Daha güzeli, daha ucuzu hellovillam’da

Her bölgenin kendine özgü bir lezzeti bulunmaktadır. Türkiye lezzetler açısından oldukça şanslı bir ülkedir öyle ki ülkenin her bir bölgesi mutfak konusunda son derece iddialıdır. Karadeniz Bölgesi balık lezzetleri üzerine odaklıyken, Doğu Bölgesi kırmızı ete ve bol baharatlara odaklıdır. Ege Bölgesi sebzeler ve otlar üzerine odaklıyken Akdeniz Bölgesi de hem etin hem de sebzelerin hafif lezzetlerinin buluştuğu noktadır. Elbette yağ içeriği yüksek olan yemekleri de bulunmaktadır. Ancak bu oranda son derece azdır. Bunu bilen gezginler Antalya’ya gelmeden önce “Antalya'da ne yenir?” sorusunun cevabını aramaktadır. Bu soruyla birlikte faklı sorulara yönelik cevaplar da arayarak en doğru adreslere ulaşabilirler. Örneğin, bir yemeği en iyi yapan yeri bulmak için Antalya restoranları veya Antalya kahvaltı mekanlarını da araştırmaktadırlar.

Bu sayede aradıkları lezzetleri direkt olarak nerelerde bulabileceklerini de öğrenmiş olurlar. Antalya yemekleri, gastronomi alanında popüler bir yere sahiptir. Çorbalardan ara sıcaklara, ana yemeklerden tatlılara pek çok seçenek bulunmaktadır. Baharatlarla da iç içe olan bir mutfak kültürü olup, Türk mutfağının önemli lezzetlerine ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde bazı tarifler unutulma noktasına gelse de, yöre halkı hala bu meşhur yemekleri pişirmeye devam etmektedir. Bu durum her yemeğe restoranlarda ulaşım ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Bazı yemekler sadece Antalya yerlilerinin mutfaklarında pişer hale gelmiştir. Eğer ki, yöre halkından tanıdıklar veya akrabalar varsa bu bahsedilen yemeklerden yapmaları rica edilebilir. Mahalle aralarında kalan ve ev yemeği yapan küçük işletmelerin bazılarında da yemeklere ulaşabilmek mümkündür. Son çare ise internette bulunan tarifler ile bu lezzetleri evlerde kişilerin kendisinin yaparak denemesidir. “Antalya’da ne yenir veya Antalya yemekleri nelerdir?” sorularının cevabı ise iştah kabartıcı ve ağız sulandırıcıdır. 

Sedik Aşı

Tavuk suyu, soğan, bulgur ve bolca acı biber ile yapılan Sedik Aşı, Antalya yöresinin popüler çorbalarındandır. Özellikle şifa niyetine yapılan çorbalardan biridir. Yörenin eskileri hala Sedik Aşı çorbalarına evlerinde yer vermektedir. Tadı damakta kalan bu şifa deposu içerisindeki biberin acısını rengine de yansıtmaktadır. İlk bakışta ezogelin çorbasına benzese de lezzetleri birbirinden son derece farklıdır. Güzel bir yemek başlangıcı olabileceği gibi tek başına kendisi de bir yemek olarak düşünülebilir. Özellikle bol bulgur ile yapıldığında son derece doyurucu bir çorbadır. 

Alanya Bohçası

İsmini Antalya’nın en meşhur bölgelerinden birinden alan Alanya Bohçası, krep hamuruyla hazırlanan bir lezzettir. İç harcı tüketileceği öğüne göre çeşitlilik gösterebilir. Akşam yemekleri için içerisi küp küp doğranmış kuzu etleriyle doldurulurken, öğle yemekleri veya kahvaltılar için içerisine peynir konmaktadır. Alanya Bohçası’na restoranlarda rastlamak mümkündür. Hatta bazı yöresel kahvaltıcılar da bu lezzete menülerinde yer vermektedir. Oldukça lezzetli olan bu yemeği dilerseniz kolayca evde kendiniz de yapabilirsiniz. 

Gökçesu Pilavı

Rengarenk bir pilavda sıra. Klasik pirinç pilavına bambaşka bir boyut katan Gökçesu Pilavı, içerisinde yer alan nohut, maydanoz, dereotu ve havuç ile farklı bir deneyim sunuyor. Antalya’da yer alan esnaf lokantalarında bulabileceğiniz bir lezzet olan Gökçesu Pilavı, yiyenlerden tam puan topluyor. Özellikle et yemeklerinin yanına yakışan pilavı bazı kişiler tek başına da bir öğün olarak tüketiyor. Antalya’nın cıvıl cıvıllığının pilava yansımış hali olan bu pilav ile hem sofralar hem de tabaklar şenleniyor. Gökçesu Pilavı en çok çocuklar tarafından seviliyor. 

Finike Usulü Muz Tatlısı

Antalya bir muz cenneti olarak, muzla yapılmış klasik bir tatlısı olmaması düşünülemezdi. Finike Usulü Muz Tatlısı alışılagelmiş muz tatlılılarından farklı bir lezzettir. Birçok muz tatlısı kızartılarak yapılırken Finike Usulü Muz Tatlısı fırında yapılıyor. Bir diğer Antalya lezzeti olan portakal ile de hazırlanan sos fırınlanmış muzların üzerine dökülüyor. Meyve tatlılarını sevenlerin adeta aşık olacağı bu lezzet Antalya lezzetlerinin göz bebeklerinden biri oluyor. Dileyen tatilciler bu lezzeti daha sonrasında evlerinde de yaparak tatlı kültürlerine farklı bir lezzet daha katıyor.

Toros Salatası

Antalya’nın tüm Türkiye tarafından bilinen meşhur tariflerinden bir diğeri Toros Salatasıdır. Toros salatası içerisinde yer alan; közlenmiş patlıcan, fırınlanmış kırmızı biber, soğan, sarımsak, fesleğen, maydanoz, nane, limon suyu, zeytinyağı ve sirkeyle mükemmel bir kombinasyon açığa çıkarıyor. Özellikle, sofrasını zenginleştirmek isteyen Antalyalıların ilk olarak yaptığı tariflerden biri olan Toros Salatası patlıcan sevmeyenlere bile patlıcanı sevdirebiliyor. Ancak bazı yöreliler aynı salatayı patlıcan koymadan da yapıyor. 

Kabak Çiçeği Dolması

Akdeniz’in meşhur lezzeti olan kabak çiçeği dolması kuşkusuz tüm Türkiye’de pişen yegane lezzetlerden biri. Tabi, bu tarifi çıkış noktasında bulup tüketmek bam başka bir lezzet şölenidir. Öyle ki yörenin kendi ürünleri ile hazırlandığından toprağın bereketi adeta tadına da işlemektedir. Tazecik kabak çiçekleri içerisine leziz mi leziz dolma içinin konması ile hazırlanan bu tarif özellikle meze niyetine tercih edilmektedir. Bundandır ki Antalya bölgesinde yer alan birçok meyhanede kabak sezonu geldiğinde kabak çiçeği dolması bulmak mümkündür.

Cive

Meze gibi görünen bu yemek aslında ana yemek niyetine yenilebilecek bir lezzet! Domates, pirinç ve nane, fesleğen gibi mevsim yeşilliklerinden oluşan bu tarifin, hem yapımı kolaydır hem de çok lezzetlidir. Bazı kişiler ana yemeğin yanında alternatif olarak da tüketmeyi tercih etmektedir. Lapa gibi bir görüntüsü olsa da deneyenler lezzetine hayran kalmaktadır. Dileyen kişiler rahatlıkla evde de Cive hazırlayabilir. Antalya’da ise bazı restoranlar dışında Cive’ye ulaşmak pek mümkün değildir. Antalyalı dostları olan kişiler dilerlerse tarifi onlardan da isteyebilir. 

Enginarlı Girit Kebabı

Karaciğer dostu enginar bir de kebaplara giriyor ortaya sıra dışı bir tarif çıkıyor. Yunanistan lezzetlerinden biri olan Enginarlı Girit Kebabı, bu meşhur tarifini Antalyalılar ile de paylaşıyor. Çoğu zaman kuşbaşı etle hazırlanan bu tarif, bazı kişiler tarafından köfteyle de yapılıyor. Etle hazırlanan tarif içerisine enginar ve et dışında soğan ve taze soğanda konuluyor. Enginarların iyice pişmesi tarifin kilit noktasını oluşturuyor. Yumuşacık bir et ve iyice pişmiş enginarlarla hazırlanan kebabın tadı, yiyen herkesin damağında kalıyor. 

Biber Frigya Dolması

İçli köfte gibi olan bu dolma, parmakları yedirten türden bir tarif. Günümüzde artık eski Antalyalılar tarafından yapılıyor olsa da evlerde mutlaka ki denenmesi gereken lezzetlerden biridir. Biberlerin içi temizlenir ve özel hazırlanmış kıymalı harç ile doldurulur. Doldurulan biberler un ve yumurtaya bulanır. Ardından da güzelce kızarana kadar kızartılır. Bir oturuşta bir sürü yiyebileceğiniz bu dolma adeta bir lezzet şöleni yaşatmaktadır. Biber Frigya Dolması Antalya’nın özel ve meşhur lezzetleri arasında ilk sıralarda yer almalıdır. 

Tirmis

Antalya’nın meşhur çerezlerinden olan Tirmis, Akdeniz’in önemli lezzetlerinden biridir. Baklagiller sınıfında yer alan Tirmis, acı bakla, delice bakla, kurt baklası olarak da bilinmektedir. Antalya sokaklarında dolaşırken el arabalarında Tirmis satan satıcılar görmek mümkündür. Tirmis, sıcak suda bekletilip sonrasında güzelce haşlanarak hazırlanmaktadır. Haşlama ardından üzerlerine tuz dökülür. Tirmisin dış kalın kabukları haşlanma ile kalkmaktadır. Çekirdek yeniyormuş gibi rahatlıkla tüketilebilmektedir. Tirmisin sağlık üzerinde birçok faydalı özelliği de olduğu bilinmektedir. Tok tutma özelliği de bulunmaktadır.

Leğen Kömbesi

Antalya usulü çörek olarak geçen Leğen Kömbesi, haşhaş ve pekmezli çörektir. Yiyen herkeste Leğen Kömbesi tadı damaklarında kalmaktadır. İsimdeki leğen aslında pişirilme yönteminden gelmektedir. Tam anlamıyla yöresel bir lezzet olan kömbe, saç ayağı ve saç ayağı üzerine yerleştirilen leğende pişirilmektedir. Açık havada yakılan büyük ateşler üzerinde pişirilmesi lezzetine lezzet katan özelliklerdendir. Günümüzde pastanelerde de Leğen Kömbesi bulmak mümkündür. Ancak tabi ki de doğal pişirilme şekilleri ile pişirilmemektedir. 

Bağaca

Un, şeker, tahin ve tereyağının mükemmel uyumu bağacayı oluşturuyor ve yiyen herkesi kendine hayran bırakıyor. Üzeri yerfıstığı ve susamla süslenen bağacanın kendine has lezzeti deneyen herkes tarafından çok seviliyor. Bağacada Antalya’nın yöresel lezzetlerinden biri olup özellikle Ramazan ayında tüketimi artıyor. Antalya içerisinde yer alan pastanelerde Bağaca bulmak mümkün olabiliyor. Özellikle, Kalekapısı’nda bulunan Meşhur 18’ de bağacanın en lezzetli yapıldığı adreslerden biri olmaktadır.

Piyaz

Klasik piyaza yeni bir heyecan katan Antalya, piyazı tahin ile buluşturmaktadır. Tarator soslu piyaz olarak da bilinen bu meşhur tarif; soğan, maydanoz, fasulye, tahin, limon suyu, sirke, tuz, sarımsak ve zeytinyağının bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Piyaz her ne kadar köftenin tamamlayıcısı olsa da Antalya usulü yapılan piyaz tek başına bile doyurucu bir lezzettir. Dahası ana yemek olarak bile tüketilebilmektedir. Antalya’nın yöresel ürünü haline gelen bu lezzet hem Antalya’nın yerlileri hem de misafirleri tarafından oldukça sevilmektedir.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü