Bol ağaçlı ormanları, el değmemiş yeşillikleri ve muhteşem deniz manzarasıyla bilinir Gökçeada. Bu denizlerin her biri tertemiz bir suya sahip incecik kumlu sahillerdir. Buraya tatile gelenlerin vazgeçemeyeceği güzellikteki doğallığıyla Gökçeada’nın tadı bir başkadır. Yazın vazgeçilmezi olan deniz kum güneş üçlüsünü doyasıya yaşayabileceğiniz Gökçeada koylarında her gün ziyaret edebileceğiniz farklı bir seçenek bulunur.
Bölgenin coğrafi yapısı engebeli ve büyük bir kısmı dağlıktır. Bu sayede koyların hemen hepsinde dağ manzarası bulunur ve koyların birçoğuna ulaşım zordur. Volkanik yapıların bol olduğu adada, sualtı kaynakları da oldukça fazla. Aynı zamanda Türkiye’nin il ve tek sualtı parkı olan Gökçeada Sualtı Milli Parkı da burada bulunur. Güney kısımdaki koylarında Akdeniz iklimine sahip olan adanın Kuzey tarafında kalan koyları Marmara ikliminin etkisindedir. Yaz aylarında sıcak bir iklime sahip olan Gökçeada’nın en büyük özelliği hiç dinmeyen rüzgarıdır. Rüzgâr ve lodosların etkisi altındaki koylarda rüzgâr ve yelken sörfü bolca yapılır. Bununla birlikte Gökçeada koyları, yerli ve yabancı sporcuların da en uğrak noktalarından. Gökçeada’nın muhteşem koylarında yüzerken şnorkelle dalış yaparak sualtı canlılarını keşfetmenin tadına varmak da mümkün.
Laz Koyu
Gökçeada’nın merkezinden 20 km kadar uzakta olan bu muhteşem koy 300 metrelik toprak yolun sonunda yer alır. Gökçeada’nın en sevilen koylarından biri olan Laz Koyu, en sert rüzgarlardan bile kolay kolay etkilenmez. Dalgasız ve sığ denizi sayesinde çocuklu aileler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Halk plajı statüsünde bulunan bu koya girişler tamamen ücretsizdir. İçerisinde bulunan tesislerden şezlong ve şemsiye kiralanabilir.
Gizli Liman
Merkezin 25 km ötesindeki Uğurlu Köyü’nü geçtikten sonra balıkçı limanından sağa dönerek bu eşsiz koya ulaşmak mümkün. Adanın en batısında bulunan koy, ardında uzanan çam ağaçları sayesinde gizli kalmış bir cenneti andırır. İnce kumu ve masmavi denizi ile çokça sevilen Gizli Liman, içerisinde bulunan tesis sayesinde de konforlu ve keyifli bir tatil geçirilebilecek bir yer. Sığ ve dalgasız denizi sayesinde çocuklu aileler tarafından rahatça tercih edilebilir.
Yıldız Koyu
Sualtı parkı içerisinde yer alan bu koy, adada kuzey tarafından denize girilebilecek tek nokta. Florası ve faunası koruma altında olan bölge dalış yapmak isteyenler için oldukça uygun. Konumunun merkeze yakın olması ve ulaşımının kolay olması bu koyun sıklıkla tercih edilmesindeki en büyük sebep. Konaklama yerlerine olan yakınlığı ve kamp alanına sahip olması da en büyük avantajı. Koyun adanın kuzey tarafında yer alması çoğu zaman kuzey rüzgarlarına açık olmasına sebep olur. Rüzgârlı olduğu zaman çocuklar için tehlikeli olabilse de rüzgârsız günlerde deniz adeta çarşaf gibidir. Kayalık ve taşlık yapıdaki sahili uzun ve geniş. İçerisinde bulunan tesisten şezlong, şemsiye ve yiyecek gibi ihtiyaçlar karşılanabilir. Avantajlı özellikleri sayesinde yerli ve yabancı turistlerin en sevdiği koylardan biri.
Marmaros Koyu
Kuzey kıyılarında denize girilebilecek nadir koylardan biri olan Marmaros, adanın görülmeye değer güzelliklerinden. Koya ulaşım, çam ormanların içinde yer alan 7 km’lik bir yoldan geçerek sağlanır. Geniş bir sahile sahip bu koyda deniz çoğu zaman tertemiz ve berrak. Bölgede herhangi bir tesis bulunmaz. Bunun yanında koyun bir saat kadar uzağındaki Marmaros Şelalesi mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Sualtı Milli Park Koyu
Kaleköy ve Kuzulimanı arasında yer alan koy, Türkiye’nin ilk ve tek su altı parkıdır. Su altı zenginliğinden dolayı park ilan edilen 200 metre derinliğindeki bölge; vatoz, su kaplumbağası, Akdeniz Foku, triton ve daha pek çok deniz canlısı türünü bünyesinde barındırır. Parkın belli bir bölgesinde balık tutmak ve yüzmek için izin verilirken diğer bölgelerde avlanmak yasak olduğu gibi dalış yapmak için de izin alınmalıdır. Aynı zamanda yerel halkın ve çocukların su altını keşfedebilmesi için parkta su altı patikaları bulunur.
Mavi Koy
Adanın gizli kalmış güzelliklerinden olan Mavi Koy, Bademli Köyü sınırları içerisinde yer alan Yıldız Koyu ve Kuzulimanı arasında bulunur. Koya ulaşım Yıldız Koyu’nda bulunan patikalardan sağlanır. Bu bölgenin bakir kalmasındaki en önemli etken ulaşımının zor olması. Bu sayede yoğun kalabalıklara maruz kalmadan doğal güzelliklerini koruma fırsatı buluyor. Koyda herhangi bir işletme bulunmaz. Bu sebeple duş ve tuvalet gibi ihtiyaçları karşılayabilmek için imkân yoktur. Plaj kısmı çoğunlukla taşlık; denizi ise kuzey rüzgarlarına açık olduğu için dalgalıdır. Denizin dalgalı olması ve bölgenin çoğunlukla rüzgârlı olması sebebiyle çocuklar için uygun değildir.
Kefalos Koyu
Gökçeada’nın en çok tercih edilen koylarından biri olan Kefalos, içerisinde günübirlik tesisi bulunan tek plaj. 1200 metre uzunluğundaki bu koy altın sarısı kumları ve masmavi denizi ile her tatilcinin gözdesi. Merkeze oldukça yakın olan bu koy, rüzgâr sörfü severlerin de tercihi. Koya giriş ücretsizdir. İçeride bulunan tesisten şezlong, şemsiye kiralanabilir ve diğer ihtiyaçlar karşılanabilir. Yüzmenin ve güneşlenmenin yanında sörf kursları da alarak farklı aktiviteler yapabilmeye imkân tanıyan Kefalos’ta sığ ve dalgasız denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kapıkaya Koyu
Gökçeada merkeze 18 km uzaklıkta olan koy, adanın en sessiz ve sakin bölgelerinden biri. Adadaki en az bilinen koylardan biri olan Kapıkaya, yerliler tarafından sıklıkla ziyaret edilir. Burası çok bilinen bir bölge olmadığından içerisinde herhangi bir işletme bulunmaz. Oldukça bakir ve el değmemiş olan bu koy, görenleri hayran bırakacak bir manzaraya sahip. Plaj alanı kum ve çakıl taşlı; denizi genellikle sakin yer yer de dalgalı. Deniz suyu biraz soğuk gelebilir. Buna rağmen sıcak yaz günlerinde serinlemek için oldukça iyi bir seçenek. Aynı zamanda deniz aniden derinleşmediği için çocuklar da rahatça yüzebilir.
İncekum Koyu
Adanın 12 km güneyinde yer alan koy, Gökçeada’nın en bakir ve temiz yerlerinden. Özel araçla belli bir yere kadar gelip daha sonrasında 3 km’lik bir patikadan geçilerek bu eşsiz doğal güzelliğe varılabilir. Kuzey rüzgarlarına kapalı olan denizi son derece sakin ve dingin. Sahil şeridi ise upuzun ve incecik kumlarla kaplı. Genellikle sakin ve kalabalık olmayan bu bölgede hizmet veren herhangi bir tesis bulunmaz. Bu sebeple İncekum Koyu’na gelirken yanınızda yiyecek ve içecek getirmeyi unutmamalısınız.
Uğurlu Koyu
Gökçeada merkezine yaklaşık olarak 40 km uzaklıkta olan Uğurlu Koyu, adanın en batı ucunda yer alır. Ardında yemyeşil ağaçların uzandığı bu plaj, sakinliği ve doğası ile adeta kartpostalları andırır. Adanın kültürünü ve dinginliğini tam anlamıyla yansıtan bu bölge etrafındaki kiralık evler ve pansiyonlar ile tatilcilerin en sevdiği yerlerden. Köy hayatının tadını çıkarmak ve Ege Denizi’nin tadını çıkarmak için Uğurlu Koyu en doğru tercih. Halka tamamen açık olan bu koya giriş ücretsiz. İçerisindeki işletmelerden kiralanabilen şezlong ve şemsiyeler sayesinde keyifli bir deniz tatili yapmak mümkün. Uzun ve geniş plaj alanı, ince çakıl taşlarıyla kaplı. Çocukların da rahatlıkla yüzebileceği durgun ve temiz denizinde şnorkelle dalış yaparak sualtı canlılarını incelemek mümkün.