Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Doğal ve tarihi güzellikleri, tertemiz plajları ve koyları ile ön plana çıkan Bozcaada, dünyaca ünlü lezzetleri ile de her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bozcaada’da meşhur lezzetlerin denenebileceği çok sayıda restoran bulunmaktadır. Bozcaada restoranları genellikle balık ve meze çeşitleri ile tercih sebebi olmaktadır. Bozcaada’ya tatil planı yapan kişiler ise “Bozcaada’da ne yenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar.

En meşhur Bozcaada yemekleri arasında; asma yaprağında sardalya, kabak çiçeği dolması, Bozcaada mantısı, piruhi, deniz börülcesi, çullama ve lipsos buğulaması bulunmaktadır. Bozcaada’nın ünlü mafiş tatlısı ise her yaş grubu tarafından beğenilmektedir. Bozcaada’ya gelindiğinde Bozcaada reçel çeşitlerinin ve ünlü damla sakızlı kurabiyesinin de denenmesi gerekmektedir. 

Asma Yaprağında Sardalya

Bozcaada’nın en meşhur yemeklerinden biri olan asma yaprağında sardalya, eşsiz lezzeti ile herkes tarafından oldukça beğenilmektedir. Sardalya balığından çok çeşitli yemekler yapılmaktadır. Ancak asma yaprağına sarılan sardalyalar, Bozcaada’nın en meşhur yemekleri arasındadır. Asma yaprağında sardalya için kullanılan malzemeler; limon, asma yaprağı, tuz, biber, zeytinyağı ve sardalya balığı olmaktadır. Ayıklanan sardalyalar zeytinyağı, biber ve tuz ile yaklaşık 5 saat marine edilmektedir. İyice pişirilen asma yaprağında sardalyalar limon ve salata ile birlikte servis edilmektedir. Eşsiz lezzeti ile asma yaprağında sardalya hem çok lezzetli hem de sağlığa oldukça faydalıdır. 

Kabak Çiçeği Dolması

Bozcaada denildiğinde akla gelen ilk lezzet kabak çiçeği dolması olmaktadır. Kabak çiçeği dolması Ege Bölgesi’nde oldukça meşhurdur. Dolmanın yapılacağı kabak çiçekleri sabahın ilk saatlerinde toplanmaktadır. Çünkü sabah saatlerinden sonra çiçekler kapanmaktadır. Günün erken saatlerinde toplanan kabak çiçeklerinin içleri iyice temizlenmektedir. Yemeklik olarak doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulduktan sonra pirinç ilave edilmektedir. Pirinçlerin üzerine ise rendelenmiş domatesler eklenmektedir. Karabiber, su ve tuz ilavesinin yapılmasının ardından hazırlanan iç ile kabak çiçekleri doldurulmaktadır. Zeytinyağı ile pişirilen kabak çiçeği dolması, Bozcaada’ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında bulunmaktadır.

Bozcaada Mantısı

Bozcaada’nın en meşhur lezzetlerinden biri de Bozcaada mantısı olmaktadır. Mantı Türk kültüründe çok önemli bir yere sahiptir. Her yaş grubu tarafından sevilen mantının Bozcaada versiyonu ise daha farklı hazırlanmaktadır. Bozcaada mantısı klasik mantıya göre daha büyük olmaktadır. Fırında pişirilerek hazırlanan Bozcaada mantısı her yaş grubu tarafından oldukça sevilerek tüketilmektedir. Bodrum mantısından farklı olarak daha büyük şekilde hazırlanan Bozcaada mantısının üzerine sarımsaklı yoğurt ve baharatlı sos eklenerek servis edilmektedir. Bozcaada mantısı Bozcaada’nın birçok restoranında denenebilmektedir. 

Piruhi

Bozcaada’nın en güzel lezzetlerinden biri olan piruhi, bir çeşit mantıdır. Osmanlı İmparatorluğu Döneminde sıklıkla tüketilen bu lezzet, günümüzde de Bozcaada’da yapılmaya devam edilmektedir. Klasik mantıya göre çok daha ince hamur ile yapılmaktadır. Bu nedenle yapımı oldukça zordur. Ancak eşsiz tadı Bozcaada misafirleri tarafından oldukça beğenilmektedir. Piruhinin hamurunda kullanılan malzemeler; un, su, yumurta ve sıvı yağ olmaktadır. İç harcı için ise; tulum peyniri, soğan ve maydanoz kullanılmaktadır. Üzerine sıvı yağ, tereyağı ve dövülmüş ceviz içi eklenerek servis edilen piruhi, Bozcaada’nın geleneksel lezzetleri arasında yer almaktadır. 

Deniz Börülcesi

Bozcaada’nın tüm balık restoranlarında bulunan deniz börülcesi, Bozcaada’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunmaktadır. Mineral bakımından oldukça faydalı olan deniz börülcesi, her yaş grubu tarafından oldukça beğenilmektedir. Bozcaada restoranlarında deniz börülceleri ayıklandıktan sonra kaynar suda 20 dakika kadar haşlanmaktadır. Besin değerlerinin kaybolmaması için ise 5 dakika süresince buzlu suda bekletilmektedir. Üzerine zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenerek hazırlanan sos dökülmekte ve servis edilmektedir. Bozcaada restoranlarında limon dilimleri ile servis edilen deniz börülcesine Bozcaada’ya has zeytinyağı ayrı bir lezzet katmaktadır. 

Çullama

Bozcaada’nın geleneksel lezzetleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri de çullama olmaktadır. Çullama, tavuk ve ciğer ile hazırlanan bir çeşit börektir. Akdeniz, Ege ve Girit mutfağında en meşhur lezzetlerden biri olan çullamanın orjinali el ile açılan yufka ile hazırlanmaktadır. Çullamanın yapılışında ise tavuk eti ile ciğerler küp şeklinde doğranmaktadır. Tereyağı eritildikten sonra ise ciğerler kavrulmaktadır. Pirinç, tavuk suyu, karabiber ve tuz eklendikten sonra 15 dakika süresince pişirilmektedir. Tavuk eti, ceviz, karanfil, muskat ve kimyon ilavesinin yapılmasının ardından karışım iyice pişirilmektedir. İç harç ile doldurulan yufkalar fırında pişirilmektedir. Girit usulü ile yapılan çullama, Bozcaada’ya gelindiğinde mutlaka denenmesi gereken lezzetler arasında yer almaktadır. 

Lipsos Buğulaması

Bozcaada’nın meşhur lezzetlerinden biri olan lipsos buğulaması, evlerde yapılmaya çekinilen bir yemektir. Lipsos balığının dikenleri zehirli olduğu için iyice temizlenmesi gerekmektedir. Bozcaada restoranlarında lipsos balığı iyice temizlenmektedir. Lipsos buğulamasında kullanılan malzemeler; soğan, domates salçası, tereyağı, mantar, limon suyu, domates, havuç, patates, karabiber, kekik ve tuzdur. Rendelenmiş kaşar peyniri ile servis edilen lipsos buğulaması, Bozcaada’nın en güzel lezzetleri arasında bulunmaktadır. 

Damla Sakızlı Kurabiye

Bozcaada’nın en meşhur lezzeti olan damla sakızlı kurabiye, Bozcaada misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken bir lezzettir. Eski yıllarda Bozcaada’da yaşayan Rumlar damla sakızlı kurabiyeyi yalnızca özel misafirleri için yapmaktaydı. Ancak Bozcaada’da Rum Mahallesinde yer alan Çiçek Pastanesi, bu eşsiz lezzeti Bozcaada misafirlerine sunmaktadır. Meşhur Bozcaada damla sakızlı kurabiyesinde un, tereyağı, pudra şekeri, damla sakızı ve çekilmiş badem kullanılmaktadır. İçerisinde bütün çiğ badem olan ve üzeri pudra şekeri ile kaplı olan bu özel lezzet, sıcak bir şekilde misafirlere sunulmaktadır. 

Çiçek Pastanesi

İletişim: (0286) 690 00 53

Adres: Alaybey Cumhuriyet Meydanı No:17, 17680 Bozcaada/Çanakkale

Mafiş Tatlısı

Fiyonk tatlısı olarak da bilinen mafiş tatlısı, Bozcaada’nın geleneksel tatlıları arasında bulunmaktadır. Ege Bölgesi’nde meşhur olan bu tatlıda kullanılan malzemeler arasında; yoğurt, un, sıvı yağ, kabartma tozu ve yumurta bulunmaktadır. Şerbeti için ise şeker, su ve limon suyu kullanılmaktadır. Mafiş tatlısı hazırlanırken yoğurt, yumurta ve sıvı yağ bir kaba konulmakta, iyice çırpılmaktadır. Kabartma tozu ve un ilave edilmektedir. Hamur hazırlandıktan sonra ise ince bir şekilde açılmaktadır. Dikdörtgen şeklinde açılan hamurlar ortalarından sıkılarak fiyonk şekli kazandırılmaktadır. Kızartılan hamurların üzerine hazırlanan şerbet dökülmekte ve üzerine antep fıstığı serpilmektedir. Çıtır çıtır, eşsiz tadı ile çocuklar tarafından da çok sevilen bu özel lezzet, Bozcaada misafirleri tarafından mutlaka denenmelidir. 

Bozcaada Reçelleri

Her yıl hem yerli hem de yabancı misafirlerin tatil için tercih ettikleri Bozcaada, reçelleri ile oldukça meşhurdur. Bozcaada kahvaltı mekanlarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan reçeller, 40’ın üzerinde çeşidi ile sofralarda yerini almaktadır. Bozcaada’da eski yıllarda Rumların evine gelen misafirlere tatlı yerine reçel çeşitlerini ikram ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle Bozcaada denildiğinde akla reçeller gelmektedir. En çok tercih edilen reçel çeşitleri arasında ise; domates reçeli, portakal reçeli, gül reçeli, karpuz kabuğu reçeli, amber çiçeği reçeli, anjelika erik reçeli, incir reçeli, gelincik reçeli, karadut reçeli, süt reçeli, zeytin reçeli, mor havuç reçeli, siyah üzüm reçeli, kabak reçeli, gül reçeli ve ceviz reçeli bulunmaktadır. Ev yapımı olan reçel çeşitleri, Bozcaada kahvaltı mekanlarından satın alınabilmektedir.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü