Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Büyükada, hem doğal güzellikleri, hem tarihi güzellikleri hem gezilecek yerleri hem de meşhur lezzetleri ile ön plana çıkmaktadır. Özellikle İstanbul’a yakın olması sebebi ile günübirlik geziler için tercih edilen Büyükada, meşhur lezzetleri ile her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turist ağırlamaktadır. Büyükada’da son yıllarda açılan birçok restoran bulunmaktadır. Büyükada restoranlarında Büyükada’nın meşhur lezzetleri denenebilmektedir. Büyükada’ya gezi planı yapan ziyaretçiler, “Büyükada’da ne yenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. En meşhur Büyükada yemekleri arasında balık çeşitleri, lakerda, çiroz salatası, portakallı pırasa, asma yaprağında sardalya, fasulaki bombalaki, kabak kızartma, soya soslu balık salatası ile zeytinyağlı dolma yer almaktadır. 

Balık Çeşitleri

Büyükada’ya gelindiğinde hem yerli hem de yabancı turistlerin ilk tercih ettikleri lezzetlerin başında balık çeşitleri gelmektedir. Büyükada balık çeşitliliği bakımından oldukça zengin olduğu için Büyükada’nın balık restoranlarında çok sayıda balık çeşidi bulunmaktadır.Büyükada misafirlerinin Büyükada restoranlarında tadabileceği balık çeşitleri arasında çipura, levrek, lüfer, lagos, mercan, kırlangıç, kalkan, deniz çipurası ve deniz levreği yer almaktadır. Büyükada restoranlarında balık çeşitleri misafirlere günlük ve taze olarak servis edilmektedir. Büyükada’nın balık restoranlarında haftanın belirli günlerinde canlı müzik ve fasıl gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Büyükada misafirleri, Büyükada restoranlarında kaliteli müzikler eşliğinde harika balık çeşitlerini deneyebilmekte ve son derece keyifli bir akşam geçirebilmektedirler. 

Lakerda

Büyükada denildiğinde akla gelen lezzetlerin başında ise lakerda gelmektedir. İspanyolcadan Türkçeye yerleşmiş bir sözcük olan lakerdanın anlamı, “istendiğinde olan şey” anlamına gelmektedir. Çocuğunun çok sevdiği balık çeşitlerini tutan ve balıkları aylar süresince taze tutmak isteyen İspanyol balıkçı bir babanın keşfettiği lakerda, hem yerli hem de yabancı misafirler tarafından oldukça beğenilmektedir. Lakerdanın yapılışı ile ilgili çok sayıda tarif bulunsa da lakerdanın en lezzetlisi Büyükada’da yapılmaktadır. Meze çeşidi olarak sayılan lakerdanın yapımında palamut, kaya tuzu, defne yaprağı ve tane karabiber kullanılmaktadır. Çoğunlukla palamuttan yapılsa da torik balığından yapılan versiyonları da bulunmaktadır. Eşsiz lezzeti ile her yaştan insanın çok sevdiği lakerda, Büyükada’nın balık restoranlarında tadılabilmektedir. 

Çiroz Salatası

Büyükada’nın en meşhur lezzetlerinden biri de çiroz salatasıdır. Çiroz salatasının yapımında çiroz, sirke, zeytinyağı, dereotu ve zeytin kullanılmaktadır. Genellikle meze çeşidi olarak sunulan çiroz salatası, Büyükada’nın balık restoranlarının hepsinde bulunabilmektedir. Hem ana yemek olarak hem de et yemeklerinin yanında servis edilebilen çiroz salatası, sağlığa da oldukça faydalıdır. Çiroz salatasının püf noktası ise çirozların yanmaz yapışmaz tavada kızartılmasıdır. Bu yöntem balıkların parça parça dağılmasını önlemektedir. 

Portakallı Pırasa

Büyükada’nın favori lezzetlerinden biri olan portakallı pırasanın yapımında pırasa, zeytinyağı, tuz, şeker, pirinç, limon suyu, taze sıkılmış portakal suyu, havuç ve kuru soğan kullanılmaktadır. Her yaştan insan tarafından sevilen bu lezzetin yapılışında piyazlık olarak doğranan kuru soğanlar ve yarım ay biçiminde doğranan havuçlar zeytinyağında sotelenmektedir. Yıkanan ve doğranan pırasalar ise havuçların içine atılır ve iyice kavrulmaktadır. Üzerine su ve portakal suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılmaktadır. Yaklaşık olarak 10 dakika kaynatıldıktan sonra ise pirinç ve diğer malzemeler de ilave edilerek sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirilmektedir. Portakallı pırasa soğuk olarak servis edilmektedir. Hem yerli hem de yabancı misafirler tarafından oldukça beğenilen bu lezzet, Büyükada restoranlarında denenebilmektedir. 

Asma Yaprağında Sardalya

Asma yaprağında sardalya, Türkiye’nin birçok farklı şehirlerinde yapılsa da, Büyükada’da yapılan versiyonu oldukça değişik bir lezzete sahiptir. Asma yaprağında sardalya için kullanılan malzemeler; karabiber, tuz, zeytinyağı, sardalya balığı ve asma yaprağıdır. Ayıklanan sardalyalar soğuk sudan geçirilerek iyice temizlenmektedir. Temizlenen sardalyalar süzgecin içine alınmakta ve suyunun iyice akması beklenmektedir. Sardalyalar geniş bir yere alınarak zeytinyağı, tuz ve karabiber ile karıştırılmaktadır. Belirli bir süre dinlendirilen sardalya balıkları, asma yapraklarına sarılmakta ve ateşte pişirilmektedir. Balık ve asma yaprağının muhteşem uyumu, Büyükada’nın hem yerli hem de yabancı misafirleri tarafından oldukça beğenilmektedir. 

Fasulaki Bombalaki

İlginç adı ile hem yerli hem de yabancı misafirlerin oldukça ilgilerini çeken fasulaki bombalaki tabiri, Büyükada Hristos’da kır gazinosu işleten ve Façyo lokantalarının kurucusu olan Ligor Façyo’dan gelmektedir. Ligor Façyo, bomba fasulyeden yapılan sıcak fasulye yahnisine fasulaki bombalaki adını takmıştır. Fasulaki bombalakide kullanılan malzemeler bomba fasulye, domates salçası, zeytinyağı, tereyağı, tuz, biber salçası, kuru soğan ve şekerdir. Akşamdan ıslatılan bomba fasulyeler ertesi gün suda yaklaşık olarak 45 dakika kadar haşlanmaktadır. Soğanlar ise kesilerek yağda kavrulmaktadır. Sulandırılan domates ve biber salçası, şeker ve tuz ile beraber karıştırılmaktadır. Sos suyu çekmeye başladıktan sonra ateşten alınmakta içerisinde bomba fasulyeler eklenerek tekrar karıştırılmaktadır. Hazırlanan fasulye yahnileri, güveçlere konularak üzerlerine tereyağ ilave edilerek fırında pişirilmektedir. Efsane lezzeti ile dillere destan olan fasulaki bombalaki, adı kadar değişik ve lezzetli bir tada sahiptir.

Kabak Kızartma

Büyükada’nın en favori yemekleri arasında yer alan kabak kızartması ülkenin tüm şehirlerinde yapılmaktadır. Ancak Büyükada’ya özgü kabak kızartma oldukça lezzetlidir. Büyükada ile adeta özdeşleşen kabak kızartmanın malzemeleri arasında kabak, tuz, un, ayçiçek yağı ve dereotu bulunmaktadır. Kabaklar iyice yıkandıktan sonra kabukları kazınmadan boyuna doğru ince ince kesilmektedir. Tezgahın üzerine koyulan ince kabakların üzerine hafifçe el yardımı ile su serpilmektedir. El ile harmanlandıktan sonra ise yağlı kağıdın üzerine yeterince un konulmakta ve kabaklar teker teker unlanmaktadır. Unlanan kabaklar suya batırıldıktan sonra kızgın yağa atılmaktadır. Kabaklar açık sarı bir renk aldıktan sonra ise yağlı kağıt üzerine serilmektedir. Yağı süzülen kabaklar dereotu ve sarımsaklı yoğurt ile servis edilmektedir. Büyükada’nın en meşhur yemeklerinden biri olan kabak kızartmanın Büyükada versiyonu, Büyükada restoranlarında tadılabilmektedir. Özellikle çocuklar tarafından da oldukça sevilen kabak kızartma, kabağı sevmeyen çocuklar için bu versiyon ile tercih edilebilmektedir. 

Soya Soslu Balık Salatası

Soya soslu balık salatası, Büyükada’nın en popüler yemekleri arasında bulunmaktadır. Soya soslu balık salatasında kullanılan malzemeler ise yumurta sarısı, zeytinyağı, uskumru, dereotu, karabiber, tuz, sirke, hardal ve soya sosudur. Suda haşlanan balıklar soğuduktan sonra hiç kılçık kalmayacak şekilde ayıklanmaktadır. Bir kapta dereotu haricinde bütün malzemeler çırpılmakta ve sos elde edilmektedir. Balıkların üzerine oluşturulan sos dökülmekte ve yaklaşık bir saat marine edilmektedir. Servis sırasında ise dereotları ile tatlandırılan soya soslu balık salatası, hem yemek olarak hem meze çeşidi olarak hem de salata olarak yenebilmektedir. 

Zeytinyağlı Dolma

Türkiye’nin her şehrinde yapılan zeytinyağlı dolmanın Büyükada versiyonu daha farklı hazırlanmaktadır. Büyükada lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı dolmada kullanılan malzemeler soğan, nane, yenibahar, karabiber, tuz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, pirinç, zeytinyağı, tarçın ve şeker olmaktadır. Yapılışında ise kuş üzümleri ayıklanarak soğuk suya konulmakta yaklaşık 1 saat bekletilmektedir. Soğanlar kavrulduktan sonra ise fıstıklar ile birlikte pembeleştirilmektedir. Soğanlar ilave edilerek kavrulmaktadır. Ardından pirinçler, kuş üzümleri ve diğer malzemeler eklenmektedir. Baharatlar ile tatlandırılan iç harç Tokat yaprakları ile sarılmaktadır. Büyükada versiyonu olan zeytinyağlı dolma, Büyükada restoranlarında tadılabilmektedir. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü