Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Muğla’nın gözde bölgelerinden biri olan Dalaman’da gezip görebileceğiniz onlarca yer dışında birbirinden lezzetli yöresel yemekler tadabileceğiniz pek çok mekan da bulunmakta. Ege’nin bu muhteşem tatlarını yerinde tadabilir, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Her damak tadına uygun farklı lezzetlerin yer aldığı Dalaman’da yiyebileceğiniz yöresel yemekleri sizin için derledik. Dalaman’da ne yenir? İşte Dalaman yöresel yemekleri…

1. Mavru Kefali

Bölgede yer alan onlarca balık çeşidi arasında kefal balığına sıkça rastlayabilirsiniz. Kefal balığı çeşitleri özellikle Dalaman ilçesinde çok fazla bulunmaktadır. Denizlerin kıyıya yakın ve sıcak kısımlarında, iç sularda ve nehir ağızlarında sürü şeklinde yaşayan bu balık türünün Altınbaş Kefal, Has Kefal, Topbaş Kefal, Dudaklı Kefal, Mavri Kefal gibi farklı çeşitleri de bulunmaktadır ve her biri boyutlarına göre isimlendirilmektedir.

Halk ağzıyla “koca kafa” olarak da bilinen “mavru kefali”, kefal balığı türlerinden en lezzetlisi olarak bilinmektedir. Tadı epey lezzetli olan bu balık hem tuzlu hem de tatlı suda yaşayabilme özelliğine sahiptir. Pilaki, ızgara, buğlama gibi değişik şekil ve çeşitlerle hazırlanan bu lezzeti Dalaman ziyaretinizde mutlaka denemelisiniz.

2. Mavi Yengeç

Lüks yemekler kategorisinde yer alan bir lezzet olsa da, bölgede fazlasıyla bulunduğundan çokça tüketilen bir yemektir. Tercihinize göre ızgarada pişirerek ya da haşlayarak tüketebileceğiniz Mavi Yengeç’e Dalaman’daki restoranlarda çok fazla rastlamanız mümkün. Tadındaki lezzet ve protein zenginliği açısından yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi olan mavi yengeç, Dalaman dışında Dalyan’da da çokça bulunmaktadır.

Neslinin tükenmemesi için dişilerinin avlanmadığı bu yengeç türü, avlandıktan sonra en az bir gün süreyle tuzlu suda bekletiliyor. Ardından tuzlu sudan çıkarılan yengeçlerin sırt bölümünden üst kabuğu temizlenerek alınıyor. Yine iyice tuzlu suda yıkanıp, ters bir biçimde tencereye konuluyor. Limon suyu, sarımsak ve zeytinyağı gibi malzemeler de üzerine ekleniyor. Az ateşte kapağı kapalı biçimde 10-15 dakika süresince bekletilip yengecin tenceredeki miktarına göre üzerine su ekleniyor. Ağzı kapalı tencerede yaklaşık 5 dakika pişirildikten sonra servise hazır hale getiriliyor.

3. Deniz Börülcesi

Ege mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan börülceye, Ege yöresinin evlerinde ve çoğu restoranda rastlamak mümkündür. İyi şekilde ve detaylıca temizlenen deniz börülceleri önce haşlanır, ardından üzerine limon ve zeytinyağı ilave edilerek servise hazır hale getirilir.

4. Sılcan Yoğurtlaması

Otlarıyla meşhur olan Dalaman’da en çok tüketilen mezelerinden biri şüphesiz Sılcan Yoğurtlaması’dır. Bölgede oldukça sevilen Sılcan otunun ismi bazı yörelerde ismi “sarmaşık” olarak da geçer. Önce haşlanır, ardından zeytinyağı ilave edilir ve yumurta ile birlikte karıştırılıp kavrulur. Son olarak sade veya yoğurtlu meze şeklinde servis edilir.

5. Yayın Balığı

Dalaman Çayı çevresinde çoğu zaman büyük boylarının yakalanabildiği Yayın Balığı, en büyük tatlı su balıklarından biri olarak bilinmektedir. Yağda ve fırında farklı çeşitleri yapılabilen bu balıkları, özellikle Dalaman’da çevre koylarda yer alan salaş restoranlarda bulabilirsiniz. Yemek, haşlama, şiş her şekilde kullanıp tüketebileceğiniz yayın balığının hazırlama aşamasında ayıklatılması ve derisinin çıkarılması gerekmekte.

Ardından balık dilimleri iyice yıkanır ve kurulanır. Cam bir kap ile marine edilir. Eklenen marine malzemeleri ile iyice karıştırılıp, dilimler sosa bulanır. Streç ile üzeri örtülüp en az 2 saat beklemeye alınır. İsteğe göre ızgara şeklinde ya da unlayarak tavada kızartılır. Son olarak kağıt havluya konulup fazla yağ kısmı alınır. Limon dilimleri ile servis edilen Yayın Balığı'nı mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

Siz de Dalaman’ın etkileyici lezzetlerini yerinde keşfetmek ve tatmak istiyorsanız Hellovillam’ın https://www.hellovillam.com/dalaman-kiralik-villa adresinden Dalaman kiralık villalarına göz atabilir ve istediğiniz villa için rezervasyon yaptırabilirsiniz.

 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü