Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Turizm cenneti olan Didim, tarihi dokusuyla bambaşka bir yerdir. Didim'de tarihi yerler ve Didim'in tarihi eserleri her yıl binlerce turist çekmektedir. İnşası milattan öncesine dayanan antik kentler ve bu antik kentlerde yer alan özel yerler tarih için önemli olgular oluşturmaktadır. Didim tarihi yerler arasında özellikle Apollon Tapınağı büyük bir ilgi görmektedir. Apollon Tapınağı, dünyadaki en büyük 3.Apollon tapınağıdır. Bu ve bunun gibi tarihi özellikleri Didim’i son derece özel kılmaktadır. Didim'in tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri Apollon örneği başta olmak üzere daha birçok farklı özelliğe sahiptir. Bazı yerlerin taşıdığı mimari değerler Didim tarihi ve turistik yerleri mimari açıdan da merak edilir kılmaktadır.

Didim'in tarihi ve turistik yerleri, dönemin ötesinde mimari oluşumlara sahiptir. Milet Antik Kenti’nde yer alan tiyatronun ses dağılımını düşünülerek yapılması bu başlığa getirilebilecek bir diğer özelliktir. Didim'in tarihi mekanları ve Didim tarihi eserleri görülmesi gerekenler arasında yer almalıdır. Didim'in tarihi yerleri, tarih severler için son derece ilgi çekici olmaktadır. Ancak Didim birçok farklı zenginliğe de sahiptir. Didim'in tarihi güzellikleri ilgi çekici bir başlık olduğu kadar Didim tarihi yerleri ve doğal güzellikleri de ilgi çekici olmaktadır. Çünkü Didim Ege’nin doğal güzelliklerine sahip bir bölgedir. Hatta bazı tarihi yerler bu doğal güzellikler içerisinde yer almaktadır. Doğal güzellik olarak sadece yeşil alanlar düşünülmemelidir. Didim koyları ve plajları ile mavinin güzelliklerini de taşımaktadır. Deniz tatili sevenler için bu özelliği Didim’in yaz tatili için ilk tercih edilen adreslerden olmasını sağlamaktadır. Tüm bunların yanı sıra Didim restoranları ve diğer hizmet sektörleri ile her ekonomiye uygun seçenekler sunmaktadır. Tüm bu özelliklerin birleşmesi Didim’i son derece popüler kılmaktadır. 

Milet Antik Kenti

Miletos ismiyle bilinen Milet Antik Kenti, Aydın merkeze 22 km uzaklıktadır. Roma Dönemi’nden kalan bu ihtişamlı kent, özellikle Milet Tiyatrosu ile ön plana çıkmaktadır. MÖ. 6 ve 7.yy’da en parlak dönemini yaşamıştır. 13.yy’da ise Osmanlı topraklarının bir parçası olmuştur. Milet, Thales, Arkhelaos ve Dionysios gibi önemli isimlerin yaşadığı bir kenttir. Bu durum da kentin ününe ün katan özellikleri arasındadır. 15.000 kişilik antik tiyatrosu, devasa bir alana sahip olduğundan gelen herkesi şaşkınlığa uğratmaktadır. Kentin antik dönemde, sadece tiyatrosu için gelen önemli isimleri de ağırladığı bilinmektedir. Tiyatronun ses yayılımı hesaplanarak yapılmış olması mimari açıdan da tiyatroyu önemli kılmaktadır. Antik kente giriş ücretli olmaktadır. 

Adres: Balat, Hacılar Sok. No:9, 09290 Didim/Aydın

Telefon: (0256) 875 52 06

Priene Antik Kenti

Dış tehditlere karşı kurulmuş olan Priene Kenti, MÖ.7.yy’da inşa edilmiştir. İyonlar tarafından kurulan bir kenttir. Menderes Nehri’nin 10 km güneyine kurulan kentin ızgara şeklinden oluşan mimarisi oldukça ilgi çekicidir. Kentin etrafını çeviren sütunlar günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kentin geniş caddelerden oluşuyor olması, şehir yerleşiminin ilk örneklerini oluşturmaktadır. Bias, gibi ünlü isimlerin yaşadığı bir kenttir. Antik kent içerisinde bulunan tapınak, etkileyici sütunları ile gelenlere görsel bir şölen yaşatmaktadır. Didim- Söke sınırında bulunan kent, yerli yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. 

Adres: Güllü Bahçe, 09230 Söke/Aydın

Apollon Tapınağı

Didyma Antik Kenti içerisinde yer alan Apollon Tapınağı, güneş tanrısı Apollon için yapılan 3. en büyük tapınaktır. Perslerle olan savaşın kazanılması ardından, Büyük İskender şerefine inşa edilmiştir. Tarihin önemli kehanet merkezi olarak bilinmektedir. 1858 yılında İngilizler tarafından yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılmıştır. Didim’in sembolü haline gelmiş Medusa sembolü Apollon Tapınağı ile bağlantılıdır. Öyle ki, kazı çalışmalarında tapınak içerisinde bulunan Medusa kabartması tapınağı daha da ihtişamlı kılmaktadır. Tapınağın bir çoğu yıkılmış olsa da zamanında 124 sütundan oluştuğu düşünülmektedir. Helenistik mimari özellikleri taşımaktadır. Tapınağa ziyaret kabul saatleri belirlidir ve girişler ücretlidir. 

Adres: Hisar, Özgürlük Cad. Özgürlük Cad., 09270 Didim/Aydın

Didyma Antik Kenti

Apollon Tapınağı’na ev sahipliği yapan Didyma Antik Kenti, Didim’in mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerinden biridir. Yerli yabancı binlerce insan her yıl Didyma’yı ziyaret etmektedir. Kent MÖ. 6.yy’da inşa edilmiştir. Didim’e 5 kilometre mesafede olması kentin aldığı ziyaret sayısını arttırmaktadır. Çünkü kente ulaşım son derece kolaydır. Kentin tarihi değeri son derece yüksektir. Didyma, Lonia döneminin en meşhur şehirlerinden biridir. Kente girerken görülen kutsal figürlerin tasvir edildiği heykeller kentin dini yönü ile ön plana çıktığını simgelemektedir. Antik kente girişler ücretlidir. 

Adres: Yenihisar Mah., 09270 Didim/Aydın

Myus Antik Kenti

Didim’in hemen hemen her köşesinde bir antik kente rastlamak mümkündür. Bir sonraki antik kent Myus, Bafa Gölü’nün kıyısında bulunmaktadır. Atina Kralı Kodros tarafından kurulan kent, Didim merkeze 45 km mesafede bulunuyor. Irmağa son derece yakın olması sebebi ile bölgenin çamurlu ve sinekli olması kentin zamanında terk edilmiş olmasının sebebi olarak düşünülmektedir. Ancak terk edilmeden öncesinde MÖ. 5.yy’da kentin son derece popüler olduğu bilinmektedir. 1908 yılında yapılan kazı çalışmaları ile kentin bir kısmına erişim sağlansa da günümüzde kentin bir kısmına erişim sağlanabilmiştir. Kente girişler ücretsizdir. 

Adres: Avşar, 09200 Söke/Aydın

Herakleia Antik Kenti

Mükemmel bir doğanın içerisinde bulunan Herakleia, Didim’in bir diğer göz bebeği olan tarihi güzelliklerindendir. Alüvyonlarla kaplanan Bafa Gölü üzerinde yer alan kent, başlangıçta konumu ile ilgi çekmektedir. Kente ulaşımın zor olması sebebi ile zamanında keşişler tarafından saklanma yeri olarak kullanılmıştır. Kentin ilk kuruluşunda kentte Persliler yaşamış ardından Karia Satrabı Mausolos, İskender ve son olarak Seleukoslar yaşamıştır. MÖ. 1.yy’da ise kent popülerliğini yitirmiştir. Kentin içerisinde 13 farklı manastır bulunmaktadır. Athena Tapınağı’na ev sahipliği yapan Herekleia ününün büyük bir kısmını Athena Tapınağı’na borçludur. Karia şehri özellikleri taşıması kenti merak edilir kılmaktadır. 

Adres: Kapıkırı Köyü, Muğla

Milet İlyas Bey Kervansarayı

Menteşoğulları İlyas Bey tarafından yaptırılan, Milet Antik Kenti içerisinde bulunan kervansaray bölgeye gelenler tarafından büyük ilgi görmektedir. 15.yy’da inşa edildiği düşünülen kervansaray, büyük avlusu ve bir sürü odası ile etkileyici bir mimaridir. Kervansaray içerisinde yer alan ahırlar hayvanların dinlenmesi için yapılmıştır. Tarihin dokusunun hissetmek ve içerisindeyken o dokuya aitmiş gibi hissetmek gelenlerin farklı dakikalar geçirmesini sağlamaktadır. Didim’in özel yerlerinden olan kervansaray görülmesi gereken bir yapıdır. Kervansaraya girişler ücretlidir.

Adres: Balat, Hacılar, Didim, Aydın

İlyas Bey Camii

Osmanlı Dönemlerine gelmek gerekirse bu noktada da devreye İlyas Bey Camii girmektedir. 1404 yılında yapılan camii tamamı ile kesme mermerlerden oluşmaktadır. Sade bir mimariye sahip olması camiyi son derece şık kılıyor. Kemerli camları bu sadeliği bozmadan caminin ihtişamını arttırıyor. Milet Antik Kenti’nden getirilen taşlar ile yapıla camii Didim’in görülmesi gereken adreslerinden biridir. Cami adını, camiyi yaptıran İlyas Bey’den almaktadır. Bir diğer adı ise Cuma Camisi olmaktadır. Cami Didim merkeze 50 km uzaklıktadır. Camiye girişler ücretsizdir. 

Adres: Konak, Cumhuriyet Cad. No:6, 09200 Söke/Aydın

Faustina Hamamı

Marcus Avrelius’un eşi için yaptırdığı hamam, Roma’nın ihtişamını yansıtan niteliktedir. Hamam adını imparatorun eşinden almaktadır. Didim merkeze 1 km uzaklıkta bulunan hamam Didim’in ilgi çeken yerlerindendir. Hamam içerisinde yer alan havuz ve çevresini saran aslan heykelleri hamamın döneminde ne kadar ihtişamlı olduğunu kanıtlayan niteliktedir. Yapılan çalışmalarda hamamdan birçok farklı tarihi eser çıkarılmıştır. Eserler günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde ve Milet Müzesi’nde sergilenmektedir. Hamam girişler ücretlidir. 

Adres: Balat, Hacılar, Didim, Aydın

Milet Müzesi

Balat mahallesinde bulunan müze, Didim’in tüm tarihi eserlerinin bulunduğu ortak noktadır. 1973 yılında açılan müze, Didim’in en çok ilgi gören yerlerinden bir diğeridir. Daha öncesinde farklı bir binada sergilenen eserler 2011 yılından beri bu yeni adresinde sergilenmektedir. 1200 metrekarelik bir alana sahip olan müze son derece geniştir. Bahçe ve salon olmak üzere iki alandan oluşmaktadır. Bahçesinde heykel büst gibi büyük eserler sergilenmektedir. Müze içerisinde yirmi binin üzerinde eser bulunmaktadır. Müzeye girişler ücretlidir. 

Adres: Yenihisar Aydın TR, 09290 Didim

Telefon: (0256) 875 52 06

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü