İstanköy olarak da bilinen Yunanistan’ın Kos Adası her yıl kolay bir şekilde yurtdışı tatili yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Çok kısa sürede uçaksız bir şekilde ulaşabileceğiniz adada masmavi bir deniz ve pek çok tarihi mekan sizi bekliyor.
Bodrum ve Turgutreis arasında kalan bir bölgede bulunuyor. Feribot ve katamaran ile ulaşabileceğiniz adada keyifli bir tatil geçirmek mümkün.
Kos Adası Nerede?
Kos, 12 adalardan bir tanesi. Türkiye’ye yakın mesafede bulunan adalardan biri olan adaya ulaşmak oldukça kolay.
Konum olarak Bodrum ve Turgutreis beldeleri arasında bulunan adanın Türkiye’ye olan uzaklığı 14 kilometre. Yüzerek bile kolayca ulaşılabilen bu ada komşu ülke topraklarında kaldığı için pasaport ile giriş yapmak gerekiyor.
Kos’a Vizesiz Giriş Mümkün Mü?
Ada, Yunanistan’a girişte kullanabileceğiniz Schengen Vizesi ile ziyaretçi kabul ediyor. Yunanistan konsolosluğu üzerinden başvurabileceğiniz bu vizeyi üç aylık alabilirsiniz. Üç ay boyunca sadece Kos değil tüm diğer Yunan adalarına da giriş yapma imkanınız var.
Kos’a vizesiz girmek mümkün değil. Ancak, yaz aylarında feribot ile seyahat eden kişilerin kapıda vize ile adaya girmesine izin veriliyor. Belli bir ücret karşılığında temin edebileceğiniz bu vize sadece tek bir ada için geçerli ve adadan ayrıldığınız an kullanım dışı kalıyor.
Kapıda alabileceğiniz vize ile standart Schengen Vizesi’nin ücreti neredeyse aynı. Bu nedenle standart turist vizesi almak çok daha ekonomik oluyor.
Kos’a Nasıl Gidilir?
Kos’a gitmek için birden fazla yöntem var. Bunlardan en yaygın kullanılanı feribot seferleri. Feribotlar Bodrum ve Turgutreis’ten hareket ediyor.
Bodrum’dan hareket eden feribot yaklaşık bir saatte adaya ulaşıyor. Turgutreis adaya daha yakın bir konumda olduğu için yaklaşık 40-45 dakikada adaya ulaşmak mümkün.
Eğer vaktiniz kısıtlıysa biraz daha pahalı olan katamaranları da tercih edebilirsiniz. Yine Bodrum ve Turgutreis limanlarından kalkan katamaranlar yaklaşık 20 dakika gibi kısa bir sürede adaya ulaşmakta. Bilet fiyatları feribota göre daha fazla olsa da arada çok bir fark bulunmuyor.
Kos’a uçakla ulaşmak mümkün değil. Ancak, eğer Yunanistan ana karasında bulunuyorsanız Atina’dan kalkan feribotlarla da gidebilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında fazlasıyla popüler. Sadece Türkiye’den değil başka ülkelerden gelen turistler de bu adayı ziyaret ediyor. Gümrük kapısında kimi zaman bir saate ulaşan sıralar ile karşılaşmak mümkün. Bu nedenle seyahat programınızı buna uygun şekilde hazırlamanızda fayda var.
Kos Adası’nda Gezilecek Yerler
Kos, tarih boyunca çok kez el değiştirmiş bir ada. Bu nedenle farklı medeniyetlerden çok sayıda eser ile karşılaşmak mümkün.
Hipokrat Ağacı
Kos’un en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilen Hipokrat Ağacı adada en çok ziyaret edilen yerlerin başında geliyor. Yaygın inanışa göre milattan önce beşinci yüzyılda Hipokrat tarafından dikildiği düşünülen ağacın altında, Hipokrat’ın öğrencilerinin ders aldığı söyleniyor.
Ağaç görülmeye değer bir yer olsa da aslında söylendiği gibi tarihi bir özelliği bulunmuyor. Yapılan testler sonucunda sadece 500 yıllık olduğu öğrenilen ağacın Hipokrat ile herhangi bir bağı da yok.
Neratzia Kalesi
Kos’ta bulunan Aziz John Şövalyeleri’nin karargahı olan Neratzia Kalesi’nin bir diğer adı da Şövalyeler Kalesi olarak biliniyor. Bu kale 15. Yüzyıla uzanan bir tarihe sahip.
İçinde pek çok eserin bulunduğu bu kalede adanın tarihi hakkında önemli bilgiler edinebilirsiniz. Depremler ve diğer afetlerle hasar almış olsa da kalede restorasyon ve onarım çalışmaları devam ediyor.
Kale uzunca bir süre şövalyeler tarafından kullanılmış. Osmanlı’dan korunmak için inşa edilen kaleyi yaklaşık bir saatte tamamen gezmek mümkün.
Gazi Hasan Paşa Cami
400 yıl gibi bir süre boyunca Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altında bulunan Kos’ta, hemen Hipokrat Ağacı yanında görebileceğiniz Gazi Hasan Paşa Cami görülmesi gereken eserlerden bir tanesi.
Üç katlı bir mimariye sahip olan camiye ziyaretler kapalı. Minaresi hasar almış olsa da hala ayakta olan cami 1786 yılında inşa edilmiş. Camiyi gezmeye izin verilmiyor olsa da dış cephesini fotoğraflamak mümkün.
Defterdar Cami
Kos Cami olarak da bilinen Defterdar Cami adada bulunan en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak kabul ediliyor. Adanın meydanında yer alan bu caminin, 1724 yılında Defterdar İbrahim Efendi tarafından yaptırıldığı bilinmekte.
Cami bugün kullanılmaz halde. İçinin ziyaret edilmesi izin verilmiyor. 2017 yılında yaşanan şiddetli depremde hasar alarak minaresi yıkılan cami fazlasıyla zarar görmüş. Bu tarihe kadar ibadete açık olan iki camiden biri olan Defterdar Cami bugün restorasyon çalışmaları için hazırlanıyor.
Eleftherias Meydanı
Kos adasının merkezi olarak bilinen bu meydan Hipokrat Ağacı’nın hemen yan tarafında yer alıyor. Adada görülmesi gereken pek çok yer bu meydan etrafında bulunmakta.
Eski yapılar ile çevrelenmiş olan meydan Kos’un kalbi niteliğinde. Çevresinde pek çok restoran ve kafe hizmet veriyor. Hediyelik almak isterseniz veya Yunan lezzetlerini tatmayı planlıyorsanız bu meydan çevresinde pek çok işletme bulabilirsiniz.
Meydana giderken fotoğraf makinenizi yanınızda götürmeyi unutmayın. Taş binalar ve otantik sokaklar ilginizi cezbedebilir.
Kos Arkeoloji Müzesi
Yine Eleftherias Meydanı içinde yer alan müze adanın tarihini yakından görebileceğiniz pek çok eseri barındırıyor. Adadan ve çevresinde yer alan batıklardan çıkan tüm eserler bu müzede sergilenmekte.
Müze içerisinde farklı tarihi dönemlere ait eserler mevcut. Girişi ücretli olan müzeye en az iki saat ayırmanız tavsiye ediliyor. Müzede Osmanlı dönemine ait eserler de sergilenmekte.
Asklepion
Kos Arkeoloji Müzesi’nde çıkarılan pek çok eserin bulunduğu Asklepion arkeoloji alanı merkeze yaklaşık olarak dört kilometre mesafede bulunuyor. Toplu taşımayla veya araç kiralayarak bu alana ulaşmak mümkün.
Asklepion hastalıkların tedavi edildiği bir merkez olarak kullanılmış. Şifacıların kullandığı bu merkezde pek çok tapınak da mevcut.
Bu antik yapı, özellikle tarih konusunda meraklı olan kişiler tarafından mutlaka ziyaret edilmeli. Tapınak kalıntıları, sütunlar ve diğer eserler ile fazlasıyla ilgi çeken tapınak, görülmesi gereken yerlerden birkaçı.
Kos Market Hall
Akdeniz’in ve özellikle Kos’un ada atmosferini yaşamak istiyorsanız Kos Market Hall görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Kapalı bir pazar alanı olarak tasarlanan bu merkezde yöresel ürünleri temin edebilirsiniz.
Baharatlardan hediyelik eşyalara, meyve ve sebzeye kadar farklı ürünleri bulabileceğiniz pazarı yolunuz düşerse gezmenizi tavsiye ederiz. Kos Adası’nın domatesi ve incirinin meşhur olduğunu unutmayın.
Kos’a Hangi Mevsim Gidilir?
Sonbahar ve yaz aylarında görülmesi gereken bir yer. Sıcak havadan hoşlanmıyorsanız Sonbahar mevsiminin başlangıcında adayı ziyaret edebilirsiniz. Eğer yaz aylarında giderseniz birbirinden güzel plajlarda denize girmek de mümkün.
Kış ayları fırtına ve yağışlar nedeniyle pek tercih edilmiyor. Buna ek olarak, turizm sezonu haricinde kimi zaman kapıda vize uygulaması kaldırılabiliyor. Gitmeden önce kontrol etmeniz ve uygulamanın devam ettiğini doğrulamanızda fayda var.
Kos Kaç Günde Gezilir?
Kos adası çok büyük bir yer değil. Eğer plajlara gidip denize girmeyi planlamıyorsanız günübirlik olarak ziyaret etmeniz adanın çoğunu görmeniz için yeterli olacaktır.
Adayı araç kiralayarak veya toplu taşıma ile gezebilirsiniz. Görülmesi gereken her yere otobüslerle yolculuk yapılabiliyor.