Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi’nin girişinde bulunan Gökçeada; Türkiye’nin en büyük adasıdır. Çanakkale’nin incisi olarak adlandırılan bu yer, Rum ve Türk kökenlerinin fazlalıkta olduğu bir yerleşimdir.  Bozulmamış doğası ve huzurlu atmosferiyle ön plana çıkan adada, Rum ve Türk kültürün birleşimi ortaya birbirinden lezzetli yemeklerin olduğu bir mutfak çıkarıyor. Tatlısından tuzlusuna, kahvesinden mezesine kadar Gökçeada yemekleri, içinde denenmesi gereken pek çok lezzet yer alıyor.

Adada kekik en çok öne çıkan tat. Kekik ile beslenen hayvanların lezzetli etinden yapılan çeşitli et yemekleri, farklı deniz ürünü tarifleri ve bol otlu, zeytinyağlı mezeleri Gökçeada’nın önde gelen tatlarından. Denizcilik, hayvancılık ve çiftçilikle de uğraşan Ada halkı, yemeklerin içerisinde bol miktarda doğal ürün kullanmaya özen gösteriyor. İdeal baharat kıvamında, az yağlı bu yemekler tadı damakta bırakıyor...

Geleneksel yaşam biçimini yansıtan Gökçeada yemekleri, Rum ve Türk kültürünün izlerini fazlasıyla taşıyor. Bu kültürlerin özelliklerinden meydana gelen yemekler doğal, özgün ve yalın bir içeriğe sahip. Peynir, şarap, ekmek ve zeytinyağı bu lezzetlerin hazırlanmasında sıklıkla kullanılıyor. 

Cicirya

Gökçeada’da ne yenir? sorusunun cevabı verilirken ilk sıralarda yer alan Cicirya, adanın yöresel lezzetlerinden biri. Bir çeşit pizzayı andıran bu yemek; hamurun üzerine keçi peyniri, nane ve süt eklenmesiyle hazırlanıyor. Özellikle Gökçeada’nın Zeytinli Köyü’nde yapılır ve Rumlardan gelir. Bunun yanında Vişnada ve Kuşburnu Kurabiyesi de yine adaya özgü başka tatlardan.

Efibadem

Bölgeye özgü bir kurabiye olan Efibadem, taze ve sıcacık bir lezzet. Kavrulmuş tereyağı ve bademden hazırlanan kurabiyenin üzerine pudra şekeri serpilerek ikram edilir. Un kurabiyesini andıran bu tarif Gökçeada’nın pek çok pastanesinde satılmakta. İsteğe bağlı olarak evde de kolaylıkla yapılabilen bu kurabiyenin içerisinde; tereyağı, un, pudra şekeri, yumurta, kabartma tozu, pudra şekeri ve tuzsuz çiğ badem bulunuyor.

 

Sakızlı Muhallebi

İzmir ve Muğla gibi kıyı şehirlerinin birçoğunda tüketilen sakızlı muhallebi, Gökçeada’da da sıklıkla tercih edilir. Buranın muhallebisi kıvam, yoğunluk ve lezzet bakımından oldukça popüler. Üzerine tarçın dökülerek servis edilen tatlının içerisinde taze sakız aroması, bolca süt, un, şeker gibi malzemeler bulunuyor.

Kılıç Rosto

Ege Bölgesi’nin meşhur adasında deniz ürünleri de elbette ki en popüler lezzetlerden. Eşsiz Rum mezelerinin yanında akşam sofralarını süsleyen deniz ürünleri, yaz kış tercih edilmekte. Pek çok deniz ürünü kullanılarak yapılan yemeklerde geniş bir yelpazeye sahip olan Gökçeada’da, Kılıç Rosto da en çok sevilenlerden. Kızartılarak pişirilen kılıç balığı dilimleri, altında fırın patates ve domatesle servis ediliyor.

Ahtapot Yahni

Deniz ürünlerini bu kadar çok seven ada sakinlerinin sık sık tükettiği bir başka yemek de Ahtapot Yahni. Haşlanarak pişen ahtapotlar, geniş bir tencerede soğan ve biber eklenerek zeytinyağında pişirilir. Bu yemek daha sonrasında şarapla tatlandırılır. Bu eşsiz lezzeti adanın balık restoranlarında deneyebilirsiniz.

 

Fırında Kuzu Kapama

Et yemekleriyle de arası oldukça iyi olan Gökçeada halkının en sevilen et yemeği şüphesiz ki Fırında Kuzu Kapama…. Genellikle akşam yemekleri ve özel günlerde tercih edilen bu tarif, fırında özenle pişirilerek servis edilir. Yapımında kuzu veya keçi eti kullanılır. İçerisine isteğe bağlı olarak domates, patates veya pilav eklenebilir.

Girit Mezesi

Türk ve Rum kültürünün birleşiminden doğan Girit Mezesi, Gökçeada sofralarını tamamlayan en güzel tariflerden. Peynir, ceviz ve yeşil zeytinle hazırlanan bu meze oldukça hafif bir lezzet. Gökçeada’nın hemen her restoranında bulabileceğiniz bu tarifi dilerseniz evinizde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

Koliva

Rumlardan gelen diğer bir lezzet de Koliva. Özel günlerde sofraların başında yer alan tarif, yapımı oldukça kolay olduğundan sıklıkla tercih ediliyor. Haşlanan buğdayın içerisine şeker, ezilmiş badem ve ceviz eklenerek hazırlanır ve en sonunda nar ile tatlandırılır.

Badem Tatlısı

Türk mutfağında da çok tercih edilen Badem Tatlısı, toz badem ve bol tereyağı ile yapılır. Bir çeşit kurabiyeye benzeyen bu tarif şerbet eklendiğinden dolayı tam anlamıyla kurabiye olarak adlandırılmaz. Bu tatlı genellikle isim günü için hazırlanır. Temizlenip kıyılan bademe 2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı kıyılmış badem ve 1 yumurta akı iyice karıştırılarak hamur haline getirilir. Tatlı için özel hamur kalıpları kullanılarak şekillendirilir. Şerbetli olmasına rağmen oldukça hafif olan yapısı sayesinde sıcak yaz günlerinde bile rahatlıkla tüketilebilir.

Kurkuti

Gökçeada’ya Rum köklerinden geçmiş bir başka lezzet de Kurkuti. Eski dönemlerde sık sık yapılan bu yemek değirmende öğütülen buğdayların süt ve et suyuyla karıştırılmasıdır. Oldukça eski bir lezzet olduğundan dolayı restoranlarda bu yemeği bulmak biraz zor ancak Kurkuti deneyebileceğiniz küçük işletmeler mutlaka bulunuyor.

Dibek Kahvesi

Tam olarak Gökçeada’ya özgü bir lezzet olmasa da ada halkı tarafından sevilmiş ve benimsenmiş bir lezzet olan Dibek Kahvesi, Gökçeada’ya gidenlerin denemesi gereken bir tat. Yaz aylarında, tatlı ikramlarının yanında ve istenirse tek başına da tüketilen bu kahve, ağır taş çanakların içerisinde on kiloluk demirlerin öğütülmesiyle yapılır. Taze ve günlük üretilen kahveyi Gökçeada’nın her köşesinde tatmak mümkün.

Tüm bu lezzetlerin dışında Türkiye’nin birçok yöresinde alışık olduğumuz çiğ börek, mantı, avcı böreği, çeşitli pideler de adaya katılan tatlardan. Birbirinden lezzetli ve özgün Gökçeada yemeklerinin birçoğunu evde yapabileceğiniz gibi adada bulunan butik, lüks ve salaş restoranlarda ya da küçük işletmelerde tadabilirsiniz. Eşsiz doğa manzarasına sahip, her bir sokağı tarih kokan ve güzellikleriyle ruhu mest eden bu adaya yolunuz düştüğünde uğrayabileceğiniz çeşitli lezzet duraklarını adanın her bir köşesinde bulmak mümkün.

Gökçeada Kahvaltısı

Böyle tarihi ve güzel bir noktaya uğramışken eşsiz manzara karşısında yapılan keyifli bir kahvaltı yapmadan olmaz. Organik tarımın yapıldığı bu adada kahvaltının tadı da bambaşka. Taze kekik ve zeytinyağı ile süslenmiş peynir ve zeytinler, taze salkım domates ve salatalıklar, ev yapımı reçel ve kızarmış ekmeklerin yanında Ada’nın kendisine özgü tatlarının da eşlik ettiği bu kahvaltı sofraları bolca neşe ve lezzet taşıyor...

 

Deniz Ürünleri

Geçmişten bugüne denizcilikle uğraşan pek çok topluluk tarafından ele geçirilmiş Gökçeada’nın mutfağında deniz ürünleri de hatırı sayılır bir yere sahip. Ahtapot, karides, kalamar gibi farklı deniz canlılarını çeşitli pişirme teknikleri, baharatlar ve harçlarla sunan Adalılar için bu ürünler akşam sofralarının vazgeçilmezi.

 

Gökçeada Balı

Adanın kendine özgü bal arıları ile ortaya çıkan ürün adanın en doğal lezzetlerinden biri de bal. Bozulmamış bir doğada yetişen arıların ürettiği bal saf ve temiz olarak ortaya çıkıyor. Florasında bulunan kekik, bu balın daha da değerli olmasının bir başka sebebi. Ada içerisinde sırf bu işle ilgilenen küçük işletmeler de bulunuyor.

Gökçeada Dondurması 

Organik tarımın ve hayvancılığın oldukça yaygın olduğu adada keçi sütüyle yapılan dondurmaların tadı da bir başka. Gökçeada sokaklarında bolca bulunan dondurmacıların hemen hepsinde taze keçi sütünden üretilmiş ferah, lezzetli ve hafif dondurmaların tadına bakmak mümkün. Dilerseniz bu dondurmaları meyveli ve çikolata aromalı da tercih edebilirsiniz. Mevsimlik meyveler ve gerçek salep taneciklerinin öğütülmesiyle ortaya çıkan bu dondurma bambaşka bir lezzete sahip.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü