercih edilen balık çeşitleri arasında yer almaktadır. Dalaman’ın bütün balık restoranlarında yayın balığı tadılabilmekte ve keyifli akşam yemeklerinde çeşitli mezeler ile birlikte tercih edilebilmektedir.

Zeytinyağlı Bamya

Dalaman’ın meşhur lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı bamya, soğan sarımsak, domates, zeytinyağı, limon suyu, tuz, toz şeker ve sıcak su kullanılarak hazırlanmaktadır. Bol su ile yıkanan bamyalar temizlendikten sonra üzerine limon suyu gezdirilmektedir. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisinde sarımsak, biber salçası ve domates eklenmektedir. Temizlenen bamyalar bu karışımın üzerine eklenmekte ve tuz ile toz şeker eklenmektedir.Kısık ateşte pişirilen bamyalar servis edilmektedir. 

Keşkek

Yalnızca Dalaman’ın değil, tüm Ege Bölgesi’nin en meşhur lezzetlerinden biri olan keşkek, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilmektedir. Bölge halkı tarafından özel günlerde tercih edilen bu yemek, davet sofralarının da vazgeçilmez yemeği olmaktadır. Muğla yöresine özgü bir yemek olan keşkeğin ana malzemeleri et ve buğdaydır. İsteğe göre koyun eti yerine tavuk eti de tercih edilebilmektedir. Yöre halkı tarafından bayram ve düğünlerde özellikle tercih edilen keşkeğin, sinir sistemini güçlendirici etkisi bulunmaktadır. Kış aylarında tüketilmesi önerilen bu lezzet, içerisinde demir bulundurduğu için kan yapıcı etkiye sahiptir. Tereyağı ve kırmızı toz biber ile lezzetlendirilen bu özel yemek Dalaman’ın birçok restoranında servis edilmektedir.

Çökertme Kebabı

Dalaman’ın en güzel lezzetlerinden biri olan çökertme kebabı Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde sıklıkla tercih edilen yemeklerden biridir. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilen çökertme kebabı yoğurt, kırmızı pul biber, sıvıyağ, patates, zeytinyağı, soğan, sarımsak, sirke, domates ve domates salçası kullanılarak hazırlanmaktadır. Çıtır çıtır patatesler ile lezzetli etlerin birleşiminden doğan bu eşsiz tat, Dalaman’ın birçok restoranında denenebilmektedir. Muğla çevresinde de düğün, cenaze ve sünnet gibi özel günlerde yapılan çökertme kebabı, Dalaman misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

Kabak Çiçeği Dolması 

Özellikle Ege Bölgesi’nde oldukça meşhur olan kabak çiçeği dolması, eşsiz bir lezzete sahip olması ile hem yerli hem de yabancı turistler tarafından sevilerek tüketilmektedir. Türkiye’de en çok Ege Bölgesi’nde yetişen kabak çiçeklerinin toplanma aşaması oldukça zahmetlidir. Gün doğduktan sonra güneş gören kabak çiçekleri yapraklarını kapatmaktadır. Bu nedenle gün doğumundan önce kabak çiçeklerinin toplanması gerekmektedir. Toplanan kabak çiçekleri kuru soğan, zeytinyağı, domates, dereotu kuru nane ve karabiber ile hazırlanan iç harç ile doldurulmakta ve pişirilmektedir. Eşsiz lezzete sahip olan kabak çiçeği dolması, Dalaman misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Dalaman’ın çok sayıda restoranında kabak çiçeği dolması servis edilmektedir.

Turp Salatası

Dalaman’ın en meşhur lezzetlerinden biri olan turp salatası, sağlığa olan faydaları ile ön plana çıkmaktadır. Dalaman’da genellikle ana yemeklerin yanında servis edilen turp salatası mide ağrılarına ve mide kramplarına iyi gelmektedir. Karaciğer dostu olduğu için de bölge halkı tarafından sıklıkla tercih edilen turp salatası salatalık, roka, dereotu ve soğan ile lezzetlendirilmektedir. Limon ve zeytinyağı ile tatlandırılan turp salatası, Dalaman bölge halkının ve Dalaman misafirlerinin severek tükettikleri yiyecekler arasında bulunmaktadır.

Şambali Tatlısı

Türk mutfağının en güzel lezzetlerinden biri olan Şambali tatlısı, özellikle Ege Bölgesi’nde sıklıkla yapılmaktadır. İrmikli bir tatlı olan şambali tatlısında ana malzemeler yoğurt, irmik ve undur. Karıştırılan malzemeler yağlanmış tepsiye dökülmekte ve üzerine badem veya yer fıstığı eklenmektedir. Üzeri kızarana kadar fırında tutulan şambali tatlısına şeker, su ve limon ile hazırlanan kaynatılmış şerbet dökülmektedir. Dalaman’da en çok tercih edilen tatlılardan biridir. Bölge halkı tarafından özel günlerde yapılmaktadır. Dalaman restoranlarında şambali tatlısı tadılabilmektedir.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü