Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi önemli isimlerin buluşma noktası Muğla Bölgesi, Türkiye’nin önemli bölgelerinden biridir. Önemli bir mevki olmasının altında birçok farklı sebep yer almaktadır. Öncelikle, bu sayılan üç büyük ilçe Muğla’nın önemli bir turizm adresi olmasını sağlamaktadır. Bu üç yerin yanı sıra Muğla’nın birçok farklı noktasında da birbirinden güzel koylar yer almaktadır. Muğla koyları, yerli yabancı fark etmeksizin gelen tüm ziyaretçileri tarafından oldukça sevilmektedir. Turizm merkezi olan bölge yüzyıllardır rağbet görmektedir. Bu durum altında doğal güzellikleri ve coğrafi konumu yer almaktadır. Hem ulaşımı kolay hem de doğaya ait tüm güzelliklerin bulunması Muğla’ya değer katar. Birçok kral veya dönemlerin önemli isimleri tarafından ziyaret edilmiş olması ve bu topraklarda yaşayan medeniyetlere dayanarak Muğla tarihi açısından da zengin bir bölgedir.

Muğla tarihi yerleri, tarih tutkunları tarafından mutlaka ziyaret edilmektedir. Koyları, plajları, doğal güzellikleri derken Muğla, bir kişinin tatil için aradığı her şeyi bulabildiği bir noktaya gelmiştir. Bu durumun bir diğer getiri ise yemek seçeneklerinin gelişmesidir. Hem birçok medeniyetin yaşamış olması hem de yoğun ilgi gören bir yer olması, Muğla bölgesinin yemek çeşitlerini arttırmıştır. Yörenin kadınları tarafından geliştirilip güzelleştirilen bu yemekler deneyenlere bir lezzet şöleni yaşatmaktadır. Bazı yemekler tamamı ile Türk Mutfağına ait olurken bazıları ise yabancı mutfaklardan da dokunuşlar içermektedir. Bu durumu bilen tatilciler Muğla yolculuğu öncesi “Muğla’da ne yenir?” sorusunu araştırmaya başlamıştır. Muğla yemekleri, günümüzde pek çok evde farkında olmadan pişirilen yemeklerdir. Muğla’da ise Muğla restoranlarının bazılarında bu yöresel yemeklere erişim sağlamak mümkündür. Muğla restoranlarına gidileceği zaman aralarından bir tanesinin yöresel yemekleri de servis ediyor olması önerilmektedir. Bu sayede birbirinden güzel Muğla yemeklerini tatmak ve farklı yemekler ile tatili zenginleştirmek mümkün hale gelmektedir. 

Börülce Ekşilemesi (Ekşitmesi)

Ege ve Akdeniz Bölgelerinin yeşilliği düşkünlüğü bilinmektedir. Bu durum ile taze börülce, popüler Muğla sebzelerinden biri olmaktadır. Taze börülceden yapılan bu yemek bir meze kıvamında da olabilmektedir. Sarımsak ve zeytinyağı ile hazırlanan börülce, hem sıcak hem de soğuk servis edilmektedir. Soğuk formu meyhanelerde meze olarak sunulmaktadır. Yapımı kolay olan bu sağlıklı ve lezzetli yemeği dileyenler evlerinde de yapabilir. Kendine has ekşiliği ile güzel bir zeytinyağlı olarak börülce ekşilemesi yenilebilir. 

Sulu Muğla Kebabı

Kebap çorbası olarak da bilinen bu yöresel lezzet, et ve iç yağından yapılmaktadır. Pratik bir tarif olan Sulu Muğla Kebabı, özellikle soğuk kış günlerinde ilaç niyetine içilen bir lezzettir. Muğla bölgesinde hizmet veren hemen hemen tüm sulu yemek restoranlarında Muğla kebabı bulabilmek mümkündür. Baharatlarla da zenginleştirildiğinde bu kebap bir lezzet şölenine dönüşmektedir. Alışılmış kebaplara farklı bir boyut getiren Muğla kebabı, bölgeye gelenler tarafından mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden biridir. 

Döş Dolması

Oğlak etinden hazırlanan bu dolma et severleri hayran bırakan bir lezzettir. Ocakta pişirilen ardındansa taş fırınlarda fırınlanarak hazırlanan et, özel olarak hazırlanmış bir pilav ile doldurulmaktadır. Yanında domates, havuç ve yeşilliklerle de servis edilmektedir. Muğla ev yemeği yapan veya et restoranlarında döş dolması bulunabilmektedir. Yazın sıcak havalarda biraz ağır gelebilecek bir lezzet olsa da yiyen herkeste dolmanın tadı damakta kalmaktadır. Büyük bir tepsi içerisinde servis edilen dolma, görselliği ile başta göz de doyurmaktadır.

Milas Köftesi

Oldukça eski lezzetlerden biri olan Milas Köftesi, sıradan köftelere getirilen farklı bir dokunuştur. Tırnaklı pide ve tereyağlı sos ile servis edilen köfteler son derece lezzetli ve doyurucudur. Dana kıyması ile yapıldığından koku derdi olmadan rahatlıkla tüketilebilmektedir. Bölgedeki hemen hemen her restoranda Milas köftesi bulmak mümkündür. Klasik köfteye göre daha hafif bir tarife sahiptir. Muğla halkı tarafından evlerde de sıklıkla pişirilen bir lezzettir. Özellikle, yöresel ve doğal tereyağı ile de taçlandırıldığında köftenin tadı daha da güzelleşmektedir. 

Çökertme Kebabı

Dana eti ve patatesin mükemmel birleşimi olan çökertme kebabı, Muğla’nın sevilen lezzetlerinden bir diğeridir. İnce ince doğranmış çıtır çıtır patates kızartmalarının üzerine konulan kızarmış et veya tavuklarla yapılan kebap yiyen herkesten tam puan almaktadır. Et ve patateslerin üzerine eklenen tereyağı sosu ile de tarif bambaşka bir boyuta erişmektedir. Çökertme kebabı, Muğla bölgesinin özel günler için tercih edilen yemekleri arasında yer almaktadır. Muğla merkezde yer alan birçok restoranda kaliteli bir çökertme kebabına ulaşmak mümkündür. 

Ahtapotlu Pilav

Denizle iç içe olan bir bölgede deniz ürünlü bir meşhur lezzet bulunması şarttır. Ahtapotlu pilav, balık severlerin mutlaka denemesi gereken lezzetler arasındadır. Ana yemek öncesinde aperatif olarak tercih edilmektedir. Oldukça farklı bir lezzet olan ahtapotlu pilav, leziz bir pilavın üzerine koyulan haşlanmış ahtapotlardan oluşmaktadır. Farklı bir lezzet arayışı içinde olan kişiler için de önerilen lezzetlerden biridir. Her yerde bulunamayan bir lezzet olmasının yanı sıra Muğla’da bulunan Ofroz Restoran’da güzel bir ahtapotlu pilava ulaşmak mümkündür. 

Kefal Dolması

Bir diğer deniz mahsulü lezzetinde sıra! Kefal dolması yine Muğla’ya özgü olan özel deniz mahsulü lezzetlerinden biridir. Mevsim sebzeleri ile pişirilen kefal balıkları bu tarif ile farklı bir lezzete bürünmektedir. Pirinç, nane, soğan, dereotu, maydanoz ve karabiber ile doldurulan kefaller dışında yer alan sebzeler ile buluşarak bir lezzet şöleni yaşatmaktadır. Tüm balık severlerin mutlaka bir kere denemesi gereken bu lezzet Muğla’daki bazı balıkçılarda bulunabilmektedir. Güzel bir akşam yemeği için güzel bir öneri olmaktadır.

Kabak Çiçeği Dolması

Tüm Akdeniz ve Ege’de olduğu gibi kabak çiçeği dolması Muğla’da da meşhurdur. Meyhanelerde meze, ev yemeği restoranlarında aperatif olarak sunulan dolmalar deneyen herkes tarafından sevilen lezzetlerden biridir. Kabakların çiçek açtığı sezonda bulunabilen bu yemek dönemsel ve özel bir yemektir. İçerisinde yer alan leziz pirinç pilavı ve kabak çiçekleri hafif ve lezzetli bir bütün olmaktadır. Zeytinyağlı seçeneklerinde ön plana çıkan bu lezzete, bulunması halinde Muğla ziyareti içerisinde yer verilmelidir. 

Sündürme

Karadeniz Bölgesi’nin mıhlamasını andıran Sündürme, Muğla’da da kahvaltı lezzetlerinden biri olmaktadır. Bunun yanı sıra yöre halkı, çay saatinde aperatif bir atıştırmalık olarak da sündürme hazırlamaktadır. Klasik mıhlama aksine içerisine eklenen turp, nar ve sarımsak ile güzel ve farklı bir lezzet açığa çıkmaktadır. Yöresel kahvaltıcılarda bulunabilen bir lezzettir. Özellikle, organik ürünler kullanan kahvaltıcılarda sündümenin en iyi yapılmış ve en lezzetli haline ulaşmak daha kolaydır. İçerisinde yer alan tereyağı yemeğin lezzeti için kilit noktalardandır. 

Milas Çaykaması

Bölgenin yeşilliklerinden hazırlanan Milas çaykaması, güzel bir zeytinyağlı yemektir. Ispanak, dereotu ve ısırgan otunun birlikte pişirilmesi ile hazırlanmaktadır. Bazı kişiler başka otlar da ekleyerek yemeğin lezzetini daha da pekiştirmektedir. Restoranlar arasında Milas çaykamasına ulaşmak pek mümkün olmamaktadır. Genellikle yöre halkı Milas çaykamasını evlerinde pişirmektedir. Lezzetini merak eden ziyaretçiler dilerlerse yörenin pazarlarından gerekli taze malzemeleri alarak evlerinde hazırlayabilir. Sebze ve zeytinyağlı yemeklerini seven kişiler için gerçekten denenmesi gereken özel Muğla lezzetlerinden biridir. 

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü