Ege Bölgesi’nin meşhur yerlerinden olan Didim, Ege esintilerini mutfağında da taşımaktadır. Yöresel otlarla yapılan yemeklerden, farklı et yemeklerine Didim yemekleri çeşitli özel lezzetler bulundurur. Aydın taraflarına yolu düşen tatilciler, Aydın’ın farklı ilçelerinde lezzetlere erişim sağlarken, en çok tercih edilen ilçelerden biri Didim olmaktadır. Bazı yöresel lezzetlerine restoranlarda ulaşılabilir. Ancak özellikle bölgenin bitkileri ile yapılan yemekler daha çokça yöre halkının evlerinde pişmektedir. Bir yeri tanımak için mutfağı büyük önem taşır. Didim’i tanımak ve benimsemek isteyen kişiler yemeklerini de denemelidir. Bir yeri tanırken tarihi dokusu ve doğal güzellikleri de keşfedilmelidir.
Didim, tarihi yerleri ile tanınan ve bilinen bir yerdir. Tarih severler sadece bu özelliğinden dolayı bile Didim’e gelir. Hemen hemen tüm Ege’de olduğu gibi doğal güzellikleriyle de Didim ön plana çıkar. Didim yeşilin ve mavinin buluştuğu yerleri ile görsel bir şölen yaşatır. Bazı yerler tamamı ile el değmemiş olmayı başarmıştır. Bu durum o bölgelerin değerlerini ve güzelliklerini daha da arttırmaktadır. Sakinlik ve huzur arayanlar için mükemmel bir özelliktir. Özellikle, Didim’in kalabalığı göz önünde bulundurulduğunda sakin noktaların kaldığını bilmek rahatlatıcı olmaktadır. Didim’in kalabalık olması başka özellikler bakımından gelişmesini sağlamıştır. Yerli yabancı birçok ziyaretçi alması ve artık gelenlerin Didim’de kalması hizmet sektörünü her geçen gün geliştirmiştir. Didim restoranlarının çeşitliliğinin artmasının altında yatan en özel nedenlerden biri de budur. Her zevke uygun restoran ve yemek bulmak Didim’de mümkündür. Aynı şekilde Didim gece hayatı da geniş bir yelpazeye sahiptir. Birazdan bahsedilecek olan özel lezzetleri Didim’de yer alan esnaf lokantalarında veya Türk ev yemeği konseptine sahip yerlerde bulmak mümkündür. Bulunamayan lezzetler ise gerekli malzemeler alınarak evlerde rahatlıkla pişirilebilir.
Ebegümeci Kavurması
Ebegümeci, sağlık üzerinde çeşitli olumlu etkileri bulunan önemli bit bitkidir. Bağışıklık sisteminden bağırsak sağlığına birçok faydasının olması ebegümecinin geleneksel tıpta kullanılmasını sağlamıştır. Bunun yanı sıra lezzetli de bir bitki olan ebegümeci Ege Bölgesi’nin mutfağına da yansımıştır. Didim’in yöresel yemeklerinden olan ebegümeci soğan ve domatesle zeytinyağı ile kavurularak yapılmaktadır. Görüntüsü ıspanağı andırmaktadır. Bazı lokantalarda ebegümeci kavurması bulmak mümkünken, yöre pazarlarında taze toplanmış ebegümeci bulmak mümkündür. Böylece dileyenler evde kendileri de yapabilir.
Acılı Sote
Acı kırmızı biberin ateşinin ağızlarda hissedildiği bir lezzet olan acılı sote, sevilen ve bilinen lezzetler arasındadır. Aslında sadece Didim’de değil tüm dünyada bir şekilde bilinen ve sevilen lezzetlerdendir. Acılı sote, tavuk ve acı biberlerin buluşması ile hazırlanmaktadır. Bazı kişiler, mantar veya arpacık soğan ile zenginleştirerek acılı sote hazırlıyor. Doyurucu ve leziz bir yemek olan acılı sote, Didim’in birçok sulu yemek yapılan yerinde yapılmaya devam ediyor. Evlerde de yapması bir o kadar kolay olan bu tarifte işin sırrı biberlere dayanıyor.
Ciğer Güveç
Genellikle dana ciğeriyle hazırlanan ciğer güveç, kuzu ciğeri ile de hazırlanabilmektedir. Taze biberler, domates ve soğan ile hazırlanan ciğer güveç, ciğer severlerin bayılarak yediği yemeklerdendir. Bazı yerler içerisine patlıcan da eklemektedir. Her bir lezzetin güzelce harmanlanması yemeği oldukça lezzetli yapmaktadır. Ciğeri sadece kızartma olarak bilenlerin görünce şaşırdığı bu lezzet, sevilen özel lezzetlerdendir. Et restoranlarında bulunabilen bir yemektir. Yöre halkı tarafından da sıklıkla yapılan bir yemektir.
Tarhana
Akdeniz ve Ege Bölgesi’nin şifa deposu özel çorbalarından biri olan Tarhana, Didim’in yerlileri tarafından bizzat kendi hazırlanmaktadır. Öyle ki, Didim’e gidildiğinde çarşıda tarhana satan yöre kadınlarına rastlamak mümkündür. Yerli yabancı birçok turist evlerine giderken tarhana alıp gitmektedir. Kıvamı her yapan kişiye göre değişen tarhana, doyurucu ve güzel bir lezzettir. Didim tarhanasını denendiğinde aradaki lezzet farkı net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bundan dolayı tarhana severler geldiğinde mutlaka bu tarhananın da tadına bakmalıdır.
Kulak Çorbası
Lezzetli, doyurucu ve eşsiz… Kulak çorbası mantı, kuşbaşı et ve nohut ile yapılan son derece doyurucu bir çorbadır. Yiyen herkesin hayran kaldığı bu lezzet, Didim yöresel yemeklerinden biridir. Bu üç malzemenin bir de soğan ve salçayla buluşması çorbayı daha da lezzetlendirmektedir. Bazı restoranlar hala yapmaya devam etse de kulak çorbası genellikle yöre halkının evlerinde pişen bir yemektir. Adı çorba olarak geçse de aslında oldukça doyurucu, ana yemek niteliğinde bir yemektir. Denenmesi gereken Didim lezzetlerindendir.
Taze Balık
Taze balık başlığı görenleri şaşırtabilir ancak Didim her bir çevresinde yer alan bereketli denizin etkisiyle adeta bir balık cennetidir. Izgaradan kızartmaya birçok balıkçıda taze balık bulmak mümkündür. Hatta yaz sezonlarında hemen hemen tüm balıklar tazedir. Buzhane balıkları başta yöre halkı olmak üzere işletmeler tarafından da tercih edilmemektedir. Ancak belirtmek gerekir ki, taze balık fiyatları buzhane balıklarına göre daha yüksektir. Lezzeti tadıldığında ise verilen fiyat farkının neden verildiği bir kez daha anlaşılmaktadır.
Etli Nohut
Sevilen kurubaklagillerden olan nohut, et ile buluşuyor ve leziz bir lezzet ortaya çıkıyor. Anadolu Bölgesi lezzeti olarak düşünülse de Didim’in de etli nohudu meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Sulu yemek yapan restoranlarda, evlerde pişen bu lezzet besleyici bir yemektir ve son derece doyurucudur. Tek bir tabak ile güzel bir öğün olmaktadır. Kuzu veya dana etiyle yapılmaktadır. Görmeye ve tadına alışık olunan bu lezzetin Didim’in meşhur yemeklerinden biri olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir.
Çaykama
Börek niteliğinde olan çaykama, aslında Muğla Bölgesine ait bir lezzettir. Ancak çaykamanın ünü ve lezzeti Didim’i de sarmıştır. Ispanak, gelincik otu, ısırgan ve Arap saçı otları ile hazırlanan bu lezzet yiyen herkesin bayıldığı yemeklerdendir. Un ve yoğurtla birleştirilerek hamur kıvamına getirilen otlar, güzel bir börek olmaktadır. Dileyenler çay yanında dileyenler ise direkt yemek olarak tercih etmektedir. Bazı yöre insanları sabah kahvaltılarında da çaykama yapmaktadır. Çaykama genellikle evlerde pişen bir yemektir.
Turp Otu Salatası
Ot cenneti olan Ege’nin bir diğer değerli otunda sıra. Turp otu, kendine has aroması ile salatalara aroma katabildiği gibi başlı başına da bir salata olmaktadır. Haşlanarak hazırlanan turp otu salatası bir meze görevi de görmektedir. Bundan dolayı özellikle meyhanelerde turp otu salatası bulmak mümkündür. Haşlanan turp otları, üzerine zeytinyağı ve sarımsak ile hazırlanan sos ile buluşturulur. Mükemmel bir aromaya sahip olan bu salata meze, ana yemek yanına aperatif veya sevenleri tarafından başlı başına kendisi olacak şekilde tüketilmektedir.
Şevketi Bostan
Şevketi bostan, Didim’in sevilen bir başka yemeğidir. Şevketi bostan otu ve kuzu eti ile hazırlanan bu yemek doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Yapan yere göre değişse de genellikle hafif bir yemektir. İçerisine bolca giren limon ile hafif ekşi bir yemektir. Yumuşacık bir etle yapıldığında tadı damaklarda kalan bir yemektir. Bazı yerler kuru soğanla yapmakta olup asıl arpacık soğan ile yapılmaktadır. Bölgedeki Türk yemeği lokantalarında şevketi bostan bulabilmek mümkündür. Çoğunlukla ise yöre halkının evlerinde pişmektedir.
Semizotu Salatası
Herkesin bildiği ve çoğu kişinin de sevdiği semizotu salatası, ot cenneti olan Didim’in de olmazsa olmaz lezzetlerinden. Semizotu salatasını hemen hemen her restoranda bulmak mümkündür. Bahar ve yaz aylarında yetiştiğinden genellikle kış aylarında semizotu salatası bulunamamaktadır. Meze olarak tercih edilen semizotu salatası, soğan, domates ve bazı yerlerde ceviz ile servis edilmektedir. Birçok yer yoğurtlu semizotu da yapmaktadır. Her ikisi de et yanına yakışan güzel aperatifler olmaktadır.
Kabak Çiçeği Dolması
Yine klasik Ege lezzetlerinden olan kabak çiçeği dolması, herkesin sevdiği lezzetlerden biridir. Yaz sezonunda bulunabiliyor olması kabak çiçeği dolmasını daha da özel kılmaktadır. Kabak yetiştiği dönemlerde üzerinde oluşan taze çiçeklerin toplanması, yıkanması ve lezzetli dolma içi ile doldurulması ile hazırlanmaktadır. Dileyen kişiler bölge pazarından kabak çiçeklerini kendileri alıp yapmaktadır. Restoranda yemek isteyenler ise özellikle meyhanelerde rahatlıkla kabak çiçeği dolması bulabilmektedir.
Zeytinyağlı Taze Börülce
Fasulyeyi andıran zeytinyağı taze börülce Didim’in hafif yemeklerinden biridir. Yöre halkının bahçelerinde yetiştirdikleri tazecik börülcelerden yapıldığında daha da güzel olan bir yemektir. Didim başta olmak üzere Ege’nin birçok kasabasında sevilen bir yemektir. Genellikle evlerde pişen yemeklerden biridir. Bundan dolayı zeytinyağlı taze börülce denemek isteyenler, Didim pazarından kendileri alıp evlerinde pişirebilir. Pişirmesi de son derece kolay olan bu yemeğin tarifine internetten ulaşmak mümkündür.
Lop İncir
Lop incir, birçok kişinin bildiği yeşil incir olarak düşünülebilir. Bu sefer ki yemek bir tarif değil direkt meyvenin kendisidir. Birçok kişinin bahçesinde incir ağaçlarına rastlamak mümkündür. Bölgenin havasından mıdır yoksa suyundan mıdır bilinmez ama lop incirin lezzeti Didim’de bir başkadır. Ağaçlardan bizzat kişiler kendileri toplayabileceği gibi yine bölge pazarında tazecik incirlere ulaşmak mümkündür. İncir sevmeyenleri bile sevdirebilecek bu lezzet mutlaka Didim’e gelindiğinde denenmelidir.
Kaşopita
Çaykama ile son derece benzer bir lezzet olan Kaşopita, Didim’in sembol yemeğidir. Isırgan otu, yumurta, yoğurt ile yapılan ve kızartılarak pişirilen küçük ekmekçikler olarak düşünülebilir. Kaşo karıştırmak anlamına gelirken pita ise ekmek demektir. İç malzemelerinden ve adından anlaşılacağı üzere adı tam olarak da yemeğin kendisini yansıtmaktadır. Karışık ekmekler yoğurda veya domatesli sarımsaklı sosa batırılarak yenilmektedir. Yöre halkının evlerinde pişen bir lezzettir. Restoranlarda bulmak pek mümkün olmasa da bazı Didim balıkçıları kaşopita yapabilmektedir.