Ege ve Akdeniz’in doğasının kavuştuğu Dalyan, güneyin en özel tatil kasabalarından biri. Doğal güzelliklerinin yanı sıra, tarihi ve kültürel değerleriyle de öne çıkan bölge turizmin gözbebeği adreslerinden. Kaunos medeniyetinin kaya mezarları ve antik kentini barındıran, İztuzu gibi dünyaca ünlü plajlardan birine ev sahipliği yapan Dalyan’da meşhur olan şeylerin sayısı oldukça fazla. İzmir, Aydın ve Muğla’nın yanı sıra birçok şehirden tatilcilerin akınına uğrayan bölgede yapılacak şeyler, görülecek meşhur noktalar çok fazla. Dalyan gezilecek yerler saymakla bitmeyecek kadar çok olsa da, tarihi hazineler içinde yer alan Kaunos, UNESCO mirası listesinde yer almasıyla listede ilk sırada.
Dalyan neyi ile meşhur dendiğinde ilk sırada Kaunos’luların kral mezarları gösterilebilir. Bölgenin bir ikonu haline gelmiş kral mezarları, yalnızca Türkiye’de değil dünya çapında ilgi görüyor. Dalyan’ın nesi meşhur sorusunun diğer bir yanıtı da caretta caretta kaplumbağaları. İztuzu’nda yumurtalarını bırakan kaplumbağalar, Dalyan ile özdeşleşmiştir. Dalyan, neyi meşhur dendiğinde yalnızca tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkmıyor. Bölgede aynı zamanda eşsiz bir yemek kültürü de var. Dalyan restoranlarında keşfedilebilecek harika yemekler, Dalyan tatiline renk katıyor.
Ege ve Akdeniz’in buluştuğu, Marmaris ve Fethiye arasında yer alan Dalyan göller, nehirler ve deniz arasında kalmış, doğasını korumayı başarmış bir yer. Dalyan’ın köylerinde yetiştirilen organik sebzelerle, denizde avlanan balıklarla harika bir mutfak kültürü bulunuyor. Mavi yengeç başta olmak üzere, kendine has birçok deniz mahsulünün yer aldığı bölgede, tadına doyum olmayan yemekler keşfedilebilir. Dalyan koyları ve plajları ile meşhur olmasının ötesinde, herkese hitap edebilecek deneyimler sunan özel bir yer. Açık hava müzesini andıran, manzarasıyla büyüleyen Dalyan’ın en meşhur bölgelerini, öne çıkan deneyimlerini sıraladık.
Kaunos Antik Kenti
Ege ve Akdeniz’de hüküm sürmüş antik medeniyetler için en önemli bölgelerden biri olan Dalyan’da, Kaunos kentinin izleri hala yer almaktadır. Kuruluşu 3000 yıla uzanan Kaunos, milattan sonra hızlı bir gelişim göstermiş ve önemli liman kentlerinden biri olmuştur. Günümüzde Dalyan’da yer alan Kaunos Antik Kenti içinde hala birçok eser korunmuş bir şekilde sergileniyor. Sur kalıntılarının yanı sıra, 5000 kişilik bir antik tiyatroya da sahip olan Kaunos, aynı zamanda 160’ın üzerinde kaya mezarına da ev sahipliği yapıyor. Mimari detayların dikkat çektiği bölge, Türkiye’nin yanı sıra dünyadan da birçok turisti çekiyor. Kaunos, UNESCO geçici miras listesinde yer alması nedeniyle de dikkat çekici bir mekan.
Kaya mezarları
Dalyan’ın en önemli değerlerinden biri olan Kaya mezarları, kentin simgesi haline gelmiş denebilecek bir güzelliğe sahip. Kaunos kentinin merkezinde yer alan mezarlar, Dalyan’ın merkezinden görülebiliyor. Dalyan’ın en önemli tarihi miraslarından biri olan mezarlar, kayalar üzerinde oldukça yüksek bir yerde yapılmıştır. Kayaların oyularak, özel bir işçilikle yapıldığı bu mezarların geçmişi milattan önce 4. yüzyıla uzanıyor. Kaya mezarlarına yürümek, yakından görmek gibi bir olasılık yok. Ancak Dalyan günlük tekne turlarına katılanlar, kaya mezarlarına yaklaşan teknelerle, bu tarihi eseri biraz daha yakından görme şansına sahip oluyor.
İztuzu ve caretta caretta’lar
Dalyan’la özdeşleşmiş bir yer olan İztuzu, dünyanın en güzel plajlarından biri. 5 kilometreye varan uzunluğuyla tatilcilerin popüler adreslerinden İztuzu, sapsarı kumları, harika manzarası ile öne çıkıyor. İztuzu’nun öne çıkan diğer bir yanı da, caretta caretta kaplumbağalarının üreme alanı olması. İztuzu’nda özel üreme alanlarına yumurtalarını bırakan caretta caretta’lar, 60 günlük kuluçka sürecinin ardından denize adım atıyorlar. İztuzu, özellikle yaz döneminde çok ilgi gören bir plaj. Buna ek olarak caretta caretta’lar, korunan bir tür olduğu için akşam belli bir saatten sonra plaja ziyaretçi girişine izin verilmiyor.
Köyceğiz Dalyan lagünü
Bir lagün sistemi üzerine kurulmuş Dalyan, mavi ile yeşilin iç içe geçtiği bir ortama sahip. Nefes kesen bir doğal ortama sahip Köyceğiz Dalyan lagün sistemi, çok uzun zaman önce Akdeniz’in bir parçası olan bölgeye nehirlerden gelen alüvyonlarla birlikte son haline kavuşmuştur. Oldukça eşsiz bir ortama sahip lagün sistemi, dünya üzerinde yalnızca 7 farklı bölgede görülüyor. Dalyan kanalını içeren sistem, Köyceğiz gölü ile Sülüngür gölü gibi güzelliklerin arasında yer alıyor. Dalyan lagününü teknelerle keşfedebilmenin yanı sıra, Radar tepesinin hakim noktasından görebilmek de mümkün. Lagün, yılın dört mevsimi harika bir atmosfer yaşatıyor.
Sülüngür Gölü
Dalyan’ın ünlü doğal güzellikleri içinde yer alan Sülüngür Gölü, doğanın eşsiz güzelliğine tanık olunabilecek bir alana sahip. 2 kilometre genişliğe sahip küçük bir göl olan Sülüngür’ün çevresinde yer alan çam ormanları, harika bir temiz hava sunuyor. Dalyan tatilinde görülmesi gereken yerler içinde gösterilen Sülüngür Gölü’nün çevresinde birçok aktivite imkanı var. Göl çevresinde yürüyüş yapabilme imkanının yanı sıra, bisiklet sürmek de oldukça keyifli. Göl kenarında piknik için uygun ortamın da yer aldığı Sülüngür Gölü, Dalyan’ın en sevilen bölgeleri arasında yer alıyor. Göl, özellikle günbatımında harika bir manzaraya sahip olmasıyla da biliniyor.
Sultaniye Kaplıcaları
Dalyan, göller ve nehirlerle beslenen bir bölge ve denize uzanan ince kanalları, alüvyal ortamı ile harika doğal güzellikler sunuyor. Kaunos medeniyeti döneminde inşa edilmiş bir kaplıca olan Sultaniye Kaplıcaları, bölgenin en önemli doğal güzellikleri içinde yer alıyor. Dalyan’ın meşhur kaplıcalarında su sıcaklığı ortalama 39 derece seviyesinde. Romatizma, eklem ağrısı ve farklı hastalıklar için iyi geldiği söylenen su, radyoaktif kaplıca konseptinde. Çamur banyosu yapılması ile de meşhur olan Sultaniye Kaplıcaları, açık ve kapalı havuzları ile günümüzde de hizmetini sürdüren bir tesis. Kaplıcalar, Köyceğiz’e bağlı Ekincik’te bulunuyor.
Radar tepesi
Dalyan manzarasının en harika açısı, bölgeye hakim bir konumda olan Radar tepesinden görülebiliyor. Dalyan’ın bu harika bölgesi, Türkiye’de en iyi manzaralar içinde gösterilen bir yer. Ulaşmanın çok kolay olmadığı Radar tepesinde belli bir noktaya kadar otomobille çıkılabiliyor ancak bir noktadan sonra yürüyerek ulaşım sağlanabiliyor. Dalyan gezilecek yerler arasında en popüler adreslerden olan Radar tepesine çıkanlar, yanlarına aldıkları kamp sandalyesi ile gün batımı manzarasının tanığı olabiliyor. Tepede, Dalyan’ın tamamını görmenin yanı sıra aynı zamanda Akdeniz’in masmavi sularının huzur dolu atmosferine de tanık olunabilir.
Karia Yolu
Ege’nin en önemli antik medeniyetlerinden Karialıların ulaşım için kullandığı, 800 kilometre uzunluğundaki Karia Yolu dünyanın en önemli açık hava rotalarından biri. Likya Yolu’nu andıran doğal yapısıyla trekking tutkunlarının çok tercih ettiği bölgede kısa yürüyüşlerde bile birçok doğal ve tarihi zenginliğin keşfedilmesi mümkün. Dalyan, 800 kilometrelik bu yolun başlangıç noktası. Bununla birlikte Muğla’dan geçen yol, Datça, Marmaris ve ardından Aydın’a ulaşıyor. Eski köylerden, çeşmelerden oluşan yolda aynı zamanda harika deniz manzarasının tanığı olmak mümkün. Karia Yolu’nun üzerinde, araçla ulaşmanın mümkün olmadığı, eşsiz güzelliğe sahip koylar da bulunuyor.
Sığla ormanı
Dalyan ve çevresinde yer alan ormanlarda sığla ağaçları en çok rastlanan güzelliklerden. Ege ve Akdeniz’e özgü bir ağaç olan sığla, Fethiye’nin yanı sıra Dalyan’da da çok sık rastlanabilen bir ağaç türü. Koruma altında olan bu alanlar içinde, Sığla’nın mis kokan havasını solumak için Köyceğiz Sığla Ormanı’na gidilebilir. Orman alanlarının hızla azalmasına karşın Köyceğiz Sığla Ormanı özenle korunan bir yer. Ormanda yürüyüş yapabilmenin yanı sıra, bisiklet yolları ve trekking rotaları da tercih edilebilir. Orman içinde yer alan işaretli yollar, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler için bir yol gösterici konumunda. Muğla’nın endemik bitkilerinden olan Sığla ağacının görülebileceği nadir yerlerden olan bu alan, oldukça özel. Sığla ağacının reçinesinin birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor ve yara tedavi edici özelliğe sahip olduğu düşünülüyor.
Ekincik koyu
Dalyan’da denize girilebilecek birbirinden özel alanlar var. Her ne kadar İztuzu Plajı en ünlü yerlerin başında gelse de, Dalyan koyları içinde görülmesi gereken yerler de var. Ekincik Koyu oldukça güzel bir ortama sahip. Plaja sahip olan koy aynı zamanda yerleşim yeri de olan Ekincik, bir gün ayrılması gereken bir yer. Dalyan günlük tekne turlarının mutlaka uğradığı koy, yemyeşil ağaçlarla çevrelenmiş, yeşil ve mavinin tonlarının birbirine girdiği bir alan. Ekincik Koyu piknik için de tercih ediliyor ve ailece tatile gelenlerin uğrak noktalarından biri. İztuzu’nda olduğu gibi, Ekincik’te de caretta caretta’ların üreme alanı bulunuyor. Doğal ekosistemin korunduğu Ekincik, tertemiz berrak suyu ile Muğla’nın en iyi plajları arasında gösteriliyor.
Kargıcak Koyu
Dalyan’ın merkezine çok yakın konumda olmayan Kargıcak, yaklaşık 15 kilometre yolun ardından ulaşılabilen bir yer. Konum olarak Aşı Koyu ile İztuzu arasında bulunan bölge, çok kolay ulaşım sağlanan bir yer olmadığı için doğasını korumayı başarmış bir yer. Tekne turları ile ulaşım sağlanabilen Kargıcak Koyu, temiz deniziyle bilinen bir yer. Bünyesinde bir tesis de bulunan Kargıcak, aynı zamanda Bacardi olarak da biliniyor. Eşsiz güzelliği ile tur teknelerinin uğrak noktası Kargıcak’ta deniz temiz olsa da taşlı zemine sahip. Bu nedenle denize girecekler, deniz ayakkabısı kullanabilir. Koyun diğer bir özelliği de derin bir yapıda olması. Bu nedenle çocuklar ve yeni yüzme öğrenenler için çok ideal değil.