Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Muğla ilinin sevilen ilçelerinden biri olan Köyceğiz, Muğla ve Fethiye arasında kalan konumu ile geçmiş uygarlıkların izlerini taşıyan bölgelerden biridir. Köyceğiz tatilcileri özellikle tatillerini kültürel açıdan da zenginleştirmek istediklerinde Köyceğiz tarihi dokusuna yönelik araştırmalara yönelir. Köyceğiz doğal güzelliklerin ve sakinliğinin yanı sıra tarihi yerleriyle de bilinen ve ön plana çıkan bir yerdir. Köyceğiz M.Ö. 2.000 yılına dayanan geçmişiyle Yunanlar ve Akalar’ın yerleşik hayatı kurmaya başlaması ile gelişen bir bölgedir. Köyceğiz de Kaunos Antik Kenti başta olmak üzere tarihte önemleri yerlere sahip antik yapılara rastlanır.

Hacı Bey Camii

Köyceğiz tarihi ve turistik yerleri her yıl yerli yabancı binlerce turistin ilgisini çekerek tatilcilerin kendilerini Köyceğiz’de bulmasını sağlar. Köyceğiz’in tarihi güzellikleri içerisinde bir gün geçirirken Köyceğiz’in doğal güzelliklerini de yaşamak mümkündür. Böylece her açıdan dolu dolu bir tatil yapmak Köyceğiz’de mümkündür.

Kaunos Antik Kenti

Köyceğiz'in tarihi ve turistik yerleri denildiği zaman ilk akla gelen adres Kaunos Antik Kenti oluyor. Suluklu Gölü yakınlarında konumlanmış olan antik kent Dalyan doğal güzellikleri ile iç içe bulunuyor. Geçmişte kritik bir nokta olan Kaunos Antik Kenti tarihte çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan bir kenttir. Günümüze ulaşan yapılar harabe şeklindedir. Ancak yapıların geçmişte ne amaçla kullanıldığı keşfedilmiştir. Antik kentin dikkat çeken yapısı milattan önceki dönemlerde popüler olan antik tiyatrodur. Bu etkileyici yapı içerisinde gezerken tarihe yönelik küçük bir yolculuğa çıkılabilir. Antik kentin manzarası da büyüleyicidir. Tatilciler, Köyceğiz'in tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri konusunda yeni bilgiler edinirken onlara nefes kesen bir doğa manzarası eşlik edecektir.

Kaunos Antik Kenti’ne Köyceğiz ilçe merkezinden kalkan minibüslerde erişim sağlanabilir. Dileyenler kendi araçları veya taksi tutarak da antik kente ulaşabilir.

Kaunos Kral Mezarları

Köyceğiz’in tarihi yerleri arasında etkileyiciliğini tüm ihtişamı ile sürdüren yerlerden biri Kaunos Kral Mezarları’dır. M.Ö. 4.yüzyıla ait olduğu düşünülen kral mezarları geçmiş zamanlarda Köyceğiz topraklarında yaşayan medeniyetler tarafından yapılmıştır. Bölgenin Persler ve Büyük İskender tarafından istilaya uğraması nedeniyle mezarların inşaatı yarım kaldığı düşünülür. Mezarın 6 bölümünden bazıları kullanılabilmiş olup bu mezarlara dönemin önemli kişilerin gömüldüğü bilinir. Mezarların çevresinde kabartmalara ve lahitlere yer verilmiştir. Bu durum mezarın daha da etkileyici bir mimariye sahip olmasını sağlar. Kaunos Kral Mezarları, her yıl yerli yabancı binlerce turistin akınına uğrar. Dikkat çeken bu yapılar gören herkesin aklında kalıcı izler bırakacak yerlerden biridir.

Kronos kral mezarları Köyceğiz ilçe merkezinde 40 km uzaklıktadır. Dileyenler merkezden kalkan Çandır minibüsleriyle bölgeye erişim sağlayabileceği gibi birçok tatilci özel aracı ile bölgeyi ziyaret eder.

Karia Yolu

Karia Yolu bir diğer adı ile Karya Yolu, Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olarak bilinir. Aydın'ın Çine ilçesinden başlayan bu yol Köyceğiz sınırlarından geçer. Köyceğiz tarihi yerler denildiği zaman önemli bir yere sahip olan Karia Yolu bölgenin doğal güzelliklerini ve tarihi yapılarını bir arada bulundurur. Karia Yolu adını Karia Uygarlığından alır. Yol, 850 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Özellikle Köyceğiz’in popülerleşmesi Karia Yolu’na olan ilgi de artmıştır. Yol her yıl yerli yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilir. Karya Yolu’nda yürürken tatilciler orman yolunun içerisinde yürüyüş yapar ve doğal güzelliklerin tadını çıkarır. Köyceğiz koylarının bazıları da bul yol üzerinde bulunur. Yürüyüş sırasında Köyceğiz koylarından bazıları keşfedilebilir yayla ve su kaynakları yakından görülebilir. 2013 yılından beri ziyarete açılan Karya Yolu eğlenceli bir Köyceğiz tatili geçirmek isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biridir.

Sait Bey Konağı

Daha yakın tarihe yönelik bir gezinti yapmak isteyenler ise Sait Bey Konağı’nı ziyaret edebilir. Türk geleneksel mimarisine örnek oluşturan bu yapı bölgenin tarihine ışık tutan yerlerden biridir. 1950 yılında inşa edilmiş olan konak Köyceğiz bölgesinde tektir. 2015 yılında yapılan restorasyon çalışmalarıyla Sait Bey Konağı tüm güzelliğini geri kazanmış ve turist ziyaretleri gerçekleştirilebilecek şekilde Köyceğiz’e geri kazandırılmıştır. Yapılan restorasyonda konağın çatı ve bacaları aslına uygun bir şekilde yenilenmiş ve tamir edilmiştir. Sait Bey Konağı 1950 ve 1980 yılları arasındaki önemli bilgileri günümüze taşıyan bir konaktır. İçerisinde yer alan objeler ve eşyalar Köyceğiz'ın tarihi eserleri gibi önemli parçalar etrafında şekillenmiştir. 

Köyceğiz tarihi yerleri ve doğal güzellikleri listesindeki diğer 3 adrese göre daha yakın geçmişe yönelik bir yolculuk yapmak isteyenler Köyceğiz'ın tarihi mekanları arasında Sait Bey Konağı'nı mutlaka görmelidir.

Mehmet Varol Kültür Evi

Köyceğiz tarihi eserleri ve Türk tarihine yönelik bilgiler üzerine kurulan bu kültür evi, Mehmet Varol tarafından kurulmuştur. Köyceğiz ilçesinin Çandır mahallesinde bulunan bu yer Anadolu Türk kültürünü tanıtmak amacıyla hizmete açılmıştır. Kültür evi içerisinde Anadolu tarihine yönelik evraklara ve bilgilere yer verilmiştir. Orta Asya Türklerinden kalan işleme ve sembollere de kültür evinde yer verilmekte olup ziyaretçiler M.Ö. 2.000’lere dayanan tarihi eserleri görebilir. Mehmet Varol Kültür Evi içerisinde Fethiye müze müdürlüğünde kayıt altına alınmış olan 550 parça tarihi eser bulunur. Kültür evi kurucusu olan Mehmet Varol bu eserleri toplayabilmek üzere Toroslar ve Kaz dağlarını dolaşmıştır. M.Ö. 2.000’lere dayanan Orta Asya Türk topluluğuna ait çok sayıda parçaya erişim sağlamıştır. Köyceğiz’de tarihi yerler gezerken Türk toplumuna yönelik daha kapsamlı bilgiye ulaşmak isteyenler Mehmet Varol Kültür Evi’ni mutlaka ziyaret etmelidir.

Hacıbey Camii

Dini yerlere yönelik bir gezintiye çıkmak isteyenler ise Köyceğiz merkezde yer alan Köyceğiz cami olarak da adlandırılan Hacıbey Cami’yi ziyaret edebilir. Merkeze oldukça yakın konumda bulunan cami 1.957 yılında yapılmış olup eski bir caminin yerine yapılmıştır. Merkezi konumu sayesinde Köyceğiz merkezinde gezintiye çıkan birçok tatilci Hacıbey Cami’yi de görecektir. Cami günümüzde kullanıma açık olup dileyen tatilciler burada ibadetlerini gerçekleştirebilir.

Eski Köyceğiz

Yine daha yakın bir tarihe yönelik gezintiye çıkmak, Köyceğiz tatiline farklı bir soluk getirmek isteyenler Eski Köyceğiz bölgesini ziyaret edebilir. Bölgenin kendine has atmosferi gören herkesin içini ısıtır. Harika fotoğraflara ev sahipliği yapan bu yer Köyceğiz merkezine 18 km uzaklıktadır. Köyceğiz bölgesinin ilk yerleşim bölgesi olan eski Köyceğiz antik çağlardan günümüze kalan tarihi yapılara da ev sahipliği yapar. Eski Köyceğiz’de köy evlerine, tarihi zeytin ve çam ağaçlarına rastlamak mümkündür. Eski Köyceğiz hem tarihi dokusu hem de doğal güzellikleriyle bilinen ve ön plana çıkan bir yerdir. Bölge ekoturizm alanı olarak kabul edilmiştir. Dileyen tatilciler burada bisiklet turlarına çıkarak doğayla iç içe eğlenceli saatler geçirebilir. Dileyenler Eski Köyceğiz’in tepelik alanlarında Köyceğiz’in nefes kesen manzarasını izleyebilir.

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü