Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Hem meşhur lezzetleri, hem tertemiz plaj ve koyları hem de gezilecek yerleri ile ön plana çıkan Heybeliada tarihi yerleri ile de özellikle bahar ve yaz aylarında tercih edilmektedir. Günübirlik gezilerin ve konaklamalı tatillerin en güzel rotalarından biri olan Heybeliada’da tarihi yerler son derece fazladır. İstanbul’a yakın konumda olması nedeni ile hafta sonlarında oldukça kalabalık olabilen Heybeliada’nın tarihi güzellikleri, her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Heybeliada tarihi ve turistik yerleri arasında bulunan Heybeliada Sanatoryumu, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olması açısından büyük öneme sahiptir. Heybeliada’nın tarihi yerleri arasında bulunan Heybeliada Deniz Lisesi ise donanma amacı ile öğrenci yetiştirmesi açısından önemlidir. 

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi de Heybeliada’nın tarihi ve turistik yerlerinden biri olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze içerisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar’a ait eşyalar ise Heybeliada’nın tarihi eserleri olarak kabul edilmektedir. Heybeliada tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasında yer alan Rum Ortodoks Ruhban Okulu ise hem eşsiz manzarası hem de Heybeliada’nın tarihi mekanlarından biri olduğu için ön plana çıkmaktadır. Heybeliada Süslü Mezar, Bet Yaakov Sinagogu ve İsmet İnönü Müzesi ise Heybeliada’nın tarihi değerleri arasındadır. Heybeliada’nın tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri ile Heybeliada tarihi eserleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için Heybeliada’nın tarihi güzellikleri ziyaret edilebilmektedir. 

Heybeliada Sanatoryumu

Heybeliada’nın tarihi yerlerinden biri olan Heybeliada Sanatoryumu, her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Heybeliada Sanatoryumu, Türkiye’nin ilk pandemi hastanesi olma özelliği taşıması açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Heybeliada Sanatoryumu, ulu önder Mustafa kemal Atatürk’ün isteği üzerine 1924 yılında hizmete başlamıştır. Sanatoryumda Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Rıfat Ilgaz ile Türkiye’nin ilk cumhurbaşkanı İsmet İnönü de tedavi olmuşlardır. 

Heybeliada Sanatoryumu, inşa edildiği ilk yıllarda 16 yatak kapasitesine sahip olarak hizmet vermiştir. İlerleyen yıllarda ise Heybeliada Sanatoryumu’na ek bina yapılmış ve kapasite arttırılmıştır. Uygun koşulları ve temiz havası ile döneminin en iyi tedavi merkezlerinden biri olarak kabul edilen Heybeliada Sanatoryumu, 2005 yılında ise Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmiştir. Heybeliada’nın en önemli tarihi yerlerinden biri olan Heybeliada Sanatoryumu, Heybeliada’yı ziyaret eden kişilerin mutlaka uğramaları gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

Heybeliada Deniz Lisesi

Heybeliada’nın en önemli tarihi yerlerinden biri olan Heybeliada Deniz Lisesi, Türk deniz liselerinin en güzel örneklerinden biri durumundadır. Heybeliada Deniz Lisesi’nin ismi, Osmanlı Dönemi’nde “Mühensihane-i Bahr-i Hümayun” daha sonraki dönemde ise “Mekteb-i Bahriye-i Şahane” olarak adlandırılmıştır. Heybeliada Deniz Lisesi’nde Deniz Harp Okulu için donanma amacı ile öğrenciler yetiştirilmiştir. Türkiye’nin en eski deniz liselerinden biri olan Heybeliada Deniz Lisesi, 1773 yılında kurulmuştur. Lise, 2016 yılına kadar hizmet vermiştir. Ancak 2016 yılında gerçekleşen darbeden dolayı kapatılmıştır. Heybeliada Deniz Lisesi, günümüzde yalnızca turistik olarak ziyaret edilebilmektedir. 

Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi

Heybeliada’nın tarihi değerlerinden biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Heybeliada’da yaşadığı evdir. Hüseyin Rahmi Gürpınar 1912 ile 1944 yılları arasında Heybeliada’daki bu evde yaşamını sürdürmüştür. Uzun süre boş kalan yapı, 2017 yılında restore edilmiştir. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın evi, günümüzde ziyarete açıktır. Müze içerisinde Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın çeşitli eşyaları sergilenmektedir. Ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gören ise Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kitaplığı olmaktadır. Kitaplık orjinal şekilde korunmaktadır. Kitaplıkta 110 cilt gazete, 304 adet Fransızca kitap ve 350 adet Türkçe kitap yer almaktadır. Tarihsel değer açısından çok önemli bir konuma sahip olan Hüseyin Rahmi Gürpınar Müzesi, Heybeliada’ya gelindiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

Rum Ortodoks Ruhban Okulu

1 Ekim 1844 tarihinde inşa edilen Rum Ortodoks Ruhban Okulu, Heybeliada üzerinde bulunan Umut Tepesi’nde Bizans Döneminden kalan Kutsal Üçlü Manastırı’nın yer aldığı bölgede bulunmaktadır. Rum Ortodoks Ruhban Okulu, ilk inşa edildiği yıllarda “Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu” olarak bilinmekteydi, Rum Ortodoks Ruhban Okulu, din adamı yetiştirmek için faaliyet vermiştir. Türkiye'deki tüm özel okulların devlet denetimi altına girmesi üzerine Fener Rum Patrikhanesi söz konusu karara karşı çıkmıştır. Böylelikle Rum Ortodoks Ruhban Okulu’nda verilen teoloji eğitimi son bulmuştur. 1971 ile 1972 yılları arasında lise eğitimi veren okul, daha sonraki yıllarda patrikhanenin almış olduğu karar ile tamamen kapatılmıştır. Tarihi atmosferi ile insanları büyüleyen Rum Ortodoks Ruhban Okulu, her yıl em yerli hem de yabancı çok sayıda turist ağırlamaktadır. 

Heybeliada Süslü Mezar

Heybeliada’nın tarihi değerlerinden biri olan Heybeliada Süslü Mezar, yerli ve yabancı çok sayıda turist tarafından ilgi görmektedir. Heybeliada Süslü Mezar, 19. yüzyıldaki Gemlik Konsolosu olan Spiridon Kangelaris tarafından Heybeliada üzerine yaptırılmıştır. Spiridon Kangelaris, çok genç yaşta vefat eden eşi Sevasti’nin anısını yaşatmak amacı ile anıt yaptırmıştır. Anıtın inşa edilme tarihinin 4 Ağustos 1868’e kadar dayandığı ortaya konulmuştur. Heybeliada Süslü Mezar, dövme demirlerden yapılmış olan parmaklıklar ile korunmaktadır. Sekiz köşeli olan mezar, tuğladan yapılmıştır. Açık sivri kemerlere sahip olan Heybeliada Süslü Mezar’ın başında Spiridon Kangelaris’in vefat eden eşine yazdığı şiir bulunmaktadır. Ziyaretçileri duygulandıran bu şiir, Heybeliada Süslü Mezar’ın en özel değerlerinden biridir. 

Bet Yaakov Sinagogu

Heybeliada’nın tarihi değerlerinden biri de Bet Yaakov Sinagogu’dur. Bet Yaakov Sinagogu, 250’den fazla ailenin yaz aylarını Heybeliada’da geçirmesi üzerine inşa edilmiştir. İhtiyaç doğrultusunda 1953 yılında inşa edilen Bet Yaakov Sinagogu, her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Aldıkları izin ile Neve Şalom Vakfı, 1953 yılında sinagogu inşa ettirmiştir. Yahudilerin kış aylarında sayılarını azalması nedeni ile sınırlı sürelerde açılan sinagog, yaz aylarında yoğun şekilde kullanılmaktadır. Tarihi dokusu ile Heybeliada’nın en özel tarihi değerlerinden biri olan Bet Yaakov Sinagogu, Heybeliada ziyaretçilerinin mutlaka ziyaret etmeleri gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

İsmet İnönü Evi Müzesi

Heybeliada’da tarihi değer açısından çok önemli bir yere sahip olan İsmet İnönü Evi’nin asıl adının “Mavromatakis Köşkü” olduğu bilinmektedir. İsmet İnönü’nün geçirmiş olduğu bir rahatsızlık sonrası kendisi için uygun ev arayışına girmesi sonucunda bu evi bulmuş ve yaşamını ailesi ile birlikte bir süre Heybeliada’daki bu evde geçirmiştir. İsmet İnönü ilk zamanlarda evi eşyalı olarak kiralamış, sonraki dönemlerde ise evi satın almıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de evin eşyalarını aldığı ev, tarihimiz açısından son derece önemli bir yere sahiptir. 

İsmet İnönü Evi Müzesi, günümüzde ziyarete açıktır. Her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen İsmet İnönü Evi Müzesi’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün almış olduğu eşyaların bozulmaması amacı ile hiçbir eşyaya dokunulmamıştır. Müzede ismet İnönü’ye ait eski fotoğraflar sergilenmektedir. Müthiş bir tarihi yolculuğa imkan veren İsmet İnönü Evi Müzesi, Heybeliada’ya gelindiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü