Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Doğal güzellikleri, plajları, koyları ve gezilecek yerleri ile ön plana çıkan Bozcaada tarihi yerleri ile de oldukça ilgi görmektedir. Bozcaada tarihi yerleri ve doğal güzellikleri açısından oldukça zengindir. Bozcaada’nın tarihi güzelliklerini görmek isteyen çok sayıda hem yerli hem de yabancı turist ise her yıl günübirlik veya konaklamalı olarak Bozcaada’ya tatil planı yapmaktadırlar. Bozcaada’da tarihi yerler denildiğinde akla ilk gelen yer ise Bozcaada Kalesi olmaktadır. Bozcaada’nın tarihi eserlerine ev sahipliği yapan Bozcaada Müzesi, Bozcaada tarihi ve turistik yerlerinden biri olarak ziyaret edilebilmektedir. 

Köprülü Mehmet Paşa Cami, Alaybey Cami ve Namazgah Çeşmesi Bozcaada’nın tarihi yerleri olarak gün boyu ziyaret edilebilmektedir. Rum - Ortodoks cemaatine ait olan Ayazma Manastırı, Bozcaada’nın tarihi mekanları arasında yer almaktadır. Çifte hamam tarzında inşa edilmiş olan Bozcaada Köprülü Hamamı ise Bozcaada tarihi eserlerinden biri olarak günümüze kadar ayakta kalmayı sağlamıştır. Bozcaada’nın tarihi ve turistik yerleri arasında yer alan Meryem Ana Kilisesi’nin de Bozcaada misafirleri tarafından mutlaka görülmesi gerekmektedir. Bozcaada’nın tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri ile ilgili çok daha ayrıntılı bilgi almak isteyen kişiler her yıl Bozcaada’ya tatil planı yapmaktadırlar. 

Bozcaada Kalesi

Bozcaada’nın tarihi yerleri denildiğinde akla gelen ilk yer Bozcaada Kalesi olmaktadır. Bozcaada’nın sembolü niteliğinde olan Bozcaada Kalesi, her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bozcaada Kalesi heybetli görüntüsünün yanı sıra ilginç tarihi ile de ön plana çıkmaktadır. Çanakkale Boğazı’nın çıkışında yer alan Bozcaada, anakaraya oldukça yakın olması nedeni ile tarih boyunca istila riski olan bir noktada olmuştur. Ada sakinleri ise kendilerini daha güvende hissedebilmek adına Bozcaada Kalesi’ni inşa etmişlerdir. 

Eski zamanlarda Bozcaada Kalesi’nin etrafı su dolu bir hendek ile çevrelenmiştir. Giriş ve çıkışlar ise asmalı bir kapı üzerinden yapılmıştır. Tarihte ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi bulunmasa da Bozcaada Kalesi Cenevizliler, Venedikliler ve Fenikeliler tarafından kullanılmıştır. Bozcaada Kalesi’nin günümüzdeki görünümü ie 1455 yılında kalıntılar üzerine yeniden inşa edilerek elde edilmiştir. Yıllar içerisinde gerçekleşen savaşlar ve doğal afetler nedeni ile de sürekli yenilemiştir. Bozcaada Kalesi, Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden biri olarak varlığını korumaktadır. Hem ilginç tarihi hem de eşsiz manzarası ile Bozcaada Kalesi, Bozcaada misafirlerinin mutlaka görmeleri gereken tarihi yerler arasında bulunmaktadır. 

Köprülü Mehmet Paşa Cami

Bozcaada’nın değerlerinden biri olan Köprülü Mehmet Paşa Camii’nin tam olarak kim tarafından ve hangi yılda inşa edildiği bilinmemektedir. Venedikliler döneminde yıkıldığı düşünülen Köprülü Mehmet Paşa Cami Osmanlı İmparatorluğu zamanında Köprülü Mehmet Paşa döneminde tekrar inşa edilmiştir. Bu nedenle caminin adı ise “Köprülü Mehmet Paşa Cami” olmuştur. Son derece sade ve zarif bir yapıda inşa edilmiş olan Köprülü Mehmet Paşa Cami, kare plana sahiptir. Minaresi ise 1965 yılında tekrardan inşa edilmiştir. Günümüzde ise Köprülü Mehmet Paşa Cami ibadete açıktır. Köprülü Mehmet Paşa Cami, gün boyunca ziyaret edilebilmekle birlikte girişlerde ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 

Meryem Ana Kilisesi

Bozcaada’nın tarihi değerlerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi’nin 1869 yılında yaptırıldığı düşünülmektedir. Meryem Ana Kilisesi, Rum Mahallesinin tam orta kısmında bulunmaktadır. Meryem Ana Kilisesi aynı zamanda “Kimisis Teodoku Rum Ortodoks Kilisesi” olarak da bilinmektedir. Kilisenin çan kulesi ile 4 katlı saati ise zaman içerisinde hasar görmüştür. 1980’li yıllarda metal bir kafes içine alınmıştır. Çan kulesinin restorasyon çalışmaları 1 sene sürmüştür. Yüksekliği yaklaşık olarak 24 metre olan Meryem Ana Kilisesi, Bozcaada’nın görülmesi gereken tarihi değerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 

Bozcaada Köprülü Hamamı

Bozcaada Köprülü Hamamı, Köprülü Mehmet Paşa Camii’ne oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Köprülü Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiş olan Bozcaada Köprülü Hamamı, 80 yıla yakın bir süredir faaliyet dışıdır. Bozcaada Köprülü Hamamı, kadınların ve erkeklerin ayrı olarak kullanabilecekleri şekilde çifte hamam tarzında inşa edilmiştir. Günümüzde ise Bozcaada Köprülü Hamamı, dışarıdan görülebilmektedir. Uzun süredir şarap mahzeni olarak kullanılan yer, Bozcaada misafirlerinin mutlaka görmeleri gereken yerler arasında bulunmaktadır. Bozcaada Köprülü Hamamı gün boyu ziyaret edilebilmektedir. Girişlerde ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Bozcaada Müzesi

Bozcaada’nın tarihi yerlerinden biri olan Bozcaada Müzesi, Rum Mahallesinde, tarihi bir Rum evinin içerisinde yer almaktadır. Bozcaada’nın ruhuna uygun olarak küçük ve son derece samimi bir ortama sahip olan Bozcaada Müzesi içerisinde adaya ait çok sayıda farklı objeler sergilenmektedir. Bozcaada Müzesi’nin yer aldığı bina ise Bozcaadalı Dimosten Tulmidis tarafından inşa edilmiştir. Müzenin kuruluşu ise Bozcaada tutkunu olan M. Hakan Gürüney’in kişisel çabaları sonucunda gerçekleşmiştir. Bozcaada Müzesi içerisinde misafirler Çanakkale Savaşı’ndan kalma objeleri, Bozcaadalı Rumların ve Türklerin evlerinden kalma çeşitli eşyaları ve bağcılık ile şarapçılık ile ilgili olan aletleri görme olanağı bulmaktadırlar. Bozcaada Müzesi, 2013 yılında Yunan kültürünü ülke sınırları dışında başarılı şekilde yansıtması nedeni ile UNESCO tarafından ödüle layık görülmüştür. 

Ayazma Manastırı

Bozcaada’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olan Ayazma Manastırı, her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bozcaada’nın güney kısmında bulunan Ayazma Manastırı, Rum - Ortodoks cemaatine aittir. 1734 yılında Manolaki Manolidis tarafından inşa edilmiş ve Azize Aya Paraskevi’ye atfedilmiştir. Günümüzde ise Ayazma Manastırı yalnızca özel günlerde ibadete açılmaktadır. Rumlar tarafından 26 Temmuz günlerinde kutlanan Aya Paraskevi günü ise Ayazma Manastırı’nın en kalabalık olduğu gün olmaktadır. Ayazma Panayırı olarak adlandırılan bu özel gün, manastırın hem yerli hem de yabancı çok sayıda misafir tarafından ziyaret edilmesini sağlamaktadır. Ayazma Manastırı’nın altında bulunan dilek mağarası ise Bozcaada misafirlerinin mutlaka görmeleri gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

Alaybey Cami

Bozcaada Meydanı’nda yer alan Alaybey Cami, her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir. Caminin yapım yılı tam olarak bilinmemektedir. Ancak kırmızı kesme taşlardan yapılan caminin eşsiz görünümü görenlerde hayranlık uyandırmaktadır. 1700’lü yıllarda yaptırıldığı düşünülen caminin Miralay Ahmet Ağa tarafından inşa edildiği ortaya konulmuştur. Caminin iç kısımlarında barok tarzında çizilen dal süslemeleri ise oldukça ilgi çekicidir. Ahşau unsurların oldukça fazla kullanıldığı Alaybey Cami, Bozcaada’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 

Namazgah Çeşmesi

Bozcaada’nın tarihi değerleri arasında yer alan Namazgah Çeşmesi, Sadrazam Öksüz Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Bozcaada’nın en önemli çeşmelerinden biri olan Namazgah Çeşmesi, kesme tüf ve moloz ile örülmesi açısından değerlidir. Sarnıçlı ve kare planlı olan inşa edilmiştir. Namazgah Çeşmesi 1703 yılında yaptırılmıştır. Çeşmenin yer aldığı nokta eski zamanlarda toplu namazların kılındığı bir yer olarak kullanılmıştır. Namazgah çeşmesi ise insanların abdest alabilmeleri için faaliyet halinde olmuştur. Bozcaada’nın en önemli tarihi yapılarından biri olan Namazgah Çeşmesi, gün boyu ziyaret edilebilmektedir. Ziyaretçilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü