Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli tarihi merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti, özellikle kadim kültürleri keşfetmek isteyenlere inanılmaz fırsatlar sunuyor. Üzerinde yaşadığımız bu eşsiz coğrafyayı tanımanın en iyi yolu olan Efes’te, asırlar boyu ayakta kalmış ve farklı kültürlerin izlerini taşıyan pek çok eser bulunuyor.

Efes Antik Kenti Nerede?

Efes Antik Kenti, İzmir il sınırları içinde yer alıyor. Bölgeye en yakın havaalanı olan İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na yaklaşık olarak 60 kilometre mesafede bulunuyor.

Eğer tatiliniz sırasında bu antik kenti ziyaret etmek ve bölge tarihini yakından tanımak istiyorsanız, İzmir’de bulunan kiralık villaları tercih edebilirsiniz. Sadece İzmir’de değil aynı zamanda Aydın ve çevresinde bulunan villalardan da antik kente kolayca ulaşabilmek mümkün.

Efes Antik Kenti’nin Tarihi

Bölgenin köklü tarihi dünyanın her yerinden araştırmacıların ilgisini çekiyor. Milattan önce 8600 yılına kadar uzanan bulgular ile dünya tarihini yeniden şekillendiren bu antik kent, döneminin en büyük şehirlerinden biri olma özelliğine sahip.

Efes Antik Kenti, tarih boyunca pek çok medeniyetin kontrolüne girmiş bir kent. Pek çok ticaret yolunun üzerinde barınıyor olması nedeniyle giderek gelişen bu antik kentte pek çok kadim medeniyete dair iz bulunuyor. 

Kentin tarih boyunca Roma, Bizans, Osmanlı ve Anadolu beylikleri arasında el değiştirdiği biliniyor. Tüm bu dönemlerde ortak olan özelliği ise her zaman için aktif bir yerleşim yeri olarak kullanılmış olması. Bu sayede, Efes tarihi boyunca sayısız medeniyete ait izler görülebilmekte. 

Efes Antik Kenti’nin Efsanesi

Tarih boyunca onlarca medeniyetin göz bebeği olmuş, konumundan ticaret yollarındaki hakimiyetine kadar farklı konularda öneme sahip bu antik kentin bir de efsanesi bulunuyor.

Efes Antik Kenti’yle ilgili yapılan çalışmalar sonucunda, kentin antik isminin Arzawa olduğu düşünülüyor. Ana Tanrıça Kenti anlamına gelen bu ismin bölgenin kadim halklarından olan Amazon Savaşçıları tarafından verildiği düşünülüyor. 

Tamamı kadınlardan oluşan Amazon Savaşçıları tarafından kurulduğu söylenen Efes’in, Amazon efsanelerinde farklı isimlerle pek çok kez bahsi geçtiği düşünülüyor. Bu konu ile ilgili araştırmalar devam ediyor olsa da bölgeye dair bu efsane diğerlerine kıyasla ön plana çıkmış durumda.

Efes Antik Kenti’nde Görülmesi Gereken Yerler

Bölgede tarihin içinde yürüyerek keşfe çıkacağınız inanılmaz bir deneyim sizi bekliyor. Bu muhteşem bölgeyi keşfederken kadim medeniyetlerin eserleriyle karşılaşacak ve kendinizi farklı bir dünyada hissedeceksiniz.

Efes’i dünyaca ünlü kılan ve mutlaka her ziyaret edenin görmesi gereken eserlerin başında Artemis Tapınağı geliyor. Tanrıça Artemis adına inşa edilen bu yapının M.Ö. 550 yılına dayanan bir tarihi var. Mermerden inşa edilen ve dünyadaki ilk mermer tapınak olma özelliğine sahip bu eser günümüze kadar ulaşamamış olsa da Efes’in sembol yapılarından bir tanesi. 

Bölgede Roma döneminden kalan eserlerden bir diğeri de Celsus Kütüphanesi. Milattan sonra 105 yılında inşa edilen bu kütüphane aynı zamanda bir anıt mezar. Roma mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Celsus Kütüphanesi kesinlikle görmeniz gereken eserlerden bir tanesi. Kütüphanede yer alan dört farklı kadın heykeli görülmeye değer. Replikaları sergilenen bu heykellerin orijinalleri Viyana Müzesi’nde bulunuyor.

Efes Antik Kenti’nin döneminde ne kadar önemli olduğunun en önemli örneklerinden biri de kentte yer alan antik tiyatro. Aynı anda 24.000 kişinin oturabileceği kadar geniş kapasiteye sahip olan bu tiyatro tarih boyunca pek çok gösteriye sahne olmuş. Mutlaka görmeniz gereken bu eser aynı zamanda dünyanın en büyük antik tiyatrosu.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü