Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Gümüşlük son yıllarda fazlasıyla dikkat çeken bir tatil beldesi. Yemyeşil bir doğa ve tertemiz denizi ile turistlerin ilgi odağı olan Gümüşlük’te kendinizi geçmişe zamanda yolculuk yapmış gibi hissedeceksiniz.

Sakin yapısı ile bilinen Gümüşlük tam bir balıkçı kasabası. 2012 yılına kadar Bodrum’a bağlı bir köy olan Gümüşlük bugün mahalle statüsünde Muğla’ya bağlı. Uzun yıllardır dokusu bozulmadan korunan bu beldede fazlasıyla otantik ve huzurlu günler geçirmek mümkün. Gümüşlük ve Bodrum'u keşfedebileceğiniz havuzlu tatil villlarını hemen inceleyebilirsiniz.

Gümüşlük’ün Tarihi

Gümüşlük doğal güzellikleri ve tertemiz plajları ile ön plana çıkıyor olsa da aslında çok eski çağlara uzanan bir tarih de sizi bekliyor olacak. Özellikle kadim uygarlıklara ait eserleri incelemekten hoşlanıyorsanız Gümüşlük’te gezebileceğiniz pek çok tarihi mekan bulunuyor.

Gümüşlük’te yer alan en önemli nokta, antik dönemlerde Ana Tanrıça’ya tapınmak amaçlı inşa edilmiş olan  Myndos Antik Şehri. Bu antik şehre ait eserler günümüze kadar ulaşmamış olsa da bazı kalıntılara halen rastlamak mümkün. Modern Gümüşlük, tam olarak bu antik kentin üzerine kurulmuş.

Gümüşlük sadece meşhur komutan Büyük İskender tarafından da ele geçirilmeye çalışılmış bir yer. İskender’in orduları şehri kuşatmış olsa da doğal korunaklı yapısı nedeniyle İskender bu bölgeyi ele geçiremeden uzaklaşmış. Yine aynı sebepten dolayı, Roma İmparatorluğu’na karşı isyan eden Brütüs tarafından bu şehir ana karargah olarak kullanılmış.

Gümüşlük Nerede? Nasıl Gidilir?

Gümüşlük, Muğla iline bağlı bir sahil beldesi. Muğla il merkezinden yaklaşık 130 kilometrelik bir yolculuk ile bu eşsiz beldeye ulaşmak mümkün.

Gümüşlük’e giden minibüsler Muğla otogardan hareket ediyor. Daha sık aralıklarla hareket eden dolmuşlar ise Bodrum ilçe merkezinde yer alan duraklardan devamlı olarak hizmet veriyor. Yaklaşık 20 dakikada Bodrum’dan Gümüşlük’e ulaşmak mümkün.

Bazı otobüs firmaları Gümüşlük’e diğer şehirlerden doğrudan sefer düzenliyor ancak sayıları az. Bunun yerine Bodrum’a giden otobüsler ile Gümüşlük’e kolayca ulaşabilirsiniz.

Gümüşlük’te Gezilecek Yerler

Gümüşlük sizi ilk andan itibaren büyülecek bir atmosfere sahip. Hem tarihi yerleri hem de doğal güzellikleri ile aklınızı başınızdan alacak olan bu beldede görülmesi gereken önemli yerler var.

Gümüşlük’te tarihi Tavşan Adası’nı ziyaret etmeniz yapmanız gereken şeylerin başında geliyor. Bu adaya sahilden yürüyerek ulaşmak mümkün. Denizin sığ olduğu noktalardan yürüyerek Myndos Antik Kenti’nin bulunduğu tarihi adaya ulaşabilirsiniz. Yürüyeceğiniz yer kayalık olduğu için deniz ayakkabısı kullanmanız tavsiye ediliyor.

Tavşan Adası’nda hala arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Bazı noktaları ziyarete açık olsa da adanın büyük kısmı kapalı. Myndos Antik Kenti’ni ortaya çıkarmak için yürütülen bu çalışmalar uluslararası bir ekip tarafından yönetiliyor.

Gümüşlük’te görülmesi gereken bir diğer yer de tekne barınağı yakınlarında yer alan köy kahvesi. Toprak zemin üzerinde kurulu olan bu kahvede dalga seslerini dinleyerek keyifle çayınızı içebilirsiniz. Oldukça otantik bir havaya sahip olan bu işletme belediye tarafından idare ediliyor. Özellikle akşamları yer bulmak oldukça zor.

Gümüşlük’e ilk giriş yaptığınız anda, sahile doğru inerken sağlı sollu dükkanlarda pek çok otantik, el yapımı ürün ile karşılaşmak mümkün. Gümüşlük’te yaşayan sanatçılar tarafından açılan bu sergiler turistlerin ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Farklı ve özgün ürünler satın almak, sevdiklerinize götürmek istiyorsanız bu çarşıyı ziyaret edebilirsiniz. Çarşının başlangıcından yukarıya doğru çıkarsanız Bodrum Lokması satan dükkanları görebilirsiniz. Gezinti sonrasında dinlenmek için bu işletmelerde lokma yiyebilirsiniz.

Gümüşlük’ten Bodrum’a doğru ilerlerken 19. Yüzyılın başlarında inşa edilmiş olan yel değirmenlerini görebilirsiniz. Uzunca bir süre aktif olarak kullanılan bu değirmenler bugün turistlere hizmet veriyor. Özellikle fotoğraf tutkunları için eşsiz kareler oluşturan yel değirmenleri kesinlikle görülmeye değer.

Gümüşlük’te tertemiz bir deniz de sizi bekliyor olacak. Muhteşem bir atmosferde keyifle vakit geçirebileceğiniz deniz kıyısı görülmeye değer. Sadece Gümüşlük’te değil, çok yakın mesafede bulunan Ortakent’te de Yahşi Plajı’nı ziyaret edebilirsiniz. Her iki plajda da şezlong ve şemsiye kiralamak haricinde herhangi bir ek ücret ödemeniz gerekmiyor. Yine aynı şekilde, dilerseniz yere havlunuzu sererek denize de girebilirsiniz.

Gümüşlük’te Mutlaka Yapılması Gerekenler

Gümüşlük doğa, huzur ve tarihi bir arada karşınıza çıkarıyor. Özellikle tarihten hoşlanıyorsanız ilk olarak bu bölgedeki tüm tarihi eserleri dolaşmanızı tavsiye ederiz. Pek çok farklı medeniyete ait eserlerle karşılaşacağınız bu bölgede muhteşem kültür turları yapabilirsiniz.

Dingin ve huzurlu bir denize sahip olan Gümüşlük’ten elbette denize girmeden ayrılmak olmaz. Tavşan Adası civarında bulunan plajlarda güneşlenebilir, denizin tadını çıkarabilirsiniz. Yine aynı şekilde, çevrede yer alan diğer beldelere giderek farklı koylarda denize girmenin keyfini tadabilirsiniz.

Gümüşlük’te özellikle turizm sezonunda pek çok farklı etkinlik düzenleniyor. Özellikle caz sanatçılarının turnelerine ev sahipliği yapan Gümüşlük’te manzaraya karşı, yıldızların altında müzik dinlemek kesinlikle bambaşka bir deneyim.

Gümüşlük genel olarak sakin bir tatil beldesi olarak biliniyor olsa da sahilde oldukça hareketli bir gece yaşantısı ile karşılaşmak mümkün. Bazı işletmeler, özellikle haftasonu çok farklı etkinlikler ile ziyaretçilerine eğlenceli anlar yaşatıyor. Eğer vaktiniz olursa ve gece yaşantısından hoşlanıyorsanız programınıza bu tarz eğlenceleri de dahil edebilirsiniz.

Eğer vaktiniz olursa Gümüşlük’te bisiklet turuna da çıkabilirsiniz. Sahilde, doğa içerisinde pek çok rotada bisikletle keyifli vakit geçirmek mümkün. Beldede yer alan bazı işletmeler elektrikli veya çift kişilik bisikletler de dahil olmak üzere farklı seçenekler ile kiralama hizmeti veriyor.

Gümüşlük’ten başlayan pek çok tekne turu da mevcut. Karayolu ile ulaşım olmayan çevre koyları ziyaret eden ve burada denize girme imkanı veren bu tekne turlarını mutlaka programınıza dahil etmelisiniz. Bambaşka bir atmosfere sahip olan Gümüşlük’te hem tarihi hem de doğayı keşfetmenin en güzel yollarından biri tekne turları.

Bu bölgede pek çok yapay batık da bulunuyor. Su altı yaşamını zenginleştirmek için bırakılan bu batıklara tüplü dalış yapılabiliyor. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar herkes için farklı dalış parkurlarına ev sahipliği yapan Gümüşlük’te sadece suyun üstünü değil altını da keşfedebilirsiniz.

Son olarak, trekking gruplarına katılarak muhteşem doğa içerisinde yürüyüş yapabilir, oksijene doyabilirsiniz. Gümüşlük, özellikle Ege’nin dokusunu hissetmek isteyenler için hem sakinliği hem de dinamik yaşantıyı bir arada sunan özel bir belde.

Gümüşlük’te Ne Yenir?

Gümüşlük, SİT alanı ilan edilen bir bölge olduğu için yeni yapılaşmalara kapalı. Bu nedenle bölgede dünya mutfağını sunan farklı restoranlara rastlamak biraz zor. Eğer dünya mutfağından hoşlanıyorsanız beldeden biraz dışarı çıkmanız ve Turgutreis - Bodrum karayolu üzerinde hizmet veren işletmeleri ziyaret etmeniz gerekiyor.

Gümüşlük’te tadabileceğiniz en güzel mutfak elbette deniz mutfağı. Günlük olarak taze yakalanan balıkları servis eden restoranlar sahil boyunca hizmet veriyor. Kıyıya kurulmuş olan bu restoranlarda, dalga sesleri eşliğinde keyifle yemek yiyebilirsiniz. Mevsimine göre her türlü deniz balığını bulmak mümkün. Çoğu restoran, balıklarını her sabah erken saatlerde Gümüşlük’te yer alan balıkçı barınağında kurulan pazardan temin ediyor.

Bunun dışında, klasik Ege Mutfağı yemeklerini de deneyebilirsiniz. Balık restoranlarında genelde meze olarak servis edilen bu yemekler kesinlikle denemeye değer.

Tatlı olarak, çarşı içerisinde yer alan işletmelerde satılan lokmayı mutlaka denemelisiniz. Taze taze hazırlanan lokmalar isteğe göre tarçın ile servis ediliyor.

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü