Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Rize, hem doğal güzellikleri, hem tarihi güzellikleri, hem plaj ve koyları hem de meşhur lezzetleri ile ön plana çıkmaktadır. Rize’ye ait çok sayıda lezzet bulunmaktadır. Bu lezzetler hem bölge halkı tarafından hem de yerli ve yabancı Rize misafirleri tarafından sevilerek tüketilmektedir. Rize’ye tatil planı yapan tatilciler, “Rize’de ne yenir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. En meşhur Rize yemekleri arasında; Laz böreği, karalahana sarması, hamsili pilav, sac kavurma, mısır ekmeği, muhlama, Anzer Balı, karalahana çorbası, kuru fasulye, sütlaç ile pide çeşitleri bulunmaktadır. Bu muhteşem lezzetler, Rize’nin ev yemekleri yapan lokantalarından üst düzey restoranlara kadar her yerde kolaylıkla bulunabilmektedir.

Laz Böreği

Rize’nin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan Laz böreği, bölge halkı tarafından en sık yapılan ürünlerden biridir. Hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilen Laz böreğinin isminde börek kelimesi geçse de, aslında bir börek çeşidi değil tatlı çeşididir. İncecik hamuru ve içerisine konulan yoğun kıvamlı muhallebi, ortaya eşsiz bir lezzetin çıkmasına neden olmaktadır. Laz böreği, ayrı başına öğün olarak tüketilebildiği gibi aynı zamanda yemeklerin ardından tatlı olarak da tercih edilebilmektedir. Laz böreği, Rize misafirleri tarafından Rize’nin tüm restoranlarında tadılabilmektedir.

Karalahana Sarması

Rize’nin en meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri de karalahana sarması olmaktadır. Türkiye’nin tüm şehirlerinde asma yapraklarından sarma yapılmakta ve sevilerek tüketilmektedir. Ancak Karadeniz’de sarma, karalahana yaprakları ile hazırlanmaktadır. Doğu Karadeniz’de yetişen karalahana bölge halkı tarafından çok sayıda yemekte kullanılabilmektedir. Rize’de yapılan karalahana sarmasının iç harcı, yaprak sarması iç harcı ile aynıdır. Ancak karalahana ile birleşen iç harç olağanüstü bir lezzet oluşturmaktadır. Kara lahana sarması, Karadeniz’de yoğurt ile birlikte servis edilmektedir. Hem yerli hem de yabancı misafirler tarafından oldukça beğenilen bu lezzet, Rize’nin birçok restoranında tadılabilmektedir.

Hamsili Pilav

Rize’nin en meşhur yemeği olan hamsili pilav, bölge halkı tarafından en çok tüketilen lezzetler arasında yer almaktadır. Hamsi ile pilavın birlikteliğinden doğan bu muhteşem lezzet, Rize’de ev yemekleri sunan lokantalar ile tüm üst düzey restoranlarda servis edilmektedir. Hamsili pilavda kullanılan malzemeler ise; dolmalık fıstık, zeytinyağı, sıvı yağ, kuru soğan, tuz, karabiber, kuru nane, kuş üzümü, sıcak su, baldo pirinç ve hamsi olmaktadır. Müthiş lezzeti ile hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilen hamsili pilav, bölge halkı tarafından özel günlerde de tercih edilmektedir.

Sac Kavurma

Rize’nin en meşhur yemekleri arasında yer alan sac kavurma, bölge halkının en sık yaptığı yemeklerden biridir.Sac kavurmada biber, soğan, ve et kullanılmaktadır. Etin sac tavada pişirilen versiyonu olan sac kavurma, hem yerli hem de yabancı misafirlerin severek tükettikleri yemekler arasında bulunmaktadır. Türkiye’nin tüm şehirlerinde sac kavurma yapılabilmektedir. Ancak Rize’de yapılan sac kavurma versiyonu, diğer şehirlerde yapılan sac kavurmadan daha farklı bir lezzette olmaktadır. Özellikle öğle ve akşam saatlerinde tercih edilen sac kavurma, Rize’nin tüm restoranlarında bulunmaktadır. 

Mısır Ekmeği

Rize’nin en popüler lezzetlerinden biri olan mısır ekmeği, hem yerli hem de yabancı Rize misafirleri tarafından oldukça beğenilmektedir. Bölge halkı tarafından da günlük olarak hazırlanan mısır ekmeği, kahvaltıların vazgeçilmez lezzeti arasında bulunmaktadır. Kahvaltının yanı sıra her yemeğin yanında servis edilmektedir. Buğday unu ile hazırlanan mısır ekmeğinin yerine geçen mısır ekmeğinin birçok farklı versiyonu bulunmaktadır. Mısır ekmeğinin hamsili ve sade çeşitleri ise bölgede en çok tercih edilen seçeneklerdir. Hamsili mısır ekmeği, bölgede genellikle öğlen ve akşam yemeklerinde tercih edilirken, sade mısır ekmeği ise sabah kahvaltılarında tüketilmektedir. Bölgeye ait bir diğer muhteşem lezzet olan muhlamanın yanında servis edilen mısır ekmeği, eşsiz lezzeti ile bölgede en fazla tüketilen ürünler arasında yer almaktadır. 

Muhlama 

Rize’nin en popüler yemekleri arasında bulunan muhlama, sabah kahvaltılarının vazgeçilmez tatları arasında yer almaktadır. Hem sabah kahvaltılarında hem de akşam yemeklerinde tercih edilebilen bu eşsiz lezzette mısır unu, tereyağı ve kolot peyniri kullanılmaktadır. Türkiye’nin çoğu şehrinde yapılan muhlama, Rize’de farklı lezzete yapılmaktadır. Muhteşem lezzeti ile yerli ve yabancı turistlerin de vazgeçilmez lezzetleri haline gelen muhlama, Rize’nin birçok mekanında tadılabilmektedir. 

Anzer Balı

Rize’nin Anzer Yaylası’nda üretilen Anzer Balı, Rize’nin en çok sevilen ürünlerinden biri durumundadır. Oldukça lezzetli ve şifalı olan Anzer Balı, Rize’nin tüm ilçelerinde bulunmaktadır. Arıların Anzer Ballıköy’de yetişmekte olan çiçeklerden topladığı ballar tüm dünya tarafından bilinmektedir. Anzer Balı içerisinde 450-500 adet çiçek çeşidi bulunmaktadır. Endemik çiçeklerden alınan bu balların sağlığa da sayısız faydaları olduğu kanıtlanmıştır. Anzer Balının kullanımı büyüklerin sabah ve akşam yemeklerden en az bir saat önce aç karnına bir çorba kaşığı, küçüklerin sabah ve akşam yemeklerden en az bir saat önce aç karnına bir şeker kaşığı ve bebeklerin sabah ve akşam yemeklerden en az bir saat önce aç karnına bir çay kaşığı olarak gerçekleşmelidir. 

Karalahana Çorbası

Karalahana çorbası, hem bölge halkı tarafından hem de yerli ve yabancı misafirler tarafından oldukça fazla tercih edilen lezzetler arasında bulunmaktadır. Özellikle Doğu Karadeniz’de çok fazla yetişen karalahana sebzesi, birçok farklı yemekte kullanılmaktadır. Sağlığa da çok faydalı olan karalahananın çorbası bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilen çorbalar arasındadır. Rize’nin genelinde çeşitli otlar ve sebzeler ile yapılan yemekler ve çorbalar oldukça popülerdir. Pazı ve karalahana, Karadeniz’de en çok tercih edilen otlar arasında bulunmaktadır. Kara lahana çorbası ise kuru fasulye, kara lahana, mısır unu, soğan ile tereyağı kullanılarak hazırlanmaktadır. Bu muhteşem lezzet Rize’nin tüm restoranlarında denenebilmektedir.

Kuru Fasulye

Türkiye’de özellikle kış aylarında en çok yapılan bakliyat çeşidi olan kuru fasulye, Rize’de farklı olarak hazırlanmaktadır. Çayeli’nde yapılan kuru fasulye, olağanüstü lezzeti ile ön plana çıkmaktadır. Çayeli kuru fasulyesi, bölge halkı tarafından hem yaz hem de kış aylarında sıklıkla tüketilen lezzetlerden bir tanesidir. Kiremitte pişen kuru fasulye, kırmızı et ile servis edilmekte ve ortaya müthiş bir lezzet çıkmaktadır. Çayeli kuru fasulyesi, Rize’nin restoranlarında tadılabilmektedir.

Sütlaç

Sütlü tatlılar denildiğinde akla gelen ilk lezzetlerden biri olan sütlaç, Türkiye’nin bütün şehirlerinde yapılmaktadır. Ancak sütlaç, Rize’de en çok tüketilen tatlılardan biridir. Sütlacın Rize’de yapılan versiyonu eşsiz bir lezzete sahiptir. Rize usulü sütlaçta kullanılan malzemelerin taze oluşu ve fındığın kalitesi, sütlaca ayrı bir lezzet katmaktadır. Bölge halkı tarafından en çok yapılan tatlılardan biri olan sütlaç, Rize’nin tüm restoranlarında denenebilmektedir.

Pide

Rize denilince akla ilk gelen lezzetlerden biri de pide çeşitleri olmaktadır. Rize’de pide çeşitleri pizza biçiminde, yuvarlak olarak servis edilmektedir. Kaşarlı, kıymalı, kavurmalı, sucuklu gibi çeşitleri olan pidenin hamsili seçeneği de Rize misafirleri tarafından oldukça beğenilmektedir. Yuvarlak pideler, Trabzon ve Artvin’de de oldukça fazla tüketilmektedir. Pide çeşitlerine Rize’nin birçok restoranında rastalanabilmektedir. Yumurtalı pideler, Rize ziyaretçilerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü