Antalya zengin doğal güzellikleri, gezilecek yerleri, koyları, lezzetli yemekleri, gece hayatı ve daha birçok özelliği ile yerli ve yabancı turistlerin en sık uğradığı şehirlerden biri. Antalya’nın en turistik bölgelerinden biri Kaş. Kaş özellikle yaz sezonunda binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, Meis adası manzaralı beachleri, eğlenceli müzikleri, doğal güzellikleri, tekne turları, dalgıç etkinleri ve daha birçok gezilecek yerleri ile Antalya’nın gözde ilçelerinden biri haline geldi. Kaş’ta hem hareketli ve keşif dolu bir tatil yapmak hem de sessiz sakin bir tatil yapmak mümkün. Kaş aynı zamanda tarih meraklılarının ilgisini çekiyor. Özellikle antik kentlerden oluşan tarihi yerleri gezi listesine muhakkak eklenmeli.
Ayrıca Kaş’ta güne ışıl ışıl deniz manzaralı kahvaltı mekanlarında başlanıp, yakamoz yağmuruna tutulmuş restaurantlar ile de gün kapatılabiliyor. Kaş’ta yapılabilecek birçok etkinlik mevcuttur. Fakat Kaş özellikle Dalgıç turizmi ile ön planda. El değmemiş doğal güzellikleri olan Kaş’ta birçok tekne turu pazarlayan acente bulunmaktadır. Büyüklü küçüklü birçok koya sahip olan Kaş, aynı zamanda doğa severlerin ve dalgıçların sıklıkla ziyaret ettiği plajlara ve mağaralar da sahiptir. Bu tekne turları ile bulunan koylardan liste yaparak misafirlerini gün boyunca koy koy gezdirmektedir. Aynı zamanda dilerseniz kendinize özel tekne kiralamanız da mümkündür. Birçok kişi tarafından tercih edilen etkinliklerden bir diğeri ise profesyonel dalgıçlar eşliğinde denizin derinliklerine dalmak ve oradaki doğayı keşfetmektir.
Tekne kiralamak ayrıca denize girilecek sakin yerler arayışında olanlar için de önemli bir fırsat oluyor. Bu noktada araştırma yapanlar için ise bir Kaş Koylar Haritası önemli bir yol gösterici olacaktır. Kısa süreli konforlu bir tatil arayışında olanlar için ‘’en yakın koy’’, denizin derinliklerine inmek isteyip keşfe çıkmak isteyenler için ise bakirlik açısından ‘’en güzel koylar’’ sonuçları önem teşkil etmektedir.
Kekova Koyu
Kekova Koyu olarak bilinen burası aslında küçük ve kayalık bir adadır. Birçok tarihi özelliği ve gezilecek yerleri ile yerli ve yabancı turistlerin defalarca ziyaret ettiği bölgelerden biri olan Kekova aynı zamanda ilgi çekici bir plaja sahiptir. Tarihi sualtı kalıntıları ile ön planda olan Kekova bünyesinde Üçağız ve Kaleköy koyunu da barındırmaktadır. Antalya’nın Demre ilçesinde yer alan Kekova, Batık Şehir diye olarak da bilinir. Kekova Koyuna Demre’den ya da Kaş’tan tekne turu atın alarak 3 3.5 saatte ulaşmanız mümkündür. Kekova Koyu’da yer alan pansiyonlarda konaklayarak sessiz sakin bir tatil yapabilir ve çevre koyları da ziyaret edebilirsiniz. Bu koyda yapacağınız dalışlarda ise görebileceğiniz çok fazla farklı deniz canlısı bulunacaktır. Tarihi ve doğa ile iç içe tatili bir arada sunan Kekova Koyu sezon boyunca birçok ziyaretçi ağırlıyor.
Akvaryum Koyu
Kekova Koyları’ndan biri olan Akvaryum Koyu özellikle tekne turlarının önemli dinlenme koylarından biridir. Burada şnorkel ile deniz altında ufak bir gezintiye çıkılabilir ve birbirinden farklı çeşitli deniz canlılarını yakından görülebilir. Kano da sıkça tercih edilen aktivitelerden biri. Akvaryum Koyu ayrıca tarihi bir batık deniz feneri kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor. Dalış ekipleriyle ya da kendiniz dalarak bu antik kentten kalma deniz fenerini de yakından incelenebiliyor. Deniz altı sularının sırları ve keşifleri ile dolu olan bu koyu ziyaret ederken muhakkak deniz ayakkabısı ve deniz gözlüğü getirmek büyük önem teşkil ediyor. Akvaryum Koyu’na Kaş’tan, Demre’den, Göcek’ten kalkan tekne turları ile kolaylıkla gelebilirsiniz.
Hidayet Koyu
Eski zamanlarda burada yaşayan bir yerliden ismini alan Hidayet Koyu, Kaş Merkeze 2.5 kilometre uzaklıkta Çukurbağ Yarımadası’ndadır. Hidayet Koyu’nda Blanca Beach adında bir işletme de yer almaktadır. Buraya giriş ücretsiz fakat şemsiye, şezlong gibi hizmetler ücretsizdir. Hidayet Koyu’na Kaş Merkez’den yürüyerek gidebilmek ya da toplu taşıma aracı ile gidebilmek de mümkün. Bu koyda caretta carettaları, renkli balıkları görebilmek için gelen birçok ziyaretçi de oluyor. Yaz sezonunda oldukça kalabalık olan bu koya yer bulabilmek için erken saatlerde gitmek gereklidir. Hem merkeze yakınlığı hem de temiz denizi ile birçok turist tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
Blanca beach iletişim numarası: 0533 916 04 12 .
Yağlıca Koyu
Kaş Kekova arasında yol alan tekne turlarının sıkça ziyaret ettiği bu koy bakır bir yapıya sahiptir. Dibi kum olan dalış ve deniz keşfi için mükemmel bir derinliğe sahiptir. Sert kayalık sahil şeridiyle körfez bir fiyordu andırdığından dolayı daha çok profesyonel dalış yapanlar tarafından tercih edilir. Kaş-Demre arasında yer alan bu koyda kayalık uçurumlar ve küçük tepeler yer almaktadır. Deniz canlılarına merakı olan ve iyi yüzmeyi bilenlerin için muhakak ziyaret edilmesi gereken bu koya ise tekne turları ile ulaşmak ve burada sessiz sakin doğa içerisinde yüzme deneyi elde etmek mümkün. Karayolu ulaşım seçeneği yoktur.
İnönü Koyu
Kaş’tan Kekova'ya giden tekne turlarının mutlak uğrak noktalarından biri olan İnönü Koyu yüzmeyi sevenler için harika bir durak. Kekova’ya giden tekne turları gidiş dönüş 4 saat bir yolculuğu kapsamaktadır fakat bu deniz yolculuğu sırasında İnönü Koyu’nda ve Yağlıca Koyu’nda durarak eşsiz doğa manzaraları ile misafirlerini buluştururlar. İnönü uzaktan bir mağarayı andırmaktadır ve ismi de aslında buradan gelmektedir (in-önü). Koyun sahil kısmından uzak kalan suyu ılık iken sahil kısmına yaklaştıkça var olan kaynak suyu sebebi ile sahili müthiş bir soğuk su akıntısına sahiptir. İnönü Koyu’na da karayolu ulaşım mümkün değildir.
Aperlai Koyu
Sıçak yarımadasının batı tarafında yer alan Aperlai Koyu’ndan kıyı boyunda sur ve kuleler görülebilmektedir. Çünkü Kaş ile Demre arasında yer alan Alerlai Koyu aynı zamanda bir antik kenttir. Bu arkeolojik sit alanına anayoldan karayolu ile ulaşmak mümkün değil. Buraya en kolay tekne ya da bot kiralayarak ulaşım sağlanabilmektedir. Burada yüzme planı içerisinde bulunanlar için bölgeye deniz ayakkabısı ve şnorkel ile gidilmesi tavsiye edilmektedir. Dalış esnasında ise eski batıkları görebilmek oldukça mümkündür. Bu zamana kadar çok fazla kazı yapılmadığı içni bölge keşif konusunda çok çeşitli. Kaş tatilinde dalış yapılacak koylar listesine ekleniyor.
Fırnaz Koyu
Muar Kürü olarak da bilinen Fırnaz Koyu koruma altına alınan bir koy olduğu için herhangi bir tesise sahip değildir. Bu koya karayolu üzerinden ulaşım da mümkündür. Kaş ve Kalkan köyü istikametinde Yeşilköy merkezine varmadan evvel yol ayrımı Fırnaz Koyuna asfaltsız bir yol aracılığı ile ulaştırmaktadır. Aynı zamanda Kalkan’dan tekne kiralayarak ulaşmakta mümkündür. Koyun sık sık ziyaret edilme sebeplerinden biri ise cilde faydalı gelen mineraller içeren çamurudur. Koyda eski zamanlardan kalma izler de vardır. Bunlardan en çok bahsedilen, su problemine çözüm olarak yapılan Demir Kemeridir. Bu kemer aracılığı ile Likya’nın önemli kentlerinden olan Patara’nın su problemi çözülmeye çalışılmıştır. Bu bölgeye günübirlik tekne turları ile gidilip hem su altı güzellikleri hem de tarihi kalıntılar keşfedilebilir.
Gökkaya Koyu
Sinema Kalesi yakınlarında yer alan Gökkaya Koyu, Kekova bölgesinde Kaş ve Demre kasabaları arasında yer almaktadır. Bölgenin batı, orta ve doğu geçitleri olmak üzere üç tane geçiti vardır. Üçağız sahil köyüne yakın mesafede yer alan bu koy bölgenin önde gelen koyları arasında en büyüğüdür. Burada şnorkel ve deniz gözlükleri deniz canlılarını keşfetmek ve tekne turları sırasında mola vermek mümkündür. Buraya tekne ile gitmek mümkün olduğu gibi bot ile gitmekte mümkündür. Koyun ortasında kayalık bir adacık ve kuzey yönünde ise tarihi kalıntılar yer almaktadır. Su sporları hizmeti veren bir işletme sayesinde burada mola verirken bir şeyler yiyip içme fırsatı vardır. Bu işletmenin kendi botları ile buraya gece gelmek ve barın sakin eğlencelerine katılmak mümkündür.
Korsan Koyu (Çoban Limanı)
Adrasan, Çavuş Burnunda bulunan Korsan Koyu Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Burada karayolu ile ulaşım mümkün değildir. Korsan Koyu’na Kaş Merkez’den ya da Kalkan’dan tekne turları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Deniz altında amforalar bulunan koyda tekneler koy ortasında demir atarlar. 40 metre derinliği olan bu koyda yüzerek sahil şeridine ulaşmak mümkündür. Korsan Koyu olarak anılan birçok koy vardır fakat Çoban Limanı olarak da bilinen bu koy lacivert bir suya sahip olup karadan ulaşımı mümkün değildir. Özellikle Kumluca ilçesine bağlı olan Korsan Koyu ile karıştırılmamalıdır. Bu Korsan Koyu Adrasan’ın Olimpos tarafında yer almaktadır.
Kocakarı Koyu
Kekova'nın koylarından biri olan Kocakarı Koyu tekne turları için gece konumu lokasyonu olarak değerlendirilmektedir. Kocakarı Koyu gün batımı ile ün salmıştır. Bu yüzden tekne turları buraya akşam vakitlerine yaklaşırken demir atmayı tercih etmektedir. İsmini ise rivayete göre bir zamanlar burada tek başına yaşayan bir kadından almaktadır. Turkuaz rengi berrak bir suya sahip olan bu koy güneşlenmek ve akşam vakitlerini geçirmek için de sıkça tercih edilmektedir. Sakin bir yüzme deneyimi elde etmek isteyenler için uygun bir seçenektir.
Fakdere Koyu (Ufakdere Koyu)
Fakdere Koyu aynı zamanda Ufakdere Koyu olarak da bilinmektedir. Bu koy Uluburun ve Çoban Koyunun kuzeydoğusunda bulunan adanın arkasında kalmaktadır. Dip yapısı kum olan koyun sahil şeridinde de rahatlıkla demir tutabilmektedir. Adanın doğa tarafı sığ, batı tarafı ise 20 metreye kadar derinleşebilmektedir. Batı tarafından plaja karışınan küçük bir su ile yüzme deneyimi farklılık göstermektedir. Doğu tarafında yer alan tesis sayesinde ise burada her türlü ihtiyacı giderebilirmek ve Fakdere uzun bir zaman geçirebilmek mümkündür.
Karalos Koyu (Salyangoz)
Teknelerin rüzgardan kaçmak için de sığındığı rüzgarsız bir koy olan Karalos Koyu kimilerine göre yukarıdan bakışta deniz yıldızını bazılarına göre ise Tilki’yi anımsatmaktadır. Girişi yaklaşmadıkça görüş alanına girmeyen bu koy saklı kalmış bir doğal güzelliktir. Kekova yerlileri tarafından salyangoz olarakta bilinen bu koy Kekova bölgesi içerisindedir. Denizin derinliklerini beyaz kum oluşturmaktadır, bu sebepten dolayı rengi koyu mavidir. Körfezin belli bölgelerinde 14 metre kadar derinliğe dalınabilmetedir. Buranın sık ziyaretçileri tarafından da bu bölgelerde dalış tavsiye edilmektedir.
Limanağzı Koyu
Kaş Merkezden kalkan teknelerle ulaşabileceğiniz bu koy güneşin en uzun kaldığı koydur. En çok tesisin bulunduğu koylardan biri olan Limanağzı şimdilik 4 adet işletmeye ev sahipliği yapmaktadır. Bunlardan bazıları konaklama hizmeti de verilmektedir. Kaş limanında kalkan teknelerle buraya ulaşım 15-20 dakikada gerçekleşiyor. Bu koyda akşam vakitleri de sıkça tercih ediliyor. Gün içerisinde kalabalık olan beachler akşam üzeri kalabalıktan uzaklaşmaya başlıyor. Ahşap platformlar üzerine kurulmuş işletmeler ile tüm gün ihtiyacınızı buradan karşılamak ve gününüzü burada geçirmek mümkün.
Limanağzındaki Beachler:
Bilal’in Yeri
Delos Beach
La Moda Beach
Nuri’nin Yeri