Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Akdeniz Bölgesi’nin en güzel tatil yerlerinden biri olan Kemer, hem gezilecek yerleri, hem plaj ve koyları hem de dünyaca ünlü meşhur lezzetleri ile her yıl hem yerli hem de yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır. Kemer’de son yıllarda açılan çok sayıda restoran bulunmaktadır. Bölgeye ait çok farklı lezzetlerin bulunması Kemer misafirlerinin, “Kemer’de ne yenir?” sorusuna yanıt aramalarına neden olmaktadır. En meşhur Kemer yemekleri arasında; hibeş, tahinli piyaz, Antalya usulü kabak tatlısı, sarı burma, çivirdik, keşkek, şilofta, çulama, yahnera, Gökçesu pilavı ile balık çeşitleri bulunmaktadır. 

Hibeş

Antalya bölgesinin mezeleri arasında yer alan hibeş, tahin, sarımsak, kimyon, acı kırmızı biber, tuz, limon suyu ve su kullanılarak hazırlanmaktadır. Tahin dövülmüş sarımsak, kırmızı biber, tuz ve kimyon ile karıştırılmakta ve limon suyu azar azar eklenmektedir. Boza kıvamına gelene kadar su ilave edilerek tabaklara servis yapılmaktadır. Zeytinyağında kızartılan acı biber üzerine eklenerek sunulmaktadır. 

Tahinli Piyaz

Piyaz, Türkiye’nin tüm şehirlerinde yapılmakta ve çok sevilmektedir. Ancak piyaz, Antalya ilinin Kemer ilçesinde daha farklı şekilde yapılmaktadır. Antalya’ya özgü olan Antalya tahinli piyaz, yaklaşık 100 yıllık bir tarihsel geçmişe sahiptir. Antalya ilinde geliştirilen ve bu bölgede ünlenen piyaz, hem yerli hem de yabancı Kemer misafirlerinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Tarator soslu bir fasulye yemeği olarak sunulan Antalya tahinli piyazı, diğer şehirlerde salata olarak tüketilirken, Antalya’nın ilçelerinde ana yemek olarak tüketilmektedir. Antalya’ya özgü olan piyazı diğer piyaz türlerinden ayırt eden taraf ise, tarator sosunun kullanılması, üretim biçimi ve taratorun yapılışı olmaktadır. Tarator yapımında limon suyu, tahin, sarımsak, tuz, sirke, zeytinyağı ile su kullanılmaktadır. Piyazda kullanılan fasulye minik tanelidir. Antalya usulü piyaz Çandır fasulyesi kullanılarak yapılmaktadır. Ancak günümüzde Çandır fasulyesi bulmak zor olduğundan, küçük taneli fasulye kullanılarak yapılmaktadır. Pişirme esnasında dağılmayan fasulyenin üzerine tarator sosu dökülmekte ve Kemer restoranlarında servis edilmektedir. Antalya usulü piyaz, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaretli ürünler listesine girmiştir. 

Antalya Usulü Kabak Tatlısı

Türkiye’nin her yerinde yapılan kabak tatlısı, Antalya ilçelerinde farklı bir versiyon ile yapılmaktadır. Klasik kabak tatlısından farklı lezzette olan Antalya usulü kabak tatlısının üzerine bol tahin ve ceviz konulmaktadır. Tahin, balkabağı ve cevizin birleşiminden doğan bu müthiş lezzet hem besleyici hem de sağlığa oldukça faydalıdır. Antalya usulü kabak tatlısı, Kemer’in birçok restoranında denenebilmektedir. 

Sarı Burma

Bölgede davet sofralarının vazgeçilmez yemekleri arasında bulunan sarı burma, un, sıvı yağ, süt ve yumurta kullanılarak yapılmaktadır. Kulak memesi yumuşaklığında yoğrulan hamur nişasta ile açılmaktadır. Ceviz, susam, fıstık, toz tarçın, toz şeker ve fıstık eklenerek oklavaya sarılmaktadır. Üzerine tereyağı ilavesi yapılarak közde, sacda veya fırında pişirilmektedir. Üzeri kızarınca üzerine önceden yapılan ve soğutulan soğuk şerbet dökülmektedir. Sarı burma bölgede bayram, sünnet, düğün gibi özel günlerde en sık yapılan tatlı çeşididir.

Çivirdik

Kemer’e özgü en güzel lezzetlerden biri olan çivirdik, bölge halkı tarafından genellikle soğuk kış günlerde yapılmaktadır. Bol şeker veya pekmez ile yapılan bir tatlı olan çivirdik yapımında, kavrulmuş susam ısıtılıp kaynayan pekmezin içerisine atılmaktadır. Kap içine konularak soğumaya bırakılan tatlı, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından severek tüketilmektedir. 

Keşkek

Kemer’e özgü harika lezzetlerden biri olan keşkek, bölge halkı tarafından düğün, cenaze ve sünnet gibi özel günlerde tercih edilmektedir. Davet sofralarının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan keşkek yapılırken, kullanılan buğday iyice temizlenmektedir. Islatılan buğday kabuğu çıkana kadar dibekte ezilmeden dövülmektedir. Rüzgar ile birlikte kabukların tanelerden ayrılması beklenmektedir. Kabuklarından su aracılığı ile arındırılan taneler bol su ile kısık ateşte pişirilmektedir. Eritilmiş ve kavrulmuş kırmızı biber ve tereyağı karışımı ile tatlandırılan keşkek, genellikle et yemeklerinin yanında servis edilmektedir. Oldukça doyurucu olduğu için bölgede en sık tercih edilen yemekler arasında bulunmaktadır. Bölge halkı tarafından yalnızca özel günlerde değil, günlük olarak da tercih edilen yemeklerden biri durumundadır. 

Şilofta

Kemer’e özgü yemeklerden biri olan şilofta, lohusa çorbası olarak da bilinmektedir. Bölgede en çok tercih edilen ürünlerden biri olarak özel günlerde yapılmaktadır. Şiloftanın yapılışında, mayasız hamur yoğrulmakta ve oklava ile açılmaktadır. Açılan hamur erişte kalınlığında kesilmektedir. Kesilen parçalar tencerede kaynamakta olan suya atılmakta ve haşlanmaktadır. Çorba kıvamına gelince içine şeker dökülmektedir. Tarçınlı kızgın yağ ile servis edilen şilofta bölgede lohusa kadınlara sıklıkla yapılan çorbalar arasında bulunmaktadır. Tercihe göre şiloftanın üzerine ceviz ve badem serpilmektedir. Şiloftanın lohusa kadınların sütünün kalitesini ve miktarını arttırdığı düşünülmektedir. Hem çok lezzetli hem de çok besleyici olan şilofta, Kemer misafirlerinin mutlaka denemeleri gereken lezzetler arasında bulunmaktadır. 

Çulama

Antalya’nın en meşhur yemeklerinden biri olan çulama, aslında Girit göçmenlerinin her yılın başında bolluk ve bereket getirmesi amacı ile yaptıkları bir yemektir. Özel günlerde yapılan çulamanın yapılışı ise oldukça kolaydır. Un, tuz ve su ile oluşturulan hamur yoğrulmaktadır. Hamurun içine isteğe bağlı olarak süt ve yumurta da ilave edilebilmektedir. Diğer taraftan ıslanan pirinç yağda soğan ile kavrulmaktadır. İçerisine haşlanan tavuk parçaları ilave edilmektedir. Çulamanın içerisine tavuk ciğeri, ince doğranmış havuç, ceviz içi, kabuğu soyulmuş badem, dolmalık çam fıstığı, tarçın, kuşüzümü, pirinç, karabiber ve tuz eklenmekte ve tavuk suyu ile bir iç pilav hazırlanmaktadır. Pilavın demlenmesinin ardından tepsiye aralarına tavuk suyu gezdirilerek 4 kat yufka serilmektedir. Kişisel isteğe bağlı olarak süt gezdirilerek de fırına verilmektedir. Çulama, Kemer’in en meşhur lezzetlerinden biri olarak Kemer restoranlarında denenebilmektedir. 

Yahnera

Kemer’in en güzel yemeklerinden biri olan yahnera hem yerli hem de yabancı turistler tarafından oldukça beğenilmektedir. Akdeniz’e özgü olan otlar ile yapılan bu yemek etli veya etsiz olarak yapılabilmektedir. Yahnerada kullanılan otlar ise gelincik, katırtırnağı, iğnelik, hanımın iğnesi ve deve kengeridir. Etli yahnera, kuşbaşı et kullanılarak yapılmaktadır. Kuşbaşı et soğan le kavrulduktan sonra isteğe göre salça konulmakta ve otlar ile birlikte pişirilmektedir. Un ve limon suyu ile yapılan terbiye dökülerek servis edilmektedir. 

Gökçesu Pilavı

Antalya’ya özgü harika lezzetlerden biri olan Gökçesu Pilavı, hem yerli hem de yabancı misafirler tarafından sevilerel tüketilmektedir. Nohut, maydanoz, havuç ve tereyağı kullanılarak yapılan Gökçesu pilavında, küp şeklinde doğranan havuçlar pilava katılmakta ve ortaya şekerli bir lezzet çıkmaktadır. Antalya’nın birçok restoranında Gökçesu pilavı tadılabilmektedir.

Balık Çeşitleri

Kemer denildiğinde akla gelen lezzetlerden olan balık çeşitleri hem yerli hem de yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. Akdeniz, balık çeşitliliği açısından oldukça zengin olduğu için Kemer restoranlarında çok sayıda farklı balık çeşidi denenebilmektedir. Kemer restoranlarında en çok tercih edilen balık çeşitleri arasında mezgit, levrek, istavrit, barbun, lüfer, hamsi, somon ve palamut gelmektedir. Lezzetli mezeler eşliğinde keyifli akşam yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında bulunan balık çeşitlerinin en tazeleri Kemer restoranlarında tüketilebilmektedir. Kemer restoranlarında tüm balık çeşitleri günlük ve taze olarak servis edilmektedir. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü