Yüzyıllar öncesinin kültür ve sanat merkezinin bugün bile hâlâ görenleri büyülüyen güzelliği… Datça’da bulunan bir yarım ada olan Knidos’avardığınızda gözleriniz denziden başka bir şey görmeyecek.
1.Knidos Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?
Zamanının en önemli liman kentlerinden biri olan Knidos, Datçayarımadasının en batı ucunda bulunuyor. Knidos, adeta sadece gerçekten isteyenlerin kendine ulaşabilmesini bekler gibi ulaşım yollarını zorlu tutuyor.
Arabayla ulaşmanın zor olduğu şehire deniz yoluyla ulaşmak da hırçın dalgaları sayesinde pek kolay olmuyor.Aracınızla giderken Marmaris–Datça yolunu kullanabilirsiniz. Knidos, Datça’dan 35 km uzaklıkta bulunuyor. Bunun yanında Datça’dan kalkan minibüs ve deniz taksisi seferleri de bulunuyor.
2.Ne Nerede Yenir?
Knidos’ta konakladığınız otel ya da pansiyonda yemeklerinizi yiyebileceğimiz gibi restorantlar da bulunmakta.
Bunun yanında Knidos şarabını denemeyi sakın es geçmeyin. Knidos’un 4000 yıl öncesine dayanan bir şarap tarihi var. Hatta rivayetlere göre Knidos şarabının sağlığa birçok olumlu etkisinin bulunduğu, mesela sindirimi kolaylaştırdığı söylenmektedir.
Dönüş yolunda ise yol kenarında satılan bademlerin tadına bakmak isteyebilirsiniz.
3.Neler Yapılır?
En önemli antik kentlerden biri olan Knidos’u gezmek için birkaç gün bile yetersiz kalıyor. Knidos, iki limana sahip. Bunlardan birisi askeri birisi de ticari liman. Çok zekice inşa edilmiş bu şehire ilk girdiğinizde hemen ticari limanı görebilirsiniz. Askeri liman ise hemen görülmeyecek şekilde inşa edilmiştir. Daha sonra ören yerine doğru ilerleyip kazılarda çıkartılmış tüm yapıları inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
Zamanında Tanrı’ya kurban törenlerinin düzenlendiği Apollon Tapınağı şehrin en önemli yapılarından biri. Tapınağa doğru ilerlerken manzara değişmeye başlıyor. Ege ve Akdeniz’i ayaklarınızın altında hissetmeye başlıyorsunuz. Musalar ve Demeter Kutsal Alanları’nı biraz yukarıya ilerledikçe görebiliyorsunuz. En tepede bulunan Akropol’e tırmanarak şehrin eşsiz manzarasına tanık olabilirsiniz. Knidos’a gitmişken en tepeye tırmanmayı sakın unutmayın. Hayatınızda birkaç kere görebileceğiniz bu büyüleyici güzelliği görmeden gittiğiniz için çok pişman olabilirsiniz.
4.Knidos’un Kısa Hikayesi?
İlk başta ada şehri olarak kurulan Knidos daha sonra yarımada üzerine taşınmıştır. Zamanla çok güçlenen Knidos kenti daha sonra Dorlar’ın hakimiyeti altına girmiştir. Dorlar, Yunanca konuşan bir halktı ve aslında barbar bir kabile olmaları sebebiyle kente çok karanlık dönemler yaşattılar.
Daha sonrasında bölgenin en önemli sanat, kültür ve ticaret merkezi haline gelen Knidos; büyüleyici güzelliğinin verdiği ilhamla pek çok sanat ve bilim insanına yuva olmuştur. Güzelliğiyle bilinen Tanrıça Afrodit’in yapılmış ilk çıplak heykeli Knidoslular tarafından satın alınmış ve Afrodit Tapınağı’nın en güzel köşesine yerleştirilmiştir.
Zamanının 2. En büyük tıp okuluna sahip olan, en zengin ve en ünlü şehir Knidos 6. Yy’dan itibaren korsan ve Arap akınları nedeniyle kaderine terk edilmiştir.
6.Knidos Yol Haritası
Konum(İstanbul-Knidos, Yazı Mahallesi, Yazı Köyü Tekirburun Mevkii, 48900 Datça/Muğla)