Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

İki kardeşin sevdikleri kadın için girdiği sanatsal ve tarihsel mücadeleye şahit olmak istiyorsanız, işte size farklı bir yorum: Antalya... Aspendos Antik Kenti ve Tiyatrosunun hikayesini sizler için yazdık...

1. Aspendos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Antalya’nın Serik ilçesinin Belkıs köyünde bulunan meşhur Aspendos Antik Kenti, Roma dönemine ait korunmuş en iyi antik tiyatro olma özelliğine sahiptir. 

Mekan , Antalya – Alanya karayolunun 44. kilometresinden kuzeye dönen yolun 2. kilometresinde yer almaktadır.

2. Aspendos’un Hikâyesi

Seneler seneler evvel Aspendos kralının çok güzel bir kızı vardır. Fakat kızı evleneceği kişiye bir türlü karar verememiştir. Bunun üzerine kral halka şöyle bir duyuru yapar: “Kim halkımız ve şehrimiz adına en yararlı ve en güzel şeyi yaparsa, kızımı ona vereceğim.”  Bu durum üzerine iki önemli yapıt ortaya çıkar.

Bu iki eseri de iki ikiz kardeş ortaya koyar. Bu eserlerin birisi şehre kilometrelerce uzaktan, dâhice bir geometrik hesaplamanın sonucu  olarak inşa edilmiş su kemeri; diğeri ise orkestrasında yere metal para atıldığında üst tarafından dahi o sesin duyulduğu, dünyanın en iyi akustik tiyatrosudur.

Kral su kemerlerini gördükten sonra kızını su kemerlerini yapan mimara vermek ister fakat daha sonra da tiyatroya girdiğinde tiyatronun yukarı tarafında gezerken bir ses duyar; Zenon bir şarkı mırıldanır. Bu akustiğe hayran kalan kral kızını mimar Zenon’a vermekte karar kılar.

Aspendos tiyatrosu, Zenon tarafından M.S. 2. yy'da yapılmıştır. Dünyanın akustik olarak en iyi tiyatrosu kabul edilen yapıt, 20 bin kişi kapasitelidir.

Aspendos, önemli bir ticaret yolu üzerinde olduğu ve Köprüçay Irmağı ile limana bağlandığı için, her çağda ele geçirilmek istenen bir kent olmuştur.

3. Aspendos’da Neler Yapılır?

Aspendos’a geldiğinizde öncelikle yapmanızı tavsiye ettiğimiz şey girişteki haritaya bakmanız ve nereleri gezeceğinize karar vermenizdir.

Aspendos’un en önemli iki eserinden biri olan su kemerlerinin önünde muazzam fotoğraflar çekebilirsiniz.

Aspendos Antik Tiyatrosu'nu ziyaret ederek, mükemmel bir şekilde ayarlanmış akustiğini sevdiklerinizle birlikte kontrol edebilir ve kısa bir şarkı mırıldanabilirsiniz.

Ayrıca Aspendos Antik Kenti’nde bulunan surlar, kapılar, anıtsal kemerli doğu kapısı, iki katlı dükkânlar, tapınak, liman hamamı ve küçük hamam da mutlaka görülmesi gereken antik dönem eserleri arasında yer alıyor. 

Hatta Roma köprüsünün temelleri esas alınarak yapılan Köprüçay Nehri üzerinden geçe, ismi Köprüpazar, Belkıs ya da Selçuklu Köprüsü olarak da anılan köprüde yürüyüş yapabilirsiniz.

Belek'te Kiralık Villa Tatili ile Aspendos'u Keşfetmeye Ne Dersin?

4. Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer tiyatro ile birlikte antik kenti de ziyaret edecekseniz (Aynı biletle her ikisi de gezilebiliyor), sabah erken saatleri veya akşamüstü zamanını seçmek daha doğru olacaktır.

Antik kenti gezmeye çıkarken hemen girişte bulunan büfeden/kafeteryadan su almayı unutmayın. Yukarıda büyük bir alan geziliyor.

Ayrıca Aspendos Antik Tiyatrosu’nda düzenlenen etkinliklere de gitmek isterseniz tarihlerini yakalamaya çalışmanızı tavsiye ederiz. 

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü