Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Sakarya’nın en güzel yerinde, İstanbul’a yaklaşık 189 kilometre mesafede ve 2 saat 48 dakika uzaklıkta bulunan Acarlar Longozu’nda aileniz ve sevdiklerinizle huzur dolu bir tatil geçirebilmek mümkün. Ülkemizin tek parça halinde olan en büyük longozu olarak kabul edilen, bir diğer ismi “su basar ormanı” olarak bilinen Acarlar Longozu, birinci derece doğal sit alanı sayılarak koruma altına alınmıştır. Etkileyici doğa manzarası ve yeşil atmosferinde güzel vakitler geçirebileceğiniz Acarlar Longozu’nu gelin yakından inceleyelim… İşte Acarlar Longoz gezilecek yerler…

Acarlar Longoz Nerede?

Sakarya merkeze yaklaşık 63 kilometrelik uzaklıkta bulunan Acarlar Longozu’na, merkezden 55 dakikalık bir yolculuk ile varabilirsiniz. Ankara’dan 326 kilometre uzaklıkta bulunan longoza yaklaşık 4 saatte, İzmir’den ise 6 saatte ve 544 kilometre yol yaparak ulaşabilirsiniz.

Acarlar Longoz’da Ne Yapılır?

Büyüleyen bitki örtüsü ve göçmen kuşları ile meşhur longozda, sevdiklerinizle birlikte doğa yürüyüşleri yapabilir; yeşilin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. 250 – 1250 metre arasında değişen en oranı ile tatil severleri etkileyen longozun uzunluğu ise 7.5 kilometre. Yürüyüş yolları olarak kullanılan tahta platformlar, longoz ormanın korunması için devlet tarafından kasıtlı şekilde çok uzatılmamış. Su seviyesinin değişikliğinden ötürü yılın bazı mevsimlerinde suyun üzerinden yürürken, bazı mevsimlerde ise kenarından yürümeniz mümkün.

Acarlar Longoz'a Ne Zaman Gidilmeli?

İlkbahar ve sonbahar ayları arası ayrı bir güzelliğe sahip olan longoz ormanlarına, özellikle Mayıs ve Kasım ayları arasında gidebilirsiniz. Nilüferlerin açtığı bu mevsimlerde, longozun güzelliğine ve doğasına mutlaka şahit olmalısınız. Ayrıca burada sevdiklerinizle birlikte birbirinden etkileyici panoramik fotoğraflar da çekilebilir ve tatilinizden geriye güzel anılar bırakabilirsiniz. Sene boyu 200 adete yakın kuş türünün konakladığı ve kuluçkaya yattığı bir bölge olan longozda, pek çok farklı hayvan türü de yaşamakta. Suyun içinde büyüyen bir bitki türü olan “su menekşesi”nin yine ülkemizde sadece burada yetiştiği söyleniyor. Aynı şekilde bataklık eğreltisi ve göl soğanı gibi nadide bitkiler de yine bölge civarlarında yetişmekte.

Giriş için herhangi bir ücretin alınmadığı longozda, düzenlenen tekne turlarına da katılabilmek mümkün. Yaklaşık 30 TL gibi bir ücret karşılığı 20 dakikalık bir doğa turu yapabilirsiniz. Huzur dolu doğasında günbatımına da şahitlik edeceğiniz longoz ormanların da ördekleri besleyerek de zaman geçirebilirsiniz. 1.562 hektarlık yüz ölçümüne sahip olan longozun, derinliği ise 1,5 metre civarına kadar çıkmaktadır. Yaz ayları sular çekildiğinden, bölgedeki topraklar köylüler tarafından tarım arazisi şeklinde kullanılmakta. Ormanın etrafı ise bütünüyle dişbudak ormanlarıyla kaplıdır ve buradaki ağaçlar yer yer gölün bataklık kesimlerine doğru sokulmaktadır.

Nilüferleri ve suyun ahengiyle hayran kalacağınız bir bölge olan longoz ormanlarında, etrafta yemek yiyebileceğiniz restoranlar da bulunuyor. Burada Longoz Cafe&Reataurant’a uğrayarak istavrit, mezgit ve tekirden oluşan balık sepeti sipariş edebilir ve birbirinden farklı deniz mahsullerini deneyimleme şansı bulabilirsiniz. Uzun saatler ağaçları, kuşları ve gölü seyredebileceğiniz Acarlar’da yiyeceğiniz lezzetli akşam yemeği sonrası, çevrede bulunan kafelerde sıcak ya da soğuk bir şeyler içebilir ve mekanın tadını çıkarabilirsiniz.

İnsanlardan ve şehirden uzak, kafa dinlemelik rahat bir mekan arayışında olanlar için en doğru seçenek olan longoz ormanlarına, dilerseniz kendi aracınızla gelebilir ve bölgedeki otoparka aracınızı park edebilirsiniz. Yaz ayları oldukça yoğun olan bölgeyi sakin halinde gezmek istiyorsanız, sonbahar aylarını tercih etmeniz daha uygun olabilir. Rüya gibi görüntüsüyle doğanın mucizesi diyebileceğimiz longozda, isteğinize göre ailecek piknik de yapabilirsiniz.

Bölge içerisinde çok fazla tesis olmaması, longozun korunması ve bakir kalması açısından oldukça önem taşımakta. Şehrin telaşından kurtulup kendini doğaya atmak isteyen tatil severlerin Acarlar Longozu’nu özellikle ziyaret etmesini tavsiye ederiz.

 

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü