Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Doğal güzellikleri, gezilecek yerleri, meşhur lezzetleri ile ön plana çıkan Büyükada tarihi yerleri ile de tercih edilmektedir. Büyükada tarihi eserleri bakımından oldukça zengindir. Prens Adaları’nın en büyük üçüncü adası olan Büyükada tarihi ve turistik yerleri arasında yer alan Adalar Müzesi, özellikle hafta sonlarında İstanbullular tarafından ziyaret edilmektedir. Adalar Müzesi içerisinde bulunan zırhlı balık ise Büyükada’nın tarihi eserleri arasındadır. Büyükada ziyaretçileri, Büyükada’nın tarihi mekanları arasında bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Sabuncakis Köşkü ve Troçki Evi’ni ziyaret edebilmekte görkemli ahşap yapıları görme imkanı bulabilmektedirler. 

Büyükada’da tarihi yerler arasında en çok ziyaret edilen yerlerden biri de 1898 yılında Fransız bir mimar tarafından inşa edilen Rum Yetimhanesi olmaktadır. Büyükada’nın tarihi güzellikleri arasında olan Aya Yorgi Kilisesi ise her yıl 23 Nisanda ziyaret edilmekte ve dilekler dilenmektedir. Aya Yorgi Kilisesi, Büyükada’nın tarihi yerleri ve doğal güzelliklerinden biri olarak hem ziyaretçileri tarihe tanıklık ettirmekte hem de eşsiz manzarası ile büyülemektedir. Büyükada’nın tarihi ve turistik yerleri arasında yer alan Reşat Nuri Güntekin Evi ise hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Büyükada’nın tarihi yerleri ve Büyükada’nın tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyen kişiler hem yaz hem de kış mevsiminde Büyükada’yı ziyaret etmektedirler. 

Adalar Müzesi

Büyükada’nın en güzel müzelerinden biri olan Adalar Müzesi, Türkiye’de kurulan ilk çağdaş kent müzesi olma özelliğine sahiptir. Adalar Müzesi’ne Büyükada merkezinden yaklaşık olarak yarım saat yürüyerek kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Bisiklet kiralayarak da Adalar Müzesi’ne ulaşmak mümkündür. Adalar müzesi, 10 Eylül 2010 tarihinde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı projeleri kapsamında çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından faaliyete geçirilmiştir. Adalar Müzesi içerisinde adaların oluşumuna ve tarihine ait 20.000 civarında belge, yaklaşık 6000 fotoğraf ve çeşitli nesneler sergilenmektedir.  Yaklaşık 400 yıl önce yaşamış, boyu yaklaşık 10 metre olan zırhlı balık ise yerli ve yabancı misafirler tarafından oldukça şaşırtıcı bulunmaktadır. 

İletişim: (0216) 382 64 30

Adres: Aya Nikola Mevkii, Büyükada, 34970 Adalar/İstanbul

Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada’nın tarihi değerleri arasında bulunan Aya Yorgi Kilisesi, dileklerin gerçek olduğuna inanılan bir yer olarak önem taşımaktadır. Her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen Aya Yorgi Kilisesi, muhteşem manzarası ile de görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Aya Yorgi Kilisesi’nin asıl adı ise Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı’dır. 1751 yılında inşa edilen Aya Yorgi Kilisesi içerisinde yer alan Aziz George ikonası ise görülmesi gereken tarihi değerlerin başında gelmektedir. Aya Yorgi Kilisesi’ne çıkan yol biraz yokuş ve zorlu olsa da zirveye çıkıldığında bu yorucu yolculuğa kesinlikle değmektedir. Büyükada misafirleri istedikleri takdirde ada merkezinden kiraladıkları bisikletler ile Aya Yorgi Tepesi’ne çıkabilmektedirler. Özellikle her yıl 23 Nisanlarda ziyaret edilen Aya Yorgi Kilisesi, harika bir gün batımı manzarası izlemeye de olanak vermektedir. Aya Yorgi Kilisesi haftanın tüm günleri 10.00 ile 16.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. 

Adres: Büyükada - nizam, Insel Büyükada, 34970 Adalar/İstanbul

Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Büyükada’nın tarihi değerlerinden biri olan Sait faik Abasıyanık Müzesi, 22 Ağustos 1959 tarihinde açılmıştır. Edebiyat dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık’ın Büyükada’da yaşamış olduğu ev müzeye dönüştürülmüştür. Sait Faik Abasıyanık Müzesi, 1964 yılından itibaren Darüşşafaka Cemiyeti tarafından idare edilmeye başlanmıştır. 2009 yılında ise müzede çeşitli restorasyon çalışmaları yapılmıştır. 11 Mayıs 12013 tarihinde yeniden ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan müzede 8 ayrı kısım bulunmaktadır. Yemek odası, yatak odası, misafir odası, Sait faik Abasıyanık’a ait iki bölüm, kitap odası, mektup odası ve burgaz adı verilen 8 bölüm de ziyarete açıktır.Müze içerisinde Sait Faik Abasıyanık’a ait eşyalar, fotoğraflar ve belgeler de sergilenmektedir. 

İletişim: (0216) 381 20 60

Adres: Bahçelievler Merkez, Burgazada, Çayır Sk. No:15, 34975 Adalar/İstanbul

Rum Yetimhanesi

Rum Yetimhanesi, Büyükada’nın en önemli tarihi değerlerinden biri olarak 1898 yılında Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından inşa edilmiştir. Manastır Tepesi’nde yer alan Rum Yetimhanesi’nin ahşap yapısı bulunmaktadır. Üç bölümden oluşan yetimhane, inşa edildiği dönemde Fransızlar tarafından otel ve casino olarak işletilmesi planlanmıştır. Osmanlılardan onay çıkmayan yapı daha sonraki dönemde satışa çıkarılmış ve dönemin en zenginlerinden biri olan Andreas Syngros Vakfı tarafından satın alınmıştır. 

Rum Yetimhanesi, daha sonraları ise Balıklı Rum Hastanesi’nde yatmakta olan kimsesiz çocukların barınabilmesi amacı ile kullanılmaya başlanmıştır. Binanın kontrolü de Rum Patrikhanesi’ne verilmiş ve 21 Mayıs 1903 tarihinde Sultan Abdülhamid’in katılımı ile hizmete açılmıştır. Rum Yetimhanesi’nin içerisinde 106 oda, yemekhane, okul ve eğitim alanları gibi çeşitli bölümler bulunmaktadır. 1964 yılında Vakıflar Genel müdürlüğü tarafından kapatılan tarihi değerin iç kısmı, yıkılma tehlikesinden dolayı ziyaret edilememektedir. Ancak dışarıdan görülen ahşap yapının görkemi görülmeye değerdir. Yetimhane gün boyunca ziyaret edilebilmektedir.

Adres: Büyükada - maden, Büyükada Rum Yetimhanesi, 34970 Adalar/İstanbul

Sabuncakis Köşkü

Halepli Yorgi Sabuncakis tarafından inşa ettirilen Sabuncakis Köşkü’nün tasarımı ve mason süslemeleri hem yerli hem de yabancı ziyaretçilerinin oldukça ilgilerini çekmektedir. Binanın tasarımı Fotiadis tarafından yapılırken, inşası ise Simota Kalfa tarafından gerçekleştirilmiştir. Sabuncakis Köşkü, aynı zamanda “Köprülü Ev”, “Arılı Ev” ve “Gözlü Ev” olarak da adlandırılmaktadır. Sabuncakis Köşkü’nün bahçesi ile alt katları yolun alt tarafında kaldığı için eve girişte köprü kullanılmıştır. Bu nedenle de köşk, “Köprülü Ev” olarak adlandırılmaktadır. Sabuncakis Köşkü, 1924 yılında hazineye devredilmiştir. Ancak 1972 yılında gerçekleşen yangında oldukça hasar göre köşk, daha sonraları yapılan restorasyon çalışmaları ile bugünkü halini almıştır. 

Adres: Maden Mahallesi, Adalar, İstanbul

Reşat Nuri Güntekin Evi

Büyükada denilince akla gelen ilk tarihi yapılardan biri olan Reşat Nuri Güntekin Evi, pembe pervazları ile oldukça dikkat çekmektedir. Edebiyat dünyası içerisinde çok önemli yere sahip olan Reşat Nuri Güntekin tarafından kullanılan ev, 1937 yılında Reşat Nuri Güntekin tarafından satın alınmış ve ailesi ile bu evde yaşamıştır. Ev içerisinde yazara ait eşyalar muhafaza edilmektedir. Müze haline getirilmeyen ev, muhteşem bir güzelliğe sahiptir. Eşsiz deniz manzarası ve görkemli duruşu ile Büyükada ziyaretçilerinin mutlaka görmeleri gereken bir yerdir.

Adres: Büyükada - maden, 34970 Adalar/İstanbul

Troçki Evi

Büyükada’nın en önemli tarihi yapılarından biri olan Troçki Evi, Hamlacı Sokağı üzerinde bulunmaktadır. Rus komutanlardan Lev Troçki, Lenin ile zıtlaşmasının ardından sürgüne gönderilmektedir. Sürgün sırasında yaşadığı ev ise Troçki Evi’dir. 1993 yılında Büyükada’dan ayrılan Troçki, evde yaşadığı dönemlerde İhanete Uğrayan Devrim, Sürekli Devrim, Sanat ve Edebiyat gibi çok önemli eserler oluşturmuştur. Yıllar geçtikçe eski görünümü alan Troçki Evi, 20. yüzyılın en önemli komutanlarından birinin sürgün yaşadığı ev olarak her yıl hem yerli hem de yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Troçki Evi, gün boyu ziyaret edilebilmektedir.

Adres: Büyükada - nizam, Hamlacı Sk. No:6, 34970 Adalar/İstanbul

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü