Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Tatil cenneti olmasıyla ünlü olan Didim, bu ününün altında meşhur olan şeyler barındırmaktadır. “Neyi meşhur?” sorusuna doğal güzellikleri ile ayrı, yemekleri ile ayrı cevap vermektedir. Didim sınırları içerisinde yer alan 3 farklı antik kent ise tarihi güzellikleri ile de ön plana çıkmasını sağlamaktadır. Aydın Bölgesinin altın değerindeki ilçelerinden olan Didim, bu üç başlığa ait meşhur şeyleri ile her türden tatilciyi kendine çekmektedir. Tarih severler Didim tarihi güzellikleri için Didim’i ziyaret ederken, doğal güzellikler ile ilgilenenler Didim doğal güzellikleri için gelmektedir. Didim koyları ve plajları da doğal güzellikler içerisine dahil olabilecek niteliktedir. Bu doğayla iç içe bir tatil geçirmek isteyip aynı zamanda deniz keyfi yapmak isteyenlerin de ortak buluşma noktası olmasını sağlamaktadır.

Neyi ile meşhur diye araştırma yaparken, Ege’nin incilerinden olması elbette ki meşhur yemekleri ile karşılaşılmasını da sağlamaktadır. Yöreye ait otlardan etli lezzetlere Didim yöresel mutfağa sahip bir yerdir. Bu özel lezzetler artık çoğunlukla yöre halkının evlerinde pişiyor olsa da bazı yemeklere Didim’de yer alan restoranlarda rastlamak mümkündür. “Nesi meşhur?” sorusu kapsamında verilecek tüm kategorilerde ön plana çıkan başlıklar bulunmaktadır. Bir bölgeyi keşfetmek için o bölgenin meşhur özelliklerini bilmek büyük önem taşır. Didim’i öğrenmek isteyen kişiler ise yazıda yer alan başlıkları keşfederek Didim’e dair derinlemesine bilgiye sahip olmaktadır. Lezzetli, meşhur lezzetleri deneyerek Didim’in mutfağı öğrenilirken, tarihi yerleri gezerek geçmişine yönelik bilgi sahibi olunmaktadır. Doğal güzellikleri tatile huzur katarken bir yandan da Didim’in bu yönünün keşfedilmesini sağlamaktadır. Koylarıyla da denizin serinliğinin tadı çıkarılmaktadır. Hem dolu dolu bir tatil geçirmek hem de zengin özellikli bir yeri keşfetmek isteyenler için Didim doğru bir adrestir. 

Kulak Çorbası

Görenlerin mantı çorbası sandığı kulak çorbası Didim’in özel lezzetlerindendir. İçerisinde yer lan kuşbaşı et, nohut ve mantı parçaları son derece doyurucu bir yemek olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda bu birbirinden güzel üç lezzetin buluşması ortaya bir lezzet şöleni çıkartmaktadır. Genellikle yöre halkının evlerinde pişmektedir. Ancak bazı ev yemeği yapan restoranlarda kulak çorbasına ulaşmak mümkündür. Yaz sıcakları için ağır bir yemek olabilir ancak Didim’e yolu düşen herkesin denemesi gereken bir lezzettir. 

Ebegümeci Kavurması

Ebegümeci otu Ege’nin değerli bitkilerinden biridir. Sağlıklı bir bitki olması sebebiyle tüketimine yönelik ilgi her geçen gün artmaktadır. Bu noktada Didim’in sevilen lezzetlerinden olan ebegümeci kavurması devreye girmektedir. Soğan ve domates ile kavrularak hazırlanan bu lezzet, kimi zamanlar bir alternatif öğün kimi zamanlarda ise meze olarak tercih edilmektedir. Görüntüsünün ıspanağa benzemesi, ebegümeci otunu bilmeyen kişilerin ıspanakla karıştırmasına neden olabilmektedir. Kendine has lezzeti ile yiyenler tarafından beğenilen bir bitkidir. Bazı restoranlarda meze olarak bulabilmek mümkünken dileyenler yöre pazarından ebegümeci alıp evlerinde kendi pişirebilirler.

Çaykama

Ispanak, gelincik otu, ısırgan ve Arap saçı otlarının bir araya gelmesi ile hazırlanan özel bir lezzette sıra. Börek gibi düşünülebilecek çaykama, bazı kişiler tarafından kahvaltı aperatifi olarak tüketilmektedir. Bazıları ise çay saatinde atıştırmalık olarak çaykama yemektedir. Leziz otların güzelce yıkanması ardından un ve yoğurtla birleştirilerek hamur kıvamı verilmesi ile hazırlanmaktadır. Yöre halkının evlerinde pişen bir lezzet olan çaykama bazı kahvaltıcılarda da servis edilmektedir.  Didim’in sevilen özel lezzetlerinden biridir. 

Şevketi Bostan

Şevketi bostan, Ege Bölgesinin önemli otlarından biridir. Kuzu eti ile hazırlanan bu et yiyenlerde tadını damaklarda bırakmaktadır. Bol limon ile pişirilmesi ve şevketi bostanın kendine has tadı ile ekşi bir yemektir. Yemeği yapan yere göre genel kıvamı değişiklik göstermektedir. Kuru veya taze soğan ile yapılan bu yemek genellikle kuru soğan ile pişirilmektedir. Hafif bir yemek olması sebebi ile et sevmeyenlere bile sevdirebilecek bir lezzettir. Didim merkezde yer alan restoranlara şevketi bostana ulaşmak mümkündür. 

Bafa Gölü

1994 yılında tabiat koruma alanı olarak belirlenen Bafa Gölü Didim’in en meşhur doğal güzelliğidir. Didim şehir merkezinden 30 kilometre uzaklıkta olan göl, yerli yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Çevresinde yer alan Hayaletada, İkizada ve Menet Adaları göle bir kartpostal manzarası özelliği kazandırmaktadır. Bafa Gölü, Büyük Menderes Nehri Deltası'nın güneydoğusunda bulunmaktadır. Tabiat koruma alanı olarak belirlenmesi altında yüzbinlerce kuş türünün burada konaklıyor olması yer almaktadır. Belirli dönemlerde birçok özel kuş türünü görmek mümkündür. 

Saplı Ada

Akbük’te bulunan Saplı Ada, Didim merkeze 23 kilometre uzaklıkta olan Didim’in meşhur yerlerinden bir diğeridir. Akbük beldesinin simgesi olan Saplı Ada, oluşum şekli ile popülerleşen bir adrestir. M.Ö 1500'lü yıllarda Ege Denizi’nde gerçekleşen volkanik patlama ardından küllerin deniz üzerinde yoğunlaştığı bilinmektedir. Bu küllerin yoğunlaşarak adayı oluşturduğu iddia edilmektedir. Günümüzde rüzgarlı havalarda bu küllerin hala uçuştuğu görülmektedir. Ada üzerinde yerleşim bulunmamakta olup bölge tamamı ile doğal güzelliğini korumaktadır. Bölgeye ulaşım özel araçlarla yapılabilir veya Didim merkezden kalkan minibüsler ile sağlanabilir. 

Onurkent Başaran Sahili 

Onurkent Başaran Sahili, el değmemiş doğası ile sevilen bir diğer adrestir. Sahil olması kişilerde bölgeye gelindiğinde denize girilebilir düşüncesi yaratabilmektedir. Ancak, bölgenin kumsal alanının son derece küçük olması ve rüzgarlı olması bölgeyi denize girmek için pek uygun kılmamaktadır. Rüzgarlı yönü kite sörfçüleri tarafından avantaja çevrilmektedir. Ancak bölgede tesis yer almadığından kişilerin tüm ekipmanlarını kendileri getirmesi gerekmektedir. Bunun dışında meşhur yerleri keşfetmek isteyenler ve doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler Onurkent Başaran Sahili’ni ziyaret ediyor.

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Didim’in en meşhur yerlerinden bir diğeridir. Akdeniz Foku ve Deniz Kaplumbağaları gibi özel hayvanları burada görebilmek mümkündür. Doğanın içerisinde bu mükemmel deniz canlılarını görmek adeta unutulmaz bir deneyim yaşatmaktadır. Çocuklu aileler tarafından sevilen adreslerden biridir. Çünkü park her yaş grubundan gelen kişilerin keyifli bir gün geçirmesini sağlamaktadır. Park alanına girişler ücretli olup çevresinde ihtiyaç karşılamak adına tesisler bulunabilmektedir. 

Tavşanburnu Tabiat Parkı

Didim bir diğer tabiat parkı ile de meşhur bir adrestir. Tavşanburnu Tabiat Parkı kamp severlerin mesken tuttuğu bir adrestir. Didim merkeze 6.5 kilometre uzaklığındaki park, şehirden uzaklaşmak isteyen kişiler için altın niteliğindedir. Parkın merkeze oldukça yakın olması son derece avantajlı bir durum olmaktadır. Hem şehir içinde hem de huzuru ile şehirden uzaklaştırıyor olması sevilen özelliklerdendir. Tavşanburnu Tabiat Parkı, Yalıköy’de konumlanıyor olup, mavi bayraklı bir koya sahiptir. Bu durum yeşilin ve mavinin mükemmel uyumunu ortaya çıkarmaktadır.

Milet Antik Kenti

Bir diğer adı Miletos olan Milet Antik Kenti, Aydın merkeze 22 km uzaklıkta bulunmaktadır. Roma dönemine ait bir kenttir. Kent içerisinde yer alan Milet Tiyatrosu kentin popülerliğini arttıran önemli tarihi yerlerdendir. O döneme göre yapılan mükemmel bir mimari inceliğe sahip olması günümüzde tiyatroya yapılan ziyaretin ana nedeni olmaktadır. 15.000 kişilik antik tiyatro ses yayılımı hesaplanarak yapılmıştır. Hem kocaman bir alana sahip olması hem de bu ses düzeni görenleri hayrete düşürmektedir. Milet, MÖ. 6 ve 7.yy’da en parlak dönemini yaşamış bir yer olup Thales, Arkhelaos ve Dionysios gibi önemli isimlerin yaşadığı bir kenttir. Günümüzde ise turist akımlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Balat, Hacılar Sok. No:9, 09290 Didim/Aydın

Telefon: (0256) 875 52 06

Priene Antik Kenti

Priene Kenti, MÖ.7.yy’da inşa edilmiş, dış tehditlere karşı savunma yapmak adına yapılmıştır. İyonlar tarafından kurulmuştur. Kent geniş caddelerden oluşmaktadır. Bu durum şehir yerleşiminin tarihteki ilk örneklerinden olmasını sağlamaktadır. Menderes Nehri’nin 10 km güneyine kurulmuştur. Kentin ızgara şeklinden oluşan yapısı mimari olarak bir diğer önemli öğesi olmaktadır. Nizami yapısı ve kentin etrafını çeviren surlar günümüze kadar ulaşmıştır. Bias, gibi ünlü isimler Priene’de yaşamıştır. Tarihi dokusu ve ihtişamı ile görülmesi gereken yerler arasındadır.

Adres: Güllü Bahçe, 09230 Söke/Aydın

Apollon Tapınağı

Apollon Tapınağı, tüm Türkiye’nin vedaı iftiharı niteliğindedir. Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan tapınak, Büyük İskender şerefine inşa edilmiştir. İhtişamlı dokusu ve içerisinde yer Medusa kabartması tapınağın ününü arttırmaktadır. Helenistik mimari özellikler ile inşa edilmiştir. Güneş tanrısı Apollon için yapılan 3. en büyük tapınaktır. Tarihin önemli kehanet merkezlerindendir. 1858 yılında İngilizler tarafından yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılan tapınağın 124 sütundan oluştuğu düşünülmektedir.

Adres: Hisar, Özgürlük Cad. Özgürlük Cad., 09270 Didim/Aydın

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü