Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Kaleköy Nerededir?

Kaleköy, Antalya’nın Demre ilçesinde yer alıyor. Tam olarak Kaş ve Demre arasında kalan bu antik şehre karayolu ile ulaşım mümkün değil.

Kaş, Antalya veya diğer bölgelerden başlayan tekne turları adayı ziyaret etmekte. Ulaşmak için bu turlara katılabilir veya dilerseniz marinalardan tekne kiralayarak özel olarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak adaya gitmenin en iyi yolu olarak tekne turları gösterilmekte.

Kaleköy’e Hangi Mevsim Gitmeli?

Kaleköy yılın her ayı hizmet veriyor. Yaz aylarında çok nemli ve sıcak hava ile karşılaşabileceğinizi unutmayın. Bunun dışında Kaleköy’ün tarihi dokusunu her mevsim görebilirsiniz.

Eğer bu antik kentin dokusunu hissederek denize girmek ve farklı su sporlarını denemek istiyorsanız yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Deniz suyu sıcaklığı sonbahar aylarında da yüksek olduğu için yine bu mevsim de ziyaret için oldukça uygun.

Kaleköy’ün Tarihi

Bir diğer adıyla Simena olarak bilinen bu antik kentte muhteşem bir tarih sizi bekliyor. Bölgenin her daim medeniyetler için bir cazibe merkezi olması nedeniyle Kaleköy’de farklı kültürlere ait izleri görebilirsiniz.

Kaleköy’de yerleşimin tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor. Kayıtlara göre bu bölgeye ilk olarak yerleşen ve şehrin temellerini kuran topluluğun Pelasg medeniyeti olduğu düşünülüyor. Bir liman kenti olarak kullanılan Kaleköy’de Pelasglara ait pek çok iz bulmak mümkün.

Pelasglardan sonra Persler tarafından işgal edilen bölge daha sonra Roma İmparatorluğu tarafından ele geçirildi. Milattan önce 168 yılına kadar Roma’da bulunan bölge imparatorluğun dağılmasından sonra Bizans kontrolüne geçti.

Bizans tarafından farklı eserler ile geliştirilen Kaleköy daha zaman zaman savaşlar neticesinde Ceneviz ve Venedik tarafından da ele geçirildi. Her medeniyet tarafından farklı bir ekleme ile geliştirilen bu şehir oldukça zengin bir kültür mozaiğine sahip.

1204 yılından sonra devamlı olarak el değiştiren ada son olarak 1912 yılında Yunanistan hakimiyetine girdi. Daha sonra anlaşmalar sonucunda tekrar Osmanlı hakimiyetine girdi. Daha sonra Birinci Dünya Savaşı sırasında yeniden Yunanistan işgaline uğramış olsa da Kurtuluş Savaşı sonrasında tekrar Türkiye Cumhuriyeti hakimiyetine girdi.

Kaleköy’de Gezilecek Yerler

Kaleköy’e tekne ile geldiğiniz zaman iner inmez karşınıza antik evler ve oldukça sevimli sokaklar çıkıyor. Birinci derece tarihi alan olarak ilan edilen bu bölgede bulunan her yapı özel kanunla ile korunuyor.

Adaya adım attığınız andan itibaren sizi içine alan muhteşem bir atmosfer ile karşı karşıya kalacaksınız. Dar sokaklardan, eski evlerin arasından adada kısa bir yürüyüş ile gezintiye başlayabilirsiniz.

Kaleköy’de denizin içinde kalan tarihi Likya lahitleri yer alıyor. Oldukça iyi durumda olan bu lahitler mutlaka görülmeye değer. Çok sayıda taş evin yer aldığı adadan üst kısımda olan kaleye doğru yürürken farkı medeniyetlerin bıraktığı izleri görebilirsiniz.

Adanın en yüksek kısmında ise Osmanlı döneminden kalma bir top sergileniyor. Denizden çıkarılarak buraya getirilen topu görmeye giderken eşsiz bir manzaraya da şahit olacaksınız.

Kaleköy’de Yapılacak Aktiviteler

Kaleköy’e gitmek için tekne turlarına katılmanız tavsiye edilmekte. Ziyaretiniz sırasında adada vakit geçirmek için kısıtlı bir zamanınız olacak. Yeni yapılaşmanın olmaması nedeniyle Kaleköy’de yapılabilecek pek fazla alternatif aktivite bulunmuyor.

Özellikle tarihi mekanlara ilginiz varsa Likya lahitini ziyaret etmeniz tavsiye ediliyor. Bu eserin bulunduğu bölgede pek çok balık lokantasi hizmet veriyor. Eğer yemek yemek isterseniz günlük yakalanan taptaze balıkları tadabilirsiniz.

Adada zirveye doğru uzanan antik merdivenler mevcut. Kaleköy’ün tarihini belki de en iyi görebileceğiniz yerlerden biri olan bu kısımda manzaraya karşı zirveye yürüyebilirsiniz. Fotoğraf tutkunları için unutulmaz kareler ortaya çıkaran Kaleköy’e giderken fotoğraf makinenizi unutmamalısınız.

Kaleköy’de denize girebileceğiniz plajların olduğunu da unutmayın. Tertemiz havada, yemyeşil bir atmosferde berrak sularda yüzmek çok büyük keyif. Özellikle akşam saatlerinde deniz adeta çarşaf gibi oluyor.

Kaleköy’de yeni yerleşime izin verilmediğini unutmamak gerek. Bu nedenle hava ve deniz kirliliği neredeyse yok denecek kadar az. Hem bölgenin kendine özgü iklimi hem de fazlasıyla temiz olması nedeniyle pek çok endemik balık türü de Kaleköy’de görülebiliyor. Sadece bu balıklar değil, tüm deniz balıkları da kolay bir şekilde yakalanabiliyor. Eğer balık tutmayı seviyorsanız bu eşsiz bölgeye giderken yanınızda oltanızı da götürebilirsiniz.

Kaleköy karşısında yer alan Batık Kent de görülmeye değer. Çoğu zaman tekne turları tarafından ziyaret edilen Batık Kent’te sizi çok daha farklı bir atmosfer bekliyor.

Son olarak, zengin su altı yaşamı ile farklı dünyaların kapısını aralamaya imkan veren Kaleköy’de farklı dalış parkurları bulunuyor. Çoğu zaman tekneler ile ulaşılan bu dalış parkurlarında tüplü ve tüpsüz dalış yapabilmek mümkün.

Kaleköy Çevresinde Gezilebilecek Yerler

Kaleköy küçük bir ada olduğu için adada pek fazla gezilecek yer bulunmuyor. Ancak, Likya Yolu üzerinde bulunması, Likya’nın önemli bir şehri olması sayesinde çevrede görülebilecek çok sayıda antik kent bulmak mümkün.

Kaleköy’e giderken ziyaret edebileceğiniz Demre beldesi gerçekten doğası ile görülmeye değer bir yer. Eğer vaktiniz kalırsa Demre’yi ziyaret edebilirsiniz.

Demre’ye oldukça yakın mesafede bulunan Myra Antik Kenti görülmesi gereken yerlerden biri. Likya’nın sahip olduğu kültürel zenginliği ve tarihi görebileceğiniz, iyi korunmuş antik kentlerden biri olan Myra her sene binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Likya Yolu üzerinde çok sayıda antik kent ve özellikle Likya döneminden kalma lahit ile karşılaşmak mümkün. Lahitler zaman içerisinde defineciler tarafından yağmalanmış ve tahrip edilmiş olsa da orijinal dokusunu koruyor.

Eğer doğa yürüyüşlerinden hoşlanıyorsanız Kaleköy’ü ziyaret ettikten sonra Likya Yolu’nda yürümeye başlayabilirsiniz. Likya Yolu 550 kilometrelik uzunluğu ile dünyanın en uzun trekking rotalarından bir tanesi. Kaleköy çevresinde, bu yolun sonu olarak kabul edilen Kaş parkurları bulunuyor. Ortalama olarak 10 kilometrelik yürüyüş yoluna sahip olan bu parkurlar her seviyeden ziyaretçi için uygun.

Kaleköy’den sonra Kaş’ı da ziyaret edebilirsiniz. Birbirinden güzel plajlara sahip olan bu ilçede denize girmek büyük bir keyif. Akşamları da keyifli ve hareketli bir yaşantıya sahip olan Kaş’ta çok eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.

Eğer adrenalinden hoşlanıyorsanız Kaş’ta farklı su sporu imkanları da mevcut. Rüzgar sörfü, parasailing gibi aktiviteler de dahil olmak üzere pek çok aktivite yapabiliyor. Aynı zamanda eğitim gerektiren sporlar için kurslar da mevcut.

Son olarak Kaş çevresinde sadece Likya Yolu değil pek çok doğa yürüyüşü parkuru olduğunu da unutmayın. Sadece birkaç yüz metre yürüyerek kendinizi yemyeşil bir ormanda bulabilir ve doğa ile bütünleşeceğiniz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Yine aynı şekilde, Kaş’tan veya çevresinde yer alan çiftliklerden başlayan at ile doğa turları, ATV veya Jeep safari gibi aktivitelerle de gününüzü renklendirebilirsiniz.

Kaş’ta yer alan marinadan akşam saatlerinde yakamoz turu adında ay ışığı altında huzur dolu vakit geçirebileceğiniz tekne etkinlikleri de düzenleniyor. Kaleköy’ü ziyaret ettikten sonra zamanınız kalırsa bu tarz etkinlikler ile güzel vakit geçirebilirsiniz.

Antalya'nın tüm güzelliklerini keşfedebileceğiniz bir tatil için Antalya tatil villalarını hemen inceleyebilirsiniz. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü