Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Muğla’nın en keyifli tatil kasabalarından biri olan Dalyan, Köyceğiz Gölü’nün yanı sıra birçok nehrin ve ırmağın Akdeniz ile buluştuğu, eşsiz bir ortama sahip özel bir yer. Fethiye ve Marmaris’in konum olarak arasında yer alan Dalyan gezilecek yerler bakımından çok zengin bir bölge. İzmir Dalyan gezilecek yerler nedeniyle, şehir halkının hafta sonları sık ziyaret ettiği bir yer. Mavi ve yeşilin iç içe geçtiği korunaklı ortamı, lezzetli mutfak kültürü, İztuzu gibi harika plajı ile Dalyan Ege’nin incisi denebilir. Eşsiz güzelliği ile sakin bir tatil ortamı sunan Dalyan, yerli turistler kadar yabancı turistlerin de gözdesi. 

Dalyan’da gezilecek yerler arasında, plaj ve koyların, kanalların yanı sıra bölgenin köklü tarihinden ötürü, önemli antik miraslar da yer alıyor. Dalyan’da görülmesi gereken yerlere bakıldığında, Kaunos Antik Kenti, binlerce yıldan bugüne uzanmış mirası ile oldukça önemli. Dalyan merkezde yer alan ve Türkiye’nin turizmdeki yüzü olan Kral mezarları da apayrı bir önem taşıyor. Dalyan’ın manzarasına tanık olma fırsatı sunan Radar Tepesi, maviliklerin huzuruna insanı götürürken, Dalyan sokakları ise rengarenk yapısıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Akdeniz ve Ege’nin harika iklimini buluşturan bölge, zeytin ağaçlarının kokusu içinde keşfedilecek birçok adres sunuyor.

Dalyan’ın neyi meşhur sorusu sorulduğunda, koyları ve plajları ilk sıralarda gelse de, tarihi ve kültürel mirası da önemli. Binlerce yıllık Sultaniye Kaplıcaları, bölgenin en popüler adreslerinden. Dalyan plajları içinde ilk sırada İztuzu gelirken, Dalyan koyları dendiğinde ise Kargıcak, Aşı Koyu ve Bacardi koyu tercih edilebilir. Köyceğiz Gölü gibi eşsiz bir doğal güzelliği barındıran Dalyan, aynı zamanda yeme içme kültürünün de herkese hitap ettiği bir mekan. Deniz mahsullerine ek olarak harika Ege yemekleri, Dalyan’ın öne çıkan yönlerinden. Dalyan’da mutlaka görülmesi gereken, gezilecek yerleri listeledik. 

İztuzu Plajı

Dalyan’da gezilecek yerler içinde ilk sırada İztuzu Plajı geliyor. Dünyada yalnızca 7 adet olan, alüvyal akıntılarla oluşmuş özel plajlardan biri olan İztuzu, 5 kilometrenin üzerinde uzunluğa sahip harika bir plaj. Dalyan’la arasındaki uzaklık 13 kilometre olan İztuzu, özel yapısıyla dünyaca ünlü bir plaj. İztuzu’nun bir yanı tuzlu su olmasının yanında, bir yanı da tatlı su. Sapsarı kumları ile turistlerin uğrak noktası olan İztuzu’na karayoluyla ulaşma seçeneğinin yanı sıra, günlük tekne turları ile de ulaşmak mümkün. Bir ucu belediye plajı olan İztuzu’nun diğer ucu da Dalyanağzı olarak bilinir. Dalyanağzı, plajın uç kısmı olduğu için buraya gidebilmek için tekne turlarına alternatif, 5 kilometrelik plajı yürümektir. Plaj, caretta caretta kaplumbağalarının üreme ve yaşama alanı olduğu için, akşam belli bir saatten sonra ziyaretçiye izin verilmemektedir. 

Caretta caretta’lar

Caretta caretta kaplumbağaları, Dalyan’ın simgelerinden biri denebilir. Caretta caretta’lar genel olarak İztuzu plajı ile özdeşleşmiş olsa da Dalyan’ın Kargıcak gibi farklı koylarında da caretta caretta’lar görülebiliyor. Bu kaplumbağaların kuluçka süresi 60 gün ve bulundukları plajlarda, doğa savunucuları onlara gözü gibi bakıyor. Kaplumbağalar her yaz Dalyan’a yumurta bırakmaya geliyor. Yumurtasından çıkan yavru kaplumbağalar ise küçük adımlarla denize doğru ilerliyor. Dalyan’da bu nedenle plajlarda belli bir saatten sonra kaplumbağaların rahatsız olmaması için ziyaret yasak. Dalyan’ı keşfederken, şirin kaplumbağalara rastlamak oldukça yaygın. 

Dalyan Lagünü

Dalyan’ı Türkiye’de dünyada en özel turizm merkezlerinden yapan noktası tabii ki lagün. Alüvyonların dalgalarla tanışmasının ardından, farklı bir ekosistem yaratan Dalyan Lagünü, görülmesi gereken bir yer. Çok eskiden, Köyceğiz gölü Akdeniz’in bir parçasıymış ancak alüvyonların taşınmasının ardından Dalyan koyu da denizden kopmuştur. Köyceğiz Gölü-Dalyan Lagün Sistemi içinde aynı zamanda Alagöl ve Sülüngür gölü de yer alıyor. Tekne turları ile, bir labirenti andıran lagünün içinde gezinti yapılabiliyor. Dalyan’ın harika doğasını keşfetmek isteyenlerin listesine eklemesi gereken lagün, dünyada sayılı yerde görülen bir yapı.

Sülüngür gölü

Lagün sisteminin bir parçası olan Sülüngür Gölü, eşsiz bir manzaraya sahip. Dalyan’dan çevredeki önemli noktalara giderken yakınından geçilen Sülüngür Gölü, küçük bir göl olmasına rağmen onu çevreleyen yemyeşil ormanlarla huzur dolu bir ortam sunuyor. Sülüngür Gölü, özellikle gün batımlarında harika bir ambiyansa sahip. 2 kilometrelik genişliğine rağmen keyifli bir göl olan Sülüngür Gölü’nün çevresinde zaman geçirmek için piknik alanları bulunuyor. Bunun yanında, göl çevresinde zaman geçirmek isteyenler için bir yürüyüş parkuru ve bisiklet parkuru da yer alıyor. Dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip göl, Dalyan’da görülmesi gereken yerler arasında. 

Köyceğiz Gölü

Göllerin, nehirlerin ve denizin kucağında eşsiz bir ortama sahip Dalyan’ın görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında Köyceğiz Gölü de yer almakta. Manzarası yılın her döneminde etkileyici olan Köyceğiz Gölü, içinde tarihten izler de barındıran bir yer. Köyceğiz Gölü’nü diğerlerinden farklı kılan özelliği ise, su sporlarının yapılmasına olanak tanıması. Sandalla gezme imkanı sunulan gölde, sörfün yanı sıra kürek ve yelken gibi sporlar yapılabiliyor. Doğa yürüyüşü, trekking için de ideal bir ortam sunan Köyceğiz Gölü, çam ormanlarının harika ambiyansını hissettiren, huzurlu bir doğal ortama davet ediyor. 

Kargıcak Koyu

İztuzu’na yakın bir noktada bulunan Kargıcak Koyu, harika doğasıyla bilinen özel bir koy. Kumsalın uzunluğu ortalama 500 metre olmasına karşın, yeşilliklerin içindeki konumu Kargıcak’ı özel kılıyor. Ulaşım için, koya karadan araçla gelinebildiği gibi tekne turlarıyla da gelinebiliyor. Ücretsiz bir plaja sahip olan Kargıcak Koyu, Dalyan’da görülmesi gereken yerler içinde yer alıyor. Koya gelenler için, Kargıcak’ta bir tesis de yer alıyor. Bu tesiste bir şeyler yemek, koyun tadını çıkarırken serin bir şeyler içmek mümkün. Denizin son derece berrrak olduğu koyun derinliği hızlı bir şekilde artıyor. Bu nedenle koy, yüzmeyi çok iyi bilmeyenler için ideal değil. Kum tabanlı plajı, Dalyan’da yüzmek için tercih edilebilecek en iyi ortamlardan birini sunuyor.

Bacardi Plajı

Dalyan’da görülmesi gereken yerler içinde diğer bir adres de Bacardi. Candost Plajı olarak da bilinen Bacardi’nin özelliği karadan ulaşım imkanının olmaması. Yeşilin keyifli tonları ile turkuazın bir araya geldiği Bacardi Koyu’na ulaşmak için, Kargıcak Koyu’ndan tekne kiralanabilir ya da alternatif olarak tekne ile gelinebilir. Ücretsiz bir plaj olan Bacardi’de bir tesis yok. Bu nedenle plajda yemek içmek için tercih edebileceğiniz şeyleri yanınızda getirmelisiniz. Denizin bir akvaryum kadar berrak olduğu Bacardi’de balıklar görülebiliyor. Bunun yanında sığ bir denize sahip koy, yüzmeyi iyi bilmeyenler için de uygun.

Ekincik Koyu

Dalyan’ın en güzel koylarından bir diğeri de Ekincik. Tatil kasabasında mutlaka görülmesi gereken bu koy, Ekincik Köyü’nün bir parçası. Ağaçlarla çevrelenmiş koy, masmavi suyu, temiz havası ve hareketli ortamı ile tercih edilebilir. Dalyan’da denize girilebilecek en iyi yerler içinde yer alan Ekincik Koyu’nun tabanı kum ve çakılların karışık bir yapısına sahip. Turkuaz bir tona sahip denizi, Ekincik’i harika bir koy olarak öne çıkarıyor. Ücretsiz giriş yapılabilen koyda şemsiye ya da şezlong gibi hizmetlerden faydalanmak isteyenler için ücret talep ediliyor. Ekincik’te aynı zamanda piknik alanı da mevcut. Dalyan’da en iyi piknik alanları nerede diyenler için, Ekincik tercih edilebilir.

Kral mezarları

Dalyan’ın merkezinde tekne turu esnasında, birçok turistin görmek için sabırsızlandığı kral mezarları, şehir merkezinde yüksek bir noktada kayalar oyularak inşa edilmiş mezarlardır. Dalyan içinde yer alan antik kentlerde, 150’den fazla kral mezarı olsa da, Dalyan merkezde yer alan büyük 6 mezar, bölgenin en ünlü noktalarından biri. Kaunos uygarlığından kralların mezarı olan bu yerlere yürüyerek ulaşma şansı yok, yalnızca tekne turları ile bir miktar da olsa yakından görme şansı söz konusu. Altı mezarın yan yana geldiği bölge, Dalyan’ın yanı sıra Türkiye’nin de turizm simgelerinden biri. Birçok yabancı turist, kral mezarlarını görmek için Dalyan’a geliyor.

Kaunos Antik Kenti

Dalyan, bir açık hava müzesi dense yeridir. Turizm açısından birçok doğal güzelliğin yanı sıra, bölgede tarihi eserler de dikkat çekici. Binlerce yıl Dalyan bölgesinde yaşamış Kaunos medeniyetinin izlerini barındıran Kaunos Antik Kenti, görülmesi gereken yerler içinde yer alıyor. UNESCO’nun dünya geçici miras listesine aldığı antik kent, Türkiye’de çok fazla bilinmese de en önemli antik kentler içinde yer alıyor. İçinde antik bir liman, tiyatro, tapınak ve surların yer aldığı Kaunos Antik Kenti’nde birçok eser hala ayakta. Kaunos, o dönemin bir liman kenti olarak ticaretin geliştiği bir yer olarak biliniyordu. Antik şehirde bulunan tuz sahası gibi yapılar, Kaunos’luların eserlerini keşfetme şansı sunuyor.

Dalyan merkezi

Kış mevsiminde, 4-5 bin kişinin yaşadığı, yaz aylarında ise birçok turistik uğrak noktası olan Dalyan’ın merkezi de görülmesi gereken yerler içinde. Birçok kafe ve restoranın bulunduğu Dalyan merkezi, yaz akşamlarında oldukça eğlenceli bir ortama sahip. Dalyan’da yaşayanların bir kısmı İngilizler olduğu için, buradaki mekanlar içinde yabancıların eğlence anlayışına da hitap eden adresler var. Turistik hediyelik eşya satan dükkanların yer aldığı Dalyan merkezde, yorucu bir günün ardından oturup dinlenmek için sakin ve güzel ortam sunan birçok işletme yer alıyor. Kaunos Çay Bahçesi ve Le Cafe gibi mekanlar, merkezin en gözde adresleri. 

Radar tepesi

Dalyan’ı en heyecan verici ve güzel açıdan görmek için, Radar Tepesi en güzel nokta. Kargıcak Koyu’na yakın bir bölgede olan Radar tepesi, Dalyan’ı görmek için en güzel köşelerden biri. Tepenin bir yanı Akdeniz’in eşsiz manzarasına dönük. Bir yanı ise Dalyan’ın harika lagününe bakıyor. Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı ve Sülüngür Gölü, tepeden iyi bir şekilde görülebiliyor. Özellikle açık havalarda harika bir manzara sunan Radar tepesinde, günbatımının da tadına doyum olmuyor. Tepeye çıkışta bir yere kadar araçla gelinebiliyor. Bir noktadan sonra ise yürüyerek gidilmesi gerekiyor. Bölgede harika bir manzaraya sahip diğer bir adres ise Çandır manzara tepesi. Çandır, Radar tepesine göre daha alçak bir seviyede ve İztuzu daha net görülebiliyor. 

Sultaniye kaplıcaları

Su kaynakları oldukça geniş bir yer olan Dalyan’ın görülmesi gereken meşhur bir noktası da Sultaniye Kaplıcaları. Kökeni oldukça eskiye uzanan kaplıcalar, milattan önce yapılmıştır. Kaunos kenti döneminde inşa edilen kaplıcalar, kentte daha sonra hüküm süren toplumlar tarafından da kullanıldı. 39 derece su sıcaklığına sahip olan kaplıcalar, birçok minerali barındıran şifalı suyu ile çeşitli hastalıklara iyi geliyor. Dalyan’a dört mevsim turist gelmesine neden olan kaplıcalarda, radyoaktif özellikli su, romatizma başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geliyor. Sultaniye Kaplıcaları’nda aynı zamanda çamur banyosu da yapılmakta. 

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü