Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Didim gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir ilçedir. Didim'de gezilecek yerler arasında müzeler, antik kentler ve nefes kesici doğal güzellikler yer almaktadır. Tarihi dokusu ile ön plana çıkan ilçe, Didim'de görülmesi gereken yerler listesinde yer alan isimlerin birçoğunun tarihi adresler olmasını sağlamaktadır. Birbirinden ihtişamlı 3 farklı antik kente ev sahipliği yapan Didim, yerli turistler kadar yabancıların da ilgisini çekmektedir. Özellikle, Milet Antik Kenti ve Priene Antik Kenti’nde tarihin birçok özel isminin yaşamış olması bu her iki adrese gösterilen ilgiye de arttırmaktadır.

Aydın Didim gezilecek yerler başlığı altında yer alan isimler için ayrıca bir ilgi görmektedir. Didim, Aydın’ın özel ilçelerindendir. Didim gezilecek yerler, Didim’in neden özel olduğunu kanıtlar niteliktedir. Tarihte küçük bir yolculuğa çıkmak isteyenler aradıklarını bulabildiği gibi doğal güzellikler içerisinde küçük bir soluk almak isteyenler de Didim’de mutlu olmaktadır. Yeşilin ve mavinin bir araya gelerek mükemmel bir manzara açığa çıkardığı adresler de bulunmaktadır. Gezilecek yerler listesinde doğal güzelliklerin de olmasını isteyenler mutlaka ki bu adresleri de listelerine ekler. Şehrin stres ve gürültüsünden biraz da olsa uzaklaşma imkanı doğması kişilerin son derece ilgisini çekmektedir. Doğa ve tarihin güzel bir harmanı olan Didim gezilecek yerleri say say bitmeyen bir bölgedir. Didim sakin denizi ile de ünlü bir yerdir. Bu durum Didim plajlarını da ön plana çıkarmaktadır. Deniz, kum ve güneşin doyasıya tadı çıkarılmak isteniyorsa Didim’de ilk akla gelen isimler herkes için ortak olmaktadır. Tüm bunlara bir de Didim’in meşhur yemeklerinin eklenmesi ile tatile gastronomi dünyasına ait dokunuşlar eklenmektedir. Böylece görülmesi gereken yerler ve tadına bakılması gerekenler lezzetler unutulmaz bir tatil deneyimi sunmaktadır. 

Milet Müzesi

Milli Antik Kenti içerisinde yer alan Milet Müzesi, kapılarını ilk kez 1973 yılında açmıştır. Ancak binanın güvenilir olmaması nedeni ile kapanmış ve 2011 yılında taşındığı yeni konumunda tekrar açılmıştır. 1200 metre karelik alan üzerinde olan müzede, Milet Antik Kenti, Didim Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti kazı çalışmalarında bulunan tarihi eserler sergilenmektedir. Açık alanında gösterişli heykeller sergilenirken kapalı alanda ise daha küçük objeler sergilenmektedir. Müzede 20 binden fazla eser bulunmaktadır. Didim’in tarihi dokusunu keşfedip öğrenmek isteyenler için kesinlikle görülmesi gereken adreslerdendir. 

Adres: Balat, 09290 Didim (Yenihisar)/Aydın

Telefon: (0256) 875 52 06

Milet Antik Kent

Sağı solu antik kent olan Didim’in en meşhur antik kenti Milet Antik Kenti olmaktadır. Bir diğer adı Miletos olan kent, Aydın merkeze 22 kilometre mesafededir. Kent içerisinde yer alan Milet Tiyatrosu, özel mimari yapısı ile dönemin dışına çıkan bir yapıdır. Öyle ki, tiyatro mimarisi sesin her yere yayılabileceği şekilde tasarlanmıştır. Roma Dönemi’ne ait olan bu yapı MÖ. 6 ve 7.yy’da tarihte önemli bir yere sahip olmuştur. Thales, Arkhelaos ve Dionysios gibi isimlerin yaşadığı Milet, 13.yy’da Osmanlı topraklarının bir parçası olmuştur. Günümüzde kentin bir kısmını ve tiyatroyu görebilmek mümkündür. Kente giriş saatleri sınırlı olduğu gibi girişler ücretlidir.

Adres: Balat, Hacılar Sok. No:9, 09290 Didim/Aydın

Telefon: (0256) 875 52 06

Herakleia Antik Kenti

Didim’in bir diğer görülmesi gereken adresi Herakleia Antik Kenti’dir. Bafa Gölü’nün bir kısmını kaplayan alüvyonlarla üzerinde bulunan kent, konumu ile de ün salmaktadır. MÖ. 1.yy’a kadar son derece meşhur olan kent bir dönem saklanması gereken keşişler için in görevi görmüştür. Kentin içerisinde yer alan 13 farklı manastır kentin zamanında bir din merkezi olduğunu düşündürmektedir. Özellikle, kent içerisinde yer alan Athena Tapınağı, kentin ününe ün katmaktadır. Bazı kişiler sadece bu tapınağı görmek için bile kenti ziyaret etmektedir. Karia şehri özellikleri taşıması mimar öğrencilerinin de büyük ilgisini çekmektedir. 

Adres: Kapıkırı Köyü, Muğla

 

Priene Antik Kenti

Priene Kenti, MÖ.7.yy’da inşa edilmiştir. Dış tehditlerden korunma amacı ile yapılan kent, Menderes Nehri’nin 10 km güneyine kurulmuştur. Kentin her yerini kaplayan sütunlar günümüze kadar ulaşmayı başarmışlardır. Bias, gibi ünlü isimlerin yaşaması nedeniyle Priene, tüm Avrupa tarafından da bilinen bir antik kenttir. Didim- Söke sınırında bulunan kent, her yıl binlerce yerli yabancı turist tarafından ziyaret edilmektedir. Izgara şekline sahip olan mimarisi kente mimari bir değer katmaktadır. Bunun yanı sıra kent içerisinde alan tapınak gören herkeste hayranlık uyandırmaktadır.

Adres: Güllü Bahçe, 09230 Söke/Aydın

Apollon Tapınağı

Didyma Antik Kenti ve güneş tanrısı Apollon arasındaki bağlantı yine kitaplara konu olan niteliktedir. Perslere karşı olan savaşta galip çıkan Büyük İskender adına yapılan tapınak, dünyadaki en büyük 3. Apollon tapınağıdır. Tapınağın günümüze kadar dayanan kısımları döneminde tapınağın ne kadar ihtişamlı olduğunu kanıtlar niteliktedir. Tapınakta yer alan Medusa kabartması, Didim’in sembolü olmuştur. Medusa kabartması kazı çalışmaları sırasında keşfedilmiş özel bir işçiliğe sahip olan kabartma modelidir. 1858 yılında İngilizler tarafından yapılan kazılarla açığa çıkarılan tapınağın, 123 sütuna sahip olduğu düşünülmektedir. Apollon Tapınağı Didim’i tanımak isteyen kişilerin mutlaka ki görmesi gereken yerlerindendir. 

Adres: Hisar, Özgürlük Cad. Özgürlük Cad., 09270 Didim/Aydın

 

Myus Antik Kenti

Didim’de antik kentler neredeyse say say bitmemektedir. Atina Kralı Kodros tarafından kurulmuş olan Myus Kenti, Didim merkezden 45 kilometre uzaklıktadır. Bafa Gölü’nün kıyısında konumlanmaktadır. Kentin ırmağa yakın olması günümüzde olduğu gibi antik çağlarda da sorunlara neden olmuştur. Çamur ve aşırı sinek durumunun kent halkını rahatsız ettiği bilinmektedir. Bu sorunlar nedeni ile kent terkedilmiştir. 1908 yılında başlanan çalışmalarla açığa çıkarılan kentin hala daha bir kısmı keşfedilmemiştir. Günümüzde kenti kapıları gelen herkese ücretsiz şekilde açıktır.

Adres: Avşar, 09200 Söke/Aydın

 

Milet İlyas Bey Kervansarayı

Tarihi doku ve Didim dendiğinde Milet’in etkisi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Menteşoğulları İlyas Bey tarafından yaptırılan kervansaray, ihtişamını hala korumaktadır. 15.yy’da misafirlerin konaklaması ve içerisindeki ahırlarda hayvanların dinlenmesi için yapılmıştır. Kervansaray içerisinde yer alan büyük avlu ve bir sürü odası kervansarayın ihtişamına yakışır niteliktedir. Günümüzde turistik geziler için kapılarını açan kervansaray, geçmişe yönelik bir yolculuğa çıkılmış hissi uyandırmaktadır. Kervansaraya girişler ücretli olup ziyaret saatleri kısıtlıdır.

Adres: Balat, Hacılar, Didim, Aydın

İlyas Bey Camii

Didim, Osmanlı toprakları himayesine girmesi ile birlikte dokusu değişmeye başlamıştır. Bu değişimleri yansıtan mimari yapılardan biri ise yine İlyas Bey tarafından yaptırılan Camii’dir. Camii 1404 yılında yaptırılmıştır. Her bir alanı kesme mermerden oluşan camii dönem için kuşkusuz ki masraflı bir yapıdır. Yaz sıcağında bile son derece serin olması bölge halkının namaz için İlyas Bey Camii’ne gelmesini sağlamaktadır. Camii Didim merkeze 50 kilometre uzaklıkta olması sebebiyle turistik olarak bölgeye özel olarak ziyaret gerçekleştirenler tarafından ziyaret edilmektedir.

Adres: Konak, Cumhuriyet Cad. No:6, 09200 Söke/Aydın

Faustina Hamamı

Didim merkeze oldukça yakın olan bu tarihi hamam, Marcus Avrelius’un eşi için yaptırmış olduğu bir hamamdır. Roma Dönemi’ne aittir. Hamam, içerisinde bulunan havuz ve havuzun etrafında yer alan aslan heykelleri ile ihtişamını günümüze kadar taşımıştır. Kazı çalışmaları sırasında tarihi eser niteliğinde birçok farklı nesne açığa çıkarılmıştır. Çıkarılan eserler İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde ve Milet Müzesi’nde ziyaretçileri ile buluşmaktadır. Hamama girişler ücretli olup Didim’e yolu düşen herkesin ziyaret etmesi gereken adreslerden biridir. 

Adres: Balat, Hacılar, Didim, Aydın

Bafa Gölü

Didim’in en meşhur doğal oluşumu kuşkusuz ki Bafa Gölü’dür. Didim şehir merkezine 30 kilometre olması nedeniyle genellikle şahsi arabalar ile ziyaret edilmektedir. Göl ve çevresi 1994 yılında tabiat koruma alanı olarak kabul edilmiştir. Hayaletada, İkizada ve Menet Adaları ile etrafı sarılan göl, Büyük Menderes Nehri Deltası'nın güneydoğusunda bulunmaktadır. Göç mevsiminde yüzlerce kuş türü Bafa Gölü’nde durmaktadır. Bu durum özellikle kuşbilimcilerin Bafa Gölü’ne ziyaret gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. Sezonunda gelinmesi halinde dileyen herkes çıplak gözle bu nefes kesici kuşları görebilmektedir. 

Altınkum Plajı

Didim şehir merkezinde konumlanan ve Didim denildiğinde herkesin aklına gelen adres Altınkum Plajı olmaktadır. Altın rengindeki kumlarından gelen adı, Altınkum Plajı’nı sadece Didim’in değil Aydın’ın sevilen adreslerinden biri kılmaktadır. Plajda halk plajı alanları bulunuyor olması ile plajın kapıları herkese açıktır. Bu durum özellikle yazın dönemlerde plajda yer bulunamaması ile sonuçlanabilir. Ancak Didim’e gelen herkes mutlaka ki Altınkum Plajı’nda bir kez dahi olsa denize girmelidir. Sakin ve pırıl pırıl denizi deniz severlerin Altınkum’a hayran kalmasını sağlamaktadır.

Saplı Ada

Adını şeklinden alan Saplı Ada, Didim denildiğinde akla gelen ilk adreslerdendir. Bundan dolayı Didim’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biridir. Didim merkezden 23 kilometre uzaklıkta olan ada, farklı bir oluşum şekline sahiptir. M.Ö 1500'lü Ege Denizi’nde yaşanılan volkanik patlama sonucu, deniz üzerinde küller birikmiştir. Birleşen küller Saplı Ada’yı oluşturmuştur. Bazı yerlerde denizin son derece sığ olması adanın kara ile bağlantısını koparmamıştır. Öyle ki, karadan adaya yürüyerek ulaşım sağlamak mümkündür. Rüzgarlı havalarda havada uçuşan küllerin görülmesi, kül teorisini kanıtlar niteliktedir. Ada üzerinde herhangi bir yerleşim yeri bulunmaması adanın doğal güzelliğinin de korunmasını sağlamaktadır.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü