Daha güzeli, daha ucuzu hellovillam’da

Gökçeada, ege bölgesinde bulunan Çanakkale ilinin bir ilçesi. Doğanın içerisinde bulunan bu güzel ada, taşından toprağına bin bir etkileyici özellikle dolu. Ada’nın tarihi kadar yemekleri, efsaneleri ve tarihi eserleri de meşhur.  Tüm bunlara göre ‘Buranın nesi meşhur?’ sorusu sorulduğunda; verilecek pek çok cevap var.

Eski adıyla İmroz olarak bilinen bu kara parçası, Türkiye’nin en büyük adası. Homeros’un İlyada destanında da bahsedilen bu adanın deniz tanrısı olan Poseidon’un da adası olduğu söyleniyor. Türk ve Rumların yaşadığı bu ada Balkan Harbi sırasında Yunan milleti tarafından işgal edilmiş; Çanakkale Savaşı’nda müttefiklerin karargâhı olmuştur. Tarihi bilgileri ve geçmiş kökleri sebebiyle oldukça ünlü olan bu adada yoğun bir kültür çeşitliliği var. Tarihi dönemlerde denizcilikle uğraşan devletler tarafından da ele geçirilmiş olması buranın deniz ve balıkçılık faaliyetlerinde ilerlemesine sebep olmuştur. Aynı zamanda bölgedeki Rum ve Türk çokluğu farklı yemek kültürlerinin ortaya çıkmasına, etkileyici tarihi yapıların inşa edilmesine yol açar. 

Gökçeada denildiğinde akla ilk olarak eşsiz doğası, bakir ormanları gelir. El değmemiş kırların içerisinde doğayla baş başa yapılan kahvaltılar, deniz manzarası eşliğinde akşam yemekleri, temiz havada yapılan uzun yürüyüşler ve daha pek çoğu Gökçeada’yı vazgeçilmez kılan etmenler. Rum ve Türk kültürünün birleşiminden doğan Gökçeada mutfağını da bu el değmemiş doğanın içerisinde kurulan kafe, restoran ve kır bahçelerinde tadabilirsiniz. Adalıların ve burada geçmişten beri yaşayan insanların en önemli özellikleri; hazırladıkları her yiyecekte tamamen doğal ürünler kullanmalarıdır. Organik tarım ve hayvancılık burada yaygın olarak yapılır. Tarım ve hayvancılığın bu şekilde önemli olduğu bir bölgede ürünler de tamamen doğal. Ada’nın pek çok yerinde bu doğal ürünleri bulmak mümkün. 

Ada Kurabiyesi

Efibadem gibi adaya özgü kurabiye lezzetleri, doğal besinlerle yetiştirilen hayvanların sütünden üretilmiş tereyağıyla yapılır. Taze tereyağı ve taze bademin kullanılmasıyla hazırlanan bu tarifin içerisindeki diğer tüm malzemeler de tamamen doğal.

Ada Balı

Ada balı, doğal bir ortamda yetişen arıların ürettiği saf bir ürün. Florasında bulunan bol kekikten dolayı oldukça lezzetli olan bal, bu yönüyle de fazlasıyla değerli.

Keçi Peyniri

Keçi ve inek sütünün karışımıyla elde edilen peynir kusursuz bir kıvamda oluyor. Tatları damakta bırakan bu lezzet Cicirya gibi bölgeye ait yemeklerin içerisinde de kullanılır. Adadaki şarküterilerin hemen hepsinde bu doğal peyniri bulmak mümkün.

Gökçeada Şarapları

Adada pek çok üzüm bağı bulunuyor ve bu üzüm bağlarında yetişen üzümlerden de kaliteli şaraplar üretiliyor. Graviti sistemiyle, özenle üretilen üzümler şarap için özel olarak dikilir. Ünü Türkiye’nin her yerine ulaşmış Gökçeada şaraplarının üretimi neredeyse bir aile geleneği olmuş durumda.

Hediyelik

Bölgede, sevdiklerinize hediye edebileceğiniz pek çok ürün bulunur. Doğal olarak üretilen zeytinyağı, sabun, peynir ve şarap gibi ürünleri tercih edebileceğiniz gibi Kaleköy’de kurulan tezgahlarda yerlilerin hazırladığı biblolar, tablolar, anahtarlıklar gibi pek çok seçenek de bulabilirsiniz.

Zeytinyağı

Ada topraklarının büyük bir çoğunluğunun verimli olması sebebiyle zeytinlik alanlar büyük yer kaplar. Bu yönüyle Gökçeada tam bir zeytin cennetidir. Üretilen kaliteli zeytinlerden yine aynı kalitede zeytinyağı ve zeytinyağlı sabun yapılır.

Ada Sucuğu ve Ada Köftesi

Hayvancılığın da yaygın olduğu Gökçeada’da doğal bitkilerle beslenen büyükbaşlardan üretilen sucuklar, baharatlı, taptaze ve lezzetli. Sucuklar gibi aynı doğallıkta ve tazelikte üretilen kıymalardan hazırlanan köfteler de bambaşka bir tada sahip.

Ada Sabunu 

Bölgede yetişen zeytin ağaçlarından üretilen zeytinyağıyla birçok zeytinyağı sabunu yapılır. Cilde ve sağlığa pek çok yararı olan bu zeytinyağlı sabunların yanında ısırgan otu, safran, menengiç, kahve, pirinç, gelincik gibi bitkilerden de sabun üretilir. Gökçeada doğal sabunlarını köylerde açılan stantlarda veya aktar dükkanlarında bulmak mümkün.

Ada Kolonyası 

Gökçeada’nın bitkilerinden hazırlanan kokuların en çok sevileni zeytin çiçeği kolonyası. Zeytincilikte bu denli meşhur olan bölgenin ürettiği kolonyalar da oldukça popüler. Bu kolonyaları aktarlarda, bölgenin butik dükkanlarında ve tezgahlarında bulabilirsiniz.

Gökçeada Yemekleri

Doğal ürünleri bu kadar meşhur olan Gökçeada’nın yemekleri de denenmeye değer. Kendine has zengin mutfak kültürü, Rum ve Türk köklerinin birleşiminden sofralara taşan lezzetler şu şekilde sıralanabilir:

  • Cicirya: Pizzaya benzeyen, peynirli bir yemek.
  • Efibadem: Doğal ürünler ile hazırlanan adaya özgü kurabiye.
  • Sakızlı Muhallebi: Böylenin en meşhur tatlılarından biri. Tarçın ile servis edilir.
  • Girit Mezesi: Tulum peyniri ve beyaz peynir ile hazırlanır.
  • Kuzu Kapama: Fırında pişirilen etler, altında pilav ile servis edilir.
  • Kurkuti: Buğdaylar süt ve et suyuyla pişirilir.
  • Koliva: Özel günlerde hazırlanır. Haşlanan buğdaya ezilmiş ceviz ve badem eklenir.

Tüm bunların yanında doğal ve tarihi güzellikleri, koyları ve denizleri de Gökçeada’nın meşhur olan noktalarından.  Adaya gelindiğinde bu tarihi eserleri ve doğal güzellikleri görmeden dönülmemesi gerekir. 

Lavanta Tarlaları

Görüntüsü ve kokusuyla gelen herkesi mest eden lavanta tarlaları. Her bir fotoğrafı kartpostal derecesinde güzel gösteren bu tarlalarda kendi demetinizi toplayabilir ve bölgedeki dükkanlardan lavanta yağı, lavanta keseleri gibi ürünleri bulabilirsiniz.

Gökçeada Plajları

Bölgede denize girilebilecek pek çok bakir deniz bulunur. Aynı zamanda adanın sürekli rüzgârlı olmasından dolayı rüzgâr sörfü ve kite sörf de sıklıkla yapılan aktiviteler arasında. Yabancı sporcular tarafından da sık sık ziyaret edilen Gökçeada, rüzgâr sörfü için Türkiye’nin en uygun yerlerinden biri. Adada ziyaret edip yüzebileceğiniz ve sörf yapabileceğiniz plajları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Aydınlık Plajı: Adanın güneydoğusunda Tuz Gölü’nün hemen dibinde yer alır.
  • Yuvalı Plajı: Gökçeada merkezine ortalama 22 km uzaklıkta yer alır.
  • Yıldız Koy: Gökçeada’nın kuzeyinde yer alır. Şehir merkezine 5 km uzaklıktadır.
  • Laz Koyu: Adanın güney bölgesinde yer alan Laz Koyu, ilçe merkezine 20 km uzaklıktadır.

Gökçeada Köyleri

2016 yılında cittaslow yani Türkiye’nin 11 sakin şehrinden biri seçilen Gökçeada’da deniz kum güneş üçlüsü dışında görebileceğiniz köyleri de vardır. Rumlardan kalma eski evleri, kiliseleri ve daha pek çok yapıyı bu köylerde görebilirsiniz. Aynı zamanda burada bulunan küçük işletmelerde Ege Bölgesi’nin ve Gökçeada’nın lezzetlerini tadabilirsiniz. Bu köylerden bazıları şöyle:

  • Zeytinliköy: I.Barthelomeos’un doğduğu köy olarak bilinir. İsmini çevresindeki zeytinliklerden alır.
  • Bademli Köyü: Eski Bademli olarak da bilinen köy, adanın koruma altına alınmış dört köyünden biri.
  • Kaleköy: İsmini tepe noktasındaki kaleden alır. Liman ve günbatımı manzarası ile ünlü.
  • Tepeköy: Adanın tepe noktalarından birinde bulunmasından dolayı bu ismi alır. Gökçeada’daki tek tavernanın bulunduğu noktadır.
  • Dereköy: Rumların ve Türklerin bir arada yaşadığı Gökçeada köylerinden biri. Az sayıda konaklama ve restoran seçeneği bulunur.

Gökçeada Tarihi Yapılar

Bölge köklü bir geçmişe sahip olduğundan ve birçok millete ev sahipliği yaptığından, tarihi yapıları içinde fazlasıyla barındırır.

  • Koimesis Tis Theotoks Kilisesi : 1800’lü yıllarda inşa edilen kilise, Dereköy’de bulunuyor. 
  • Aya Marina Kilisesi: Gökçeada kiliseleri arasında en çok ziyaret edileni. Tarihi kilise olarak da bilinir.
  • Peynir Kayalıkları: İsmini bir efsaneden alan bu yer, adanın hem tarihi hem de doğal güzellikleri arasında yer alır.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü