Çağrı merkezimiz 22:00’a kadar açık!

Ege Bölgesi’nin kıymetli tarihi yerlerine sahip olan noktalarından biri Muğla’dır. Muğla tarihi yerleri, 6.000 yıl öncesine dayanabilmektedir. Likyalılar, Menteşe Beyliği ve ardından gelen Osmanlı Hükümdarlığı ile Muğla birçok farklı medeniyete ve topluma ev sahipliği yapmıştır. Bu durum Muğla’da farklı tarihi dokuların oluşmasını sağlayan yegane durumlardan biridir. Bölgede yer alan 192 arkeolojik sit alanı ve bunlardan 22 tanesinin koruma altına alınmış olması ise Muğla’nın sadece tarihi dokusu için bile ziyaret almasını sağlamaktadır. Muğla’da tarihi yerler ve sit alanlarından elde edilen Muğla'nın tarihi eserleri Muğla gezginleri için müzelerde toplanmıştır. Muğla'nın tarihi güzellikleri arasında antik kentler, tiyatrolar ve tapınaklar yer almaktadır. Bu gösterişli yapılardan bazıları günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır. Muğla tarihi ve turistik yerleri, bölgenin turizm merkezlerinden birisini olmasını sağlamaktadır. Muğla'nın tarihi ve turistik yerleri ve özellikleri etkileyici hikayelere ev sahipliği yapmıştır. Özellikle, tarih düşkünü gezginler bu hikayelerin doğuş noktasını görmek için de bölgeyi ziyaret etmektedir.

Sadece tarihi değerleri değil, Muğla birçok özelliği bulunduran bir bölgedir. Muğla tarihi yerleri ve doğal güzellikleri ana popülariteyi sağlarken, Muğla plajları da yaz tatili açısından popülerlik sağlamaktadır.  Muğla'nın tarihi mekanları ve Muğla tarihi eserleri birçok kişi için yeterli bir ziyaret nedeni olmaktadır. Ancak bazı kişiler içinse deniz dolu bir gün, günün ana aktivitesi olmaktadır. Bu kişiler Muğla'nın tarihi ve turistik yerlerine gerçekleştirecekleri ziyaretleri tatilin ana merkezi yapmamaktadır. Deniz, tarih ve doğa üçgeninden oluşan bir döngü yaz ve bahar aylarında Muğla’da mümkündür. Hizmet sektörü açısından da gelişmiş olması Muğla’nın aranan her isteğe karşılık verebilecek bir nitelikte olmasını sağlamaktadır. Muğla bölgesinin meşhur lezzetlerini deneyimlemek de bu tatil üçgeninin tuzu biberi olmaktadır. 

 

Knidos Antik Kenti

Knidos Antik Kenti, MÖ 2000’li yıllara uzanan geçmişi ile Datça bölgesinin önemli bir yeridir. Aphrodite Heykeli gibi önemli tarihi eserlerin ana yurdu olan kent, maalesef ki günümüze ulaşana kadar birçok kez yağmalanmıştır. Buna rağmen kent gösterişini ve şaşasını kaybetmemiştir. MÖ. dönemde bölgenin önemli ticaret merkezlerinden biri olması, kenti tarihin her döneminde önemli kılmıştır. Günümüzde Datça tatilcileri tarafından sıklıkla ziyaret edilen Knidos, özellikle gün batımı seyri için yoğun ilgi görmektedir. Kişiler sandalyeleri ile inip antik kentin dik patikasından yürüyerek seyir tepesine ulaşabilmektedir. Kente girişler ücretlidir.

Adres: Yazı, Muğla Datça Çevre Yolu, 48900 Marmaris/Datça/Muğla

 

Kaunos Antik Kenti

Muğla’nın bir diğer meşhur tarihi alanı ise Kaunos Antik Kenti’dir. Kentte bulunan mezarlar ve yapıları kentin MÖ. 4. yüzyılda kurulduğuna yönelik bilgiler sunuyor. Bu dönemin önemli bir liman şehri olan Kaunos, deniz alüvyonlarla dolması sonucunda denizsiz kalıyor. Denizini kaybeden bir liman şehri olarak da kent, MS. 1. Yüzyılda terk ediliyor. Dalyan bölgesinde yer alan bu antik kent, yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekiyor. Kente ulaşım şekli de birçok kişinin ilgisini çekiyor. Dalyan Nehri kenarında yer alan sandallar ile ulaşılan kent, baştan aşağıya güzel bir gün geçirilmesini sağlıyor. Kente girişler ise cüzi bir ücret karşılığında sağlanıyor. 

Adres: Dalyan, 48800 Ortaca/Köyceğiz/Muğla

Telefon: (0252) 614 11 50

 

Zeus Karios Tapınağı

Hisar tepesinde bulunan tapınak birçok mitolojik olaya ev sahipliği yapmış bir adrestir. 3.5 metre uzunlukta duvarları bulunan tapınak, günümüze sağlam bir şekilde gelmeyi başarmıştır. Geçmişi 1800 yıl öncesinde dayandığı düşünülen kent, Euromos Antik Kenti sınırları içerisinde yer alıyor. Günümüze kadar bu kadar sağlam bir şekilde gelmiş olması gören herkesi şaşkınlığa sürüklüyor. Kutsal bir alan olan bölge önemli tarihi bölgelerden biri olarak, Muğla’ya gelen herkesin görmesi gereken yerlerden biri oluyor.

Adres: Hisarbaşı Mahallesi, Milas/Muğla

 

Physkos Antik Kenti

Dört bir yanı antik kentlerle dolu olan Muğla’nın bir diğer önemli noktasında sıra. Reşadiye Yarımadası’nda yer alan kentin kuruluşu M.Ö 3400’lü yıllara dayanıyor. Physkos, eski bir liman kenti olup tarihte önemli bir yere sahiptir. Sadece tarih severler tarafından biline bu kent, yeni bir diyara keşfe çıkıyormuş hissi yaşatıyor. Öyle ki, gidiş yolunun pek bilinmemesi bu bilinmezliğin önemli ispatlarından biri oluyor. Belirli alanları çitlerle çevrili olan kente herhangi bir ücret verilmesi gerekmiyor. Dileyen herkes günün her saatinde kenti ziyaret edebiliyor. 

Adres: Reşadiye Yarımadası, Asartepe Mevkii, Muğla

 

Hippokome Antik Kenti

Dağlar arasında yer alan bu etkileyici yapı, Muğla’nın mutlaka görülmesi gereken bir diğer tarihi değeridir. At Şehri anlamına gelen Hippokome, Dalaman’a 30 kilometre uzaklıktadır. Burada yer alan heybetli kaya mezarları, geçmişten günümüze kalmayı başarmış önemli mimarilerden biri oluyor. Dağlar içerisine açılmış oyuklar ve buralara inşa edilen mezarlar, dönemin hem cenaze seremonililerini hem de mimari tekniklerine yönelik büyük bir merak uyandırıyor. Tatil esnasında uğranabilecek Hippokome Antik Kenti her bir alanında büyüleyici etki yaratıyor.

Adres: İt Asarı Mevkii, Çöğmen Köyü, Dalaman/Muğla

 

Amintas Kaya Mezarları

Gören herkeste nefes kesici bir etki yaratan bir yerde sıra. Fethiye bölgesinde yer alan bu mezarlar tarih ile ilgisi olmayan kişiler tarafından bile merak ediliyor. Devasa kayaların üzerine yapılan bu mezarlar adeta dağlara ürkütücü bir hava katıyor. MÖ. 4 yılına dayanan bu mezarların bazıları, günümüzde hala keşfedilmemiştir. Yapıldığı dönemde bu şekilde zahmetli bir yapının yapılmış olması gören herkesi hayrete düşürmektedir. Amintas koruma altına alınmış olup bölgeye giriş ücretlidir. Müze kart geçerlidir. 

Adres: Kesikkapı, 117. Sok. No:3, 48300 Fethiye/Muğla

 

Bodrum Antik Tiyatro

Günümüzde hala işlevini sürdüren özel yapılardan biri olan Bodrum Antik Tiyatro, 2400 yıldır binlerce insanı bir araya getiren bir alandır. 1960 yılında yapılan restorasyon sonucu tekrar hizmete açılan tiyatroda her yıl yüzlerce etkinlik düzenlenmektedir. Antik yapının içerisinde izlenen konserler, etkinliğe adeta farklı bir hava katmaktadır. Gündüz ziyaret edildiğinde ise tiyatro ile ilgili ilginç detaylara rastlanabilmektedir. İlk göze çarpan, Dionysos adına kurban kesilen sunak olmaktadır. Bir diğer merak edilen detay ise koltuklar arasında yer alan deliklerdir. Hala o deliklerin ana yapılış sebebinin ne olduğu bilinmemektedir. Antik tiyatroya etkinlik olmadığı süreler içinde giriş ücretsizdir.

Adres: Yeniköy, Bodrum, Muğla

Telefon: 0252 316 80 61

 

Yediler Manastırı

Hz. İsa ve 12 havarisinin fresklerinin yer aldığı Yediler Manastırı, Muğla’nın en meşhur yerlerinden biridir. Hristiyan kültürü için önemli noktalardan da biri olan bu manastır, yerli yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Zahmetli bir ulaşım yolu olması, keşif duygusu yaşamak isteyen kişilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Beşparmak Dağları’nda bulunan manastıra ulaşmak için 3 saatlik bir yaya yolu aşmak gerekmektedir. Günümüzde maalesef ki herhangi bir bakım görmeyen bu yerin bakımsızlığına rağmen duvarlarında yer alan freskleri görmek hala mümkündür.

Adres: Gölyaka, 48230 Milas/Muğla

 

Saatli Kule

Muğla merkezde yer alan Saatli Kule, şehir merkezinin birçok noktasından görülebilmektedir. Kule, Muğla’nın ilk belediye başkanı tarafından yaptırılmıştır. Hacıkadı Süleyman Efendi tarafından 1895 yılında inşa ettirilmiştir. Kulenin mimarı ise Rum Filivari Usta’dır. Bölgede yaşayan Rumlar tarafından armağan edilmiş olan bu kule, Muğla’nın simgesi niteliğindedir. Beş katlı olan kulenin çevresine yapılan evlerden dolayı ihtişamı maalesef ki gölgelenmiştir. Ancak şirin Muğla merkezindeki görülmesi gereken önemli tarihi yapılardan biridir. 

Adres: Emirbeyazıt, Atatürk Blv. No:17, 48000 Muğla Merkez/Menteşe/Muğla

 

Bodrum Kalesi

Bodrumun simgesi olan Bodrum Kalesi, Bodrum merkezde yer alan son derece ihtişamlı olan bir yapıdır. 1406-1522 yılları arasında inşa edilmiş olan bu kale, şehrin ortasında bir yarımada görüntüsü oluşturmuştur. Kalenin 47 metre uzunluğundaki Fransız Kulesi ve kare şeklindeki mimarisi, şık bir görüntü oluşturmaktadır. Kale içerisinde yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi, kalenin sadece dıştan değil içten de görülmesi için önemli bir sebep oluyor. Etkileyici parçaların sergilendiği bu müze keyifli ve bilgi dolu saatler geçirme imkanı sunuyor.  Kaleye girişler ücretli olmakla birlikte, kale önünde ücretli otopark da yer alıyor. 

Adres: Çarşı, Kale Cad., 48400 Bodrum/Muğla

Telefon: (0252) 316 10 95

En Son Eklenen İçerikler
Tümünü göster Tümü